Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Katten> Kale plekken kat

Kale plekken kat


Kale plekken bij de kat komen vaker voor dan je misschien zou denken. De oorzaken voor deze plekken kunnen enorm verschillend zijn. Toch is er wel bijna altijd een reden waarom je kat kale plekken krijgt. Wanneer er problemen zijn met de vacht van je kat en je wilt de kale plekken behandelen is een aanpak met een goede zalmolie al vaak het eerste waar je aan denkt. En dat is logisch, want voeding kan van grote invloed zijn om de huid en vacht van katten. Maar zoals gezegd kunnen meerdere oorzaken zijn en deze hoeven niet altijd gerelateerd te zijn aan voeding. Hoe herken je de oorzaken en wat kun je doen? Je ontdekt het in dit artikel, lees snel verder!

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Overdreven poetsgedrag

Kale plekken bij je poezenvriend ontstaan in de meeste gevallen door overdreven poetsgedrag. Door veelvuldig likken op steeds dezelfde plek ontstaan dan gaten in de vacht. Als er vooral veel gepoetst en dus gelikt wordt, breken de haren doorgaans af, waardoor de vacht in deze gebieden kort is en vaak stekelig aanvoelt. Wanneer jouw kat tot kaalheid toe poetst, wordt dit ook wel over grooming of Psychogene Alopecia genoemd (Alopecia betekent haaruitval).

Opvallend is dat psychogene kaalheid bij enkele temperamentvolle kattenrassen vaker wordt gezien. Dit is bijvoorbeeld het geval bij:

  • Siamees
  • Burmees
  • Abessijn
  • Himalayan

Het kan echter ook voorkomen dat je kat de haren volledig uittrekt.  Om het probleem doelgericht aan te kunnen pakken, is het belangrijk om de oorzaak van het veelvuldige poetsen of haren uittrekken te achterhalen.

Oorzaken van kale plekken bij katten

De ene kale plek is de ander niet. Niet altijd is de oorzaak meteen duidelijk. Wij zetten voor jou de meest voorkomende oorzaken op een rij.

Stress

We leven in een hectische tijd. Niet alleen mensen maar ook onze huisdieren kunnen last krijgen van stress. Dit kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door geluidsoverlast of spanningen in huis. Een uiting van stress bij je kat kan overdreven vachtverzorging zijn. Vachtverzorging is namelijk een fijne bezigheid voor je poezenvriend. Tijdens het wassen komen geluksstofjes vrij. Wanneer je kat gestrest, angstig of ongelukkig is, zal hij daarom meer gaan poetsen om zich beter te voelen. Overdreven poetsgedrag gebeurt vaak op dezelfde plek op het lichaam. Hierdoor kan het gebeuren dat je kat alleen kale plekken op de achterpoten of bijvoorbeeld op de rug en staart krijgt.

Maar kan je poezenbeest zich dan kaal likken zonder dat dat jou als baasje opvalt? Daar kunnen we kort over zijn: dat kan. Katten wassen zich vaak op momenten dat ze alleen thuis zijn of op plekjes in huis waar ze zich afzonderen. Zo kun je dit gedrag makkelijk over het hoofd zien.

Wanneer stress de oorzaak is van de kale plekken bij je kat is het verstandig om de oorzaak hiervan aan te pakken. Misschien heb je hier niet altijd invloed op, maar je kunt je poezenvriend ook ondersteunen met een natuurlijk supplement om zo de rust en ontspanning weer terug te brengen. Het supplement Organimal Gedrag in Balans voor katten is geheel natuurlijk en versuft jouw kat niet.

Haaruitval

Soms is veelvuldig likken niet de oorzaak van het vachtverlies. Wanneer je kat bijvoorbeeld alleen kale plekken boven zijn oog heeft, weet je dat hij daar zelf al likkende niet bij kan. Misschien heeft je kat last van haaruitval. Haaruitval bij katten wordt ook wel kat-alopecia genoemd en kan verschillende oorzaken hebben. Over het algemeen wordt aangeraden om de weerstand van je kat te ondersteunen. Een goede weerstand betekent vaak ook een goede vacht. Een goede multivitamine voor katten kan wonderen doen.

Allergie en jeuk

Een andere oorzaak voor lokale haaruitval is jeuk. Deze jeuk kan veroorzaakt worden door een allergie. Vermoed jij dat je poezenvriend hier last van heeft? Lees er dan meer over in ons artikel allergie bij katten. De meest voorkomende reden voor jeuk zijn parasieten in de vorm van vlooien, mijten of luizen. Ook in dit geval kan je kat zichzelf over verzorgen. Je hoort daarnaast wel eens dat er juist kale plekken ontstaan na het gebruik van vlooienmiddel. Gelukkig kun je vlooien bij katten heel goed op een natuurlijke manier aanpakken zodat er geen bijwerkingen ontstaan.

Verstoorde darmflora

Een verstoorde darmflora kan een rol spelen bij problemen met de vacht en met de huid. Je zult er misschien niet zo een-twee-drie aan denken, maar problemen met de darmen kunnen zich dus indirect doorvertalen naar kale plekken. Heeft je kat kale plekken en is hij  vermagerd? Ook dan kan de oorzaak bij de spijsvertering liggen. Vaak is veel afvallen in combinatie met kale plekken geen goed teken. Controleer de ontlasting en let erop dat je kat voldoende eet en (vooral ook) drinkt. Er kan ook een hormonale oorzaak zijn. Raadpleeg bij twijfel altijd een dierenarts.

Een gezonde darmflora is enorm belangrijk voor een goed functionerend immuunsysteem. De darmflora kan door bepaalde voeding uit balans raken. Dit zorgt vaak voor allergische problematiek. Hierdoor kunnen huidproblemen, zoals jeuk, roodheid, korsten en ontstekingen ontstaan. Het kan zinvol zijn om de darmwerking met een natuurlijk supplement voor kattenmaag en -darmen te ondersteunen.

Kat kale plekken wondjes

Door parasieten kan je kat last krijgen van kale plekken en wondjes. Daarnaast kan je kattekind zichzelf bijten en krabben als-ie last heeft van jeuk. Wanneer er wondjes zijn ontstaat in de huid van je miauwende kameraad dan is verstandig om deze goed schoon te houden. Dat kan bijvoorbeeld met onze 100% natuurlijke huidspray voor katten. Deze spray bestaat uit puur Colloïdaal Zilver en ondersteunt fantastisch bij wondjes en huidproblemen.

Kat kale plekken behandelen

Je kunt kale plekken bij je kat op meerdere manieren behandelen. Het is in de eerste plaats belangrijk om de oorzaak van de plekken te achterhalen. Wanneer je kat last heeft van vachtproblemen kan een supplement dat van binnenuit ondersteunt erg zinvol zijn. Wij geloven zelf enorm in de kracht van zalmolie ter ondersteuning bij vacht- en huidproblemen en bij allergieën en ontstekingen. Vele katten zijn hier al mee geholpen.

Als je ziet dat je huistijger problemen met de vacht krijgt en je geen idee hebt wat de oorzaak is, dan kun je het beste even contact met je dierenarts opnemen.

Wanneer je eenmaal weet wat de oorzaak is kun je de problemen gaan behandelen. Als het stressgerelateerd is, is het natuurlijk slim om de stress aan te pakken. Als je parasieten vermoedt, ga deze dan te lijf. Ook een allergie of haaruitval kun je gericht aanpakken.

Wanneer je vachtproblemen bij je huisdier ziet kun je het beste meteen op zoek gaan naar de oorzaak, zodat je het probleem gericht kunt aanpakken. Je dierenarts kan je daarbij helpen. Heb je vragen of twijfel je? Neem vooral contact met ons op, ons deskundige team helpt je graag verder!

Veelgestelde vragen over kale plekken bij katten


Hoe snel groeit de vacht van een kat weer aan nadat de onderliggende oorzaak van de kale plekken is behandeld?

De tijd die nodig is voor de vacht van een kat om weer aan te groeien na behandeling van de onderliggende oorzaak kan variëren. Dit hangt af van zowel de oorzaak van de vachtproblemen, de algehele gezondheid van de kat, en de kwaliteit van de vachtverzorging en voeding. Over het algemeen kan het enkele weken tot maanden duren voordat de vacht volledig hersteld is. Het is belangrijk om geduld te hebben en de kat te blijven ondersteunen met een goede voeding en eventuele supplementen die de vachtgroei bevorderen.


Kunnen kale plekken bij katten ook wijzen op hormonale problemen?

Ja, kale plekken bij katten kunnen soms wijzen op hormonale problemen. Aandoeningen zoals hyperthyreoïdie (een overactieve schildklier) of bijnierproblemen kunnen haaruitval veroorzaken. Als de plekken gepaard gaan met andere symptomen zoals gewichtsverandering, veranderingen in eetlust, of gedragsveranderingen, is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen voor een grondige evaluatie en eventuele bloedtests


Is er een specifiek seizoen waarin katten meer last hebben van kale plekken?

Katten kunnen het hele jaar door last hebben van dit fenomeen. Toch kunnen sommige oorzaken seizoensgebonden zijn. Bijvoorbeeld, allergieën voor pollen kunnen in de lente en zomer meer voorkomen, terwijl droge binnenlucht in de wintermaanden de huid kan uitdrogen en tot meer huidproblemen kan leiden. Het observeren van de timing van de symptomen kan helpen bij het identificeren van de oorzaak.


Wat zijn de meest effectieve manieren om stress bij katten te verminderen, aangezien dit een veelvoorkomende oorzaak is van kale plekken?

Om stress bij katten te verminderen, is het belangrijk om een rustige en veilige omgeving te creëren. Zorg voor voldoende schuilplaatsen en hoge plekken waar je kat zich kan terugtrekken. Speeltijd en mentale stimulatie zijn ook cruciaal om stress te verminderen. Als je kat last heeft van ernstige stress, kan een dierenarts gedragstherapie of natuurlijke supplementen aanbevelen om te helpen ontspannen.