Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Katten> Probiotica kat

Probiotica kat


Alles wat je moet weten
Probiotica voor je kat?  je hebt vast wel eens van probiotica gehoord. Het wordt steeds vaker geadviseerd door deskundigen op het gebied van gezondheid en wordt tegenwoordig bijna unaniem erkend als zeer effectief bij het gebruik van antibiotica. Zo is het o.a. wetenschappelijk bewezen dat probiotica effectief werkt bij AGD (Antibiotica gerelateerde diarree) Maar wist je dat het dieren ook kan helpen? Probiotica kan de balans in het lijf van je geliefde kat weer herstellen. Maar wat is probiotica dan precies, wat kan het allemaal doen voor je huisdier en waarom is het een goed alternatief voor reguliere middelen? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over probiotica voor je kat.

Probiotica voor katten

We kennen vast allemaal antibiotica – waarschijnlijk omdat je het wel eens zelf tot je genomen hebt voor een ziekte. Maar steeds minder vaak wordt zo’n antibiotica kuur voorgeschreven aan patiënten door de huisarts: antibiotica helpt namelijk goed tegen bacteriën die je ziek maken, maar doden dan ook andere bacteriën die nuttig zijn voor je lichaam. Zo wordt de balans in je darmen verstoord en kun je alsnog ziek worden of allerlei aandoeningen krijgen. Daarnaast is het zo dat schadelijke bacteriën resistent kunnen worden voor antibiotica waardoor deze niet goed meer werkt. Dit is dan ook een probleem waar veel artsen en onderzoekers voor waarschuwen.

Dit geldt precies zo voor katten: ook de bacteriën in de darmflora van je huisdier kunnen uit balans raken door het gebruik van antibiotica of door bijvoorbeeld verkeerde voeding. Maar probiotica voor katten, hoe werkt dat dan precies? We leggen het je graag uit!

Bacteriën in balans
In de darm van je kat zitten allerlei bacteriën. Deze plek speelt een hele belangrijke rol in de gezondheid van je poes of kater, want hier zit het grootste gedeelte van het afweerstelsel van je huisdier. Er zitten zowel ‘goede’ als ‘slechte’ bacteriën in de darm: bacteriën die ziekteverwekkers zijn en niet ziekteverwekkende bacteriën. Bij een goede gezondheid zijn deze bacteriën zijn perfect in evenwicht, maar wanneer de balans weg is, kan je kat ziek worden. Door probiotica aan je kat, oftewel, niet ziekteverwekkende bacteriën, te geven, kan de balans weer herstellen. Zo voorkom je dat de afweer van je huisdier slechter wordt, en je kat dus uiteindelijk ziek wordt.

Wat doet probiotica voor je kat?

Probiotica zorgt ervoor dat de bovengenoemde bacteriën in de darmen van je kat in balans blijven, wat het afweermechanisme van je kat sterker maakt. De goede bacteriën houden de slechte in stand en daardoor wordt je kat minder gauw ziek door de slechte bacteriën. Ook helpen ze bij het verteren van het voedsel in de darmen, waardoor de  waardevolle ingrediënten optimaal kunnen worden opgenomen. Dit houdt op zijn beurt je kat ook weer gezond. Wanneer de darmen van je kat de essentiële ingrediënten niet kunnen absorberen ontstaan er tekorten in het lijf wat weer zorgt voor aandoeningen en ziekten.  Je kunt dus wel stellen dat gezonde darmen van levensbelang zijn en dat probiotica voor je kat heel wat voordelen met zich mee kan brengen.

Probiotica en prebiotica
Naast probiotica, heb je misschien ook wel eens van prebiotica gehoord. Deze twee woorden worden vaak in één adem genoemd, maar het verschil is wel belangrijk. Probiotica zijn die goede bacteriën die zorgen voor een balans in de darmen van je kat. Prebiotica zorgen juist voor een zogenoemde microbiële groei in de darmen van je huisdier. Om het heel simpel te zeggen, prebiotica is de voeding voor de bacteriën van de probiotica. Dit zorgt ervoor dat de bacteriekolonie zich lekker kan vestigen en uitbreiden.

Probiotica vs. antibiotica
Vaak wordt er al gauw naar antibiotica gegrepen als een dier ziek is. Helaas kleven hier best wat nadelen aan: vaak krijgt je kat last van darmproblemen – overgeven en diarree is niet leuk voor je kat én voor jou als baasje, maar er kan ook daadwerkelijk darmschade ontstaan door antibiotica. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Dit probleem zul je dus met probiotica bij je kat niet meemaken.

Probiotica heeft dus heel wat gezondheidsvoordelen ten opzichte van antibiotica. Maar: soms kun je niet anders dan je kat antibiotica geven – bij een levensbedreigende ziekte, bijvoorbeeld.  Het is dan wel aanbevolen om tijdens en na zo’n antibioticakuur nog probiotica aan je kat te geven, zodat de bacteriën in de darmflora van je huisdier zich weer kunnen herstellen. Probiotica helpt je kater en poes bij diarree, bijvoorbeeld, wat één van de vervelende bijwerkingen van een antibiotica kuur kan zijn. Door tijdens de antibioticakuur je kat ook probiotica te geven kunnen de gevolgen van DGA worden beperkt.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Probiotica kat diarree

Nu je meer weet over antibiotica en probiotica bij je kat, ben je misschien benieuwd wat probiotica nu echt voor jouw kat kan doen. We zetten graag voor je op een rijtje voor welke klachten probiotica goed kan zijn.

Wanneer is probiotica iets voor je kater of poes? Als je de bijvoorbeeld volgende symptomen opmerkt:

  • Allergische reacties
  • Diarree of juist te harde ontlasting
  • Verminderde eetlust
  • Gewichtsafname
  • Darmklachten als winderigheid
  • Overgeven
  • Verschijnselen van uitdroging
  • Sloomheid
  • Een rare lichaamsgeur of adem
  • Gevoeligheid voor bepaald eten
  • Een slechte algemene weerstand
  • Huidproblemen: een geïrriteerde huid of een slechte vacht

Mocht je kat last hebben van de bovenstaande klachten, kan het best zijn dat het milieu in de darmflora van je huisdier niet in balans is. Een probioticakuur kan dan helpen om deze symptomen te bestrijden, want het ondersteunt de natuurlijke stoelgang en is goed voor de darmflora en de darmwand. Het kan bijdragen tot een normaal ontlastingspatroon, en een spijsvertering die weer stukken beter verloopt. De opname van voedingsstoffen gaat weer zoals het hoort als de bacteriën en de darmwand in balans zijn, en dat is essentieel voor een goed afweersysteem bij een kat.

Daarbij is probiotica hartstikke veilig in gebruik: er wordt al jaren probiotica aan kat en hond gegeven, zonder dat er vervelende bijwerkingen of risico’s op de lange termijn aan kleven. Dat is een opluchting, toch?

Probiotica kitten

Misschien wist je al dat je ontzettend moet opletten bij het geven van antibiotica aan kittens. Ze zijn immers nog volop in hun lichamelijke ontwikkeling, en medicatie kan daar (blijvende) schade aan toebrengen. Maar hoe zit het dan met probiotica bij een kitten? Omdat probiotica slechts de bacteriën in de darmwand in balans brengt, kan dit gewoon aan kittens gegeven worden – in een passende hoeveelheid voor een klein katje, natuurlijk. Juist kittens hebben een wat mindere weerstand omdat ze nog zo klein zijn, probiotica kan deze weerstand juist helpen. Het is zelfs zo dat een kitten juist de perfecte leeftijd heeft om probiotica op te bouwen, omdat de zuurgraad in de darmen van het kleine katje nog aardig laag is. Fijn! Door vroegtijdig probiotica aan je kitten te geven kun je het de perfecte basis geven waar het de rest van zijn leven van kan profiteren.  Probiotica voor je kat doet echt wat.