Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Katten> Vlooien bij katten

Vlooien bij katten


 Vlooien (en teken) bij katten komen regelmatig voor en kunnen de nodige problemen met zich mee  brengen.  Deze ellendige kleine beestjes kunnen namelijk leiden tot bloedarmoede  en dienen ook nog eens als  gastheren voor andere parasieten, zoals bijvoorbeeld wormen, en infecties en ziektes, zoals de ziekte van Lyme of Hemobartonella Felis.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Vlooien bij katten ontdekken

Als je hebt gemerkt dat je kat meer dan normaal aan het krabben is, moet je er rekening mee houden dat je kat waarschijnlijk kleine parasieten heeft die bekend staan als kattenvlooien. Het zijn de meest voorkomende externe parasieten bij katten. Vanwege hun springvaardigheden verplaatsen deze kleine parasieten zich namelijk met gemak van de grond naar een gastheer of van huisdier naar huisdier. Daarnaast zijn ze ongeveer 2 mm lang en hebben zij een bladachtig roodbruin lichaam, waardoor ze zich makkelijk kunnen verstoppen in de vacht van een kat.

De levenscyclus van vlooien

Eenmaal volwassen leeft een vlo zo´n 7-14 dagen. Dit lijkt een korte levensduur, maar is lang genoeg om zich flink voort te kunnen planten.  De vrouwtjes kunnen namelijk tot 50 eitjes per dag leggen. Dit doen zij niet alleen in de vacht van de kat, maar ook in tapijten en zachte bekleding. Wanneer de larven uitkomen, graven zij zich in de stof, waar zij tot een jaar inactief kunnen blijven. Verpopte vlooien kunnen worden gewekt door trillingen (bijv. door voetstappen) en worden aangetrokken door warmte en kooldioxide. Wanneer ze eenmaal gewekt zijn, kunnen ze binnen enkele seconden op een kat springen om de levenscyclus voort te zetten. Centraal verwarmde huizen met tapijten bieden dan ook de ideale omstandigheden voor deze springers om het hele jaar door voort te kunnen planten.

Hoe komt een kat aan vlooien?

Zoals al vermeld kunnen de diertjes zich met groot gemak verspreiden. Voor de hand liggend is dat je kat in aanraking komt met andere dieren die ze mogelijk ook hebben. Daarnaast kunnen meubelen, zoals bijvoorbeeld een tweedehands bank, worden geleverd met eitjes binnenin. In feite kan elke tweedehands inrichting met zachte bekleding de beestjes met zich meebrengen. Ook in het geval van een verhuizing naar een nieuw huis met tapijt kunnen er eitjes liggen om je te verwelkomen. Daarnaast kunnen vrienden met huisdieren ook per ongeluk meelifters naar je huis meenemen.

Symptomen herkennen bij katten.

Het meest voor de hand liggende symptoom van een besmetting bij katten is dat het dier veel krabt. De huid kan oververhit raken en kale plekken vertonen. Daarnaast kunnen er korstjes in de vacht rond de nek en staart ontstaan. Zelf zal je misschien jeukende rode bultjes kunnen vinden op je eigen enkels en onderbenen. Om er zeker van te zijn dat je kat besmet is met de parasiet kun je een wit papier of witte handdoek bevochtigen en je kat hier op kammen. Als je kleine zwarte vlekjes op het papier ziet met hier en daar roodachtige spatjes, dan is je kat besmet. Het is dan van belang om je kat zo snel mogelijk te behandelen, want een ware plaag ontstaat makkelijk en de parasieten zullen zich niet alleen bevinden op je kat, maar ook in het tapijt, de kattenmand, de bank en je beddengoed. Dit is niet alleen erg irriterend voor jezelf en voor je kat, maar brengt zoals vermeld ook gezondheidsproblemen met zich mee.

Bestrijding van vlooien bij katten.

Wanneer we denken aan de bestrijding van externe parasieten bij katten, denken we er al gauw aan om een reguliere behandeling bij de dierenarts te vragen en om chemische verdelgingsmiddelen te kopen. Vaak wordt er dan niet stil gestaan bij de schade die deze middelen kunnen aanrichten. Veel van de reguliere bestrijdingsmethoden bevatten zenuw giffen, zoals fipronil, die de parasieten doden en verlammen. Deze stoffen doden echter niet alleen de parasieten, maar kunnen ook effect hebben op de voortplanting van iedereen (mens en dier) die direct of indirect met deze stoffen in aanraking komt. Ook kunnen deze stoffen irritatie, overgevoeligheidsreacties, en kanker veroorzaken en in zeldzame gevallen leiden tot zenuwverschijnselen.  Gelukkig bestaan er tegenwoordig genoeg diervriendelijke en natuurlijke bestrijdingsmethoden om parasieten bij je huisdier te voorkomen.

Het huis ontdoen van parasieten

Als je ook maar één vlo bij je kat hebt gevonden dan moet je er rekening mee houden dat niet alleen de kat behandeld moet worden, maar ook je huis. Meer dan 95% van de vlooien en hun eieren bevinden zich namelijk niet op je kat, maar in je huis. De behandeling van je kat zal daarom alleen maar effectief zijn als de omgeving van je huisdier volledig vrij is van kattenvlooien en hun eieren. Ook in het geval van teken moet men denken dat voorkomen beter is dan genezen.

Er bestaan verschillenden manier om je huis te reinigen en vlo vrij te maken, welke het beste is hangt af van je meubilair en levensstijl. Je moet hoe dan ook bereid zijn om het reinigingsproces meerdere malen te herhalen, totdat alle inactieve eitjes zijn uitgekomen en gestorven. Het is essentieel dat je tapijten, gestoffeerde meubels en scheuren in vloerplanken schoonmaakt en stofzuigt. Wees bij het legen van de stofzuiger voorzichtig want de stofzuiger dood de parasieten niet. Alles wat warm gewassen kan worden, moet op minstens 60 graden worden gewassen. Overige stoffen kunnen in de vriezer worden gelegd om de bijtertjes en hun eieren te doden. Na het stofzuigen kun je het huis schoonmaken  met azijn water op de plekken waar je met de stofzuiger niet bijkomt. Azijn zorgt er namelijk voor dat de buitenkant van de gelegde eitjes oplost, waardoor ze doodgaan.

Indien je geneigd bent direct naar een verdelgingsspuit te grijpen, welke vaak chemische stoffen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor je dier, jezelf en het milieu, kun je ook diervriendelijke en natuurlijke bestrijdingsmethoden overwegen. Mocht je er toch voor kiezen om verdelging spray te gebruiken, let er dan op dat het product voldoet aan de meest recente veiligheidsnormen bedoeld om huisdieren, mensen en het milieu te beschermen.

De kat ontdoen van externe parasieten

Er bestaan talloze bestrijdingsmiddelen die bij de dierenarts of in de dierenwinkel verkrijgbaar zijn. Het probleem met vele van deze middelen, zoals eerder al aangegeven,  is  dat deze gifstoffen bevatten die zich bij iedere behandeling ophopen. Deze gifstoffen kunnen door je kat niet goed worden afgebroken, waardoor hij of zij gezondheidsproblemen kan krijgen. Voorbeelden van bestrijdingsproducten die schadelijk zijn voor je kat, en daarnaast vaak ook voor mens en milieu, zijn bijvoorbeeld de veel voorkomende vlooienband en de sprays.  Om een actueel voorbeeld te geven: De hoeveelheid fipronil op een vlooienband is talloze keren groter dan de hoeveelheden die in de eieren gevonden werden in 2017, wat voor enorme ophef zorgde.

Natuurlijke  vlooienbestrijding  bij katten

In plaats van meteen te kiezen voor een reguliere (chemische) behandeling kun je er voor kiezen om een natuurlijke vlooienbestrijding te gebruiken en pas gebruik te maken van de conventionele opties wanneer er sprake is van ernstige plagen. Hieronder hebben we een aantal natuurlijke bestrijdingsmethoden op een rijtje gezet.

  • Diatomeeënaarde: Diatomeeënaarde is een zeer goede natuurlijke ongediertebestrijder die steeds vaker wordt ingezet in ook de agrarische wereld en in de wereld van het pluimvee. Organimal heeft een product ontwikkeld op basis van diatomeeënaarde gemengd met verscheidene andere ingrediënten die effectief zijn gebleken bij het natuurlijk bestrijden van ongedierte zoals o.a. vlooien en teken.
  • Voedingssupplementen: een gezonde kat zal minder snel last hebben van parasieten dan een ongezonde kat. Als je kat bijvoorbeeld een huidaandoening heeft zullen zij de irritatie niet alleen verergeren, maar zich ook sneller voortplanten. Dit omdat ze zich makkelijker kunnen voeden door de verzwakte huid. Om het immuunsysteem van het dier te versterken en zo de vatbaarheid te beperken kun je natuurlijk gezondheidssupplementen gebruiken.
  • Vlooienkam: Dit is een kam die in staat is om vlooienvuil, de eitjes en de volwassen springertjes uit de vacht van de kat te krijgen. Begin met kammen bij de kop en kam achterstevoren. Herhaal dit twee keer per dag. Om alles goed te doden spoel je daarna alles weg met zeepwater. De kam kan ook gebruikt worden om eventuele teken die zich nog niet hebben vastgezogen te ontdekken en verwijderen.
  • Tekenpincet: De meest natuurlijke en dier en milieuvriendelijke manier om teken te verwijderen is het gebruik van een speciale pincet. Andere methoden, zoals het gebruik van sprays, kan ertoe leiden dat de teek zijn maaginhoud in de wond ledigt en dus eventuele ziekteverwekkers overbrengt.
  • Shampoos: Het wassen van je kat kan helpen bij het kalmeren van een geïrriteerde huid en het elimineren van enkele van de volwassen vlooien. Er bestaan verschillende shampoos op natuurlijke basis.

Kortom, er zijn alternatieven, misschien moeten we die eens overwegen?