Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
 • Nooit meer jouw gegevens invoeren
 • Controleer de status van jouw bestelling
 • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Katten>Huid en Vacht, Ziektes> Haaruitval bij katten (kat alopecia)

Haaruitval bij katten (kat alopecia)


Iedereen verliest haren, mens en dier, en vaak is dit met het komen en het vallen van het blad het ergst. Haaruitval bij katten of katachtigen is een veel voorkomend probleem en kan op willekeurige plekken van het lichaam zichtbaar zijn. Het kan echter ook voorkomen dat de kale plekken door haaruitval een symmetrisch patroon vertonen of dat het haarverlies van de kat volledig of gedeeltelijk is.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Uiterlijke kenmerken haarverlies kat

In beginsel zal je nog niet veel zien van het haarverlies bij jouw kat. Maar als het haarverlies doorzet, is het goed om de huid van jouw kat in de gaten te houden. De huid van katten die last hebben van haaruitval kan rood zijn, bultjes hebben, normaal lijken of juist bedekt zijn met korsten. Haaruitval bij katten – ook wel bekend als kat alopecia, is te behandelen, maar dit hangt wel sterk af van de oorzaak en de mogelijkheden zijn beperkt.

Oorzaken haaruitval bij katten

Net gestofzuigd en weer ligt de vloer vol met haren! Wie baalt daar niet van, maar belangrijker nog hoe verminderen we deze haaruitval bij katten? Haarverlies hoort erbij, maar als katten, jong of oud, veel meer haar verliezen dan normaal, dan spreken we van extreme haaruitval bij katten. Hier kunnen verschillende redenen aan ten grondslag liggen.

De meest voorkomende oorzaken van haaruitval bij katten zijn:

 • Huidallergieën veroorzaakt door voedselallergie
 • Overmatig krabben en likken als gevolg van een irritatie of allergie
 • Stress
 • Tekort aan voedingsstoffen
 • Parasieten zoals vlooien, ringwormen en schimmels
 • Zenuwaandoeningen bijvoorbeeld door over-verzorging
 • Hormonale schommelingen, bijvoorbeeld na het werpen van een nest kittens
 • Erfelijkheid
 • Rui-periode door de overgang van zomer naar winter en andersom

Heb je een oudere kat, dan is het risico op kat alopecia in combinatie met een bepaalde vorm van kanker groter.

Unieke oorzaken haaruitval bij katten

Niet alle oorzaken van haaruitval bij katten zijn terug te herleiden naar een van bovenstaande redenen. De Himalayans en Bengals staan erom bekend dat ze in vergelijking met andere kattenrassen redelijk veel haren verliezen. Andere rassen, zoals bijvoorbeeld de Sphynx zijn juist gefokt om haarloos te zijn.

Kaalheid bij kitten

Elke keer als ik mijn jonge kat aai heb ik een hele hand vol met haren. Is dat normaal? Wees gerust, er is waarschijnlijk niets aan de hand. Kaalheid bij kittens wordt eigenlijk alleen maar veroorzaakt doordat ze naarmate ze ouder worden hun nesthaar kwijtraken. Nestharen zijn dunner dan de vacht die ervoor in de plaats komt.

Haaruitval bij oude katten

Net als mensen krijgen ook oude katten last van ouderdomskwalen die zich ieder op hun eigen manier uitten. Haaruitval bij oude katten is wel een van de meest voorkomende kwalen. Deze kwaal komt vaak voort uit stress, dementie of door lichamelijk disfunctioneren van bijvoorbeeld de nieren of schildklier. De symptomen zijn bij deze kwalen veelal hetzelfde en te herkennen aan:

 • Plassen buiten de kattenbak
 • Overmatig likken en krabben aan de huid met kale plekken tot gevolg
 • Meer eten en drinken
 • Continu verstoppertje spelen
 • Overmat­­ig miauwen
 • Geen interesse meer in eten
 • Sterk vermageren
 • Agressie gericht tegen mensen en of andere huisdieren.

TIP

Zorg dat jouw kat hoogwaardig kattenvoer krijgt dat passend is bij zijn of haar leeftijd. Dit omdat de samenstelling van het voer is afgestemd op de behoeften van de kat. Een kitten heeft andere voedingswaarden nodig dan een oudere kat. Daarnaast zijn de juiste voedingstoffen zoals zalmolie en vitaminen cruciaal.

Haaruitval kat vs. haaruitval poes

Is er een verschil tussen haaruitval bij katers en poezen? In de basis is er geen verschil maar net als bij vrouwen die zwanger zijn, lijkt ook de vacht van poezen dikker te worden als ze drachtig zijn. Op het moment dat poezen hun nest geworpen hebben, en hun hormonale huishouding weer in balans komt, zal de haaruitval bij poezen tijdelijk toenemen.

Diagnose van kat alopecia

Net als mensen verliezen ook katten dagelijks de nodige haren, maar als jouw kat meer dan gemiddeld haarverlies heeft is het raadzaam om een bezoek te brengen aan de dierenarts. Hoe meer informatie je verstrekt, des te gerichter de dierenarts te werk kan gaan bij het wel of niet stellen van de diagnose van kat alopecia. Denk hierbij aan bijvoorbeeld eetgewoonten en veranderingen in het gedrag.

De dierenarts zal waarschijnlijk eerst uit willen sluiten dat er sprake is van extreme haaruitval bij jouw kat als gevolg van aanwezige parasieten. Verwacht de dierenarts dat het haarverlies een gevolg is van een huidprobleem dan wel allergie zal er vaak een aanvullend bloedonderzoek worden gedaan en indien nodig aangevuld met röntgenfoto’s en echo’s. Dit om uit te sluiten dat de extreme haaruitval bij jouw kat het gevolg is van een afwijking in de bijnieren of een teken is van kankercellen in het lichaam. Verharing  vanwege parasieten zoals ringworm, schimmels en vlooien kunnen gemakkelijk op natuurlijke wijze behandeld worden. Organimal heeft 100% natuurlijke oplossingen voor al deze parasieten.

TIP

Heeft je kat een droge huid? Verhoog de luchtvochtigheid in je huis naar minimaal 40%. Dit is vooral in de winterperiode waarin de verwarming aanstaat belangrijk.

Behandeling van extreme haaruitval bij katten

Is de haaruitval van de kat of poes te wijten aan de aanwezigheid van parasieten, dan is dit makkelijk te behandelen. Er zijn natuurlijke producten  voor het bestrijden van de parasieten bij jouw kat maar ook in huis. Vlooien zitten bijvoorbeeld overal. Een grondige schoonmaakbeurt is noodzakelijk. Een product wat vaak met succes wordt ingezet bij en vacht en huidproblemen is zalmolie. Zalmolie bevat de benodigde omega vetzuren die zorgen voor een ontstekingsremmende en celversoepelende werking wat een grote invloed heeft op de vacht en huid van je kat. Vocht wordt beter vastgehouden, dat toont zich zichtbaar aan de vacht en huid. Het heeft vaak een bevorderende werking op zaken zoals kale plekken, schilfers, haarverlies en haarverdunning. Ook zeewier is een prachtig product dat bijdraagt aan een gezonde vacht en huid van katten. De positieve effecten van zeewier beperken zich niet alleen tot vacht en huid, ook de darmen, gebit en adem gaan hierdoor met sprongen vooruit.

Ook de juiste voeding is zeer belangrijk voor een goede vacht. Wanneer de voeding de darmfunctie verstoort , liggen klachten zoals haarverlies, allergieën en jeuk op de loer. Een gezonde darmomgeving is de bakermat van goede gezondheid.  Goede voeding voor een kat begint bij graanvrij en vrij van chemische toevoegingen.

Is de alopecia het gevolg van een huidaandoening, een hormonale disbalans of problemen met de schildklier kan jouw kat of poes medicijnen voorgeschreven krijgen om het onderliggende probleem een halt toe te roepen. Veel behandelingen zijn erop gericht om verdere haaruitval bij de kat te voorkomen, maar het is niet altijd gezegd dat het haar ook weer terugkomt.

TIP

Zorg voor goede uitgebalanceerde voeding eventueel aangevuld met natuurlijke voedingssupplementen. Zij helpen jouw huisdier weer terug in balans te komen.

Preventie haarverlies kat en poes

We weten allemaal dat voorkomen beter is dan genezen.

 • Bescherm je kat of poes preventief tegen parasieten zoals vlooien en ringwormen en voorkom haaruitval. Er zijn allerlei natuurlijke middelen op de markt die jouw huisdier kunnen beschermen tegen parasieten.
 • Zorg voor genoeg afleiding in de vorm van speelgoed en speel ook dagelijks met je huisdier zodat ze zich gelukkig voelen. Stress is een van de oorzaken van haaruitval bij katten.
 • Zorg voor de juiste voeding en supplementeer wanneer nodig.

Helaas zijn er nagenoeg geen behandelingen of andere manieren om extreem haarverlies bij katten en poezen te voorkomen bekend.