Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
 • Nooit meer jouw gegevens invoeren
 • Controleer de status van jouw bestelling
 • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Honden> Probiotica hond

Probiotica hond


Net als bij mensen profiteren alle honden van een goede darmflora. Om dit te bewerkstelligen is het van belang om stil te staan bij probiotica voor je hond. Probiotica zijn “vriendelijke bacteriën” die van essentieel belang zijn voor het optimaal houden van het spijsverteringskanaal van jouw hond en om ervoor te zorgen dat hij gezond en actief blijft. Een manier om de spijsvertering van jouw hond te verbeteren, is het geven van natuurlijke probiotische supplementen of hoogwaardige voeding waar probiotica aan zijn toegevoegd.

Wat zijn probiotica?

De World Health Organization (WHO) definieert probiotica als volgt: Probiotica zijn levende organismen die, indien ze in voldoende hoeveelheden worden opgenomen, een positief gezondheidseffect hebben op mens en dier. Probiotica voor honden produceren SCFA-vetzuren die de groei en activiteit van schadelijke bacteriën zoals E. Coli, Salmonella en Clostridium remmen en tegelijkertijd de goede bacteriën in de darmen helpen. Tevens kunnen probiotica infecties in de urinewegen voorkomen en allergische reacties bij honden verminderen.

Bekijk onderstaande video van onze dierenarts

Waarom probiotica voor je hond?

De darmen zijn het belangrijkste orgaan om ons en onze honden gezond te houden. Wanneer de darmen niet goed functioneren zijn ziekten of aandoeningen onvermijdelijk. In de darmen leven vele miljarden bacteriën. Zowel goede als slechte. De goede bacteriën houden ons gezond op verschillende manieren. Ze sturen allerlei essentiële processen aan in het lichaam, helpen bij het verteren van het voedsel en ze bevechten de slechte bacteriën zodat deze niet de overhand krijgen en ons ziek maken. Echter wanneer de slechte bacteriën de overhand krijgen door bijvoorbeeld zaken zoals slechte voeding of een antibioticakuur (antibiotica doodt alle bacteriën, dus ook de goede die ons gezond houden) worden we ziek.

Wanneer de darmflora uit balans is ontstaat er een situatie waarin ook het eten minder goed verteerd zal worden. Dit zorgt er weer voor dat de essentiële voedingstoffen niet goed worden opgenomen door het lichaam waardoor het lichaam dus niet krijgt wat het nodig heeft. Dit is dan wederom een reden voor ziekte en aandoeningen. Zoals je zult begrijpen is het hebben van een gezonde darmflora van levensbelang voor ons en onze honden. Probiotica helpt dus met miljarden goede bacteriën de darmflora in balans te houden, wat bijdraagt aan een optimale gezondheid.

Er zijn vele wetenschappelijke onderzoeken die het nut van het gebruik van probiotica bevestigen. Zo is het o.a. wetenschappelijk bewezen dat probiotica effectief werkt bij antibiotica gerelateerde diarree (AGD). Vandaar ook dat het wordt aangeraden om je hond probiotica te geven zowel voor, tijdens en na een antibioticakuur.

Voordelen van natuurlijke probiotica hond

Naast  de hierboven beschreven algemene voordelen van probiotica voor honden zijn er verscheidene punten waarop je het resultaat van probiotica kunt merken. Door het geven van gezonde, natuurlijke probiotica aan jouw hond kun je een positieve invloed uitoefenen op chronische GI-afwijkingen, zwaarlijvigheid, leverziekte, stemmings- en gedragsstoornissen. Het geven van een natuurlijk probioticum supplement kan jouw hond nog meer voordelen bieden. Hierbij valt te denken aan:

 • Sterk reduceren van allergische symptomen
 • Verhelpen van zowel diarree als constipatie.
 • Een betere huid en een mooiere vacht
 • Het verminderen van stinkende scheten
 • Verbeterde ademhaling
 • Verminderen van gist-geassocieerde stoornissen
 • Reguleren van de darmfunctie.
 • Vermindering stress

Natuurlijke probiotica voor honden bevat één of meerdere soorten bacteriën en/of gisten die een verscheidenheid aan verschillende functies kunnen uitoefenen. Van bepaalde stammen, zoals de Bifidobacterium, is bekend dat ze nuttig zijn bij het verkorten van de duur van diarree bij honden en hun algehele immuunsysteem stimuleren. De Lactobacillus bijvoorbeeld, heeft bij honden weer een positief effect bij het opnemen van voedingsstoffen en het optimaliseren van het spijsverteringsstelsel.

Wist je dat?
De darmen zorgen voor bijna 70% van het immuunsysteem.

Welke probiotica voor je hond?

Als we antwoord willen op de vraag: “Welke probiotica voor de hond” is er geen “winnaar” aan te wijzen of een eenduidig antwoord op te geven. Maar van een aantal probiotische stammen is er wetenschappelijk bewijs dat zij veilig en goed werken bij honden. Het gaat hierbij om de volgende probiotica voor honden:

 • Enterococcus faecium
  Dit is een bacterie die leeft in het maagdarmkanaal van honden en de gezondheid en het functioneren van het immuunsysteem verhoogt. Dit probioticum verbetert de weerstand tegen infecties en ziekten. Onderzoeken hebben echter wel bewezen dat sommige stammen van de E. Faecalis snel resistent zijn tegen veel gangbare antibiotica.
 • Probiotica hond jeuk – lactobacillus acidophilus
  Als je Lactobacillus acidophilus als probiotica aan je hond geeft, dan versterk en verbeter je de spijsvertering van je hond. Het draagt bij aan een betere huid en een mooiere vacht.
  Daarnaast hebben wetenschappers ontdekt dat als je dit probioticum als aanvulling op de voeding van puppies geeft, ze op latere leeftijd minder symptomen ontwikkelen op het gebied van allergieën en andere ziekten. Zo kan probiotica voor je hond ook helpen bij jeuk.
 • Probiotica hond diarree – lactobacillus casei
  Probiotica kan je hond helpen bij diarree. De Lactobacillus casei-bacterie draagt zijn steentje bij door de darmen te beschermen en de algehele gezondheid van jouw hond te verbeteren. Doordat het een beschermheer is van de darmen worden spijsverteringsproblemen zoals diarree en winderigheid tot een minimum gereduceerd. Lactobacillus casei is ook wel bekend als de melkzuurbacterie.
 • Lactobacillus plantarum
  Een andere “vriend” van de Lactobacillus-familie is de Lactobacillus plantarum. Deze hondvriendelijke bacterie heeft een heilzame werking, een anti-oxiderend effect en is een bewezen versterker van het immuunsysteem. Ben je op zoek naar probiotica voor een hond met diarree? Kies dan voor dit natuurlijke probiticum. Het is wetenschappelijk bewezen dat Lactobacillus plantarum ontstekingen aan de darmwand vermindert en zodoende (langdurige) diarree voorkomt. Een goed probiotica supplement bevat meerdere stammen waardoor je hond alle benodigde probiotica binnen krijgt.
 • Bifidobacterium bifidum
  De bifidobacterium bifidum is een bacterie die in de dikke darm leeft van honden en op een positieve manier invloed uitoefent op de ontlasting. Het doel van dit probioticum is om het maagdarmstelsel te verbeteren en darminfecties te voorkomen.
 • Bifidobacterium animalis
  Bifidobacterium animalis is verwant aan de bifidobacterium bifidum maar komt eigenlijk alleen voor bij honden en andere diersoorten. Deze bacterie is beter bestand tegen de zuren in de dikke darm. Heeft je hond last van acute diarree? Geeft dan het natuurlijke probiotium Bifidobacterium animalis. Het is wetenschappelijk bewezen dat dit probioticum helpt. Daarnaast draagt het bij aan de algemene gezondheid van de darmen.

Redenen waarom de darmflora van een hond uit balans raakt

 • Stress
 • Teveel verkeerde voeding zoals suikers, granen, koolhydraten en chemische toevoegingen.
 • Antibiotica en andere medicatie
 • Vaccinaties
 • Ziekte

Probiotische voeding voor honden

Probiotisch voedsel voor honden, bestaat dat wel? Ja en nee. Er zijn brokken en nat voedsel te koop waaraan probiotica zijn toegevoegd. De vraag is echter of het wel de juiste probiotica zijn en of de hoeveelheid aanwezige probiotica wel afdoende is voor een juist effect op het welzijn van je hond. Daarbij kun je je afvragen of de bacterie stammen het wel overleven totdat ze in de darmen zijn aangekomen. Ons advies is om jouw hond natuurlijke probiotica suppletie te geven als aanvulling op zijn dagelijkse voeding. Zeker voor, tijdens en na een antibioticakuur is het zeer aan te raden om de darmen te ondersteunen omdat antibiotica ook de goede bacteriën aantast. Prebiotishe voeding kan zeker helpen doordat de bacterien zelf daar weer van leven.

Zijn er risico’s verbonden aan gebruik probiotica voor honden?

Natuurlijke probiotica vormen zover bekend geen serieuze risico’s en kunnen als veilig en betrouwbaar beschouwd worden. Net als bij mensen geldt ook bij honden dat er altijd uitzonderingen op de regel zijn. Probeer daarom het geven van de volgende drie natuurlijke probiotica voor je hond te vermijden omdat ze lactose-intolerantie kunnen veroorzaken.

 • Melk
 • Kaas
 • Yoghurt

Er is sprake van lactose-intolerantie als je hond te weinig lactase in zijn lichaam heeft om de lactose (suiker) die in melk zit te verteren.

Wat is het verschil tussen pro- en prebiotica?

Probiotica zijn goede bacteriën – vooral te vinden in de darmen – die werken tegen diarree, goed zijn voor het spijsverteringskanaal en het immuunsysteem. Sommige probiotica bieden ook nog een bescherming tegen allergieën. Prebiotica is eigenlijk niets meer en minder dan een verzamelnaam voor niet verteerbare vezels en koolhydraten en dient als voeding voor de probiotica.

Probiotica voor je hond kopen

Ook overtuigd wat pre- en probiotica voor jouw hond kan doen? Er zijn ook complexen die zowel probiotica als prebiotica combineren met daarbij nog andere ingrediënten die goed zijn voor de darmen van je hond.  Check altijd of het om EU goedgekeurde probiotica gaat. Zorg er daarnaast voor dat je de voorgeschreven dosering niet overschrijdt.

Let op!
Geef je hond probiotica voorafgaande, tijdens en na een antibioticakuur. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat dit eventuele bijwerkingen van antibiotica minimaliseert.

Een juiste balans tussen de probiotica en prebiotica is een must voor mens en dier. Voorkom problemen en ga voor een gelukkige hond. Kies voor natuurlijke pre- en probiotica voedingssupplementen als aanvulling op het dagelijkse voedsel. Probiotica voor je hond kopen is iets waarmee je hem echt kan helpen.

Veelgestelde vragen over probiotica bij honden


Hoe lang duurt het voordat je verbeteringen ziet bij je hond na het starten met probiotica?

De tijd die nodig is om verbeteringen te zien bij honden na het starten met probiotica kan variëren. Sommige hondeneigenaren merken binnen een paar dagen positieve veranderingen op, vooral bij problemen zoals diarree of spijsverteringsongemakken. Voor meer substantiële verbeteringen in de algehele gezondheid of bij chronische aandoeningen kan het enkele weken duren voordat de volledige voordelen zichtbaar zijn.


Kunnen probiotica interacties aangaan met andere medicijnen die mijn hond misschien neemt?

Probiotica worden over het algemeen als veilig beschouwd en goed verdragen bij honden, maar individuele reacties kunnen variëren. Het is mogelijk dat sommige supplementen of medicijnen kunnen interageren met probiotica. Daarom is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen voordat je probiotica geeft aan een hond die al andere medicijnen krijgt, om mogelijke interacties te bespreken.


Zijn er specifieke rassen of leeftijdsgroepen van honden die meer baat hebben bij probiotica, of waarvoor speciale overwegingen nodig zijn?

Probiotica kunnen voordelen bieden aan honden van alle rassen en leeftijden, maar de specifieke behoeften kunnen variëren. Jonge puppy’s en oudere honden kunnen verschillende soorten ondersteuning nodig hebben, en sommige rassen kunnen gevoeliger zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen waarbij probiotica nuttig kunnen zijn. Het is aan te raden om een dierenarts te raadplegen voor advies op maat, gebaseerd op de specifieke behoeften van je hond.