💥Red je huisdier van vuurwerkpaniek!💥
Begin op tijd met Gedrag in Balans – Klik hier ➜
Hond diarree
Hoe ga je daarmee om?
Wanneer je hond diarree heeft is dat een lastig probleem en natuurlijk wil je dit zo snel mogelijk oplossen. Je wilt graag dat je hond zich weer lekker fit voelt en dat jij niet steeds hoeft op te ruimen. Er zijn een aantal tips die je kunt opvolgen om het jouw hond zo gemakkelijk mogelijk te maken.
Hond diarree: 6 tips
1. Laat je hond genoeg drinken
Wanneer je hond diarree heeft, dan houdt dat ook in dat het dier veel water en zouten verliest. Dat is in principe geen enkel probleem, maar let wel op dat je hond voldoende vocht binnenkrijgt. Dit kan door hem voldoende gelegenheid te geven om te drinken. Doordat de hond ook meer behoefte heeft aan vocht, zal het dit vaak uit zichzelf al doen. In het uiterste geval kan er ook vocht worden toegediend via een infuus. Daarvoor moet je dan wel langs de dierenarts. Dit is alleen nodig als de hond bijvoorbeeld echt te weinig drinkt of het drinken meteen weer uitbraakt. Ook als de hond traag wordt of plakkerige slijmvliezen krijgt, kan dit een oplossing zijn.
2. Zorg voor voldoende en juiste voeding voor je hond
Een hond zou minder voeding mogen wanneer het aan de diarree is. Dat wordt door veel hondeneigenaren aangenomen en is op diverse fora te lezen. Maar dit is niet helemaal waar, want de hond heeft wel voedingsstoffen nodig. Het dier zal zich dan namelijk veel fitter voelen. Het is echter wel belangrijk om na te denken over wat voor soort voeding je hem geeft. De juiste voeding is zeeer belangrijk voor je hond. Verkeerde voeding kan best wat gevallen de oorzaak zijn van de diarree. Zo kan het zijn dat de hond een darmontsteking krijgt of geirriteerde darmen vanwege bepaalde ingrediënten. Granen, geur, kleur- en smaakstoffen en allerlei “verbeteraars” doen de darmen van je hond geen goed. In geval van dat je hond diarree heeft is licht verteerbaar voer ook zeker een aanrader. Wist je dat bepaalde natuurlijke producten een heel gunstig effect kunnen hebben op de darmflora van de hond? Kijk bijvoorbeeld eens naar probiotica voor honden.
-
Darmen In Balans - HondenDarmen In Balans - Honden
- Hoogwaardig Probiotica compositum
- Ondersteunt bij afwijkende ontlasting
- Maag-darmwand bescherming
-
Darmpakket - HondenDarmpakket - Honden
- De synergie van Organimal Darmen in Balans, Zeewier Bio, Collageen en Darmkruiden
- Meest essentiële ingrediënten voor optimale darmwerking
- Gericht op de meest belangrijke aspecten van het darmstelsel
3. Diarree bij je hond stoppen met een stopmiddel? Pas op!
Een stopmiddel is een speciaal middel dat kan worden voorgeschreven door de dierenarts om bij je hond de diarree te laten stoppen. Dit zorgt er niet voor dat het probleem opgelost wordt, dus de hond is dan niet perse beter. Het is echter wel zo dat je huisdier minder vaak aandrang zal hebben en de ontlasting vaster zal worden. Het probleem bij de oorzaak aanpakken is natuurlijk altijd de beste manier om problemen blijvend op te lossen. Natuurlijk is het bij ernstige en aanhoudende vormen van diarree altijd verstandig om de dierenarts te raadplegen want er kunnen verschillende oorzaken voor zijn.
4. Laat de hond lekker vaak uit
Wanneer de ontlasting van jouw hond zeer dun is, heeft het veel meer aandrang dan gewoonlijk. Het komt dan vaker voor dat jouw hond in huis poept. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen is het verstandig om de hond wat vaker uit te laten dan normaal. In dat geval heeft het meer mogelijkheden om buiten te poepen.
5. Ruim de ontlasting van je hond snel op bij diarree
Ben je overdag thuis? Ruim dan de ontlasting van je hond zo snel mogelijk op. Diarree bij je hond kan onder andere veroorzaakt worden door een infectie. Dit is vooral een risico voor andere honden in huis. Via de ontlasting kunnen zij het namelijk ook krijgen. Dit is bijvoorbeeld een manier waarop Parvo naar andere honden kan worden overgedragen. Het parvovirus is voor honden zeer besmettelijk. Vooral pups zijn erg gevoelig voor de Parvo infectie. Het risico dat dieren eraan overlijden bestaat, maar is wel klein. Als de hond volledig gevaccineerd is, dan is dat echter een goede bescherming tegen Parvo.
Voor mensen is de kans op besmetting met het parvovirus maar heel klein. Er zijn wel voorbeelden van ziektekiemen die zowel bij dieren als bij mensen voorkomen in dit geval. Dat gaat bijvoorbeeld om salmonella. Het is daarom verstandig om de hygiëne goed in acht te nemen. Was je handen altijd grondig wanneer je je hond geholpen hebt. Droog je handen vervolgens af aan een schone handdoek en was deze daarna uit op minstens 60 graden Celsius.
6. Geef je hond probiotica bij diarree
Probiotica kan een zeer gunstig effect hebben op diarree. Als je hond chronische diarree heeft duidt dat vaak op een onbalans in de darmflora. Probiotica kan een zeer goede bijdrage leveren aan de darmhuishouding. De goede bacteriën in probiotica spelen een cruciale rol in de darmen en daarmee bij de algehele gezondheid van jouw hond. Ze helpen bij verschillende belangrijke processen. Denk aan het goed verteren van het voedsel, het strijden tegen ziekmakende bacteriën en het aansturen van essentiële lichaamsprocessen. Een goede probiotica kuur bevat een combinatie van pre en probiotica en andere aanvullende ingrediënten om de darmflora op te bouwen en de darmwand te beschermen. Vooral wanneer je hond een antibiotica kuur krijgt (of heeft gehad) is het verstandig om probiotica toe te dienen. Verscheidene wetenschappelijke onderzoeken hebben het nut van probiotica bij diarree bevestigd. O.a het nut van probiotica bij AGD (antibiotica gerelateerde diarree) is wetenschappelijk aangetoond. Het is dan ook raadzaam om je hond probiotica te geven zowel voor, tijdens als na een antibioticakuur.
-
Darmen In Balans - HondenDarmen In Balans - Honden
- Hoogwaardig Probiotica compositum
- Ondersteunt bij afwijkende ontlasting
- Maag-darmwand bescherming
-
Darmpakket - HondenDarmpakket - Honden
- De synergie van Organimal Darmen in Balans, Zeewier Bio, Collageen en Darmkruiden
- Meest essentiële ingrediënten voor optimale darmwerking
- Gericht op de meest belangrijke aspecten van het darmstelsel
Houd risicofactoren in de gaten
Let op de risicofactoren als je een hond met diarree in huis hebt. Een puppy is gevoeliger voor bepaalde ziektes dan een volwassen hond. Bij een jong dier grijp je dan ook eerder in. Heeft de hond koorts, dan is het ook belangrijk om even langs de dierenarts te gaan. In de volgende situaties is een bezoekje aan de dierenarts aan te raden, namelijk als:
- Het om een puppy gaat.
- Het dier duidelijk ziek is.
- De hond koorts heeft (39,5 graden Celsius of meer)
- Het dier geen water of voedsel binnen kan houden.
- Er bloed bij de ontlasting zit.
- Het dier constant persdrang lijkt te hebben.
- De hond uitgedroogd is/de slijmvliezen plakkerig zijn.
- De diarree bij je hond langdurig aanhoudt (langer dan 3 weken).
- Deze problemen zeer regelmatig terugkomen.
Een puppy met diarree
Een puppy met diarree is natuurlijk heel erg zielig, maar dat is niet het enige. Het is eigenlijk net als met kleine kinderen: jonge dieren zijn nu eenmaal gevoeliger voor infecties dan volwassen dieren. Meestal gaat te dunne ontlasting bij honden vanzelf over, maar je moet bij een puppy met diarree wel op tijd ingrijpen als je twijfelt aan de symptomen. Ga even naar de dierenarts als je pup traag wordt en niet meer vrolijk is en wil spelen.
De andere kant: obstipatie bij je hond
Ook het tegenovergestelde kan voorkomen: obstipatie bij je hond. Ook wanneer het gaat om obstipatie bij je hond, is het soms nodig om in te grijpen. Er zijn diverse oorzaken voor, bijvoorbeeld voeding met te weinig vezels. Het kan ook zijn dat uw hond te veel botten heeft gegeten. Er kunnen echter ook andere problemen zijn, in of buiten de darmen, die zorgen voor obstipatie bij je hond. Houdt het probleem langer aan, dan is het vaak verstandig om de dierenarts te raadplegen.
Hond met diarree: slijm in de ontlasting
Soms kan het gebeuren dat er slijm in de ontlasting zit. Dit kan ook bij obstipatie bij je hond. Vaak wijst dit op een probleem met de dikke darm. Als je hond diarree met slijm heeft, dan kan dit bijvoorbeeld komen door parasieten. Ook poliepen kunnen hiervan een oorzaak zijn. Verder kan het probleem zijn dat er te weinig vezels in de voeding zitten.
Diarree bij honden: raadpleeg een dierenarts bij twijfel
Een hond met diarree is meestal iets dat vanzelf weer overgaat. De bovenstaande tips kunnen helpen om de diarree bij je hond te stoppen of om er beter mee om te gaan. Twijfel je over de oorzaak waarom je hond diarree heeft? Raadpleeg dan altijd een dierenarts.
-
Darmen In Balans - HondenDarmen In Balans - Honden
- Hoogwaardig Probiotica compositum
- Ondersteunt bij afwijkende ontlasting
- Maag-darmwand bescherming
-
Darmpakket - HondenDarmpakket - Honden
- De synergie van Organimal Darmen in Balans, Zeewier Bio, Collageen en Darmkruiden
- Meest essentiële ingrediënten voor optimale darmwerking
- Gericht op de meest belangrijke aspecten van het darmstelsel