dierenarts winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Honden> Hond diarree en overgeven

Hond diarree en overgeven


Een ziek huisdier is nooit leuk, maar wanneer je geliefde hond last heeft van diarree en overgeven, is dat meestal extra reden tot zorg. Je viervoeter verliest hierdoor vocht en voelt zich vaak niet lekker. Veel mensen vragen zich af wat ze moeten doen, of ze meteen naar de dierenarts moeten gaan. In deze blog lees je alles over wat er aan de hand kan zijn als je hond last heeft van diarree en overgeven en wat je het beste kunt doen.

dierenarts winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Diarree en overgeven bij honden

Braken of diarree komt vaak voor bij honden. Heeft je hond hier last van, maar is hij verder gewoon actief, speels en blijft hij goed eten en drinken, dan is er nog reden tot directe actie en kun je het rustig in de gaten houden. Ook als je harige maatje zowel overgeeft als diarree heeft (waarbij hij niet vaker dan 3 of 4 keer per dag braakt), hoef je niet altijd meteen naar de dierenarts. Let goed op dat je dier wat water binnenhoudt en dat de eetlust goed blijft. Houd wel goed in de gaten hoe lang dit aanhoudt en hoe het gesteld is met de energie van je hond.

Wanneer je hond last heeft van zowel overgeven als diarree, dan zou je wel kunnen nagaan of hij iets heeft gegeten dat misschien bedorven was of dat hij bij het uitlaten iets vreemds heeft binnen gekregen. Kijk even aan hoe je hond zich voelt en of de problemen vanzelf verdwijnen. Geef tijdelijk kleinere porties eten of laat hem zelfs een dagje vasten, maar houd je hond uiteraard wel goed in de gaten.

Veel mensen vragen zich af wanneer ze naar de dierenarts moeten gaan als hun deze problemen heeft. Dat geldt vooral als je hond niets binnenhoudt en als het om een oud en/of verzwakt dier gaat. Wanneer je hond zowel braakt als diarree heeft, verliest hij veel vocht en zout. Als dat te lang duurt, kan dat leiden tot stofwisselingsproblemen. Daarom kun je beter op tijd naar de dierenarts gaan.

Hond diarree, bloed en overgeven

Ook wanneer je ziet dat je hond diarree heeft waar bloed in zit en ook nog moet overgeven, kun je het beste zo spoedig mogelijk naar de dierenarts gaan. Meestal is er geen ernstige oorzaak voor bloed in de diarree, zelden komt dit door een tumor, maar bij bloederige ontlasting kan dit komen door een ontsteking van de dikke, of de dunne darm. Een ontsteking aan de dikke darm kan steeds erger worden, daarom is het verstandig om op tijd naar de dierenarts te gaan.

Je hond zal dan onderzocht worden. De dierenarts neemt de temperatuur op van je hond en controleert de buik op afwijkingen. Mogelijk is er vervolgonderzoek nodig: een ontlastingsonderzoek of röntgenfoto’s van de buik. Is er sprake van uitdroging, dan krijgt je hond misschien ook een infuus om het vocht aan te vullen. Meestal herstelt een hond dan weer snel van de diarree met bloed en het overgeven.

Wat is de oorzaak van overgeven en diarree?

Wanneer je ziet dat je hond ziek is, is het handig om uit te vinden wat de oorzaak van de problemen is. Hierdoor kun je gerichter handelen en eventueel het probleem een volgende keer voorkomen. Te dunne ontlasting wordt vaak veroorzaakt door voedsel, of wat je hond binnenkrijgt. Het kan zijn dat het voer bedorven was of dat je hond buiten iets heeft gegeten dat niet goed verdragen werd (garbage gut). Maar ook virussen en vergif kunnen problemen met dunne ontlasting veroorzaken.

Oorzaken van diarree:

 • Bedorven voer
 • Allergische reactie op voer
 • Virussen (parvo, hondenziekte, corona)
 • Parasieten (coccidiose)
 • Garbage gut (verkeerde dingen binnen gekregen)
 • Vergif

Braken heeft deels dezelfde oorzaken als diarree, maar kan ook veroorzaakt worden door medicatie, wormen en andere virussen en parasieten.

Oorzaken braken:

 • Garbage gut
 • Bacteriën, virussen, wormen/giardia
 • Giftige planten
 • Medicatie (antibiotica, pijnstillers)
 • Vreemde voorwerpen

Hond met diarree en overgeven: wat te eten geven

Heeft je hond last heeft van diarree en overgeven, dan vraag je je natuurlijk af wat je hem te eten moet geven. Het is verstandig het eten aan te passen. Je kunt een dag geen voer geven (alleen water), dit geeft het maag- darmstelsel de nodige rust om te herstellen. Heeft je hond last van diarree en overgeven maar wil je wel wat te eten geven, geef dan alleen licht verteerbaar voer. Licht verteerbaar voer betekent bijvoorbeeld gekookte kip, witvis of hard gekookte eieren. Er is ook speciaal licht verteerbaar hondenvoer verkrijgbaar specifiek voor maag- en darmproblemen.

Het is vooral belangrijk dat je hond bij deze problemen voldoende vocht binnenkrijgt. Bied dus vooral voldoende vers water aan, of geef wat yoghurt of karnemelk.

Daarnaast kun je je hond goed helpen door een goede probiotica te geven. Goede probiotica zoals Organimal Darmen in balans helpen de darmen van jouw hond weer te herstellen en zal in veel gevallen tot goede resultaten leiden.

Puppy diarree en overgeven

Ook een puppy kan last krijgen van diarree en overgeven. Jonge honden zijn wat vatbaarder voor infecties, maar ook wisselingen van voer kunnen maag- darmklachten veroorzaken. Bij een puppy kunnen diarree en overgeven gevaarlijk zijn, zeker wanneer het gaat om een klein ras (Chihuahua, Yorkshire Terriër en dergelijke). Puppy’s kunnen sneller last krijgen van een te lage glucosespiegel en dat kan ernstige gevolgen hebben. Ook kunnen jonge hondjes veel sneller uitgedroogd raken. Zie je dat jouw puppy last heeft van diarree en braken, ga dan direct naar de dierenarts.

Het belang van goede voeding

Maag- en darmproblemen bij honden lossen zich meestal vanzelf op, maar het zijn zeker klachten die je goed in de gaten dient te houden. Wil je problemen met de spijsvertering voorkomen of deze behandelen, dan kun je een supplement gebruiken dat een goede darmwerking bevordert. Ons probiotica supplement voor honden, Darmen in Balans, kan dus ook zeker helpen bij problemen met ontlasting (ook constipatie), maagkrampen en andere klachten. Het kan als een kuur van 7 tot 10 dagen gegeven worden, waarna het spijsverteringsstelsel zich weer kan herstellen. Ook kan het langdurig als onderhoud gegeven blijven worden.

Goede voeding is van belang, zeker wanneer je hond braakt en dunne ontlasting heeft. Vaak ligt de oorzaak van dergelijke maag- en darmklachten namelijk bij het voer. Het hondenvoer van Organimal is graanvrij en bevat enkel natuurlijke grondstoffen. Zijn de darmen van jouw hond erg gevoelig, dan kun je ook Organimal Sensitive proberen. Dit zijn licht verteerbare, hypoallergene brokken, zonder kunstmatige toevoegingen.

Heeft jouw hond last van diarree en overgeven en heb je na het lezen van deze blog nog vragen? We helpen je graag, dus neem dan vooral contact met ons op.