Giardia hond
Giardia bij de hond komt in de praktijk vaker voor dan je zou denken. Helaas kan je hond Giardia relatief eenvoudig oplopen en heb je het niet altijd direct in de gaten. Vervelend, want zo kan het zomaar zijn dat jouw trouwe viervoeter te lang met klachten rond blijft lopen, of weer andere honden besmet. Wat is Giardia precies? Wij brengen je in dit artikel volledig op de hoogte over de oorzaak van Giardia. Hoe kun je klachten tijdig herkennen en wat kun je doen om Giardia bij je hond te voorkomen? Lees er alles over!
Wat is Giardia precies?
Giardia is de meest voorkomende darmparasiet bij honden. Het is een eencellige parasiet die leeft in de dunne darm van jouw viervoeter. Deze parasiet komt ook voor bij andere diersoorten en bij mensen. Een Giardia-infectie is dan ook zeer besmettelijk. Wist jij dat deze parasiet ook van dier op mens kan worden overgedragen?
Daarom is het extra belangrijk om een besmetting met Giardia bij jouw hond snel te kunnen herkennen en adequaat te handelen. Daarnaast ligt bij Giardia herbesmetting op de loer, waardoor de juiste hygiënische (voorzorgs)maatregelen getroffen dienen te worden.
Besmetting Giardia
Hoe raakt jouw hond precies besmet met Giardia? Zodra dieren eenmaal besmet zijn, of ze nu klachten hebben of niet, verspreiden ze de parasiet via de ontlasting. Hierdoor komt de parasiet terecht in de omgeving. De eitjes van deze parasiet zijn direct besmettelijk en overleven lang (tot wel 3 maanden) buiten het lichaam van een dier of mens.
Op plekken waar veel honden en katten komen is deze parasiet in de regel ook te vinden. Denk bijvoorbeeld aan parken, wandelroutes, uitlaatplaatsen en hondenverenigingen. Maar ook verontreinigde drinkplaatsen zoals vijvers en plassen vormen een besmettingsbron.
De besmetting met Giardia gebeurt via de bek en vindt plaats als jouw maatje bijvoorbeeld drinkt van een verontreinigde plas, of aan een poot likt waar de parasiet op terecht gekomen is. Maar niet alleen als je regelmatig buiten komt, ligt Giardia voor jouw hond op de loer. Het komt regelmatig voor dat baasjes zelf de vervelende parasiet via de schoenen mee naar binnen nemen.
Eenmaal in de darmen vermenigvuldigt de parasiet zich. Dit kan gebeuren zonder dat je harige vriend klachten heeft of symptomen vertoont. Als je hond al een verminderde weerstand heeft of als de parasiet zich heel sterk heeft vermenigvuldigd, leidt dit dikwijls tot vervelende klachten. Wanneer jonge pups Giardia krijgen hebben ze veelal zichtbare klachten. Hoe herken je het als jouw hond of pup Giardia heeft?
Symptomen Giardia hond
De meeste honden die besmet zijn met Giardia hebben vrijwel geen klachten. Omdat jouw hond toch besmet kan zijn, en dan ook besmettelijk voor anderen is, wordt aangeraden om bij twijfel altijd een Giardia-test voor je hond te doen. Dit is beter dan direct chemisch te gaan ontwormen bij een vermoeden van besmetting. Ontwormen doe je het liefst enkel en alleen wanneer het nodig is. Giardia geeft zoals eerder aangegeven, vooral klachten bij jonge dieren. Het is dus raadzaam om als je een jong hondje in huis hebt, extra alert te zijn op Giardia bij jouw pup.
De meest voorkomende symptomen van Giardia bij de hond zijn:
● Diarree
● Buikkrampen
● Gasvorming
● Braken
● Verlies aan eetlust
Giardia ontlasting hond
Diarree is een van de meest voorkomende klachten wanneer je buddy onverhoopt besmet is met deze parasiet. Waar kun je op letten? De diarree is vaak bleek en slijmerig met een sterke nare geur. De diarree kan zowel chronisch zijn als sporadisch.
Bij langdurige diarree kan jouw hond (sterk) vermageren, een slechtere weerstand krijgen en de eerder glanzende vacht kan door gebrek aan voedingsstoffen dof worden. Door de lagere weerstand is jouw harige vriend helaas ook vatbaarder voor andere ziektes. Daarom is het belangrijk om de gezondheid van jouw viervoeter goed te monitoren.
Giardia hond bestrijden
We weten nu hoe je hond er aan komt, maar belangrijker natuurlijk, hoe kom je er vanaf? Wat kun je doen om Giardia bij jouw hond te bestrijden? En misschien beter nog, valt een besmetting met deze vervelende parasiet te voorkomen? Wij geven tips voor het behandelen en tips ter preventie.
Giardia behandeling hond
Voorafgaand aan de behandeling van Giardia bij jouw hond moet de parasiet worden vastgesteld. Giardia komt voor in de ontlasting van de hond en kan dus worden vastgesteld door een ontlastingsonderzoek. De ontlasting van jouw harige kameraad wordt hierbij onderzocht in het laboratorium, met in veel gevallen een SNAP-test. Heeft jouw hond Giardia? Dan wordt een behandeling gestart met een ontwormingsmiddel.
-
Organimal Gia Control - HondenOrganimal Gia Control - Honden
- Ondersteunt bij ongunstige micro-organismen
- Zeer geschikt voor puppies
- Veilig in gebruik
-
Wormen/Giardia Testkit - HondWormen/Giardia Testkit - Hond
- Voorkomt onnodig medicatie gebruik
- Voorkomt resistentie parasieten
- Zekerheid over type besmetting
Tijdens de behandeling moet jouw viervoeter vaak ook gewassen worden met speciale hondenshampoo. Als de klachten na de behandeling van Giardia onverhoopt blijven aanhouden, dan kan het zijn dat de hond nogmaals ontwormd dient te worden. Daarnaast kan een dierenarts bij klachten advies geven over speciale voeding voor je hond bij maag-en darmproblemen.
Om te werken aan de overall gezondheid kun je jouw trouwe metgezel zelf ook extra ondersteuning geven. Denk hierbij aan de juiste natuurlijke voeding en supplementen met o.a. probiotica om te zorgen voor een gezonde darmflora en een optimale spijsvertering. Probiotica is ook een echte must indien jouw hond ontwormd wordt. De chemische ontwormingsmiddelen zijn een regelrechte aanslag op de darmflora en darmwand van jouw hond. Lees hier meer over de voordelen van probiotica.
Preventie
Je bent inmiddels alert op de symptomen van Giardia bij honden en op de hoogte van de bestrijding van Giardia bij jouw hond. Minstens net zo belangrijk is om je bewust te zijn van hoe je besmetting en herbesmetting met Giardia kan voorkomen. Wat kun je zelf doen voor preventie van Giardia?
Omdat honden zichzelf veelvuldig likken, besmetten ze zichzelf gemakkelijk. En als ze zelf besmet zijn, geven ze de parasiet weer eenvoudig door aan andere dieren en ligt herbesmetting op de loer. Wassen is dan ook essentieel. Help Giardia bij jouw hond te bestrijden door:
● je handen te wassen na contact met dieren;
● de manden, kleden en kussens van je hond te wassen op 60 graden;
● de omgeving van de anus van je hond regelmatig te wassen;
● je hond te wassen met een speciale shampoo;
● de voer- en drinkbakken van jouw hond goed schoon te houden;
● het regelmatig testen op Giardia in de ontlasting van jouw hond.
Houd daarnaast jouw harige vriend in topconditie door te kiezen voor natuurlijke voeding die bij de leeftijd en het activiteitsniveau van je hond past. Extra supplementen kunnen helpen om de spijsvertering en de darmflora te ondersteunen. Een gezonde darmflora draagt bij aan een goede weerstand. Ook de juiste vitaminen en mineralen kunnen de weerstand van jouw hond een boost geven.
Baasje blijf waakzaam
Als je hond vaker te maken heeft gehad met Giardia of je vermoedt dat je hond momenteel last heeft van deze nare parasiet, blijf dan altijd alert. Giardia bij honden is normaal relatief goed te behandelen met ontwormingsmiddel en speciale shampoo. Bij twijfel en aanhoudende klachten na behandeling is het raadzaam om je dierenarts te bezoeken. Ook onze dierenartsen staan klaar om al je vragen te beantwoorden, neem gerust contact op!