Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Honden> Antibiotica voor honden

Antibiotica voor honden


Net als mensen krijgen ook honden regelmatig antibiotica voorgeschreven bij een bezoekje aan de dierenarts. Het is een veelgebruikt medicijn en soms is het simpelweg onmisbaar. Maar wat is dit middel precies, hoe werkt het en, niet geheel onbelangrijk, hebben de medicijnen nadelen en bestaan er ook natuurlijke antibiotica voor honden?

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Wat zijn antibiotica

Antibiotica zijn medicijnen die infecties en ziektes genezen die door bacteriën worden veroorzaakt. Ze doden de bacteriën of remmen hun groei. Het middel helpt niet tegen virussen, schimmelziektes of parasieten. Het bekendste antibioticum is penicilline. Penicilline was het eerste medicijn waarmee mens en dier zich kon beschermen tegen dodelijke bacteriën. Inmiddels zijn er veel soorten bijgekomen. Elk antibioticum werkt weer tegen andere bacteriën.

Waarvoor wordt het gebruikt

Overal zijn bacteriën. Velen van hen zijn ongevaarlijk, en velen zijn zelfs nuttig. Denk aan darmbacteriën die helpen bij het verteren van voedsel. Echter kunnen sommige bacteriën leiden tot (ernstige) ziektes en infecties bij onze trouwe viervoeters. Een aantal van deze ziektes zijn bijvoorbeeld long-, blaas-, en oorontsteking, salmonella en kennelhoest. Ook kunnen bacteriën ervoor zorgen dat open wonden niet goed helen. Over het algemeen krijgen honden bij veel bacteriële aandoeningen een antibacteriële zalf, injectie of tabletten voorgeschreven. De zalf wordt vaak toegepast bij uitwendige infecties aan bijvoorbeeld de ogen en oren en geïnfecteerde wonden. Tabletten en injecties worden voornamelijk gegeven bij inwendige en ernstige uitwendige infecties.

Antibiotica bij honden wordt voornamelijk als kuur voorgeschreven. Dit houdt meestal in dat de medicijnen meerdere dagen op vaste tijden toegediend moeten worden. Doe je dit niet kan het gebeuren dat de bacteriën niet geheel verdwijnen en je hond uiteindelijk weer ziek wordt. Over het afmaken van een dergelijke kuur zijn de meningen overigens zeer verdeeld. Verderop in dit artikel meer hierover!

Nadelen van antibiotica voor honden

Ondanks de voordelen, brengen antibiotica voor honden ook risico’s met zich mee. Zo doodt het middel ook de goede bacteriën die nodig zijn om de darmen in balans te houden.
Hierdoor treedt er na een kuur nogal vaak diarree op bij een hond. De darmflora is beschadigd en je moet dan weer helemaal van voor af aan beginnen met het opbouwen. Doordat de darm van de hond relatief korter is dan bij de mens zijn de gevolgen van een kuur bij honden veelal heftiger dan bij mensen. Dit is één van de redenen waarom je, vooral bij honden, terughoudend moet zijn met het geven van een orale antibioticakuur. Daarnaast kan er bij inname of toedienen een allergische reactie ontstaan en kan zich bij herhaaldelijk gebruik een antibioticaresistentie ontwikkelen. Ook staat het medicijn bekend om het risico op bijwerkingen. Daarom is het ook zeer belangrijk om vlak voor, tijdens en na een antibioticakuur jouw hond ook probiotica toe te dienen omdat het de nadelige effecten van antibiotica kan opvangen. Probiotica zijn de goede bacterien die leven in de darmen van jouw hond. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat het toedienen van probiotica tijdens de kuur een positief effect op de darmen van de hond hebben. Wanneer het door middel van een injectie of zalf wordt gegeven, heeft het overigens minder negatieve invloed op de darmflora.

Heeft jouw hond een antibioticakuur gehad? Dan raden wij altijd aan je hond ook pro- en prebiotica te geven. Deze middelen zorgen ervoor dat de darmflora zich weer kan herstellen.

Resistentie

Een reden waarom we steeds meer naar natuurlijke antibiotica voor honden grijpen is de kans op resistentie. Hoe vaker een gewone kuur wordt gegeven, hoe groter de kans dat deze op den duur niet meer werken. Met als gevolg dat wanneer de hond weer ziek is, het medicijn niet meer geneest. Je snapt natuurlijk wel dat dit ernstige gevolgen kan hebben. Helemaal bij een levensbedreigende ziekte. De vraag of je bij het verdwijnen van de klachten de kuur niet gewoon kunt stoppen, wordt daarom steeds vaker gesteld. De één is ervan overtuigd dat je een kuur altijd af moet maken omdat de bacteriën anders resistent zouden worden. Het argument is dat wanneer je het niet afmaakt, het grootste gedeelte van de bacteriën  dan wel gedood is door het medicijn, maar de overgebleven bacteriën kunnen het overleven en zijn dan niet meer vatbaar voor het medicijn. De ander zegt juist dat, vooral bij minder zware infecties, je prima wat eerder kunt stoppen. Ga je langer door met het geven van het medicijn dan krijgt je hond onnodig veel binnen, waardoor de bacteriën juist meer kans hebben om resistent te worden.

Een lastige discussie! In ieder geval is het altijd verstandig uit te zoeken of het middel wel nodig is om een bepaalde aandoening tegen te gaan. Zijn er natuurlijke alternatieven die ook werken tegen bepaalde bacteriën?

Natuurlijke antibiotica voor de hond

Er zijn situaties waarin het zeker geen kwaad kan je eens te verdiepen in natuurlijke vormen van antibiotica voor jouw hond. Helemaal wanneer het een lichtere infectie betreft. Een bekend natuurlijke antibioticum voor mens en dier is colloïdaal zilver. Begin 1900 is door de reguliere wetenschap bewezen dat zilver een sterk antibioticum is. Verschillende artsen gebruikten dit middel dan ook vanwege de antibacteriele, antischimmel en antivirale werking. Alleen was colloïdaal zilver te duur om te patenteren en tegelijkertijd ontwikkelde de reguliere geneeskunde (farmaceutische industrie) haar eigen antibiotica, waardoor het klinische gebruik van zilver minder onder de aandacht kwam. Tegenwoordig is bekend dat vele ziekteverwekkende bacteriën, schimmels en virussen een immuniteit hebben opgebouwd tegen de werking van de reguliere versie. Ook vernietigt het medicijn, zoals eerder uitgelegd, de goede darmbacteriën. Iets wat bij het gebruik van colloïdaal zilver niet in die mate het geval is.

Hieronder staan wat middelen die ook een positieve werking kunnen hebben op inwendige infecties bij honden:

Voor huidinfecties kunnen ook aloë vera, kamille, gouden zegel en colloïdaal zilver worden gebruikt. Bij alles geldt wel, begin met kleine hoeveelheden en houd goed in de gaten hoe jouw hond op de natuurlijke antibiotica reageert! Daarnaast zeggen we altijd, voorkomen is beter dan genezen. In dit geval houdt dat in, jouw hond de middelen geven die voor een goede weerstand zorgen. Naast gezonde voeding en voldoende beweging kunnen bepaalde natuurlijke middelen hier ook aan meewerken.