Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Honden> Bloed bij ontlasting hond

Bloed bij ontlasting hond


Je loopt je dagelijkse ronde met je hond en ook al check je misschien niet dagelijks de ontlasting van je hond, toch valt het vaak op als de ontlasting er opeens anders uitziet dan anders. Dunner, andere kleur of wellicht harder. Vooral als de ontlasting dunner is dan anders ben je alerter en helemaal als er bloed bij de ontlasting van je hond zit. Bloed hoort thuis in de bloedvaten en zodra we bloedingen buiten het lichaam ontdekken maken we ons zorgen en dat is begrijpelijk. Bloed bij of in de ontlasting van je hond is in twee categorieën te plaatsen: hematochezia (vers rood bloed in ontlasting hond) en melena (donker, teerachtige ontlasting). Het zijn allebei symptomen die ten grondslag kunnen liggen aan een aandoening. Vermoed je een aandoening, dan is het zaak om mogelijke symptomen te herkennen. Houd een oogje in het zeil als je veranderingen ontdekt in de eetlust van je hond, de houding en activiteit. Overgeven, bloederige diarree, bloed in de urine, ademhalingsproblemen, verlies van eetlust en zwak ogen kunnen allemaal symptomen zijn die kunnen wijzen op een ernstige aandoening die ingrijpen van een dierenarts noodzakelijk maken. Zo kan het vinden van bloed in de ontlasting van je hond alarmerend zijn en een teken zijn dat er iets aan de hand is.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Helder rood bloed bij de ontlasting van de hond (Hematochezia)

Hematochezia, helder rood bloed in de ontlasting van de hond, ziet er verontrustend uit, maar heel vaak kan er ook niks aan de hand zijn, bijvoorbeeld door een gesprongen adertje in of nabij de anaalklier doordat je hond te veel kracht moet zetten om te poepen. Op het moment dat er sprake is van grotere hoeveelheden bloed bij de ontlasting van je hond of het blijven bloeden dan zijn de problemen ernstig en is een gang naar de dierenarts zeer zeker aan te raden.

Meest voorkomende oorzaken van bloed bij ontlasting hond (hematochezia)

Er zijn legio oorzaken die bloederige ontlasting bij honden kunnen veroorzaken. Meestal gaat het om virale en bacteriële infecties, het parvovirus, problemen met het spijsverteringskanaal en mogelijk kanker.

De meest voorkomende oorzaken van hematochezia, bloed na ontlasting bij hond, zijn:

  • Ontsteking van de dikke darm – ook wel colitis genoemd
  • Parasieten zoals wormen
  • Giftige stoffen
  • Anale infecties of verstoppingen

Aan de hand van (bloed)onderzoek kan de dierenarts de oorzaak achterhalen. Is jouw hond niet ingeënt, dan kan het parvovirus de veroorzaker zijn van het bloed bij de ontlasting van je hond. Bel altijd eerst de dierenarts om te overleggen hoe te handelen, dit om eventuele verspreiding van het parvovirus te beperken.

TIP
Klik hier om meer te lezen over het veelvoorkomende parvovirus bij je hond.

Symptomen hematochezia bij honden

Het voornaamste symptoom van hematochezia bij honden is het aanwezig zijn van helder rood bloed bij de ontlasting. Daarnaast kan de ontlasting anders van kleur zijn of lijken op bloederige diarree bij je hond.

Behandeling van hematochezia bij honden

Welk type behandeling het beste is, is afhankelijk van de oorzaak van de aandoening. Is de oorzaak kleinschalig, dan kan een verandering van voeding al genoeg zijn. Andere mogelijke behandelingen zijn probiotica, antibiotica, geneesmiddelen of laxeermiddelen. Is de aandoening van ernstige tot zeer ernstige aard, dan kan het nodig zijn dat je hond een infuus nodig heeft of geopereerd moet worden. Hij zal dan een aantal dagen bij de dierenarts verblijven.

TIP
Voorkomen is beter dan genezen. Zorg dat je hond in topconditie is en blijft door extra aandacht te besteden aan het spijsverteringskanaal. Kies voor natuurlijke voedingssupplementen zoals probiotica en multivitaminen om de weerstand op peil te houden. Ook kun je probiotica inzetten wanneer er enkel af en toe een klein beetje bloed bij de ontlasting zit. Bij aanhouden van dit symptoom dien je een dierenarts te raadplegen.

Melena – donker, teerachtige ontlasting bij honden

Melana, de donker, teerachtige ontlasting is vaak moeilijker op te merken dan hematochezia, het helderrode bloed bij de ontlasting bij je hond. Iedere hond heeft zijn eigen vaste soort en kleur ontlasting, geheel afhankelijk van het soort voeding dat hij dagelijks krijgt. Ziet het er qua kleur er veel donkerder uit dan normaal of zie je andere grote afwijkingen raadpleeg dan je dierenarts. Bloedingen in het bovenste gedeelte van het maagdarmkanaal zijn bij honden meestal het gevolg van melena.

Meest voorkomende oorzaken van melena

Melena is een ernstigere vorm van bloed bij de ontlasting van je hond. De oorzaken zijn dan ook niet mis.

  • Parasieten
  • Tumoren
  • Nierfalen
  • Leverziekte
  • Reactie op medicijnen
  • Ziekte van Addison
  • Zweren
  • Infecties
  • Hormonale disbalans
  • Pancreatitis
  • Stollingsstoornissen

Symptomen melena bij honden

Melena is een symptoom en geen ziekte. Een symptoom van een onderliggende aandoening zoals een maagzweer of een stollingsstoornis. De donkere, teerachtige kleur en consistentie van de ontlasting ontstaat doordat het bloed wordt verteerd zodra dit het darmkanaal passeert.

Andere symptomen die kunnen voorkomen zijn:

  • Bloedneus
  • Bloed in de urine
  • Ophoesten van bloed
  • Moeilijk of juist snel ademen
  • Overgeven, met of zonder bloed
  • Slap en lusteloos
  • Gewichtsverlies

Behandeling van melena bij honden

Het belangrijkste is om de onderliggende oorzaken aan te pakken die de melena veroorzaken. Dit kan zijn middels verandering in de voeding, medicijnen ter bescherming van het slijmvlies van het maagdarmkanaal of bijvoorbeeld het geven van extra vitamine K. In ernstige gevallen kan een infuus of zelfs een bloedtransfusie nodig zijn om de problemen acuut aan te pakken.

Wist je dat?
De kleur van poep vertelt hoe het gaat met de gezondheid van jouw hond.

Bruin: Een blije, gezonde hond produceert chocoladebruine poep

Groen: Een groene kleur kan erop duiden dat jouw hond veel gras heeft gegeten
omdat hij last heeft van zijn spijsverteringskanaal

Zwart: Donkere, teerachtige poep kan komen door een bloeding in de maag of dunne darm

Rood: Helderrood bloed kan betekenen dat er een bloeding is in onderste gedeelte van het spijsverteringskanaal

Geel: Gele poep kan duiden op problemen met de alvleesklier, galblaas of lever

Witte puntjes: Zie je witte (bewegende) puntjes in de poep van je hond, dan zijn het wormen. Een ontwormkuur is noodzakelijk.

Laat niets aan het toeval over als je bloed bij de ontlasting van je hond ziet. Sporadisch een klein beetje bloed is geen ramp maar als het veel en/of vaak is is het tijd om naar de dierenarts te gaan voor een behandeling. Een gezonde hond is een blije hond.