` Diarree bij puppies | Oorzaak en aanpak | Organimal Natuursupplementen
Diarree bij puppies

Deel dit artikel:

Diarree bij puppies

Oorzaak en aanpak
Owjee owjee je puppy heeft diarree. Super vervelend. Niet alleen voor het hondje, maar ook voor het baasje. Want je maakt je vaak extra snel zorgen om zo een klein frummeltje. Diarree bij puppies komt regelmatig voor en is gelukkig niet meteen foute boel. Een baby hondje  is nu eenmaal gevoeliger dan een volwassen hond. De weerstand is nog niet helemaal opgebouwd en het kleine lichaampje raakt sneller van slag. Zolang de pup speels en alert is en voldoende blijft eten en drinken en niet braakt, is deze vorm van ontlasting niet heel erg en gaat het meestal vanzelf over. Houd het alleen wel goed in de gaten en raadpleeg de dierenarts wanneer je het idee hebt dat het niet snel genoeg over gaat of het gedrag van het hondje verandert.

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Oorzaken diarree bij puppies

Als de ontlasting dun of vloeibaar is, in plaats van goed gevormd heeft jouw puppy diarree. In veel gevallen is de frequentie van ontlasten ook verhoogd. Diarree kan een heleboel oorzaken hebben. De meeste voorkomende oorzaken zijn:

 • Verandering van voer of een niet goed verteerbaar voer.
 • Eten van ‘troep’ als tafelresten, snoep, planten, et cetera.
 • Voedselovergevoeligheid.
 • Virussen
 • Parasieten
 • Stress

Voeding
Goede voeding is van groot belang voor een pup. Jonge honden hebben een nog onvolgroeid spijsverteringskanaal en daardoor een gevoelige spijsvertering en sneller last van dunne ontlasting. De darmen van een pup moeten daarom zorgvuldig behandeld worden, ook om tijdelijke of zelfs permanente beschadigingen te voorkomen. Spijsverteringsproblemen kunnen de ontwikkeling namelijk nadelig beïnvloeden. Zorg er daarom altijd voor dat jouw kleine vriend voeding krijgt dat speciaal geschikt is voor pups. Als algemene basis regel geldt dat voer met granen en toegevoegde geur, kleur- en smaakstoffen de minst goede optie zijn. Heb jij jouw puppy net opgehaald bij de fokker? Dan is het verstandig om in eerste instantie het voer te geven dat hij daar ook kreeg. Wil je overstappen op wat anders, bouw het oude voer dan af door dit te mengen met het nieuwe en langzaamaan steeds wat minder van het oude voer te gebruiken. Op deze manier is de kans dat jouw puppy diarree krijgt van de overstap kleiner.

Een andere boosdoener van afwijkende ontlasting zijn tussendoortjes. Wanneer je kleine vriend met zijn lieve koppie loopt te bedelen om jouw heerlijke broodje, dan is het heel verleidelijk om hem een stukje te geven. Toch kun je dit beter niet doen. Houd het (vooral de eerste periode) bij voeding speciaal geschikt voor jouw hond en wijk hier zo min mogelijk van af. Daarnaast kan een pup, en honden in het algemeen, last hebben van voedselintolerantie. Merk je dat hij op bepaalde voeding overgevoelig reageert, probeer dit dan te vermijden. Op latere leeftijd kan je altijd nog eens uitproberen of de reactie nog steeds hetzelfde is. Het kan namelijk zijn dat je hond er overheen groeit.

Virussen veroorzaken diarree bij pups
Nog een veel voorkomende oorzaak van diarree bij puppies zijn virussen. Vaak komt er bij deze vorm ook koorts om de hoek kijken. Je vriendje is hierdoor slomer en kan ook last hebben van overgeven. In ernstige gevallen zit er bloed in het braaksel en/of in de ontlasting. Er zijn een aantal virussen die diarree bij pups kunnen veroorzaken. De meest voorkomende is het Coronavirus, dat meestal vrij milde klachten geeft die bestaan uit braken en diarree, meestal zonder bloed. Toch kan dit virus bij de jonge diertjes meer schade aanrichten dan bij volwassen honden. Het is daarom bij vermoeden van besmetting belangrijk om direct de huisarts te raadplegen. Het gevreesde Parvovirus, een van de meest levensbedreigende ziektes bij met name jonge honden, is een zeer besmettelijk virus dat gemakkelijk wordt overgedragen van hondje  op hondje. Met name de ontlasting van de geïnfecteerde pup vormt de belangrijkste bron van besmetting. De symptomen van Parvo zijn sloomheid, braken, (bloederige) dunne ontlasting, geen eetlust en uitdroging. De meeste pups met het virus komen van kennels en/of puppyboerderijen, waar vaak verschillende hondenrassen te koop zijn en in grote aantallen bij elkaar gehuisvest worden. De beestjes zijn vanaf veel verschillende locaties bij elkaar gebracht, vaak vanuit het buitenland, en zijn vaak niet ingeënt tegen het dodelijke virus.

Parasieten
Wormen kunnen ook diarree bij puppies veroorzaken. Honden kunnen al in de baarmoeder en later via de moedermelk besmet raken met wormen. Als een puppy last heeft van wormen, zie je dit soms terug in de ontlasting of de anus van het beestje. Maar de wormen kunnen zich ook in de darmen bevinden waardoor je deze niet ziet. Pups moeten daarom regelmatig ontwormd worden. Vraag bij het ophalen van jouw hondje altijd het ontwormingsschema van de fokker op. Een oorzaak die steeds vaker voorkomt is Giardia, een eencellige parasiet. Giardia is de meest voorkomende maag-darmparasiet bij honden, 10-20% van de diarree bij honden wordt veroorzaakt door Giardia. Pups lopen eerder Giardia op dan gezonde volwassen hond. De parasiet geeft dunne, of brijachtige stinkende ontlasting. Er kan ook slijm en bloed bij zitten. Daarnaast kan het hondje misselijk zijn en makkelijk overgeven, maar in veel gevallen wel gewoon zin hebben in eten.

Stress en diarree bij puppies

Ook stress kan ervoor zorgen dat jouw puppy diarree heeft. De overgang van een nest vol broertjes en zusjes en natuurlijk de moeder, naar een nieuw huis is een hele stressvolle periode voor zo’n jong hondje. Door stress kunnen bepaalde hormonen vrijkomen die resulteren in dunne ontlasting of braken. Daarnaast is een gestreste pup vatbaarder voor ziektes. Problemen met de ontlasting door stress is gelukkig relatief makkelijk op te lossen door het voeren van licht verteerbaar voedsel en de pup lekker te laten wennen aan de nieuwe omgeving.

Behandeling van diarree bij pups

Puppies met diarree behandel je door op regelmatige tijden een kleine hoeveelheid licht verteerbare voeding te geven zodat de het maag-darmkanaal tot rust kan komen. Verder is het belangrijk het beestje voldoende te laten drinken en natuurlijk de oorzaak te bestrijden. De meest vormen van diarree zijn onschuldig en duren slechts enkele dagen. Naast het geven van de juiste voeding kun je de darmflora van jouw pup extra ondersteunen door pre- en probiotica te geven. Probiotica staat bekend om zijn heilzame werking op de darmen.

 • Gratis verzending vanaf €50

 • Gemakkelijk achteraf betalen

 • Voor 15.00 besteld - morgen in huis

Tot slot, heeft jouw pup nog niet alle inentingen gehad, houd hem dan uit de buurt van uitlaatveldjes. Deze zijn een bron van virussen en parasieten en grote veroorzakers van diarree bij puppies. Daarnaast is het belangrijk om bij dunne ontlasting jouw hondje goed schoon te houden. Blijft de diarree  een paar dagen aan? Neem dan contact op met de dierenarts.

Waarom kiezen huisdiereigenaren voor Organimal?

 • Al onze supplementen worden gemaakt op basis van pure Oosterse en Westerse kruiden.
 • Onze producten zijn 100% vrij van chemicaliën (ook geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen).
 • Geconcentreerde formules. Geen overbodige vulmiddelen.
 • De Traditionele kruidengeneeskunde kent een rijke geschiedenis bij de ondersteuning van de gezondheid bij dieren.
 • Voor 15.00 uur besteld, morgen in huis. Zo kunt u de klacht direct aanpakken.
 • Onze ervaren en deskundige specialisten helpen u graag met raad en advies.