Diarree bij puppies
Oorzaak en aanpak
Owjee owjee je puppy heeft diarree. Super vervelend. Niet alleen voor het hondje, maar ook voor het baasje. Want je maakt je vaak extra snel zorgen om zo een klein frummeltje. Diarree bij puppies komt regelmatig voor en is gelukkig niet meteen foute boel. Een baby hondje is nu eenmaal gevoeliger dan een volwassen hond. De weerstand is nog niet helemaal opgebouwd en het kleine lichaampje raakt sneller van slag. Zolang de pup speels en alert is en voldoende blijft eten en drinken en niet braakt, is deze vorm van ontlasting niet heel erg en gaat het meestal vanzelf over. Houd het alleen wel goed in de gaten en raadpleeg de dierenarts wanneer je het idee hebt dat het niet snel genoeg over gaat of het gedrag van het hondje verandert.
-
Darmen In Balans - HondenDarmen In Balans - Honden
- Hoogwaardig Probiotica compositum
- Ondersteunt bij afwijkende ontlasting
- Maag-darmwand bescherming
-
Darmpakket - HondenDarmpakket - Honden
- De synergie van Organimal Darmen in Balans, Zeewier Bio, Collageen en Darmkruiden
- Meest essentiële ingrediënten voor optimale darmwerking
- Gericht op de meest belangrijke aspecten van het darmstelsel
Oorzaken diarree bij puppies
Als de ontlasting dun of vloeibaar is, in plaats van goed gevormd heeft jouw puppy diarree. In veel gevallen is de frequentie van ontlasten ook verhoogd. Diarree kan een heleboel oorzaken hebben. De meeste voorkomende oorzaken zijn:
- Verandering van voer of een niet goed verteerbaar voer.
- Eten van ‘troep’ als tafelresten, snoep, planten, et cetera.
- Voedselovergevoeligheid.
- Virussen
- Parasieten
- Stress
Voeding
Goede voeding is van groot belang voor een pup. Jonge honden hebben een nog onvolgroeid spijsverteringskanaal en daardoor een gevoelige spijsvertering en sneller last van dunne ontlasting. De darmen van een pup moeten daarom zorgvuldig behandeld worden, ook om tijdelijke of zelfs permanente beschadigingen te voorkomen. Spijsverteringsproblemen kunnen de ontwikkeling namelijk nadelig beïnvloeden. Zorg er daarom altijd voor dat jouw kleine vriend voeding krijgt dat speciaal geschikt is voor pups. Als algemene basis regel geldt dat voer met granen en toegevoegde geur, kleur- en smaakstoffen de minst goede optie zijn. Heb jij jouw puppy net opgehaald bij de fokker? Dan is het verstandig om in eerste instantie het voer te geven dat hij daar ook kreeg. Wil je overstappen op wat anders, bouw het oude voer dan af door dit te mengen met het nieuwe en langzaamaan steeds wat minder van het oude voer te gebruiken. Op deze manier is de kans dat jouw puppy diarree krijgt van de overstap kleiner.
Een andere boosdoener van afwijkende ontlasting zijn tussendoortjes. Wanneer je kleine vriend met zijn lieve koppie loopt te bedelen om jouw heerlijke broodje, dan is het heel verleidelijk om hem een stukje te geven. Toch kun je dit beter niet doen. Houd het (vooral de eerste periode) bij voeding speciaal geschikt voor jouw hond en wijk hier zo min mogelijk van af. Daarnaast kan een pup, en honden in het algemeen, last hebben van voedselintolerantie. Merk je dat hij op bepaalde voeding overgevoelig reageert, probeer dit dan te vermijden. Op latere leeftijd kan je altijd nog eens uitproberen of de reactie nog steeds hetzelfde is. Het kan namelijk zijn dat je hond er overheen groeit.
Virussen veroorzaken diarree bij pups
Nog een veel voorkomende oorzaak van diarree bij puppies zijn virussen. Vaak komt er bij deze vorm ook koorts om de hoek kijken. Je vriendje is hierdoor slomer en kan ook last hebben van overgeven. In ernstige gevallen zit er bloed in het braaksel en/of in de ontlasting. Er zijn een aantal virussen die de dunne ontlasting bij pups kunnen veroorzaken. De meest voorkomende is het Coronavirus, dat meestal vrij milde klachten geeft die bestaan uit braken en diarree, meestal zonder bloed. Toch kan dit virus bij de jonge diertjes meer schade aanrichten dan bij volwassen honden. Het is daarom bij vermoeden van besmetting belangrijk om direct de huisarts te raadplegen. Het gevreesde Parvovirus, een van de meest levensbedreigende ziektes bij met name jonge honden, is een zeer besmettelijk virus dat gemakkelijk wordt overgedragen van hondje op hondje. Met name de ontlasting van de geïnfecteerde pup vormt de belangrijkste bron van besmetting. De symptomen van Parvo zijn sloomheid, braken, (bloederige) dunne ontlasting, geen eetlust en uitdroging. De meeste pups met het virus komen van kennels en/of puppyboerderijen, waar vaak verschillende hondenrassen te koop zijn en in grote aantallen bij elkaar gehuisvest worden. De beestjes zijn vanaf veel verschillende locaties bij elkaar gebracht, vaak vanuit het buitenland, en zijn vaak niet ingeënt tegen het dodelijke virus.
Parasieten
Wormen kunnen ook diarree bij puppies veroorzaken. Honden kunnen al in de baarmoeder en later via de moedermelk besmet raken met wormen. Als een puppy last heeft van wormen, zie je dit soms terug in de ontlasting of de anus van het beestje. Maar de wormen kunnen zich ook in de darmen bevinden waardoor je deze niet ziet. Pups moeten daarom regelmatig ontwormd worden. Vraag bij het ophalen van jouw hondje altijd het ontwormingsschema van de fokker op. Een oorzaak die steeds vaker voorkomt is Giardia, een eencellige parasiet. Giardia is de meest voorkomende maag-darmparasiet bij honden, 10-20% van de diarree bij honden wordt veroorzaakt door Giardia. Pups lopen eerder Giardia op dan gezonde volwassen hond. De parasiet geeft dunne, of brijachtige stinkende ontlasting. Er kan ook slijm en bloed bij zitten. Daarnaast kan het hondje misselijk zijn en makkelijk overgeven, maar in veel gevallen wel gewoon zin hebben in eten.
Stress en diarree bij puppies
Ook stress kan ervoor zorgen dat jouw puppy diarree heeft. De overgang van een nest vol broertjes en zusjes en natuurlijk de moeder, naar een nieuw huis is een hele stressvolle periode voor zo’n jong hondje. Door stress bij je hondje kunnen bepaalde hormonen vrijkomen die resulteren in dunne ontlasting of braken. Daarnaast is een gestreste pup vatbaarder voor ziektes. Problemen met de ontlasting door stress is gelukkig relatief makkelijk op te lossen door het voeren van licht verteerbaar voedsel en de pup lekker te laten wennen aan de nieuwe omgeving.
Behandeling van diarree bij pups
Puppies met diarree behandel je door op regelmatige tijden een kleine hoeveelheid licht verteerbare voeding te geven zodat de het maag-darmkanaal tot rust kan komen. Verder is het belangrijk je vriendje voldoende te laten drinken en natuurlijk de oorzaak te bestrijden. De meest vormen van diarree zijn onschuldig en duren slechts enkele dagen. Naast het geven van de juiste voeding kun je de darmflora van jouw pup extra ondersteunen door pre- en probiotica te geven. Probiotica voor honden staat bekend om de heilzame werking op de darmen.
-
Darmen In Balans - HondenDarmen In Balans - Honden
- Hoogwaardig Probiotica compositum
- Ondersteunt bij afwijkende ontlasting
- Maag-darmwand bescherming
-
Darmpakket - HondenDarmpakket - Honden
- De synergie van Organimal Darmen in Balans, Zeewier Bio, Collageen en Darmkruiden
- Meest essentiële ingrediënten voor optimale darmwerking
- Gericht op de meest belangrijke aspecten van het darmstelsel
Tot slot, heeft jouw pup nog niet alle nodige inentingen gehad, houd hem dan uit de buurt van uitlaatveldjes. Deze zijn een bron van virussen en parasieten en grote veroorzakers van diarree bij puppies. Daarnaast is het belangrijk om bij dunne ontlasting jouw hondje goed schoon te houden. Houdt het een paar dagen aan? Neem dan contact op met de dierenarts.
Veelgestelde vragen over diarree bij puppies
Hoe kan ik onderscheid maken tussen normale puppy-diarree en diarree die medische aandacht vereist?
Normale puppy-diarree is vaak mild en kortdurend en kan gepaard gaan met veranderingen in dieet of lichte stress. Als je puppy levendig blijft, goed eet, en geen andere zorgwekkende symptomen vertoont zoals lusteloosheid, braken, of bloed in de ontlasting, kan het vaak zonder medische interventie worden opgelost. Diarree die medische aandacht vereist, is vaak ernstiger, aanhoudend, en kan gepaard gaan met andere symptomen zoals uitdroging, gewichtsverlies, of algemene zwakte. In dergelijke gevallen is het belangrijk om zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen
Kan het wisselen van puppyvoer diarree veroorzaken en hoe kan ik dit voorkomen?
Ja, het plotseling wisselen van puppyvoer kan diarree veroorzaken door een verstoring van de darmflora. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om geleidelijk over te schakelen op nieuw voer over een periode van ten minste 7 tot 10 dagen. Begin met het mengen van een kleine hoeveelheid van het nieuwe voer met het oude voer en verhoog geleidelijk de hoeveelheid nieuw voer terwijl je de hoeveelheid oud voer vermindert. Dit geeft het spijsverteringsstelsel van je pup de tijd om zich aan te passen aan de nieuwe voeding.
Zijn er huismiddeltjes of natuurlijke supplementen die kunnen helpen bij diarree bij puppies?
Voor milde gevallen van diarree kunnen bepaalde huismiddeltjes of natuurlijke supplementen zoals probiotica (om de darmflora te ondersteunen) nuttig zijn. Deze middelen kunnen helpen om de consistentie van de ontlasting te verbeteren en de spijsvertering te ondersteunen. Het is echter belangrijk altijd een dierenarts te raadplegen wanneer de diarree aanhoudt of als er andere symptomen aanwezig zijn