Hotspot bij honden
Is je hond alleen maar aan het krabben en ontdek je een kaal, ontstoken plekje in de vacht? Dan kan het goed zijn dat je hond last heeft van een hotspot. Een hotspot bij honden kan heel vervelend zijn, want naast de vreselijke jeuk zorgt deze ontsteking van de huid ook voor pijn, helemaal wanneer het onbehandeld blijft. Dan kan het veranderen in een diepe wond die voor veel narigheid kan zorgen.
Wat is een hotspot bij honden?
Om een hotspot bij je hond te kunnen herkennen, is het belangrijk om te weten waar deze ontsteking vandaan komt. Want wat is een hotspot bij honden nu eigenlijk? We zetten alle informatie voor je op een rijtje.
Pyotraumatische dermatitis
Een hotspot wordt ook wel pyotraumatische dermatitis genoemd – deze medische benaming kun je ook wel vertalen naar de woorden etter, beschadiging en ontsteking van de huid. Dat is ook precies wat het is: een ontstoken plek, die je hond veel jeuk en pijn kan geven.
Twee categorieën
Je kunt hotspots bij honden in twee categorieën verdelen: een oppervlakkige hotspot, en één die al in een diepere infectie is gegroeid door bacteriën. Deze laatste kun je vaak niet op het eerste oog zien zitten, omdat het dan echt om een ontsteking van de diepere huidlaag gaat.
Oorzaken van een hotspot bij honden
Er is eigenlijk maar één echte oorzaak voor een hotspot: vreselijke jeuk! Als je hond wordt geteisterd door kriebel, moet je huisdier wel krabben, bijten of likken om ervan af proberen te komen. Als de hond maar blijft proberen die jeuk weg te werken, gaat de huid vanzelf irriteren en ontstaat er een hotspot bij je hond. Om de oorzaak ervan vast te stellen, moet er dus gekeken worden wat die jeuk bij je hond veroorzaakt. Zo kun je de strijd tegen die gemene plek inzetten – anders blijft je hond maar krabben en zullen er alleen maar meer van zulke nare plekken in de huid ontstaan.
- Een allergische reactie
- Oorontsteking
- Warm weer
- Klitten in de vacht
- Veel zwemmen
- Vlooien, teken of mijten
- stress gedrag
Allergieën zoals een voedingsallergie zijn een veel voorkomende oorzaak want ze geven veel last van jeuk, irritatie en rode plekken. Dit maakt dat de hond veel gaat krabben, bijten en likken aan de geïrriteerde plekken. De hotspots behandelen is goed, echter de oorzaak van de allergie aanpakken is natuurlijk de enige duurzame oplossing. Zo’n allergie aanpakken valt nog niet mee, maar het is zeker mogelijk. De juiste voeding, darmgezondheid, weerstand en natuurlijke ontstekingsremmende middelen zijn hierin cruciaal.
Symptomen van een hotspot bij honden
Vaak is een hotspot vrij duidelijk te herkennen: het is een plek waar vaak de haren uit de vacht weg zijn, met een vuurrode kleur en waar vocht en gelig etter uitkomt. Maar als het gaat om een bacteriële infectie kan het toch wat moeilijker zijn om een dergelijke plek als zodanig te ontmaskeren. Je kunt een hotspot – oppervlakkig of diep – bij je hond vaak herkennen aan de volgende symptomen:
Oppervlakkige hotspot bij honden
- Veel krabben
- Bijten op die bepaalde plek
- Een vuurrode plek, vaak met etter bedekt
- Minder willen eten
- Koorts
- Een warm aanvoelende huid
Diepe hotspot bij honden
- Een bepaalde plek juist met rust laten
- Piepen van de pijn
- Een warm aanvoelende huid
- Koorts
- Een verdikking in de vacht
- Lusteloos gedrag
Hoe erger de plek is ontstoken, hoe zieker je hond zich zal voelen. Dat merk je ook in het gedrag: je hond heeft door de pijn nergens zin in. Bij een oppervlakkige hotspot zal je hond vooral bezig zijn met het bestrijden van de jeuk. Als je een verandering in het gedrag opmerkt, is het dus goed om te checken of je zo’n vervelende plek ziet. We raden aan om even goed te kijken want soms is zo’n plek door de vacht moeilijk te zien. Trouwens, die hotspot bij honden komt het meeste voor op de snuit, poten en de dijen. Vooral honden met een dikkere ondervacht – zoals bij rassen als labradors – krijgen er sneller last van.
Hotspot hond behandelen
Wat te doen bij een hotspot bij je hond? Als je een dergelijke plek hebt gezien op de huid van je viervoeter, is het een goed idee om snel aan de slag te gaan. Je wilt immers niet dat een oppervlakkige plek zo gaat irriteren dat je hond er ontzettend veel pijn van krijgt, maar ook alleen die vervelende jeuk gun jij je huisdier natuurlijk niet. Een hotspot bij je hond behandelen kan bij de dierenarts – maar je kunt ook zelf de hotspot bij de hond verzorgen. De dierenarts kan vaak een reguliere behandeling toepassen die bestaat uit de etterende plek schoon te maken met een antiseptisch middel en daarna te behandelen met een corticosteroïde zalf. Soms wordt er ook antibiotica gebruikt.
Bij een natuurlijke behandeling maak je de plek ook schoon en behandel je hem met natuurlijke, mildere middelen. Denk bijvoorbeeld aan colloïdaal zilver, een antiviraal, antibacterieel middel dat vroeger fungeerde als natuurlijk antibioticum. Vanwege de antiseptische werking is dit een buitengewoon goed middel voor wondbehandeling. De wonden zullen sneller genezen. Ook wordt het met succes ingezet bij oor-en oogontstekingen en wratbehandeling.
Je kunt natuurlijk ook kiezen voor spoelvloeistof en zalfjes op basis van bijvoorbeeld (medicinale) honing of Aloë vera. De jeuk is eigenlijk het voornaamste wat bestreden moet worden. Zonder de jeuk zal de wond zich herstellen omdat er niet meer gekrabt wordt. Ook hier kun je natuurlijke middelen voor gebruiken die een kalmerend effect hebben tegen de jeuk.
Omega 3 vetzuren in bijvoorbeeld zalmolie zijn goed inzetbaar bij hotspots vanwege hun ontstekingsremmende werking en vele andere goede eigenschappen. Het is een echte weldaad voor huid en vacht. Ook het middel PEA is een zeer effectieve natuurlijke ontstekingsremmer (en pijnstiller). Dit lichaamsidentieke goedje speelt in op het endocannabinoïde systeem van het lichaam zoals ook CBD olie dat doet. En natuurlijk kun je ook de alombekende kurkuma goed inzetten als natuurlijke ontstekingsremmer. Waar allergische jeuk is, is sprake van inflammatie. Bovenstaande middelen zijn zeer geschikt om de ontstekingswaarden in het lichaam naar beneden te brengen.
Bij het ontdekken van een hotspot bij je hond is het vaak de eerste stap om de vacht in te korten, zodat er geen haartjes in de wond kunnen komen én je dan een beter zicht hebt. Scheren kan voor problemen zorgen omdat de haartjes ook voor irritatie kunnen zorgen wanneer ze weer terug groeien. Wat korter knippen is vaak een betere optie. Als je hond zo veel pijn heeft dat het lastig is om bij de wond te komen, is het belangrijk om naar de dierenarts te gaan. Als de plek goed bereikbaar is, kan de plek behandeld worden. Ook moet je hond in sommige gevallen een beschermkraag om, zodat hij niet meer bij het plekje kan komen – zo kan het helen en niet verder ontsteken. Wanneer je je goed informeert met eventueel de hulp van een dierenarts weet je in de toekomst wat te doen bij een hotspot van je hond.
Hotspot hond voorkomen
De behandeling van een hond met zo’n vervelende plek begint dus bij het vaststellen van de oorzaak van de jeuk – en zo voorkom je ook problemen in de toekomst. Waarom blijft je hond zo vaak krabben, likken en bijten? Als je deze oorzaak kunt aanpakken, kun je de cirkel van het probleem doorbreken – en zullen er geen nieuwe huidontstekingen ontstaan.
Doorbreek die cirkel
Kijk daarom of je hond last heeft van een allergie of dat bepaalde gedragingen of invloeden het krabben kunnen veroorzaken. Zwemt je hond veel? Kijk of bijvoorbeeld je tekenbestrijding dan nog wel goed werkt en droog je hond of pup na het zwemmen goed af om huidirritatie te voorkomen. Is de huid van je huisdier erg droog? Kies dan voor een goed dieet die de huid en vacht meer weerbaar helpt te maken. Probeer de vacht van langharige honden goed te blijven kammen en haal overtollig haar weg. Ook is het zeer belangrijk om te kijken of er allergische reacties spelen door bijvoorbeeld voeding waar je hond niet tegen kan. Dit is ook een veel voorkomende oorzaak. Veel standaard brokken zitten vol met granen en andere middelen die overgevoeligheid bij je hond kunnen triggeren. Dit onderzoeken is zeker de moeite waard.
Roep de hulp in van de dierenarts
Kom je er echt niet uit? Neem contact met ons op of kijk samen met de dierenarts of er sprake is van een bepaalde irritatie of allergie die je niet kunt plaatsen. De dierenarts kan helpen en verder onderzoek doen naar de oorzaak. Zo heb je de meeste kans om een hotspot bij honden te voorkomen of te genezen.