Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Honden> Jeuk bij honden

Jeuk bij honden


Wat kun je doen?
Jeuk bij honden is een vervelend en in sommige gevallen zelfs ernstig probleem. Waar het door veroorzaakt kan worden en wanneer het verstandig is de dierenarts te bezoeken bespreken wij in dit artikel. Jeuk bij honden komt erg vaak voor. Het is dus niet meteen iets om mee naar de huisarts te rennen. Toch is het wel verstandig om te checken waar het probleem door veroorzaakt wordt.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Symptomen van jeuk bij honden

Jeuk is een reactie van de huid op een uitwendige of inwendige ‘aandoening’ en is geen ziekte op zich maar een symptoom. Je hebt vaak al snel door wanneer jouw hond last heeft van jeuk of een huidprobleem. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Bijten, likken en krabben
  • Met de kop schudden en over de grond schuren
  • Dikke en vettige huid en open plekken
  • Een stinkende huid en/of vacht
  • Een rode huid
  • Een schilferige huid
  • Korstjes

Waarom heeft jouw hond jeuk?

Stuk voor stuk erg vervelende en frustrerende symptomen. Maar waarom heeft jouw hond jeuk? Regelmatig is het iets vrij onschuldigs zoals vlooien of mijten. Toch kan het ook een symptoom zijn van een ernstigere aandoening. In ieder geval moet er goed gekeken worden naar wat er aan de hand is. In veel gevallen kom je hier zelf al vrij snel achter, maar soms heb je er ook de hulp van de dierenarts bij nodig.

Parasieten
Vlooien kunnen flink wat jeuk bij honden veroorzaken. Vooral wanneer het er heel veel zijn is het vrij makkelijk vast te stellen dat dit de boosdoeners van de jeuk zijn. Toch kennen we ook parasieten die minder goed zichtbaar zijn en jouw hond behoorlijke jeuk bezorgen. Er zijn verschillende door mijten veroorzaakte aandoeningen zoals demodex, sarcoptes (schurftmijt) en cheyletiella. Door middel van een afkrabsels van de aangetaste huid, biopten, bloedonderzoek en microscopisch onderzoek bepaalt de dierenarts of er sprake is van een parasiet.

Oorzaken uit de omgeving
Honden kunnen op alledaagse dingen uit hun omgeving reageren met jeuk en een geïrriteerde huid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan huidirritatie door veel zwemmen of bepaalde planten. Heeft jouw hond jeuk in de herfst en winter? Dan kan goed zijn dat hij jeuk en schilfers krijgt van de droge verwarmingslucht in huis.

Allergische oorzaken
Net als mensen kunnen honden voor een heleboel factoren allergisch zijn.
Ze kunnen allergisch reageren op bijvoorbeeld pollen, huisstofmijt en huidschilfers van andere dieren. Dit wordt atopie of inhalatieallergie genoemd en is in veel gevallen een erfelijke aandoening. Daarnaast kunnen honden een reactie krijgen op shampoo, schoonmaakmiddelen, wollen dekens en vlooienbanden. Dit wordt contactallergie genoemd.

Een andere vervelende allergie en veroorzaker van jeuk bij honden is een vlooienallergie. Een vlooienallergie kan zo heftig zijn dat één beet van een toevallig langs springende vlo al voldoende kan zijn voor een jeukaanval. Tenslotte kunnen honden allergisch reageren op voeding als gluten, zuivel, rund, lam en kip. In veel standaard hondenvoer zitten allerlei middelen waar de hond niet op gebouwd is. Denk aan kleur, geur en smaakstoffen maar ook aan bijvoorbeeld granen en suikers.

Voeding
Het is erg belangrijk dat jouw hond voldoende en de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Goede voeding is dus zeer belangrijk. Niet alleen voor zijn weerstand maar ook voor een gezonde huid. Krijgt jouw hond niet voldoende voedingstoffen en voornamelijk eenzijdige voeding (bijvoorbeeld minderwaardige brokken) dan kan dit een droge, schilferige en jeukende huid veroorzaken. Het is vooral belangrijk dat jouw hond voldoende vetzuren binnenkrijgt. Deze zitten bijvoorbeeld in vers vlees en aanvullende middelen als zalmolie.

Infecties
Een schimmel (bijvoorbeeld ringworm) of een gistinfectie kunnen vervelende huidklachten, kale plekken en vooral jeuk bij honden veroorzaken. Wanneer dit soort aandoeningen de kans krijgen zich te uiten, is er vaak een onderliggend probleem zoals aandoeningen die de weerstand verslechteren.

Ontstekingen 
Schud jouw hond met zijn kop of schuurt hij ermee over de vloer? Dan kan hij een oorontsteking hebben. Waarschijnlijk heeft jouw hond jeuk aan de (binnenkant van) de oren. Bijt of likt jouw hond veel aan zijn achterwerk en schuift hij met zijn kont over de grond? Dan kunnen de anaalklieren verstopt en/of ontstoken zijn. Dit zorgt voor erg veel jeuk en pijn onder de staart. Ook hier is zalmolie goed inzetbaar. Maar ook het fantastische goedje genaamd PEA heeft een zeer goede ontstekingsremmende werking

Hotspots
Hotspots zijn lokale huidontstekingen die plotseling kunnen ontstaan. Vaak begint het met jeuk, zonder dat er op het eerste gezicht iets aan de huid is te zien. Hierna duurt het niet lang voordat er een natte, kapotte plek ontstaat die warm aanvoelt. De plekken geven vaak veel irritatie waardoor je hond gaat likken en bijten en daarmee de hotspots ook zelf in stand houdt. Alles wat de huid irriteert en waardoor je hond zichzelf kan gaan bijten of krabben, kan een hotspot veroorzaken. Hotspots zitten meestal op het achterste deel van de rug, de achterpoten en bij de oren, maar kunnen overal op de hond voorkomen.

Psychische klachten 
Stress, nervositeit en angst kunnen bij een hond leiden tot jeuk en huidirritatie. Sommige honden krabben en likken zich overmatig veel om op die manier spanningen af te reageren en/of uit verveling. Dit is te vergelijken met nagelbijten bij mensen. Een goed natuurijk ontspanningsmiddel kan hierbij helpen.

De oorzaak vaststellen

Heeft jouw hond plots last van chronische jeuk? Check hem dan op vlooien en ga na of er iets veranderd is in bijvoorbeeld zijn voeding of omgeving. Mocht je dan alsnog niet de oorzaak hebben gevonden neem dan contact met ons op of met de dierenarts. Die kan dan samen met jou bekijken waarom jouw hond jeuk heeft. Tijdens een consult zal hij in eerste instantie de klachten van jouw hond bespreken en vragen stellen om een duidelijk beeld te krijgen van de voeding van jouw viervoeter, de leefomgeving en eventuele veranderingen in de leefomgeving en contact met andere dieren.

Vervolgens vindt er een lichamelijk onderzoek plaats en zal er afhankelijk van de huidproblemen een aanvullend huidonderzoek worden uitgevoerd door bijvoorbeeld een huidafkrabsel of bloedafname. Afhankelijk van de uitslag wordt er een passend plan gemaakt om de jeukklachten en huidproblemen van jouw hond te behandelen.

Jeuk bij honden behandelen (met homeopathie?)

Afhankelijk van de oorzaak van de jeuk bij jouw hond zijn er verschillende manieren om de jeuk bij honden tegen te gaan. Vaak denken we dan in termen van reguliere middelen of de jeuk van de hond homeopathisch te behandelen. Als Organimal zijn wij natuurlijk voorstander om allerlei klachten – dus niet alleen jeuk – eerst te proberen te behandelen met natuurlijke middelen als de situatie dat toelaat. Maar voordat je in die termen denkt kun je eerst eens kijken naar de bronnen van de jeuk. Je kunt bijvoorbeeld overstappen op ander voedsel en extra supplementen geven. Heeft jouw hond last van jeuk na het zwemmen of banjeren door het bos? Spoel en droog hem dan goed af en gebruik eventueel een milde natuurlijke shampoo die reinigt en de natuurlijke balans van de huid intact laat. Controleer ook direct op ongedierte.

Vlooien kun je met diverse middelen te lijf gaan. Ook hierin is het verstandig om voor een natuurlijk product te gaan zodat jouw hond geen last krijgt van nare bijwerkingen.  Daarnaast is het niet alleen belangrijk jouw hond te behandelen maar ook de hele omgeving. Alles in de was en flink aan de slag met de stofzuiger dus. Indien vlooien de veroorzaker zijn wordt de jeuk dus 100% natuurlijk behandeld.

Jeuk door stress? Door ervoor te zorgen dat jouw hond op een andere manier zijn spanning kwijt kan kun je dit voorkomen. Ga bijvoorbeeld regelmatig met hem spelen of fietsen en neem hem mee naar het bos of het strand. Ook zijn er diverse natuurlijke rustgevende middelen die ontspannen en de rust weer terug brengen zonder dat het jouw hond versuft.

Kortom, er is (afhankelijk van de oorzaak) zeker wel wat aan jeuk bij honden te doen, maar pas op. Neem jeuk bij je hond niet te licht op. Er zijn behoorlijk wat gevallen waarin men honden laat inslapen omdat de jeuk te erg is en niet te verhelpen is. Dit is een ware hel voor hond en baasje. Belangrijk is om in de gaten te houden of het iets van enkele dagen is of dat het langer aanhoudt en er bijvoorbeeld echt geïrriteerde plekken ontstaan. Even contact opnemen met de dierenarts kan nooit kwaad!