` Oorontsteking hond, wat kun je doen? | Organimal Natuursupplementen
Oorontsteking hond

Deel dit artikel:

Oorontsteking hond

symptomen, oorzaken en behandelingen
Een oorontsteking bij een hond, kat en mens, we zijn allemaal vaak slachtoffer van deze vervelende aandoening. Het is een veel voorkomende infectie die ook voor jouw hond pijnlijk kan zijn. Krabben en wrijven aan een of beide oren en het hoofd regelmatig schudden zijn de meest voorkomende symptomen. Maar vertrouw ook op je eigen reukvermogen als je een oorontsteking bij je hond vermoedt, want een oorontsteking heeft vaak een typische, abnormale geur. Vaak laat de hond je ook niet aan de oren zitten wanneer hij een oorontsteking heeft. De meeste oorinfecties bij volwassen honden worden veroorzaakt door bacteriën en gisten. Oormijt is daarentegen weer een veelvoorkomende oorzaak bij puppy’s. Herken je één van de genoemde symptomen? Jouw dierenarts kan een monster nemen om te achterhalen welke micro-organismen aanwezig zijn en om vast te stellen of het ook daadwerkelijk gaat om een oorontsteking bij jouw hond.

Tips bij oorontsteking hond van onze dierenarts

Chronische oorontsteking hond, de oorzaken en preventie

Je kunt zelf al veel doen om oorinfecties te voorkomen bij je hond. Oorontsteking bij honden kan acuut ontstaan maar wanneer ze vaak terug komen wordt het  chronisch. Zo raken veel honden helemaal enthousiast zodra ze water zien. Ze willen nog maar een ding: zwemmen. Of wat dacht je van het nemen van een modderbad in het bos? Leuk om te doen en voor de baasjes leuk om naar te kijken. Maar sloten, meren en de zee zitten vol met goede en slechte micro-organismen. Dit is een manier om acuut oorontsteking te krijgen. Zwemt jouw hond ook graag of doe je hem regelmatig in bad na een wandeling in het bos? Vocht kan de gehoorgang binnendringen en de groei van micro-organismen bevorderen. Droog daarom de oorschelpen van je hond altijd goed af als ze heerlijk gezwommen hebben of na een wasbeurt.

Let op: Ga nooit met een wattenstaafje de gehoorgang in bij je hond! Je kan al snel te diep gaan met nare gevolgen van dien.

Vocht in de gehoorgang is niet de enige oorzaak van oorontstekingen bij honden. Vaak is de onderliggende oorzaak niet zo makkelijk te achterhalen. Honden die lijden aan allergieën zoals graspollen, huisstofmijt, schimmels of een voedselallergie hebben, hebben meer aanleg voor het krijgen van chronische oorontstekingen. De kwaal blijft dan vaak lang hangen of komt steeds terug. Dit komt omdat de allergie een overmatige groei van bacteriën en gisten veroorzaakt en die heb je vaak niet zomaar even opgelost. Een allergie is veel vaker de oorzaak van een chronische oorontsteking bij je hond dan je zou denken.

TIP
Check regelmatig de oren van jouw hond op overmatig oorsmeer. Teveel oorsmeer kun je weghalen met een droge doek. Alleen het schoonmaken van de oorschelpen is voldoende. Bij honden met hangende en lange oren of oren met haren tot aan het trommelvlies is de kans op overmatig oorsmeer en daarmee de kans op oorontstekingen groter.

 • Gratis verzending vanaf €60

 • Gemakkelijk achteraf betalen

 • Voor 15.00 besteld - morgen in huis

Natuurlijke manieren om oorontstekingen bij honden te voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Een eeuwenoud spreekwoord, maar meer dan waar. Het preventief reinigen van de oren van jouw hond door gebruik te maken van natuurlijke ingrediënten draagt bij aan het zijn welzijn.  Hieronder delen we een aantal natuurlijke preventieve manieren om oorinfecties bij honden te voorkomen. Pas wel op dat je de oren niet te vaak reinigt. De oren van de hond hebben ook een natuurlijke beschermlaag tegen infecties en die wil je niet verwijderen. Eens per 3 weken is voldoende.

 • Colloïdaal zilver
  Bekend om zijn antibacteriële en antivirale eigenschappen kan Colloïdaal Zilver niet ontbreken in de lijst met natuurlijke middelen. Dit goedje was tot voor 1938 aangemeld als geneesmiddel in de VS. Door de komst van penicilline is het in de vergetelheid geraakt en is het later ook niet meer erkend als medicijn.
 • Appelazijn
  Azijn wordt al decennialang gebruikt als reinigingsmiddel. Het zuur kan helpen bij het verwijderen van vuil in de oren. Maar wat nog belangrijker is, het kan zowel gist als bacteriën doden. Neem een glas en doe hierin appelazijn en een gelijk deel gedestilleerd water (verhouding 1:1). Dompel een schone katoenen doek in het azijnmengsel totdat de doek drijfnat is. Reinig de oorschelp van je hond voorzichtig en probeer niet te diep de gehoorgang in te gaan. Eventueel een paar druppeltjes in het oor doen met een pipetje is ook een optie. Gebruik dit middel echter nooit als je hond rode, pijnlijke oren heeft. Azijn heeft een prikkelende werking en het gebruik van dit middel zal dan zeer pijnlijk zijn voor hem.
 • Natuurlijke oliën op basis van plantextracten die antibacteriële eigenschappen hebben.
 • Oregano olie
  Oregano olie is een ander effectief natuurlijk middel. Gebruik deze olie echter nooit onverdund, want dat leidt tot irritaties. Voeg een druppel oregano olie toe aan een halve theelepel pure Aloë Vera-sap. Giet het mengsel op een katoenen doek en reinig hiermee voorzichtig het oor.
 • Kokosolie
  Kokosolie heeft zowel een antischimmel als antibacteriële werking en is te koop in iedere supermarkt. Doe 2 eetlepels kokosolie in een pan en verwarm deze op laag vuur. Voeg twee verse knoflooktenen toe (uitgeperst). Laat dit mengsel op het vuur staan tot de olie vloeibaar is en laat hem vervolgens 15 minuten afkoelen. Doop een schone katoenen doek in het mengsel en gebruik het om het oor van jouw hond schoon te maken. Je kan ook een spuitje gebruiken (te koop bij de apotheek) om 2-3 druppels in het oor te knijpen. Masseer het oor 1-2 minuten.
 • Goede voeding
  De juiste voeding zorgt ervoor dat de darmflora van jouw hond in betere conditie is. Hoe beter de conditie van de darmen, des te beter de algehele weerstand van jouw hond. Zo is het dier ook minder vatbaar voor allerlei allergieën en andere klachten.
 • Gratis verzending vanaf €60

 • Gemakkelijk achteraf betalen

 • Voor 15.00 besteld - morgen in huis

 

Oorontsteking hond zelf behandelen?

Een oorontsteking kan je vaak zelf op een natuurlijke manier behandelen, door:

 • Het oor van je hond goed te reinigen met een droge doek (Maak het oor nooit schoon met een wattenstaafje, gebruik geen alcohol of andere oplossingen die irriterend zijn voor een ontstoken huid)
 • Natuurlijke oordruppels. Dit kun je prima doen met colloïdaal zilver. Voorzichtig in de gehoorgang druppelen en zachtjes het oor masseren. Gebruik je een natuurlijke zalf, doe dan altijd handschoenen aan om de zalf zachtjes in te masseren. Zo voorkom je dat bacteriën die aan je handen zitten vermengd worden met de zalf.

Mocht jouw natuurlijke behandeling van de oorontsteking bij je hond niet binnen 3 tot 4 dagen resultaat opleveren, dan is het raadzaam om naar de dierenarts te gaan. Zo voorkom je dat de infectie zicht verder uit kan breiden, dieper het oor in.

Medicatie bij een oorontsteking hond,  soms een noodzakelijk kwaad

Soms is de infectie zo hardnekkig of is er zoveel oorpijn bij de hond dat een behandeling met alleen natuurlijke ingrediënten niet het gewenste resultaat geeft en medicatie nodig is om de oorontsteking van jouw hond te lijf te gaan.  De dierenarts kan dan door het nemen van een monster en deze onder de microscoop te bekijken achterhalen om welke foute bacterie het gaat en zo de juiste medicatie voorschrijven.

Wij mensen zijn al snel geneigd om te stoppen met smeren en het innemen van pillen als we ons wat beter voelen. Jouw hond kan ons echter niet vertellen wat hij voelt, daarom is het zeer raadzaam om de volgende “spelregels” in acht te nemen:

 • Maak de behandelkuur af. Het voortijdig stoppen van de behandeling kan tot gevolg hebben dat de oorontsteking bij je hond weer terugkomt omdat de infectie nog aanwezig is. Ook is resistentie een reëel risico wanneer een behandeling niet wordt afgemaakt. De duur van de behandeling is afhankelijk van de ernst van de infectie.Soms kan het nodig zijn dat jouw hond naast de druppels of zalf nog orale medicatie nodig heeft in de vorm van bijvoorbeeld antibiotica. De dierenarts kiest hier vaak voor bij ernstige oorontstekingen bij honden, waarbij niet alleen de gehoorgang maar ook het trommelvlies of het middenoor ontstoken is. Middenoorontsteking hond is toch wel een serieuze aandoening die snel behandel moet worden.
  P.s. Geef bij een antiobioticakuur ook altijd een goede probiotica. Dit is echt cruciaal om de darmen van jouw hond te beschermen tegen de gevolgen van de antibioticabehandeling.
 • Laat na de kuur de oren controleren bij de dierenarts. Zo ben je er zeker van dat jouw hond weer pijnvrij is.
  • Gratis verzending vanaf €60

  • Gemakkelijk achteraf betalen

  • Voor 15.00 besteld - morgen in huis

Waarom kiezen huisdiereigenaren voor Organimal?

 • Al onze supplementen worden gemaakt op basis van pure Oosterse en Westerse kruiden.
 • Onze producten zijn 100% vrij van chemicaliën (ook geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen).
 • Geconcentreerde formules. Geen overbodige vulmiddelen.
 • De Traditionele kruidengeneeskunde kent een rijke geschiedenis bij de ondersteuning van de gezondheid bij dieren.
 • Voor 15.00 uur besteld, morgen in huis. Zo kunt u de klacht direct aanpakken.
 • Onze ervaren en deskundige specialisten helpen u graag met raad en advies.