Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op

Atopie hond


Atopie bij de hond is een van de meest voorkomende allergische aandoeningen, maar wat is het nou precies? Het laat zich het best omschrijven als een aanleg om een allergische aandoening te krijgen. Bij de hond komt deze allergische aandoening meestal via de huid tot uiting, dit heet atopische dermatitis. Hoe herken je atopie bij honden en wat kun je als baasje doen? Lees er alles over in ons blog.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Atopische dermatitis hond

Atopische dermatitis bij honden is een chronische huidziekte, met sterk wisselende klachten van huidontsteking en jeuk. De huid is, ook in het lichaam van onze geliefde viervoeter, het grootste orgaan. Een erg belangrijke huidfunctie is het vormen van een afweer-barrière, die het lichaam beschermt tegen aanvallen van buitenaf. Atopische dermatitis bij je hond(ofwel atopie) is een allergische aandoening, waarbij een te felle afweerreactie optreedt tegen lichaamsvreemde stoffen in de omgeving. Je kunt hierbij denken aan planten en bomen maar ook graspollen, stuifmeel, of huisstofmijten zijn vaak de boosdoener. Allergische reacties veroorzaakt door planten en bomen zijn over het algemeen seizoensgebonden en te vergelijken met hooikoorts. Deze klachten nemen vanzelf af naarmate de stoffen die de reactie veroorzaken (allergenen) niet meer worden afgegeven.

Symptomen atopie hond

Wanneer een atopische hond in contact komt met een allergeen, ontstaat er een afweerreactie tegen deze stof. Bij deze reactie komen ontstekingsproducten in de huid vrij. Deze stoffen (bijvoorbeeld histamine) zijn bedoeld om de allergie-opwekkende stof af te weren. Helaas veroorzaakt juist deze afweerreactie de atopie symptomen. Je hond krijgt vaak last van een enorme jeuk aan de huid en van roodheid, vaak op bepaalde plekken van het lichaam. Atopische dermatitis bij de hond heeft vaak volgende symptomen:

  • Extreme jeuk (likken, bijten, krabben), vaak bij de poten, kop, oksels en liezen
  • bacteriële en/of gistinfectie van de huid: rode plekken op de huid
  • Korstjes en kale plekken
  • Donkere verkleuring van de haren (door het vele likken)
  • Verdikking en verkleuring van de huid
  • Oorontsteking of bindvliesontsteking van de ogen

Is atopie hond erfelijk?

Atopische dermatitis bij de hond is vaak een erfelijke ziekte, die dus meestal te maken heeft met een genetische aanleg. Bepaalde hondenrassen zijn gevoeliger voor atopie, zoals:

  • Duitse Herder
  • Dalmatiër
  • Engelse en Ierse Setter
  • Golden Retriever
  • Miniatuur Schnauzer en de miniatuur Poedel
  • Ook bepaalde terriërs, zoals de Schotse Terriër, de West Highland White Terriër en de Wire-haired Fox Terriër hebben vaker aanleg voor de ziekte.

Atopische aanleg ontwikkelen

Atopie heeft dus een erfelijke basis, maar of een hond deze aanleg verder ontwikkelt, wordt onder andere bepaald door omgevingsfactoren. Als de aanleg eenmaal ontwikkeld is, kunnen de huidklachten optreden door verschillende prikkels zoals omgevingsallergenen of voedselallergenen. Ook de omgevingstemperatuur of hormonale schommelingen kunnen een rol spelen in het, al dan wel niet, ontwikkelen van de aanleg.

Atopie hond behandeling

Atopie bij je hond kan helaas niet echt worden genezen, omdat de aanleg niet kan worden veranderd. Wél kun je als baasje de gevolgen zo goed mogelijk onder controle houden. Dit doe je door helder te krijgen welke combinatie van prikkels de klachten veroorzaakt. Dit is voor iedere hond met atopie weer anders. Door hier zo veel mogelijk rekening mee te houden, kun je voor de meeste atopische honden de jeuk en de huidontsteking tot een minimum beperken. De behandeling van atopie bij je hond richt zich dus op het onder controle houden van de symptomen.

Oorzaak atopie hond vaststellen

Je kunt ook onderzoek laten doen om vast te stellen of je hond allergisch reageert op iets in de omgeving en of hij een atopie heeft. Hiervoor kan een bloedonderzoek gedaan worden. Er wordt in het bloed gekeken naar antistoffen tegen bijvoorbeeld huisstofmijten en pollen. Dit onderzoek geeft helaas niet altijd uitsluitsel, maar het kan wel een richting geven, zodat je als baasje beter weet waar je alert op moet zijn.

Atopie hond tips

Als je eenmaal in kaart hebt wat de klachten bij jouw hond lijkt te triggeren, kun je hier, op allerlei manieren, op inspelen. Factoren waar je de meeste invloed op hebt zijn de leefomgeving en de voeding. Wij geven je enkele nuttige tips voor een hond met atopie.

Atopie hond leefomgeving

Probeer het contact met de allergenen te vermijden of zo minimaal mogelijk te houden. Houd de leefomgeving van je hond goed schoon en was dekens en manden regelmatig op 60 graden. Ook goed stofzuigen en ventileren kan klachten verminderen. Probeer in het pollenseizoen zo veel mogelijk de gebieden waar bepaalde bomen of planten actief zijn, te vermijden. Houd je hond aangelijnd en laat hem zoveel mogelijk om de stoep blijven.

Atopie hond voeding

Voor een hond met atopische dermatitis is het binnenkrijgen van essentiële voedingsstoffen van enorm belang. Zorg ervoor dat je hond voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Je kunt bijvoorbeeld op natuurlijke wijze de weerstand en de darmflora van je hond ondersteunen. Als je vermoedt dat je hond een voedingsallergie heeft, is het verstandig om dit uit te sluiten. Raadpleeg een dierenarts om de mogelijkheden over voeding voor atopie bij je hond te bespreken.

Atopische hond desensibiliseren

Het is niet altijd mogelijk om te voorkomen dat je dier in aanraking komt met allergenen. Als er eenmaal is vastgesteld wat de oorzaak is, kun je ervoor kiezen om je huisdier te desensibiliseren. Bij deze behandeling worden een aantal injecties met het allergeen toegediend. De hoeveelheid wordt daarbij steeds meer opgebouwd. Hierdoor went het lichaam aan de allergie opwekkende stof en treedt er geen of een mildere reactie op. Desensibiliseren is effectief gebleken bij zo’n 60 tot 70% van de dieren.

Als desensibiliseren niet aanslaat is een symptomatische behandeling mogelijk. In dit geval wordt er gebruik gemaakt van middelen die het immuunsysteem een klein beetje afremmen zodat de afweerreactie op het allergeen minder heftig wordt. Bespreek een behandeling altijd goed met je dierenarts.

Atopie hond medicijnen

Bij reguliere medicijnen voor een hond zijn wij van mening: hoe minder hoe beter. Hoewel sommige atopie medicijnen voor de hond (zoals Corticosteroïden en Cyclosporine) dikwijls wel werkzaam zijn, moeten ze vaak een levenslang worden toegediend. Ze pakken overwegend alleen de symptomen aan, terwijl de oorzaak onderdrukt blijft. Bovendien hebben de medicijnen vaak bijwerkingen.

Corticosteroïden bijvoorbeeld kunnen bijwerkingen hebben als veel plassen en drinken, een dunnere huid en zelfs spierziekte, suikerziekte of melkkliertumoren. Bijwerkingen van het middel komen, zeker bij langdurige en hogere doseringen, vaak voor. Daarom is het altijd belangrijk om de voor en nadelen goed te overwegen. We zijn zeker voor medicijnen, maar enkel wanneer ze nodig zijn. Er zijn ook natuurlijke ontstekingsremmende middelen die effect kunnen hebben op ontstekingen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld geelwortel, gember, kokosolie. Zowel inwendig als uitwendig kan men ontstekingen behandelen. Ook het antibacteriële en antivirale colloïdaal zilver kan een goede toepassing zijn om ontstoken huid mee te behandelen. Aan dit zilverwater worden zeer veel goede eigenschappen toegekend en het is behoorlijk breed inzetbaar

Atopie bij honden voorkomen

Gezien de erfelijke factor is het aan te raden niet te fokken met honden met een atopie. Bij het individuele dier is het helaas niet echt te voorkomen. Atopie ontwikkelt zich normaal gesproken tussen het 1e en 3e levensjaar maar het uit zich soms ook op latere leeftijd. Als je hond atopie heeft, kun je het beste proberen om de gevolgen te minimaliseren. Huidproblemen kunnen ook ontstaan door slechte vachtverzorging.

Het team van Organimal staat klaar voor jou en je huisdier

Atopie bij honden komt vaker voor dan je wellicht zou denken. Als baasje kunnen we gelukkig heel wat doen om de klachten te verlichten. Als je nog vragen hebt over atopie bij je hond, neem dan gerust contact op! Wij helpen jou en je viervoeter graag verder!