Haaruitval bij honden
Wat te doen?
Haaruitval bij honden is onvermijdelijk en dus volkomen normaal. Hoeveel je trouwe viervoeter verhaart verschilt per ras, maar elke hond verliest wel wat haren. Let wel op als het haarverlies overmatig is,bij extreem haarverlies van je hond is er iets anders aan de hand. Waar het ene hondenras meer haren verliest dan het andere, is extreem haarverlies is niet rasgebonden.
Hondeneigenaren weten maar al te goed dat een hond regelmatig haar verliest. Het is dan ook goed om in bezit te zijn van een goede stofzuiger als je een trouwe viervoeter in huis haalt. Het is voornamelijk irritant tijdens het schoonmaken van het huis, maar over het algemeen is het niets om je zorgen over te maken. Maar wist je ook dat extreem haarverlies bij een hond een teken kan zijn van ziekte of stress, en dus zeker iets is om op te letten? Een hond zal niet zo snel kaal worden door het natuurlijke verharen, maar ziektes of problemen kunnen wel zeker leiden tot kale plekken. Door alert te blijven en snel te reageren als je een probleem vermoedt, kun je voorkomen dat het haaruitval bij jouw hond kale plekken creëert. Maar wanneer weet je nou of jouw hond last heeft van normale verharing of kampt met een groter probleem? Is er een bepaald ras hond dat met weinig haarverlies te maken krijgt? Is haarverlies bij oudere honden normaal? Wat kun je doen tegen haaruitval bij honden? Deze vragen en meer beantwoorden wij voor jou in dit artikel.
Haarverlies hond: verharen of overmatig haaruitval?
Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen het natuurlijke verharingsproces en extreem haarverlies bij een hond. Honden hebben normaliter twee ruiperioden gedurende het jaar. De eerste vindt plaats in het voorjaar, wanneer de wintervacht wordt vervangen door de zomervacht. In het najaar is het juist omgekeerd. Het is tijdens deze periode dan ook normaal voor een hond om te maken te krijgen met wat extra haaruitval. Vooral honden die een groot deel van hun tijd buiten doorbrengen, verliezen in deze tijd heel wat haar. Bij de meeste honden die binnen wonen, is het proces van de rui een beetje verstoord door de verschillende temperaturen binnenshuis. ‘S winters is het binnen juist lekker warm, terwijl gedurende de zomer soms de airco volop blaast. Het is dan ook niet zo gek dat het ritme van een hond die binnen woont verstoort wordt, waardoor deze gedurende het jaar vacht blijft verliezen. Toch zijn de twee periodes van rui nog steeds duidelijk te merken aan de hoeveelheid het haaruitval van een hond. Verliest jouw hond op het moment meer haar dan normaal? Bedenk dan eerst even of deze in de rui zou kunnen zijn. Gaat het haaruitval bij jouw hond ook na de periodes van rui niet over? Dan is er misschien meer aan de hand.
Haaruitval hond oorzaak
Naast het natuurlijke verharen van de hond, kan haaruitval bij honden nog talloze andere oorzaken hebben. Zo kan haaruitval bij teefjes voorkomen als ze drachtig zijn of jongen gaan werpen. Toch zijn er ook nog een aantal oorzaken van haaruitval bij honden die een minder schattig resultaat hebben. We zetten ze hier voor je op een rijtje:
- Slechte voeding: kwalitatief goede voeding zorgt voor een gezondere hond en ook een gezondere vacht. Slechte voeding kan dus een oorzaak zijn van haaruitval bij honden. Zorg ervoor dat je jouw hond altijd de beste voeding geeft met alle nodige voedingsstoffen. Ook zijn er een aantal voedingssupplementen die de groei van een dikke vacht kunnen stimuleren. Zo staat bijvoorbeeld zalmolie bekend om zijn goede werking op vacht en huid. Ook vitamine E is essentieel voor een goede vacht. Gebrek aan de juiste vitaminen of een slechte opname daarvan kan zeker een rol spelen in de conditie van de vacht van jouw hond.
- Allergie: een allergie kan jeuk en irritatie veroorzaken op de huid van een hond. Deze zal hier dan ook regelmatig aan krabben en likken, wat haaruitval en zelfs kale plekken kan veroorzaken.
- Gedragsproblemen: honden die angstig zijn zullen zichzelf vaker likken of krabben. Ook dit kan leiden tot overmatig haaruitval.
- Hormonale afwijking: één van de meest voorkomende oorzaken van haaruitval bij honden is een afwijking in de hormonen. Deze afwijking kan ook weer meerdere oorzaken hebben, zoals een traag werkende schildklier, ook wel hypothyreoïdie genoemd. Ook een tumor in de testikels of ovariumtumoren of cystes kunnen een onbalans in de hormonen veroorzaken.
- Bacteriële infectie of schimmel: op de huid van een hond kunnen allerlei bacteriën en schimmels huishouden. Deze kunnen op den duur weer zorgen voor haaruitval waaraan de hond kale plekken kan overhouden.
- Parasiet: parasieten zoals luizen, vlooien of mijten kunnen zich ook lekker nestelen in de vacht van je hond. Dit zorgt vaak voor irritaties en jeuk, die door de hond tegengegaan worden door likken, bijten en krabben. Dit zorgt op den duur weer voor haaruitval en soms zelfs kale plekken.
- Stress: haaruitval bij een hond door stress komt vaker door dan je misschien zou denken. Een angstige of verontruste hond zal zichzelf vaak kalmeren door te likken aan de vacht. Overmatig likken zorgt weer voor haaruitval. Door stress kan een hond ook ander gedrag vertonen, zoals meer blaffen dan normaal of trillen.
- Ziekte van Cushing: dit is een hormonale aandoening die in de meeste gevallen wordt veroorzaakt door een goedaardige tumor in het hoofd. Andere symptomen die bijna altijd voorkomen bij de ziekte van Cushing zijn veel drinken, vraatzucht, futloosheid en hijgen.
- Ras, leefstijl en leeftijd van de hond: het is niet geheel verbazend dat een hond met lang haar aardig wat haren verliest, terwijl een kortharige hond met weinig haarverlies te maken kan krijgen. Maar ook de leefstijl en de leeftijd van een hond kan invloed hebben op de haaruitval. Zo verliest een hond die veel binnen leeft gedurende het hele jaar haar, terwijl een buitenhond juist in de rui periodes veel haar verliest. Ook is haarverlies bij oudere honden, net als bij mensen, meer voorkomend.
Wat te doen bij haaruitval bij honden
Zoals je hebt kunnen lezen is haaruitval bij honden in de meeste gevallen doodnormaal, maar moet je wel attent blijven dat er geen sprake is van extreem haarverlies. Het is belangrijk om de vacht van de hond goed te verzorgen. Maak ook niet de vergissing om overdreven vaak te kammen. Veel kammen lijkt heel logisch maar dat is het eigenlijk niet. Vaak kamt men ook te hard waardoor ook goede/nieuwe haren worden uitgetrokken. Ook beschadig je dan de nieuwe vacht. Hierdoor gaat de hond weer nieuwe haren aanmaken die je dan vervolgens opnieuw weer uitkamt. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht van veel haarverlies. Hoe vaak je moet kammen, hangt ook een beetje af van het ras hond dat je hebt. Een goede trimsalon kan je hierin adviseren. Haaruitval bij honden is niet altijd te voorkomen, zeker niet in de periodes van rui, maar door middel van goede voeding, goede verzorging en aanvullen met de juiste supplementen kun jij voorkomen dat een ziekte of onderliggend probleem de oorzaak is van het haaruitval bij jouw hond.