Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op

Vlooien hond


De juiste aanpak
Zitten er vlooien op jouw hond? Vlooien bij honden is iets dat helaas vaak voorkomt. Het blijven vervelende beestjes die je trouwe viervoeter erg dwars kunnen zitten. Wat kun je als baasje doen om te voorkomen dat jouw hond -en jij erbij- besmet raakt met deze irritante beestjes? In dit artikel lees je er alles over: waar zitten ze, hoe ontstaat een vlooienplaag, hoe behandel je je hond en misschien nog wel belangrijker: hoe voorkom je vlooien bij honden?

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Waar komen die vlooien vandaan?

Vlooien zitten overal waar zoogdieren komen. Dit betekent dus dat ze zich verstoppen in struiken, op grassen maar ook op minder beschutte plaatsen. Wachtend op een slachtoffer om zich te voeden met het bloed van hun gastheer. Want zo noemen we het slachtoffer van deze parasiet. Circa 95% van deze parasieten eindigt op de rug, lies of oksel van een zoogdier. Het is dus niet verwonderlijk dat met name katten die veel buiten komen relatief vaak last van deze beestjes hebben. De bloedzuigertjes zijn echter ook dol op honden, met het grootste gemak springt een vlo van de ene hond naar de andere. Wist je dat een vlo maar liefst een meter ver kan springen? Bij honden zijn vlooien zijn de meest voorkomende ectoparasieten (uitwendige parasieten) in Nederland. Hoewel de meeste besmettingen optreden tijden de warme zomer maanden, kunnen ze ook gedurende de winter problemen veroorzaken als ze hun levenscyclus binnenshuis kunnen voltooien .Honden hebben trouwens meestal kattenvlooien bij zich. Eén vlo is al voldoende om een heuse plaag te veroorzaken.

Hoe ontstaat een vlooienplaag?

Je hond krijgt bezoek van een vlo. Deze vreet haar buik rond met vers bloed van jouw hond. Dit heeft de vlo ook nodig, want zonder bloed leeft zij maar enkele dagen. Nadat de het beestje zich te goed heeft gedaan aan het bloed van jouw viervoeter, gaat ie eitjes leggen. Een vlo legt wel 50 eitjes per dag. Deze kleine, witte en ronde eitjes vallen willekeurig van je hond af. Na enkele dagen komen de eitjes uit. De larven verstoppen zich in kieren en naden en voeden zich met huidschilfers en vlooienpoep. De larven spinnen een cocon om zich heen met als bedoeling om zich te ontpoppen tot een heuse vlo. In deze cocon kan de vlo-in-wording wel een half jaar overleven. In de meeste gevallen echter, komen deze cocons al na 15 dagen uit. Als deze nieuwe generatie op hun beurt weer eitjes gaat leggen, kan het ineens heel snel gaan en kan een heuse plaag ontstaan.

Vlooien bij hond herkennen

Bij honden veroorzaakt een vlooienbeet vooral jeuk en plaatselijke huidreacties zoals rode vlekken, vaak met een heldere omgeving. Sterkere reacties kunnen ook leiden tot puisten en korsten. Permanent krabben en knagen door de hond zelf kan haarverlies en nat of zelfs etterend eczeem veroorzaken. Favoriete plaatsen van om zich te nestelen zijn het oor- en kruisgebied, de rug- en staartbasis, de buik en de binnenkant van de dijen. In sommige gevallen kan een infestatie bij de hond onopgemerkt blijven en zonder symptomen verlopen.
De hond kan daarentegen ook allergische vlooiendermatitis (FAD) ontwikkelen, een overgevoeligheidsreactie veroorzaakt door het speeksel van het diertje. De FAD is een van de belangrijkste en meest voorkomende allergische huidziekten bij honden. Een enkele vlooienbeet is voldoende om zeer intense jeuk te veroorzaken bij de hond.
Het eerste wat opvalt bij een hond met een infectie is dat het dier veel jeuk heeft en zich vaak krabt. Door het veelvoudig krabben kan je hond last krijgen van kale plekken en een ontstoken huid. De parasieten zijn tevens mogelijk drager van sommige lintwormen. Ze kunnen zich onder bepaalde omstandigheden ook gaan voeden op de mens en veroorzaken dan vervelende, jeukende bultjes.

Vlooien bij honden vaststellen

In een geval van een zware infestatie zijn de parasieten op de hond al zichtbaar met het blote oog, zeker als jouw hond een lichte vacht heeft. Ook kunnen symptomen zoals wondjes en roodheid op de plaatsen waar de bijtertjes graag zitten een aanwijzing zijn voor een ware besmetting. Met een speciale kam kun je op zoek gaan naar deze lastige beestjes en hun uitwerpselen. Zorg ervoor, om de uitwerpselen van viezigheid in de vacht te onderscheiden, dat het materiaal in de kam op een stuk wit papier of keukenrol terechtkomt en bevochtig dit met water. Als het materiaal roodachtig wordt, zijn het vlooienuitwerpselen die opgezogen bloed bevatten.

Ook teken bij honden komen regelmatig voor. Wij raden aan om je hond dan ook regelmatig om teken te controleren, zeker na een wandeling in de natuur. Als je je hond controleert met een vlooienkam, zou je ook de teken die er eventueel zitten, moeten tegenkomen.

Hoe bestrijd je vlooien bij je hond?

Wanneer je de kleine bloedzuigertjes bij je hond hebt geconstateerd is het belangrijk om de juiste maatregelen te treffen. Ook eitjes en larven moeten worden gedood. Dit betekent dat de hele omgeving waarin de hond verblijft moet worden behandeld. In het bijzonder moet men denken aan gaten in de vloer, onderkanten van tapijten en andere donkere gebieden waar de larven zich terugtrekken. Dekens en kussens moeten worden gewassen, je vloer en zelfs de auto moet grondig worden gestofzuigd. De stofzuigerzak dien je direct na gebruik weg te gooien of in te vriezen.
Voor het voorkomen en behandelen van zowel honden met vlooien als de omgeving, zijn er ook natuurlijke middelen voor handen. Steeds meer onderzoeken tonen de risico’s van fipronil en andere reguliere anti vlooienmiddelen aan. Ook zijn er vele gevallen bekend van dieren die na een reguliere behandeling enorme gezondheidsproblemen hebben gekregen.

Vlooien bij honden voorkomen

Om vlooien bij honden te voorkomen, kun je de hond en de omgeving proactief behandelen. Vooral honden met allergie voor het speeksel van de vlo moeten regelmatig worden behandeld, omdat zelfs een enkele beet enorme symptomen kan veroorzaken. Slechts 5% van de parasieten bevindt zich trouwens op de hond. De overige 95% van de besmetting bestaat uit eitjes, larven en poppen in de omgeving. Wij snappen dat niemand zin heeft om proactief en voor lange duur allerlei chemische middeltjes in te zetten. Op zoek naar een natuurlijk middel tegen vlooien bij honden? Iets dat ook kan worden ingezet voor teken bij honden, eenvoudig in gebruik en doeltreffend? Er zijn verschillende middelen waar vlooien niet van houden of simpelweg gewoon niet tegen kunnen.

Natuurlijke middelen die goed tegen vlooien werken zijn onder andere:

  • diatomeeënaarde
  • Neem (nimba)
  • Etherische oliën op basis van bijvoorbeeld lavendel, tea trea, eucalyptus, etc

Bovenstaande middelen kun je dus ook preventief inzetten omdat ze geheel veilig zijn voor je hond. Ook is het heel raadzaam om van binnenuit te werken als je je hond wilt beschermen tegen vlooien. Denk hier bij aan een goede algehele weerstand en natuurlijk die van de huid en vacht. Vlooien gedijen het best op dieren waarvan de weerstand het laagst is. Natuurlijk speelt een goede darmweerstand ook een cruciale rol bij de gezondheid van jouw hond. De vacht en huid kun je eventueel optimaliseren door omega 3 vetzuren uit bijvoorbeeld zalmolie.

Reken af met bloedzuigers

Vlooien bij je hond is vervelend maar zeker iets wat goed kan worden opgelost. Als je er op tijd bij bent en de juiste maatregelen treft, is je hond zo van die vervelende parasieten verlost, en jij dus ook! Dat een middel tegen externe parasieten niet agressief hoeft te zijn, is alleen maar prettig. Zo belasten we onze huisdieren en onze omgeving zo min mogelijk en kunnen we genieten van een optimale gezondheid. Hebben onze tips geholpen, of heb je andere ervaringen die je wilt delen? Laat het ons weten in een reactie.