Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Honden> Allergie honden (Atopie)

Allergie honden (Atopie)


Allergie bij honden komt vaker voor dan je misschien zou denken. Dit wordt al duidelijk zodra je de term “allergie hond” in Google intypt. Volgens sommige schattingen heeft ongeveer 3-15% van alle viervoeters heeft hier last van. Heel vervelend natuurlijk, maar gelukkig niet onbehandelbaar. Vermoed jij dat ook jouw hond kampt met een allergie? Dan ben je op de juiste pagina beland. Wij hebben hier namelijk alle informatie voor je verzameld over allergie bij honden. Hoe kun je het bijvoorbeeld herkennen en wat kun je hier tegen doen? Wij benoemen de meest voorkomende allergieën bij honden en geven je handige tips!

Wat zijn de oorzaken van een allergie bij honden?

Heeft jouw hond zichtbaar jeuk, pijn of last? Dan kan dit komen door een allergie. Een andere naam hiervoor is atopie. Hond en mens kunnen kampen met allerlei soorten allergieën. Er zijn een aantal varianten die veel voorkomen bij honden.

  • Lijkt jouw viervoeter last te hebben van jeuk en vermoed jij dat jouw hond een huidallergie heeft? Dan is de kans groot dat dit veroorzaakt wordt door een vlooienallergie. In bijna de helft van alle gevallen van allergie bij honden gaat het om een vlooienallergie. In dit geval is het natuurlijk van belang om vlooien bij honden effectief te bestrijden en te voorkomen.
  • Op de tweede plaats (in ongeveer 30% van de gevallen) staat de inhalatieallergie. De hond is dan allergisch voor stoffen die kunnen worden ingeademd. De meest voorkomende atopie is een overgevoeligheid voor de huisstofmijt, althans de uitwerpselen hiervan. Een huisstofmijt allergie is bij menig hond dan ook de oorzaak van jeuk of irritaties. Atopie is vaak erfelijk. Het komt vaker voor bij bepaalde rassen, zoals de labrador, de bulterriër en de Duitse herder, maar atopie kan bij alle rassen voorkomen.
  • Ook een pollenallergie bij een hond is niet ondenkbaar. Honden kunnen namelijk ook last hebben van hooikoorts. Hierbij zijn ze allergisch voor pollen, schimmels en/of gras.
  •  Naast bovengenoemde allergieën kan een hond ook lijden aan een voedselallergie. In ongeveer 15% van de gevallen is het voedsel dat je hond krijgt verantwoordelijk voor de klachten. Vaak zien we dat de hond allergisch is voor gist, of voor bepaalde granen in het voer.

Vermoed jij dat jouw trouwe viervoeter kampt met één van de bovengenoemde allergieën? Lees dan hieronder hoe jij de symptomen van allergie bij honden kunt herkennen.

Allergie bij honden symptomen

Een allergie is een heftige reactie van het immuunsysteem op bepaalde stoffen. De lichaamsvreemde stoffen die deze overmatige reactie van het immuunsysteem veroorzaken, noemen we allergenen. De verschijnselen kunnen variëren van een beetje jeuk met wat rode plekken tot extreme jeuk waarbij de hele huid is aangetast. Afhankelijk van het soort overgevoeligheid kan niet alleen de huid zijn aangedaan maar bijvoorbeeld ook de ogen, de oren of het maag/darmkanaal van je viervoeter.

Als jouw hond zich overmatig likt, krabt en bijt, en als hierbij sprake is van haaruitval, uitslag en huidschilfers kan dit duiden op een overgevoeligheid. Ook roodheid van de huid, bultjes, korstjes en verdikkingen van de huid kunnen wijzen op een allergische reactie. Het meest voorkomende symptoom is extreme jeuk, maar ook hoesten, niezen, een piepende ademhaling en winderigheid of diarree kunnen wijzen op een allergie bij honden. Medicatie kan hiervoor in sommige gevallen een uitkomst zijn, maar er zijn ook genoeg maatregelen die jij als eigenaar zelf kunt treffen om te zorgen dat jouw hond zo min mogelijk last heeft.

Allergie honden medicatie en tips

Heb je zelf al een heel sterk vermoeden van een allergie bij jouw hond? Medicatie kan dan de uitkomst bieden. Deze moet echter eerst uitgeschreven worden door een dierenarts. De dierenarts kan ook al jouw vragen beantwoorden, zoals wat te doen bij een grasallergie van een hond. Terwijl je het proces van de dierenarts in gang zet, kun je alvast aan de slag met onze tips om de allergie bij honden te verlichten.

  • Voor de behandeling van een vlooienallergie is het noodzaak om de vlooien zelf te bestrijden. Als je dit effectief doet en blijft herhalen, is deze kwaal prima te behandelen.
  • Bij het behandelen van een atopie is het van belang om vast te stellen voor welke stoffen je hond allergisch is. Typisch voor deze overgevoeligheid is dat je hond in het ene seizoen meer last heeft dan in het andere. De meest voorkomende atopie is die voor huisstofmijt. Je kunt een aantal dingen doen om de leefomstandigheden van de mijt te verslechteren. Was hondenmanden, kussens en speeltjes op 95C indien mogelijk. Laat je hond niet op vochtige plaatsen komen, zoals de slaap- of badkamer. Vermijd ook bedjes van paardenhaar en schuimmatten. Beiden houden namelijk erg veel vocht vast en daar is de mijt dol op. Stofzuig je huis met grote regelmaat, vooral als je veel tapijt of vloerbedekking in huis hebt.

Allergievrije honden

We willen natuurlijk allemaal een wereld vol allergievrije honden, maar helaas is dat niet de realiteit. Gelukkig is een allergie bij honden in de meeste gevallen een ongevaarlijke kwaal. Slechts in enkele gevallen (1%) kan deze kwaal levensbedreigend worden. Een dergelijke aandoening – en dan met name de constante jeuk die ermee gepaard gaat – is vooral erg vervelend. Voor je hond, maar ook voor jou als baasje. Een allergie bij pups of bij je hond wil je dus het liefst voorkomen.

De gevoeligheid voor allergenen kan worden versterkt door een zwakke weerstand. Het is altijd goed om de weerstand van je hond te ondersteunen. Vooral bij jonge, oude of herstellende dieren kan een helpende hand geen kwaad. Perfect hiervoor zijn multivitamine ter ondersteuning van het immuunsysteem. Ook veel frisse buitenlucht en een schone leefomgeving doen je hond goed. Ook is het zeer belangrijk om de darmflora in balans te houden. Vele allergieën vinden hun oorsprong in de darmen.

We willen maar al te graag dat onze hond nergens last van heeft. Maar wat als je zelf allergisch voor honden bent? Een allergie vóór honden is voor echte dierenvrienden soms een ware nachtmerrie. Het liefste wil je als hondenliefhebber een trouwe viervoeter om je gezelschap houden, maar dat moet niet ten koste van je gezondheid gaan. Eén op de tien mensen kampt met een hondenallergie. Men probeert hier al heel lang iets aan te doen: allergievrije honden fokken. Een hondenallergie wordt veroorzaakt door het CanF1 eiwit dat los komt van de huid van de hond, rond dwarrelt in de lucht en vervolgens geïnhaleerd wordt. Sommige rassen, zoals de Poedel, Maltezer of Schnauzer, worden speciaal gefokt om zo min mogelijk van dit eiwit los te laten, wat de kans op irritatie vermindert. Maar een echt “ allergievrije hond “ bestaat (nog) niet. Ook helpt het om het haar van de hond regelmatig te knippen en te wassen. Op deze manier kunnen ook mensen met een hondenallergie genieten van de vreugde die een hond met zich meebrengt.