Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Honden> Angstige hond

Angstige hond


Hoe het beste te kalmeren?
Hoe kun je het beste een angstige hond kalmeren? Wanneer we zelf angst voelen, kan dit een verlammend effect vormen waardoor we op het moment zelf niet in staat zijn om er iets aan te doen. En als we zien dat andere mensen angstig zijn, is onze instinctieve reactie om hen te troosten, te vertellen dat ze in orde zijn. We proberen om de angst weg te nemen. Dit willen we ook graag doen als het gaat om onze huisdieren. Het is echter, hoe goed bedoeld ook, niet altijd juist om jouw angstige hond te kalmeren.
Dit komt omdat een hond jouw gedrag koppelt aan de activiteit die hij op dat moment aan het doen is. “Beloon” jij hem als het ware voor zijn angst, dan zal hij nooit van zijn angsten afkomen. Zie het als het aanleren van de commando’s zit, blijf en volg. Bij het aanleren van deze commando’s werd hij veelvuldig beloond met een extra brokje, een aai over zijn bol of een extra koekje.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Hoe reageren op bange hond

Richting onze honden is het tonen van genegenheid een beloning. Door een angstige hond te kalmeren, beloon je hem voor het bang zijn. Je kunt een hond nu eenmaal niet uitleggen waarom het niet bang hoeft te zijn voor bijvoorbeeld de stofzuiger. Honden zijn nu eenmaal dieren en beschikken dus niet – net als mensen – over de cognitieve vaardigheden om de context van jouw verhaal te begrijpen. Op het moment dat jij hem dus beloont voor het bang zijn, bijv. door hem te aaien, een koekje te geven, zeg je eigenlijk tegen hem: “Ik wil dat je bang bent”.

Als je dit gedrag maar vaak genoeg beloont, heb je na verloop van tijd in plaats van een vrolijke hond een schichtige, doodsbange hond. En dat is wat we nu net niet willen. Het klinkt misschien wat hard, maar een bange hond heeft geen behoefte aan liefde en genegenheid. Hij wil maar één ding: dat iemand de leiding neemt.

NB.Toch zijn er ook theorieën die het kalmeren van een angstige hond juist aanmoedigen. De meningen hierover zijn dus verdeeld. Kijk in jouw geval wat het beste werkt voor jouw hond. Niet alle honden zijn gelijk.

Angstige hond trainen

De vraag rijst nu natuurlijk: “Kan ik mijn angstige hond trainen?”. Kort gezegd: “Ja, dit is mogelijk”. Honden vertonen namelijk allelomimetisch gedrag, oftewel aangeleerd gedrag door te imiteren. In de natuur is dit een vrij normaal sociaal verschijnsel. Dieren van hetzelfde soort leren van hetzelfde soort. Honden en mensen zijn dan wel niet van hetzelfde soort, toch hebben ze een bijzondere relatie. Honden leren dingen doordat ze ons nadoen.

Hierbij komen we dan ook tot de kern waarom het belangrijk is om kalm en assertief te reageren als je hond bang is. Als je zelf laat zien dat er geen reden is voor angst zal dit helpen om je hond over de angst heen te laten komen. Kortom je kan angst bij honden afleren.
Verder kun je een bange hond trainen door hem herhaaldelijk in milde mate bloot te stellen aan hetgeen hij bang voor is. Dit herhaaldelijk doch gecontroleerd blootstellen aan datgene wat angst kan veroorzaken, bijvoorbeeld het geluid van de stofzuiger, wordt ook wel desensibilisatie genoemd. Door hier bewust mee bezig te zijn, kun je jouw hond trainen om van zijn angsten af te komen.

Het instinct van honden

Wellicht wat dit nog niet bij je bekend, maar honden hebben vier standaard reactiemodi. Ze gaan of strijden, of ze slaan op de vlucht, of ze proberen het te vermijden of ze geven zich eraan over. Deze laatste reactie is wat we graag willen zien op het moment dat ze een angstig moment beleven. De situatie accepteren zoals deze is, zonder hier sterk op te reageren.

Belangrijk in deze is dat jij als baas van de hond zelf ook geen angst voelt. Een hond voelt jouw angst en jouw angst kan eraan bijdragen dat jouw hond uit evenwicht raakt en onvoorspelbaar reageert.

Definitie van angst

Om angst bij honden te kunnen afleren, is het belangrijk om te weten wat angst nu is. Angst is niets meer of minder dan een instinctief gevoel van bang zijn, veroorzaakt door een situatie, persoon of object waar een dreiging vanuit gaat, echt of vermeend.

Waaraan herken je een angstige hond

Er zijn zeer herkenbare symptomen van een bange hond:

  • Oren plat in de nek
  • Staart tussen de benen
  • Ineengedoken achter je gaan zitten
  • Veelvuldig likken aan de lip
  • Geeuwen
  • Haren opzetten – vaak in de nek
  • Het vermijden van oogcontact/afwenden van de ogen
  • Zichzelf gaan krabben terwijl er helemaal geen sprake is van jeuk.

Fobieën en angst van en bij honden

Een aanhoudende of overmatige vorm van angst als gevolg van een specifiek iets kan een echte fobie worden. De meest voorkomende fobie bij honden wordt geassocieerd met geluiden, zoals onweer of vuurwerk. Toch is verlatingsangst de meest voorkomende angst bij honden.

Iedere hond reageert op zijn eigen manier op zijn angsten en fobieën, maar ze laten vaak de volgende gedragingen zien:

  • Binnen plassen of poepen
  • Trillen
  • Hard blaffen of janken
  • Bijten
  • Overmatig hijgen.
  • Wegkruipen

Oorzaken van angst en onrust bij honden

Nu we weten hoe we angst bij onze hond kunnen herkennen, is het ook heel belangrijk om te begrijpen wat de angst of onrust bij je hond veroorzaakt. Alleen dan kan je het probleem ook aanpakken en van je angstige hond een blije, vrolijke hond maken.

Het ontstaan van angst kan komen door allerlei oorzaken. We zullen hier enkele veel voorkomende oorzaken benoemen.

  • Het niet socialiseren met andere honden en omgevingsgeluiden tot een leeftijd van 14 weken
  • Slechtziendheid door ouderdom
  • Dementie door ouderdom
  • Verlatingsangst, bijvoorbeeld omdat de hond al meerdere baasjes heeft gehad
  • Paniek doordat de hond niet uit een situatie kon komen, bijvoorbeeld omdat hij opgesloten zat
  • Ziekte, met name virale infecties die het centrale zenuwstelsel aantasten waardoor gedragsproblemen, angsten en fobieën ontstaan
  • Traumatische ervaringen in het verleden

Angstige hond kalmeren

Het is een proces, maar zeker geen makkelijk proces. Allereerst moet je proberen om door je eigen handelen de negatieve energie om te buigen naar positieve energie. Als je weet wat de trigger is van zijn angst bij je hond, bijvoorbeeld je hond is angstig voor geluiden, vermijd deze dan waar het kan. Kan dit niet, zorg dan dat je kalm en assertief blijft.

Hond angstig voor geluiden

Angst hebben voor iets is iets waar je wat aan kunt doen. Je kunt het proberen te vermijden, maar je kunt het ook opzoeken. Dit geldt ook voor je hond. Daarom is het heel belangrijk om hem in zijn eerste levensweken al kennis te laten maken met de meest voorkomende geluiden in zijn (toekomstige) omgeving. Het dichtslaan van deuren, de stofzuiger en bijvoorbeeld de grasmaaier. Soms kun je een bepaalde angst ook gewoon laten zijn: is het echt zo erg als jouw hond bang is voor de stofzuiger?

Bange hond uitlaten

In het donker en rond de jaarwisseling zal je merken dat meer honden bang zijn tijdens het uitlaten. Aangezien jij op dat moment zijn leider bent, is het belangrijk dat jij geen angsten laat zien. Het gedrag wat jij als leider laat zien, is namelijk het gedrag dat hij zal gaan imiteren.

Zo kan het helpen om voorafgaande aan de jaarwisseling extra buiten te lopen met je hond. Zo kan hij alvast wennen aan de geluiden die horen bij het vuurwerk dat massaal wordt afgestoken om middernacht. Zie of er dan gelegenheid is om echt met hem te spelen en te dollen. Doordat je je bange hond uitlaat terwijl er buiten kortstondig (lage intensiteit) vreemde, enge geluiden klinken, krijgt je hond minder kans om hier met angst op te reageren.

TIP
Bij verlatingsangst is het belangrijk om te trainen. Begin met kleine stapjes van 2 tot maximaal 5 minuten en bouw het langzaam uit tot enkele uren. Je hond moet het vertrouwen weer krijgen dat jij wel altijd terugkomt voor hem.

Medicatie angstige hond

Mocht het ondanks alle inspanningen toch niet lukken om de negatieve energie om te buigen naar positieve energie dan zijn er gelukkig natuurlijke supplementen die jouw hond helpen te ontspannen en weer terug in balans te brengen. Deze zogenaamde natuurlijke medicatie voor angstige honden bevordert juist de rust en ontspanning zonder in te boeten op de alertheid en energie. Zo kun je weer met een gerust hart jouw bange hond uitlaten en hem gecontroleerd leren omgaan met zijn angsten.

Nadelen reguliere medicatie voor angstige honden

Natuurlijk worden er ook vaak middelen door de dierenarts voorgeschreven bij bange honden. Het nadeel van dergelijke medicatie is dat ze een versuffende werking hebben. Hierdoor krijgt je hond nog steeds de angst mee (geluiden etc. mee maar heeft het niet meer de mogelijkheid om hier op een juiste manier op te reageren. Je hond zit als het ware gevangen in zijn gevoel. De negatieve energie wordt gevoed met nog meer negatieve energie. Het gevolg is dat je hond nog banger wordt i.p.v. dat hij de rust kan bewaren in de toch wel enge situatie.

Gun jouw hond ook een leven zonder angsten en fobieën en doe dat wat goed voor hem is. Buig negatieve energie om in positieve energie door je angstige hond te trainen en te kiezen voor een natuurlijk product dat hem helpt in balans te komen en te blijven.