Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Blaas en Nieren, Honden> Blaasontsteking bij honden

Blaasontsteking bij honden


Natuurlijk verhelpen
Blaasontsteking bij honden is een redelijk vaak voorkomend probleem. Deze ontsteking houdt in dat het slijmvliesweefsel van de blaas ontstoken is, wat deze gevoelig en geïrriteerd maakt. Net als bij hun menselijke baasjes kan dit voor veel pijn en ongemakken zorgen. Plast je hond vaak maar wel steeds kleine beetjes, zit er bloed bij de urine en/of wil hij of zij veel en vaak drinken? Dan is de kans groot dat jouw trouwe makker een blaasontsteking onder de leden heeft

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Oorzaken blaasontsteking bij honden

Een blaasontsteking bij honden ontstaat in veel gevallen door bacteriën die via de plasbuis de blaas binnendringen. Teefjes hebben een kortere en bredere ingang naar de blaas dan reuen, die hierdoor makkelijker van buitenaf te bereiken is. Dit is dan ook de reden dat een dergelijke bacteriële ontsteking vaker voorkomt bij teefjes. Tevens is bij veel honden een (lichte) urine-incontinentie de oorzaak van de ontsteking. Wanneer de sluitspier minder goed werkt kunnen bacteriën makkelijker binnendringen. Een lichte urine-incontinentie wordt overigens niet altijd opgemerkt door het baasje omdat het om een minimaal aantal urinedruppels gaat die de hond vaak zelf wegveegt of likt. Andere, minder vaak voorkomende, oorzaken van een blaasontsteking bij honden zijn poliepen, blaasstenen, trauma of tumoren. Ook een verminderde weerstand door aandoeningen als nierbekkenontsteking, nierfalen en hormonale ziekte kan een veroorzaker zijn. Wat de boosdoener ook is, het is altijd verstandig om bij symptomen van een blaasontsteking  bij je hond de dierenarts te raadplegen. Ps, voordat je direct aan de antibiotica begint, weet dat er goede natuurlijke supplementen zijn die effectief werken bij de blaasontsteking van jouw hond.

Symptomen  blaasontsteking hond

Zoals hierboven al wordt aangegeven zijn vaak kleine beetjes plassen, urine bij het bloed en veel drinken vaak voorkomende symptomen van een blaasontsteking bij een hond. Ook kan je viervoeter last hebben van incontinentie, pijn (alhoewel dit soms lastig op te merken is) en troebele en/of anders ruikende urine. In sommige gevallen komt er ook koorts, lamlendigheid, moeite bij het poepen en een verminderde eetlust kijken.

Vaak voorkomende symptomen:

  • Moeilijk of pijnlijk plassen
  • Veel kleine plasjes
  • In huis plassen
  • Bloed bij de urine
  • Troebele urine
  • Anders ruikende urine

Minder vaak voorkomende symptomen, vaak bij ontsteking als gevolg van andere aandoening:

  • Koorts
  • Veel drinken en plassen
  • Incontinentie
  • Slecht eten, vermageren
  • Sloomheid
  • Niet kunnen plassen
  • Moeite met poepen
  • Afscheiding, onafhankelijk van het plassen

Let op: Kan je hond (met name een reu) helemaal niet plassen? Neem dan direct contact op met de dierenarts. Wanneer blaassteentjes in de plasbuis vast komen te zitten kan dit voor een levensbedreigende situatie zorgen. Iets wat we natuurlijk in alle gevallen willen voorkomen!

Effectieve behandeling  blaasontsteking hond

Aangezien bij honden, net als bij ons mensen, een blaasontsteking vaak ontstaat door een bacteriële infectie wordt er in de meeste gevallen een antibioticakuur voorgeschreven. Ook worden er vaak pijnstillers meegegeven om pijnklachten aan de buik en bij het plassen te verlichten. Voor het einde van de kuur wordt de urine nogmaals gecontroleerd om na te gaan of de antibiotica aanslaan en de ontsteking helemaal over is. Antibiotica werkt in veel gevallen zeer effectief, maar heeft als groot nadeel dat het schadelijk voor de darmen is. Het doodt niet alleen de slechte maar ook de goede bacteriën die nodig zijn voor een gezonde darmflora. We raden daarom altijd aan om bij een antibiotica kuur je hond ook pro- en prebiotica te geven. Deze middelen zorgen ervoor dat de darmflora minder schade oploopt en zich weer sneller kan herstellen.

Ga je liever voor een natuurlijke oplossing bij het aanpakken van een blaasontsteking, dan zijn middelen met een hoge dosering cranberry zeker het proberen waard. Het stofje proanthocyanidinen, dat in deze bes zit, zorgt ervoor dat de bacteriën zich lastiger aan de blaaswand hechten en daardoor makkelijker uitgeplast worden. Om het de bacteriën nog moeilijker te maken te overleven, wordt aan een cranberry supplement vaak vitamine C toegevoegd. Volgens sommige onderzoeken maakt vitamine C maakt de urine zuurder, iets waar bacteriën absoluut niet van houden.  Er zijn ook specifieke natuurlijke kruiden die een goede impact hebben bij een blaasontsteking. Denk aan netel, heermoes en solidago bijvoorbeeld.

Wordt de blaasontsteking veroorzaakt door urine-incontinentie, dan kan dit behandeld worden met een sluitspierversterker. Wordt dit niet gedaan dan is de kans groot dat de ontsteking binnen een kort tijd weer terug is. Als er sprake is van blaasgruis dan kan het nodig zijn om een speciaal voer te geven. Door de ontsteking aan de blaas kan de zuurgraad van de urine omhoogschieten, waardoor gruis ontstaat. Dit zorgt voor extra irritatie waardoor een blaasontsteking minder snel overgaat. Het is daarom belangrijk dat een ontsteking niet alleen wordt behandeld, maar dat de zuurgraad en het gruis ook aangepakt worden. Als het gruis aanwezig blijft zal je hond op een speciaal dieet moeten blijven om zelfde soort klachten en andere problemen als onder andere blaasstenen in de toekomst te voorkomen.

Daarnaast is het enorm belangrijk om bij een ontsteking je hond extra veel water te laten drinken. Door meer te drinken zal de hond ook meer moeten plassen, wat zorgt voor het beter schoonspoelen van de blaas. De bacteriën krijgen dan niet de kans zich op te hopen. Als je hond niet veel wil drinken kun je ook nat voer geven of meer water bij de brokken doen.

Is verder onderzoek nodig?

Heeft je hond na een eerste behandeling geen klachten meer dan is verder onderzoek vaak niet nodig. Als de blaasontsteking niet weggaat of terug blijft keren dan is het verstandig dit verder te laten onderzoeken. Wat voor onderzoeken dit zijn, hangt helemaal af van wat er in de urine wordt gevonden. Wordt de dierenarts uit de normale urinetest niet veel wijzer dan moet de urine op kweek worden gezet. Hiervoor is steriele urine nodig welke door middel van een punctie uit de blaas wordt gehaald. Ook is lichamelijk onderzoek van de hond belangrijk wanneer je hond niet voldoende op de genomen maatregelen reageert. Denk bij dit onderzoek aan bijvoorbeeld een röntgenfoto of een echo. Op deze manier kan gekeken worden of er sprake is van onder andere aangeboren afwijkingen, stenen, poliepen of blaaskanker.

Hoe voorkom je een blaasontsteking bij honden?

Er zijn verschillende natuurlijke producten die ervoor zorgen de blaas en nieren van jouw hond in balans te krijgen en houden. Ook is hygiëne erg belangrijk. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je hond goed schoon is rond de genitaliën. Houd de haren rond de anus kort en vrij van viezigheid. Op deze manier voorkom je irritatie. Het ophouden van de urine zorgt overigens ook voor irritatie. Laat je hond daarom overdag elke drie à vier uur, vlak voor het slapengaan en gelijk bij het opstaan uit. Geef hem of haar tussendoor voldoende en schoon drinkwater en zorg er natuurlijk voor dat dit daadwerkelijk gedronken wordt! Overigens zit er in voeding ook water. Een hond die vlees of nat voer krijgt voorgeschoteld hoeft minder water te drinken dan wanneer hij of zij droge brokken krijgt.

Voorkomen is beter dan genezen. Toch wordt alles en iedereen wel eens ziek. Wil je het risico op blaasontsteking bij je hond verkleinen, zorg er dan in ieder geval voor dat het gezond leeft!

Veelgestelde vragen over blaasontsteking bij de hond


 Kan ik mijn hond helpen met blaasontsteking door hem vaker uit te laten?

Ja, het is belangrijk om je hond vaker uit te laten als hij blaasontsteking heeft. Dit helpt om de blaas te legen en bacteriën uit de blaas te spoelen.


Is er speciale voeding voor honden met blaasontsteking?

Er is speciale voeding voor honden met blaasontsteking. Deze voeding bevat ingrediënten die de urinewegen helpen te spoelen en bacteriën te bestrijden. Verschillende merken bieden speciale voeding voor blaasontstekingen aan. 


Hoe lang duurt het voordat blaasontsteking is?

De duur van de behandeling hangt af van de ernst van de blaasontsteking. In de meeste gevallen duurt het 7 tot 10 dagen voordat de symptomen verbeteren. In sommige gevallen kan  het langer duren.


Kan blaasontsteking terugkomen?

Ja, blaasontsteking kan zeker terugkomen. Een goed dieet en goede supplementen kunnen helpen voorkomen dat het terugkomt, maar het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen.