Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Honden>Gedrag, Ziektes> Verlatingsangst hond

Verlatingsangst hond


Wat kun je eraan doen?

Verlatingsangst bij de hond is een lastig probleem en het komt vaak voor. Veel honden hebben er moeite mee om alleen thuis te zijn. De angst kan zich uiten in blaffen, huilen, dingen slopen of onzindelijk worden. Het gedrag van je hond kan veel impact hebben op je leven (en dat van je buren). Je kunt er gelukkig wel iets aan doen. In deze blog lees je hoe je dat aanpakt.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Verlatingsangst bij honden: wat houdt dat in?

Je houdt veel van je harige viervoeter en hij houdt ook van jou. Het liefst zou je zien dat je hond een gezonde band met je heeft, waarbij hij blij is als hij bij je is, maar ook goed even alleen kan zijn. Helaas is dat niet altijd het geval en kan je hond last van verlatingsangst hebben. Hij raakt dan in paniek wanneer je hem alleen in huis laat. Dit kan o.a. gebeuren doordat je hond een erg intensieve hechting met jou (of een van je huisgenoten) heeft ontwikkeld. Zodra deze persoon weg gaat, schiet je maatje in de angst.

Verlatingsangst bij de hond uit zich in de volgende symptomen:

  • Blaffen, huilen, janken
  • Onzindelijkheid (plassen of poepen in huis)
  • Hijgen of kwijlen
  • Dingen slopen (ook krabben aan de deur)
  • Rusteloosheid

Bij sommige honden is verlatingsangst overduidelijk, met duidelijke symptomen zoals blaffen, janken, meubels vernielen of zelfverwonding. Maar bij anderen kan het minder opvallend zijn. Je trouwe maatje kan stil liggen hijgen in zijn mand of rusteloos door het huis dwalen. Hoe het zich ook uit, je hond is op dat moment erg ongelukkig. Het gaat niet alleen om jou, je buren of je meubels, het is ook cruciaal voor het welzijn van je trouwe vriend, want tijdens deze paniekmomenten ervaart je hond veel stress.

Oorzaken van verlatingsangst hond

Vraag je je af waarom jouw maatje last heeft van deze angsten? Het is essentieel om een hond te leren om alleen te zijn. Als hij dat nooit goed heeft geleerd, kan verlatingsangst ontstaan. Maar er kunnen ook andere factoren een rol spelen. Misschien is jouw vrolijke viervoeter na een eerste adoptie teruggebracht naar het asiel, wat angst heeft veroorzaakt. Grote veranderingen in de familie, zoals een geboorte of overlijden, kunnen ook een oorzaak zijn.

Verlatingsangst bij honden kan ook ontstaan door veranderingen in de vaste routine van het gezin. Denk hierbij aan weer terug naar school gaan na de vakantie of buitenshuis gaan werken na een periode van thuiswerken. Een puppy kan verlatingsangst ontwikkelen door een trauma dat de jonge hond heeft opgelopen. Wat de oorzaak ook is, verlatingsangst bij de hond is helaas een van de meest voorkomende redenen voor mensen om de hond weg te doen. Dit is natuurlijk enorm sneu en ook zeker onnodig want er is iets aan te doen.

Trainingsschema verlatingsangst hond

Veel mensen hopen dat deze angsten vanzelf weer overgaan, als er maar voldoende tijd voorbij gaat. Maar dat gebeurt helaas niet. Laat vooral je hond niet lang alleen met het idee dat hij er dan wel aan went. Dat zal de paniek over het algemeen alleen maar erger maken. Het is wel iets waar je aan kunt werken met gebruik van een trainingsschema om verlatingsangst bij de hond af te leren.

Hoe pak je het aan om je hond te leren alleen te zijn? Als je de stappen volgt van het trainingsschema kan hij rustig aan het alleen zijn wennen. De eerste stap is om je hond te leren dat hij niet constant bij zijn baasje in de buurt hoeft te zijn. Je begint dit te oefenen door de hond te leren op zijn plaats te blijven zitten of liggen, waar jij in huis ook bent.

Eerst oefen je dit terwijl jij ook in de huiskamer bent en met iets bezig bent, vervolgens ga je ook de kamer uit. Maak de tijd dat je weg bent steeds iets langer. De tweede stap van het trainingsschema dat je gebruikt om je hond verlatingsangst af te leren, is dat je gaat oefenen met je hond alleen thuis laten.

Oefenen met alleen thuisblijven

Het trainingsschema dat je gebruikt om je hond verlatingsangst af te leren, omvat natuurlijk ook het oefenen van het alleen zijn als je het huis verlaat. Nu moet je eerst weten wat de grenzen zijn van je hond. Hoe snel raakt hij in paniek als je weggaat? Bij sommige honden duurt het 5 minuten, bij anderen 10 seconden. Je kunt dit handig testen door een camera te gebruiken om je hond te filmen als je weggaat.

Laat je hond vervolgens rustig wennen aan periodes van afwezigheid. Begin onder de grens waarop je hond bang wordt. Dus kan jouw hond 1 minuut alleen zijn, kom dan telkens na 50 seconden terug. Als je terugkomt, geef je niet overdreven veel aandacht aan je hond. Het is niet dat je hem negeert, maar ga hem niet overdreven knuffelen of belonen. Doe vervolgens wat je altijd doet. Bouw de tijd rustig op, met telkens 1 minuut totdat je hond gewend is alleen te zijn.

Verlatingsangst puppy

Ook een puppy kan last van verlatingsangst krijgen. Het is belangrijk om de vaardigheid van het alleen zijn al van jongs af aan te trainen bij je puppy. Je kunt dan dezelfde technieken gebruiken als bij een volwassen hond. Neem kleine stapjes als je verlatingsangst bij je puppy wilt afleren. Dit is een proces dat veel geduld vraagt. Je kunt ook niet voorspellen hoe lang het gaat duren. Het kan zijn dat je puppy binnen een maand al over zijn angst heen is. Je oudere hond heeft meer tijd nodig en kan misschien nog niet meer dan 5 minuten alleen zijn.

Bij verlatingsangst bij de hond kun je ook gebruikmaken van ons supplement Gedrag in Balans. Dit natuurlijke supplement kan een steun in de rug zijn voor je hond. Het bevat rustgevende kruiden, mineralen en vitamines, zoals valeriaan, citroenmelisse en magnesium. Dit kan helpen om je hond te kalmeren, zodat hij makkelijker kan ontspannen. Ook kan het trainen om van verlatingsangst af te komen daardoor sneller en makkelijker gaan. Het supplement is veilig om te geven aan honden van alle leeftijden.

Is er sprake van verlatingsangst bij jouw hond en heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Laat het ons weten, we helpen je graag verder.