Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Honden> Kalmeringsmiddel hond

Kalmeringsmiddel hond


Een goede oplossing bij angst en stress?

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen


Kun je een kalmeringsmiddel voor je hond  gebruiken bij angst en stress en wat zijn de voor- en nadelen?

Honden zijn over het algemeen enthousiaste, speelse, gezellige en vrolijke huisdieren. Je wilt natuurlijk graag dat je hond lekker in zijn vel zit, maar het kan helaas voorkomen dat je vrolijke viervoeter last van angst of stress heeft. Sommige honden zijn bang voor autorijden, andere schieten in de stress als er een grote hond in de buurt komt. In deze blog geven we antwoord op de vraag wat voor rol ontspanningsmiddelen voor jouw hond kunnen spelen.

Waarom een kalmeringsmiddel voor je hond gebruiken?
Stress en angst zijn gevoelens die ook honden maar al te goed kennen. Sommige honden hebben last van angsten in specifieke situaties, maar er zijn ook honden die continu gestrest zijn. Denk aan dieren die iets traumatisch hebben meegemaakt of mishandeld zijn.

Hevige angsten kunnen voor problemen zorgen in het dagelijks leven. Misschien blaft je hond veel, kruipt hij weg als er bezoek komt of kan hij niet omgaan met andere honden. Veel voorkomende angsten bij honden zijn:

  • Onweer
  • Vuurwerk
  • Andere honden
  • Autorijden
  • Bezoek aan de dierenarts of trimmer

Hoe herken je een angstige hond?
Is jouw hond erg bang? Dit kun je zien aan het gedrag van je dier. Angstige honden kruipen weg, trillen of beven. Ze kunnen ook veel gaan blaffen of janken. Sommige honden zijn opeens niet zindelijk meer; ze gaan binnen plassen of poepen. Het kan ook zijn dat je hond slechter gaat eten of drinken, of agressief is naar andere mensen of dieren.

Het is dus belangrijk om het gedrag van je lieve huisdier in de gaten te houden en te kijken of hij tekenen van angst vertoont. Als dat zo is, zou je dat zo snel mogelijk moeten aanpakken. Dat kan dus door een kalmeringsmiddel of misschien zelfs slaappillen voor je hond te gebruiken.

Kalmeringsmiddel hond voor ontspanning

Een kalmeringsmiddel voor de hond kan voorgeschreven worden door de dierenarts als blijkt dat de hond erg te lijden heeft onder de angst en stress. Stress is namelijk erg ongezond en kan gezondheidsklachten veroorzaken. Het kan daarom beter zijn om, al is het via een kalmeringsmiddel voor de hond, te zorgen voor meer ontspanning bij je gestreste viervoeter.

Het dier komt daardoor weer lekker in zijn vel te zitten en kan weer genieten van het leven. Wees je er wel van bewust dat een kalmeringsmiddel niet geschikt is voor elke hond. Heeft jouw viervoeter last van nier-, lever- of hartklachten of glaucoom, dan kan een dergelijke middel de klachten verergeren.

Ook oude dieren die in slechte lichamelijke conditie zijn en drachtige dieren, kunnen deze middelen beter niet voorgeschreven krijgen. Overleg dus eerst met je dierenarts wat voor jouw hond de beste optie is. Een natuurlijk kalmeringsmiddel voor de hond kan in veel gevallen een betere keuze zijn.

Kalmeringsmiddel hond dierenarts

Het kan zijn dat een kalmeringsmiddel voor de hond alleen door de dierenarts voorgeschreven kan worden. De dierenarts zal dit soort middelen pas kiezen als andere niet werken en de angsten erg hevig zijn.

Wanneer een ontspanningsmiddel aan je hond geeft, zal dit het dier helpen ontspannen. Dit soort middelen kunnen verdovend of versuffend werken en acute angst verminderen. Je hond krijgt door het verdovende effect minder prikkels binnen en zal zich minder angstig voelen.

Het is echter wel zo dat de bron van het probleem niet weggenomen wordt met een kalmeringsmiddel voor de hond. Sommige middelen zorgen er zelfs voor dat de stress prikkels niet minder worden maar dat de versuffing er enkel voor zorgt dat de hond de stress niet meer kan uiten. Daardoor lijkt het dat de hond kalmer in zijn koppie is maar dat hoeft zeker niet zo te zijn.

Het zou natuurlijk het beste zijn om samen met je hond te werken aan het verminderen van zijn angsten zodat hij op een gegeven moment niet meer bang is voor bijvoorbeeld andere honden, vuurwerk of autorijden.

Manieren om angst bij de hond aan te pakken

Een ontspanningsmiddel of slaappillen voor de hond zijn eigenlijk niet de eerste stappen die je moet nemen als je huisdier bang is. Een dergelijk middel zal ook door een dierenarts niet zonder meer worden voorgeschreven.

Ook het beste kalmeringsmiddel voor de hond brengt natuurlijk toch (risico op) bijwerkingen met zich mee en zoals gezegd, nemen ze de oorzaak van de angst niet weg. Tevens maken ze je hond suf, waardoor deze over het algemeen minder levendig en vrolijk is.

Er zijn dan ook allerlei alternatieven die een betere keuze zijn, zoals gedragstherapie of een natuurlijk kalmeringsmiddel voor de hond. Wil jij je hond ondersteunen bij angst? Probeer dan onderstaande tips om angst te verminderen.

Training

Of je hond nu bang is voor de postbode, autorijden of onweer, het is mogelijk om hem rustig te laten wennen aan deze prikkels. Door te trainen kun je je dier stap voor stap beter leren omgaan met waar hij bang voor is. Dit kun je alleen doen, maar een hondentrainer kan daar ook bij helpen. Een kalmeringsmiddel voor de hond is dan niet altijd nodig.

Natuurlijk kalmeringsmiddel voor de hond

Natuurlijke ontspanningsmiddelen komen in de vorm van tabletten, halsbanden, voedingssupplementen en verdampers. Er zijn middelen die feromonen afgeven (als verdamper of halsband). Dit zijn stoffen die een moederhond ook afgeeft na de geboorte van haar puppy’s, waardoor je hond zich gerustgesteld en veilig voelt.

Voedingssupplementen zijn natuurlijke kalmeringsmiddelen op basis van kruiden of extracten. Bekende rustgevende kruiden die op mensen een ontspannende werking hebben, hebben dit effect ook bij honden. Voorbeelden hiervan zijn lavendel, valeriaan en citroenmelisse.

Het natuurlijke supplement Gedrag in Balans van Organimal is een natuurlijk kalmeringsmiddel voor de hond dat effectieve ingrediënten bevat die je dier helpen terug in balans te komen. Je vrolijke viervoeter kan beter ontspannen, meer innerlijke rust voelen en minder angstig reageren op prikkels.

Een voordeel van dit middel is dat het 100% natuurlijk is en veilig om langdurig te gebruiken. En dat, zonder dat het verdovend of versuffend werkt. Gedrag in Balans bevat o.a. valeriaan, citroenmelisseblad en L-tryptofaan.

Gedragstherapie voor de angstige hond

In plaats van te kiezen voor ontspanningsmiddelen of slaappillen voor je hond, zou je eerst andere opties kunnen verkennen. Gedragstherapie kan helpen om je hond te leren met meer zelfvertrouwen door het leven te gaan. Een trainer analyseert de kern van het probleem (dit kan ook bij jou thuis gebeuren) en helpt jou en de hond dingen anders aan te pakken.

Gedragstherapie kan goed werken, maar kost veel tijd en energie. Hiermee kun je echter wel de achterliggende oorzaak van het probleem van de angst aanpakken.

Conclusie

Een angstige hond hebben is geen pretje. Het is niet aangenaam voor jou als baasje, maar ook de hond zelf zit niet lekker in zijn vel. Pak angstproblemen daarom aan en zorg dat je hond weer kan genieten van het leven. Dat kan met een kalmeringsmiddel voor de hond, met training, met gedragstherapie of met een combinatie hiervan.

Heb je nog vragen over angst bij de hond, of wat het beste kalmeringsmiddel voor jouw hond is? Neem contact met ons op, we helpen jou en je viervoeter graag.