💥Red je huisdier van vuurwerkpaniek!💥
Begin op tijd met Gedrag in Balans – Klik hier ➜
Hond trilt
Wat kan er aan de hand zijn?
Wanneer je hond trilt kijk je natuurlijk of je een oorzaak kunt vinden. Je hoeft je niet meteen zorgen te maken. Rillen of beven is een normaal verschijnsel bij bijvoorbeeld kou, stress of opwinding. Maar ook bepaalde ziektes veroorzaken bibberen bij honden. In deze blog gaan we dieper in op dit verschijnsel en wat je kunt doen om je hond te helpen.
Waarom trilt mijn hond?
Trillen bij de hond is een redelijk veel voorkomend verschijnsel. Je kent je maatje waarschijnlijk goed en je kunt in veel gevallen wel uitvogelen waarom hij dat doet. Vaak is het onschuldig en heeft je vrolijke viervoeter last van stress of angst. En natuurlijk kan hij ook gaan trillen als het erg koud is of hij flink nat geregend is. Maar er kunnen ook ernstigere oorzaken zijn voor een bevende hond. Hieronder zie je de meest voorkomende redenen waarom je hond soms trilt.
- Hondenziekte
- Misselijkheid
- Ouderdom
- Pijnlijke gewrichten
- Epilepsie
- Vergif
- Kou
- Angst, stress
- Overmatige opwinding
Hondenziekte (distemper)
Hondenziekte veroorzaakt verschillende klachten. Naast bijvoorbeeld luchtwegklachten, ook beven of bibberen. Let op, de ziekte is erg besmettelijk dus je hond moet in quarantaine als hij deze ziekte heeft.
Misselijkheid
Bij hevige misselijkheid voelt je hond zich erg naar en het kan ook goed zijn dat hij trilt. Misselijkheid kan voorkomen als je maatje iets verkeerds heeft gegeten of een virus heeft opgelopen en het gaat meestal vanzelf over. Maar houd de klachten in de gaten en ga naar de dierenarts als je hond niet snel opknapt.
Ouderdom
Oudere dieren kunnen spierklachten krijgen, spieren en pezen worden zwakker en de zenuwen functioneren minder goed. Hierdoor kunnen spieren gaan trillen.
Pijnlijke gewrichten
Gewrichtspijn kan eveneens bibberen en rillen veroorzaken. Pijnstilling en supplementen zoals in ons Organimal Botten & Gewrichten Pakket kunnen verlichting brengen. Dit pakket bevat supplementen die glucosamine en chondroitine bevatten (aanmaak en opbouw van kraakbeen), natuurlijke pijnstilling bieden en ontstekingsremmend werken.
Epilepsie
Epilepsie is een ziekte die invloed heeft op de zenuwen. Tijdens een aanval kan je hond hevig trillen en beven. Probeer je hond te kalmeren, blijf bij hem en zorg dat hij blijft liggen. Vraag advies aan de dierenarts voor mogelijke medicatie.
Giftige stoffen
Vraag je je af waarom je hond trilt? Als je ziet dat je hond bibbert, kan het ook zijn dat hij iets giftigs heeft binnen gekregen. Honden lopen overal te neuzen en kunnen van alles opeten. Dat zijn helaas ook zaken die niet goed voor ze zijn, variërend van kauwgom tot chocola. Maar ook slakkengif of insecticiden kunnen je hond ziek maken en trillingen veroorzaken. Zie je dat je hond ziek is en heeft hij misschien wat giftigs gegeten, ga dan eveneens snel langs bij de dierenarts.
Kou
Zoals gezegd kan kou ook ervoor zorgen dat je hond trilt. Dit komt vooral voor bij kleinere honden en honden met een dunne vacht. Een warm jasje kan dan goed helpen.
Hond trilt door angst en stress
Bibbert jouw hond dan is de kans groot dat dit veroorzaakt wordt door angst of stress. Sommige honden hebben hier alleen last van in bepaalde situaties. Bijvoorbeeld rond Oud en Nieuw wanneer er veel vuurwerk wordt afgestoken of wanneer de stofzuiger tevoorschijn komt. Maar er zijn ook honden die chronisch gestrest zijn. Dit komt vaak voor bij honden die iets traumatisch hebben meegemaakt.
Een gestreste hond kan ook op normale gebeurtenissen angstig reageren zoals een plotseling geluid, iemand die langs het huis loopt of van een ritje in de auto. Natuurlijk wil je dat je hond lekker in zijn vel zit en niet continu aan het trillen is van de stress.
Mogelijk kan een rustgevend supplement, zoals Gedrag in Balans helpen. Dit natuurlijke middel werkt ontspannend en ondersteunt je maatje bij stress en angst. Het is veilig in gebruik en kan dagelijks gegeven worden. Heeft jouw hond veel problemen dan is het ook raadzaam om advies te vragen aan een gespecialiseerde hondentrainer.Overmatige opwinding
Iedere hond is natuurlijk blij wanneer zijn baasje na een lange dag werken weer thuiskomt. Zie je dat je hond dan trilt, dan is dat in principe wel normaal. Je makkertje is gewoon enorm blij om je te zien en gaat bibberen en beven van opwinding en een overmaat aan energie. Meestal trekt het binnen enkele minuten weer weg. Probeer je hond aan te leren dat blij zijn oké is, maar zorg dat het niet uit de hand loopt en help hem snel weer tot rust te komen.
Zoals je ziet zijn een deel van de oorzaken van beven bij de hond onschuldig. In veel gevallen kun je je hond dan ook helpen, bijvoorbeeld bij angst, stress en pijnklachten. Heeft jouw hond veel last van het beven of maak je je zorgen, maak dan wel snel een afspraak bij de dierenarts.
Puppy trilt
Ook bij puppy’s en jonge hondjes is trillen iets om in de gaten te houden. Puppy’s lopen snel het risico onderkoeld te raken of uit te drogen. Zie je een puppy die trilt, dan is de kans groot dat er iets aan de hand is. Mogelijk krijgt hij te weinig voeding binnen. Soms is het nodig om in te grijpen en het hondje bij te voeden. Zorg daarom dat je een puppy regelmatig weegt en let op dat ze allemaal goed drinken bij de moeder. Als een puppy trilt kan er ook sprake zijn van een infectie, vooral als het diertje niet voldoende eet. In dat geval is het verstandig naar de dierenarts te gaan.
Hond trilt in slaap
Heb je je hond zien beven en rillen in zijn slaap? Dat is heel normaal. Hierin verschilt jouw maatje niet van jou. Honden dromen namelijk ook en dat kun je terug zien in trillingen in het lichaam. Waarschijnlijk is hij in zijn dromen lekker aan het snuffelen of speelt hij met andere honden in het bos. Soms zal een dromende hond ook zachtjes piepen of diep zuchten. Dat een hond trilt (en soms poten of staart beweegt) in zijn slaap is dus geen reden voor zorg.
Als je hond trilt is dit dus vaak onschuldig, maar het is wel iets om in de gaten te houden. Heb jij nog vragen? Aarzel niet en neem contact met ons op. We helpen je graag.