Oormijt hond
Goed zelf te behandelen?
Wat is oormijt eigenlijk? En wat kun je doen als je oormijt bij je hond ontdekt? Oormijt komt bij honden vrij veel voor en kan leiden tot vervelende klachten. Bij het uitblijven van een juiste behandeling kan deze besmetting uiteindelijk zelfs riskant worden. Hoe signaleer je als baasje tijdig deze vervelende indringers? Wat zijn de symptomen en wat kun je er tegen doen? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over deze parasieten, lees je mee?
Wat is oormijt?
Laten we starten met de basics; wat is het precies en wanneer spreken we bij een hond van oormijt? Oormijten zijn minuscule parasieten die zich met hun acht kleine pootjes zeer behendig weten te vestigen in de oren van jouw hond. Jikes! De officiële naam van deze parasiet is Otodectes cynotis. Klinkt al iets chiquer wellicht, maar daardoor wordt de aandoening niet minder vervelend.
De beestjes komen ook voor bij katten en konijnen en zijn niet gastheerspecifiek, wat betekent dat het ook van de ene soort dieren naar de andere soort kan worden overgedragen. Het komt in de praktijk dus voor dat een hond besmet wordt met deze parasieten door een konijn of kat of vice versa.
Besmetting hond oormijt
Hoe ziet zo’n besmetting bij honden er precies uit? In veel gevallen wordt de parasiet overgedragen van besmette moederdieren naar de puppies of van puppy tot puppy. Ook waar veel dieren samenleven, zoals op een boerderij of een dierenasiel, komt veel overdracht voor. Zoals eerder benoemd kan het ook makkelijk van andere diersoorten (katten en konijnen) overgedragen worden op honden. Bij het buiten spelen, zwemmen of het samenkomen op drukke uitlaatplekken, ligt besmetting voor jouw hond helaas altijd op de loer.
Het vrouwtje legt na besmetting eitjes in de oren van je hond. Deze ontwikkelen zich vervolgens in ongeveer drie weken van eitjes naar een volwassenheid. De levensduur van de parasiet is gemiddeld genomen twee maanden. Als ze eenmaal zijn gehuisvest, leggen ze weer nieuwe eitjes. Hiermee is dit een kwaal waar je hond niet zo één-twee-drie van af komt. Als de kleine beestjes zich eenmaal hebben genesteld in de oren van de hond, verschansen ze zich aan huidschilfers, weefselvocht en oorsmeer.
Omdat oormijt bij honden zeer besmettelijk is, is het raadzaam om waakzaam te blijven en regelmatig goed in te zoomen op de conditie van jouw trouwe metgezel.
Symptomen oormijt hond
Waar kun je op letten en wat zijn symptomen van oormijt bij jouw hond? We delen hier de meest opvallende kenmerken:
- Het voortdurend scheef houden van zijn kop;
- Jeuk en krabben aan de oren;
- Korsten / het ontstaan van korsten aan de binnenkant van het oor;
- Schudden van de kop;
- Stinkende oren;
- Veel oorsmeer, bruin en/of zwart van kleur;
Al met al geen prettige symptomen natuurlijk. We kunnen ons voorstellen dat jij en je trouwe viervoeter hier zo vlug mogelijk van af willen. Lees snel verder voor de behandeling van oormijt bij jouw hond!
Oormijt hond behandelen
Zoals je er aan komt, kom je er ook weer vanaf; een veel gehoord gezegde. Helaas gaat deze vlieger niet op voor oormijt bij honden. Dit gaat helaas nooit vanzelf over, je zult oormijt bij jouw hond dus moeten behandelen. Als het niet goed behandeld wordt, kunnen er nare en riskante klachten ontstaan. Als je meerdere huisdieren hebt, is het raadzaam om alle andere dieren ook meteen te behandelen. Op die manier voorkom je herbesmetting en problemen bij je andere harige maatjes.
Om de juiste diagnose te stellen en om te bepalen of het trommelvlies nog intact is, wordt aangeraden om bij het behandelen de dierenarts te raadplegen. Deze kan vervolgens de juiste behandeling voorschrijven. De behandeling begint bij het volledig reinigen van de oren en wordt daarna voortgezet met een mijtdodend middel, dat is vaak een oorzalf of een pipetje.
Oormijt hond zelf behandelen
In de meeste gevallen kun je oormijt bij je hond zelf behandelen, dit kan bijvoorbeeld zeer goed met het middel colloidaal zilver. Dit antibacteriele, antivirale middel (doodt ook schimmels en gisten) pakt ook kleine parasieten zoals oormijt bij je hond aan. Ook kan het zijn dat je dierenarts bepaalde medicijnen voorschrijft. Maak dan altijd de volledige kuur af, ook al nemen de klachten eerder al af. Zo weet je zeker dat je die vervelende parasieten niet snel meer terug gaat zien. Heeft jouw hond oormijt gehad en hierdoor last van een oorontsteking? Dit is een veelgehoorde klacht bij en na het hebben van een infectie maar kan ook andere oorzaken hebben. Lees hier alles over oorontsteking bij honden.
Voorkom oormijt hond
Zoals altijd is voorkomen beter dan genezen. Hoe voorkom je het dan? Hoewel besmetting helaas altijd kan plaatsvinden kun je absoluut zelf veel ellende voorkomen door een goede verzorgingsroutine. Als je regelmatig de oren van jouw hond reinigt, verwijder je in een vroeg stadium de mijten en de eitjes. Hiermee voorkom je complicaties zoals jeuk, oorsmeer, korsten en uiteindelijk oorontstekingen. Gelukkig kan deze regelmatige reiniging op compleet natuurlijke basis plaatsvinden, zodat jij en jouw harige buddy ver weg kunnen blijven van chemische toepassingen. Wel zo prettig, zeker als deze reiniging nieuw onderdeel is van jullie routine en zich herhaaldelijk gaat voordoen. Een natuurlijk middel met antibacteriële en antivirale eigenschappen is colloïdaal zilver. Bij Organimal geloven we in de kracht van de natuur en staan wij voor 100% natuurlijke producten.
Zo is ons colloïdaal zilver volledig vrij van chemicaliën en andere nare toevoegingen en perfect voor de reiniging van de oren en ogen van je viervoeter.
Blijf waakzaam
Een goede verzorgingsroutine aangevuld met goede, natuurlijke voeding en supplementen kan een hoop ellende voorkomen. Helaas is oormijt bij de hond erg besmettelijk dus het kan iedereen overkomen. Let daarom altijd goed op eventuele signalen van jouw trouwe maatje. Merk je verandering in zijn gedrag? Ga dan altijd op verder onderzoek uit. Blijf alert en geef deze beestjes geen kans! Heb je verdere vragen of heb je twijfels over de gezondheid van je hond, raadpleeg dan altijd een dierenarts. Ook onze dierenartsen staan klaar om al je vragen te beantwoorden, neem gerust contact op!
Veelgestelde vragen over oormijt bij honden
Is oormijt besmettelijk voor mensen?
Ja, oormijt kan in zeldzame gevallen besmettelijk zijn voor mensen. Dit kan leiden tot jeuk en irritatie van de huid, met name in de oren. Als je symptomen ervaart die wijzen op oormijt, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts.
Kan oormijt leiden tot blijvende schade aan het gehoor van mijn hond?
Als oormijt onbehandeld blijft, kan het leiden tot een oorontsteking die op zijn beurt kan leiden tot blijvende schade aan het gehoor van je hond. Het is daarom belangrijk om je hond te laten controleren door de dierenarts als je vermoedt dat hij oormijt heeft.
Zijn er huismiddeltjes voor de behandeling van oormijt bij honden?
Hoewel er huismiddeltjes bestaan, zoals het gebruik van oliën, is het altijd het beste om behandelingen te gebruiken die door een dierenarts zijn goedgekeurd om effectief en veilig te zijn voor je hond.