Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op

Giardia


Wat te doen bij deze darminfectie?

Giardia is een darmparasiet die niet alleen bij dieren als honden en katten voorkomt, maar ook bij mensen. Een infectie met deze parasiet veroorzaakt niet altijd klachten, maar kan bij jonge en zwakke dieren onbehandeld toch voor grote problemen zorgen. In deze blog kun je lezen welke klachten kunnen voorkomen en hoe je het het beste kunt behandelen zowel bij mens als dier.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Giardia mens

Een infectie met de parasiet Giardia lamblia wordt giardiasis genoemd. Deze parasiet komt veel voor en kan dieren besmetten, zoals bevers, katten, honden, kalveren en muizen. Er zijn verschillende soorten van deze parasiet, waarvan veel niet besmettelijk zijn voor mensen. Helaas kunnen enkele varianten toch mensen besmetten en dan vooral kinderen.

Een Giardia infectie bij de mens komt regelmatig voor maar in veel gevallen word je niet ziek. Als een mens wel klachten krijgt, zijn deze vaak mild zoals diarree. Andere vervelende klachten zijn misselijkheid, een stinkende, vettige ontlasting, buikkrampen en gasvorming. Bij jonge kinderen kan een infectie wel ernstige gevolgen hebben, waarbij een kind last kan krijgen van gewichtsverlies en een groeiachterstand.

Giardia bij honden en katten

Ook bij honden en katten kan deze parasiet voorkomen. Meestal zie je bij een hond met Giardia niet veel klachten, net zo min als bij een kat. Diarree is dan een van de meest voorkomende verschijnselen. Voor kittens en puppy’s kan een infectie wel ernstige gevolgen hebben en zelfs gevaarlijk zijn. Besmetting vindt plaats doordat een hond of kat de parasiet binnen krijgt door buiten water te drinken of in aanraking komt met ontlasting van een ander dier dat besmet is. Dieren wassen zichzelf ook en kunnen op die manier eitjes van de parasiet binnenkrijgen.

Als de eitjes eenmaal in de darmen terechtkomen, zullen die zich daar vermenigvuldigen. De parasiet is erg besmettelijk. De eitjes kunnen, nadat ze uitgescheiden worden, nog maandenlang overleven. Dat is de reden dat veel dieren last hebben van deze parasiet en de besmetting ook weer makkelijk kunnen overdragen.

Symptomen van giardiasis bij dieren zijn vaak mild. Je zult ze als baasje van een hond of kat niet altijd opmerken. De symptomen die het meeste voorkomen zijn:

  • Diarree
  • Buikkrampen
  • Ontlasting ziet er slijmerig uit
  • Braken
  • Minder eetlust
  • Gasvorming
  • Doffe vacht

Ook al zijn de symptomen vaak mild, deze infectie kan wel degelijk gevaarlijk zijn, zowel voor mens als dier. Vooral jonge dieren en kinderen kunnen dus last krijgen van ernstige klachten. Bovendien kunnen dieren elkaar blijven besmetten, wat de gezondheid kan ondermijnen. Daarom is het verstandig om een infectie zo snel mogelijk te behandelen.  Daarover lees je verderop meer.

Kunnen dieren mensen besmetten?

Als mens kun je op verschillende manieren besmet raken met Giardia. De eitjes kunnen voorkomen in water en je kunt ze inslikken als je gaat zwemmen. In het buitenland waar drinkwater minder goed gezuiverd wordt, kun je eveneens een infectie oplopen. Ook via ontlasting is het mogelijk om besmet te raken. Dit kan bijvoorbeeld bij kleine kinderen gebeuren.

Maar Giardia kan ook van hond op mens overgaan, of van kat op mens. Het is nog niet precies duidelijk hoe vaak dit in Nederland voorkomt. Maar gezien het feit dat huisdieren wel regelmatig besmet raken met deze parasiet is de kans aanzienlijk dat mensen vervolgens ook via dieren deze parasiet kunnen oplopen.

Hoe groot is de kans dat giardia bij jouw kat leidt tot een besmetting bij jou zelf? Dit is vooral afhankelijk van je eigen weerstand. Bij gezonde mensen is het immuunsysteem goed actief en zal deze de infectie snel overwinnen. Echter bij allergieën, als je al last hebt van een andere infectie of aandoening en bij kleine kinderen is de kans op klachten groter. Wanneer je in dat geval maar enkele cysten binnenkrijgt kun je al een infectie oplopen.

Giardia behandelen

Of nu je hond giardia heeft of jijzelf, het is belangrijk om deze infectie direct te behandelen. Dat is vooral omdat de parasiet zo besmettelijk is en je wilt voorkomen dat andere gezinsleden en dieren ook besmet raken. Heb jij als mens de parasiet opgelopen dan krijg je van de huisarts meestal antibiotica voorgeschreven.

Heb je deze netjes ingenomen, dan volgt na 2 of 3 weken een ontlastingsonderzoek. Is de parasiet toch nog aanwezig dan is nog een behandeling nodig, soms met een hogere dosis of een ander antibioticum.

Ps, bij behandeling van giardia of toediening van antbiotica om welke reden dan ook adviseren wij sterk om jouw huisdier te ondersteunen met een goed probioticum zoals bijvoorbeeld onze Organimal Darmen in Balans. Dit om de negatieve effecten van antibiotica te ondervangen en de balans in de darmflora weer te herstellen. Immers, de darmen zijn verantwoordelijk voor meer dan 70% van de weerstand en daarom is het van groot belang om deze optimaal te laten functioneren.

Behandeling van hond en kat

Ook bij je trouwe viervoeter is het belangrijk om een infectie te behandelen. Voor dieren worden ontwormingsmiddelen ingezet om van de parasiet af te komen. Maar ook behandeling van de omgeving is nodig, anders raakt je huisdier al snel weer besmet.

Enkele tips om nieuwe besmettingen te voorkomen zijn: ruim ontlasting snel op en was daarna altijd je handen. Maak ook de omgeving van de kattenbak dagelijks schoon. Eitjes van de parasiet kunnen eveneens in mandjes en dekentjes terechtkomen. Daarom is het nodig om deze goed te wassen in heet water. Hoe hoger de temperatuur, hoe minder lang het textiel geweekt hoeft te worden. Was je op 70 graden, dan is 5 minuten inwerken voldoende. Op 45 graden zul je tenminste 20 minuten moeten weken.

Ook het geven van een natuurlijk supplement om de gezondheid van de darmen van je huisdier te ondersteunen is een goed idee. Organimal Gia control voor honden en Gia Control voor katten helpen de weerstand van de darmen te verbeteren en zorgt ervoor dat het milieu in de darmen onaantrekkelijk wordt voor ongewenste micro-organismen. Dit is een veilig en natuurlijk supplement dat geschikt is voor honden en katten van alle leeftijden.

Testen voor behandelen bij vermoeden van Giardiasis

In veel gevallen wordt aangeraden om huisdieren elke drie maanden (uit voorzorg) te ontwormen. Dit kun je echter ook zien als onnodig medicatie voorschrijven. Hiermee loop je het risico op resistentie bij de parasieten. Maar je belast ook het lichaam van je hond of kat met al die medicatie. Om dit te voorkomen kun je bij het vermoeden van Giardiasis de handige Organimal Wormen/Giardia testkit voor honden of de Wormen/Giardia testkit voor katten gebruiken. Test je maatje positief, dan weet je in ieder geval zeker dat er sprake is van een besmetting en kun je je dier gaan behandelen.

Heb je nu toch nog vragen over Giardia, laat het ons dan weten. We helpen je graag verder.