Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op

Giardia hond symptomen


Waar moet je op letten?

Wanneer je hond besmet is met giardia, kan het zijn dat hij weinig tot geen symptomen heeft. Deze parasiet is echter wel heel besmettelijk en kan voor kwetsbare honden en puppy’s gevaarlijk zijn. Hieronder kun je lezen welke symptomen giardia kan veroorzaken bij je trouwe viervoeter zodat je goed weet waar je op moet letten.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Giardia hond: de symptomen

Je hond kan giardia oplopen (via ontlasting of besmet water). De meeste dieren hebben hier gelukkig niet al te veel last van. Als baasje merk je vaak niet eens dat je maatje besmet is geraakt met een parasiet. Toch kan het vervelende klachten opleveren, zeker als je hond kwetsbaar is, bijvoorbeeld door een verminderde weerstand.

Daarom is het goed om te weten wat de symptomen van Giardia bij de hond zijn. Dit zijn de meest voorkomende:

  • Wisselende of hardnekkige diarree
  • Slijm en/of bloed in de ontlasting
  • De ontlasting stinkt
  • Pijnlijke buik
  • Gewichtsverlies

De klachten kunnen echter variëren. Vaak veroorzaakt giardia bij de hond diarree, maar soms kan deze ook een tijdje ophouden. Hierdoor kun je denken dat er niets meer aan de hand is, maar dat klopt dus niet. De eetlust kan eveneens beïnvloed worden. Deze kan normaal zijn, maar ook afnemen waardoor de hond gewicht verliest.

Giardia hond gedrag

Giardia kan ook invloed hebben op het gedrag van je hond. Dit is echt iets om goed in de gaten te houden. Sommige baasjes merken dat hun hond opeens heel bijterig wordt. Dat is verontrustend maar wordt veroorzaakt doordat je maatje erg last heeft van buikpijn. Hierdoor kan hij prikkelbaar en zelfs hyperactief worden.

Zie jij bij je hond dat hij meer jeuk heeft, dan kan dit ook door giardia veroorzaakt worden. Dit zie je vooral bij honden die vaker besmet zijn geweest met deze parasiet. De darmen zijn dan beschadigd geraakt waardoor ze een voedselallergie ontwikkeld hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld een bepaald eiwit niet meer verdragen, bijvoorbeeld kippeneiwit. Allergie bij de hond gaat vaak samen met jeuk, ook als het door een parasiet zoals giardia wordt veroorzaakt.

Dergelijke symptomen kunnen dan ook nog jaren na de besmetting voorkomen, zelfs als de hond al vrij is van de parasiet. Bij chronische diarree is het dus verstandig om te kijken of je maatje misschien allergisch is voor het voer. Hij kan goed opknappen als je ander (hypoallergeen) voer gaat geven.

Een andere verandering die giardia kan veroorzaken in het gedrag van je hond is sloomheid, vermoeidheid of een gebrek aan energie. Dit is natuurlijk logisch omdat je harige huisgenoot zich niet lekker voelt en pijn heeft.

Giardia pup symptomen

Ook puppy’s kunnen besmet raken met deze eencellige parasiet. Giardia bij de pup veroorzaakt de volgende symptomen: waterige of papperige diarree, die sterk ruikt. Ook kan de ontlasting slijmerig zijn. Wat het lastig maakt om uit te vinden of het gaat om een Giardia besmetting bij de pup is dat de symptomen zo wisselend kunnen zijn.

De ene dag heeft je puppy heel dunne ontlasting, maar de volgende dag zijn de klachten vrijwel verdwenen. Maar helaas kunnen deze wel weer terugkomen. Een jonge hond kan echter veel last hebben van een infectie. Dit kan de gezondheid echt ondermijnen en leiden tot gewichtsverlies en een groeiachterstand. Andere klachten zijn daarnaast nog overgeven en een slechte eetlust.

Diagnose Giardia hond

Vermoed je dat je trouwe viervoeter besmet is geraakt met deze parasiet, dan wil je dat natuurlijk wel zeker weten. De dierenarts kan de ontlasting testen. Je zult dus wat ontlasting moeten verzamelen en het is belangrijk dat deze zo vers mogelijk is. Als je ontlasting verzamelt en je kunt nog niet langs gaan bij de praktijk dan zul je het even in de koelkast moeten bewaren.

Als je het vervolgens inlevert bij de dierenarts, kan bekeken worden of de  parasiet in de ontlasting zit. Dit wordt gedaan met een SNAP-test. Meestal krijg je nog dezelfde dag de uitslag. De dierenarts kan ook onder een microscoop naar de ontlasting kijken of daar eitjes in zitten. Dit is echter minder betrouwbaar.

Zelf testen voor Giardia

Het is eveneens mogelijk zelf een ontlastingsonderzoek te regelen met de handige Wormen/Giardia Testkit van Organimal. Dit pakket bevat alles wat je nodig hebt om ontlasting te verzamelen en dit op te sturen naar het laboratorium.

Waarom zou je dat op deze manier doen? Het is in ons land gebruikelijk om honden structureel te behandelen voor parasieten zoals wormen en giardia (het driemaandelijkse ontwormen). Dit wordt gedaan zonder dat je eigenlijk weet of je maatje besmet is of niet. Je geeft in dat geval medicatie zonder dat de hond ziek is.

Hier zijn veel nadelen aan verbonden. Niet alleen belast je het lichaam van je hond onnodig met medicatie, maar er wordt ook steeds vaker resistentie vastgesteld tegen giardia parasieten voor een veelgebruikt antibioticum dat wordt ingezet bij hardnekkige besmettingen. Het is dus een goed idee om eerst te testen of je hond besmet is. Als dat het geval is, kun je natuurlijk overgaan tot behandeling.

Wil jij de giardia bij je hond aanpakken bij een besmetting? Dan kan dat met Organimal Gia Control. Dit natuursupplement is zorgvuldig samengesteld en bevat bestanddelen die zorgen voor een onaantrekkelijk milieu voor micro-organismen in de darmen. Het is geschikt voor honden van alle leeftijden, dus ook voor puppy’s. Met extracten van granaatappelschors en kurkuma is het 100% natuurlijk en veilig om te geven.

Ook is het goed om de darmflora te ondersteunen bij aanwezigheid of behandeling van giardia. Dit kun je zeer goed doen met onze Organimal Darmen in Balans. Dit probioticum aangevuld met extra ingrediënten is een echte aanrader wanneer jouw hond besmet is en/of een giardia behandeling ondergaat.

Met deze informatie weet je precies wat de symptomen van Giardia bij de hond zijn. Zit je toch nog met vragen, laat het ons weten. We helpen je graag.