Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op

Mijt hond


Ontdek de verscheidenheid aan soorten en behandelingen

Mijt bij de hond kan vervelende klachten opleveren. Er zijn verschillende soorten mijten, zoals demodex en vachtmijt. Deze kleine parasieten hebben een voorkeur voor de huid en vacht van honden en veroorzaken daar irritaties. Gelukkig kunnen ze geen ziektes overbrengen, maar ze zijn wel heel besmettelijk. Wil je weten wat de symptomen zijn en hoe je een infectie kunt behandelen, lees dan vooral verder.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Mijt hond: wat is dat eigenlijk?

Een mijt is een spinachtige parasiet. Mijten zijn zo klein (nog geen millimeter groot) dat je ze met het blote oog meestal niet kunt zien. Er zijn verschillende soorten mijten die op verschillende plekken op het hondenlichaam kunnen leven. Er zijn gravende, die zich ingraven in de huid en niet-gravende mijten. Deze leven in de vacht van je maatje.

De volgende soorten komen het meeste voor bij honden:

  • Vachtmijt (Cheyletiella): zoals de naam zegt, leeft deze mijt in de vacht van honden. Hij graaft zich niet in.
  • Demodex bij de hond wordt ook wel puppyschurft genoemd. De meeste besmettingen vinden plaats bij jonge honden. Als mens kun je deze mijt niet krijgen.
  • Schurft (Sarcoptes): Dit is een gravende mijt die zich in de huid van honden ingraaft. Ook als mens kun je besmet raken.
  • Oormijt (Otodectis Cynoti): Deze parasieten leven in de oren van de hond, in het uitwendige gehoorkanaal en rondom de oren.

Waarom kunnen mijten voorkomen bij honden? Dit komt doordat mijten overal aanwezig zijn, behorend tot de microflora die op alle levende wezens voorkomt. Wellicht ben je bekend met de huisstofmijt, maar dit is slechts een van de vele soorten. Er bestaan talloze andere soorten mijten die even graag op onze trouwe viervoeters vertoeven.

Je hond kan huidmijt oplopen via contact met andere honden, maar ook door luizen, vliegen en vlooien. De manier van besmetting is afhankelijk van om welke soort mijt het gaat. Ook hebben deze kleine plagen hun eigen voorkeur. Zo lopen honden met hangoren of een lange vacht meer risico op een besmetting. Ook houden ze erg van vochtige en warme plekken, zoals een natte vacht. Dit zijn ideale broedplaatsen.

Huidmijt hond

Mijt bij honden veroorzaakt doorgaans huidproblemen, maar de aard van de symptomen hangt af van de specifieke soort mijt waarmee je harige vriend te maken heeft.

Als je hond vachtmijt heeft, kan dit jeuk veroorzaken. Dit hoeft niet altijd heel hevig te zijn, maar dat kan wel. Wat ook opvalt is dat deze mijt roos veroorzaakt, waarbij de huid gaat schilferen. Dit komt vooral voor rondom de oren, de schouders en de rug. Daarom wordt vachtmijt bij de hond ook wel wandelende roos genoemd.

Demodex bij de hond veroorzaakt meestal geen jeuk. Het treft vooral puppy’s en jonge honden. Na een besmetting vormen zich kale, schilferige plekken op de huid. Als je hond lokale demodex heeft opgelopen, geneest dit vaak na enkele weken uit zichzelf. Gegeneraliseerde demodicose moet wel behandeld worden.

Wanneer je hond oormijt heeft, veroorzaakt dit hevige jeuk in de oren. Door de mijten krijgt je maatje last van een donkere, bruine afscheiding uit de oren en een besmetting kan leiden tot oorontsteking. De jeuk is vaak zo heftig dat je hond niet kan ophouden met krabben aan de oren.

Heeft je hond Schurft, dan veroorzaakt dat eveneens heftige jeuk. Daarbij is het opvallend dat het vooral de ellebogen, oren en buik zijn die eerst aan de mijten ten prooi vallen. De huid wordt rood en de hond blijft zich krabben. De vacht kan uitvallen en er kunnen verdikkingen aan de huid ontstaan.

Gelukkig bestaan er behandelingen voor alle soorten mijten. Je kunt kiezen voor een behandeling met reguliere medicatie of voor een natuurlijk middel dat mijten bij de hond helpt bestrijden.

Natuurlijk middel tegen mijten hond

Over het algemeen kiezen dierenartsen er bij mijt bij honden voor om dit te behandelen met reguliere middelen. Na onderzoek om te bepalen van welke huidmijt je hond last van heeft kan speciale medicatie voorgeschreven worden. Soms is alleen een middel tegen de jeuk nodig. Bij ontstekingen worden daarbij ook nog antibacteriële middelen ingezet.

Maar je kunt ook heel goed een natuurlijk middel tegen mijten bij de hond gebruiken. Tegen mijten hebben we Organimal’s Mijt & Luis op basis van natuurlijke oliën. Het bevat o.a. neemolie, pepermunt- en lavendelolie. Aan de ene kant helpt dit de mijten te bestrijden (neemolie heeft anti-parasitaire eigenschappen). Aan de andere kant hebben de oliën een kalmerende werking op de huid, zodat je hond minder last van jeuk heeft. Deze olie kan ook goed gebruikt worden om de omgeving van je dier te ontsmetten. Mijt & Luis is geschikt voor gebruik bij alle soorten mijten. Ook Organimal Huidspray werkt zeer effectief tegen mijten en luizen.

Bij oormijt bij de hond kun je colloïdaal zilver gebruiken. Dit middel werkt antibacterieel en helpt deze lastige spinachtigen in de oren te bestrijden. Een flesje bevat puur zilverwater dat volgens een niet-chemisch proces is vervaardigd. Je kunt 4 tot 6 keer per dag 3 druppels in het oor druppelen. Masseer vervolgens de gehoorgang tot het goed in de huid is getrokken. Colloïdaal zilver is veilig in gebruik voor puppy’s en volwassen honden.

Vergeet niet dat het schoonmaken van de omgeving van je hond ook onderdeel is van de behandeling. Dus was de dekentjes, de kussen en de borstels van je maatje zodat hij niet direct weer besmet raakt. Je kunt de spullen wassen in de wasmachine en/of inspuiten met een natuurlijk middel tegen mijten zoals eerder gezegd de Mijt & Luis spray. Let op, zolang je hond niet genezen is kan hij andere honden blijven besmetten. Het is dus het beste hem zo lang apart te houden van andere dieren.

Mijt bij de hond is een heel vervelende infectie. Gelukkig kun je er wel wat tegen doen en is je maatje hopelijk snel weer jeukvrij. Heb je nog vragen over deze parasiet en de klachten die hij kan veroorzaken? Neem contact met ons op, we helpen je graag.