Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Honden> Lintworm hond

Lintworm hond


Hoe te behandelen?

De lintworm bij de hond is een veel voorkomende parasiet. Als je hond er een heeft zal hij er waarschijnlijk niet veel last van hebben. Vaak wordt een besmetting niet eens opgemerkt. Het is natuurlijk geen fijn idee dat je maatje met een lintworm rondloopt. Daarom lees je in deze blog alles over de symptomen en hoe je het kunt behandelen.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Wat is een lintworm bij de hond?

Als je hond een lintworm heeft is dat geen reden voor paniek. Lintwormen komen veel voor. Deze parasiet leeft in de darmen van je hond waar hij zich vastzet met haakjes in de darmen. Hij heeft een gastheer nodig om te kunnen overleven. Lintwormen zijn platte, witte wormen die bestaan uit allemaal kleine deeltjes (deze worden proglottiden genoemd). Al deze deeltjes bevatten de eitjes.

De lintworm laat af en toe het achterste stukje los. Dit komt in de ontlasting terecht, waarna het kan openbarsten. Op die manier kunnen de eitjes zich verspreiden.

Er zijn vier verschillende soorten lintwormen die bij honden kunnen voorkomen:

  • Dipylidium caninum
  • Echinococcus multilocularis (vossenlintworm)
  • Echinococcus granulosus (hondenlintworm)
  • Taenia spp

De soort die het meest voorkomt bij honden is dipylidium caninum. Over het algemeen is deze soort niet gevaarlijk voor je vrolijke viervoeter (of voor jou). De vossen- en hondenlintworm daarentegen zijn zeldzamer en kunnen ook gevaarlijk zijn voor mensen.

Lintworm hond symptomen

Hoe goed je je maatje ook in de gaten houdt, vaak zul je niet eens doorhebben dat hij geïnfecteerd is met een lintworm. Dit komt doordat er meestal geen duidelijke symptomen zijn. De witte worm zet zich vast met zijn kop aan de darm, maar dit veroorzaakt geen schade. Het enige dat je kunt zien als je hond een lintworm heeft zijn de kleine witte stukjes (de proglottiden) in de ontlasting. Deze lijken wel wat op een rijstkorrel.

Bij sommige honden kunnen de volgende symptomen wel duiden op de aanwezigheid van een lintworminfectie:

  • Buikpijn
  • Diarree
  • Jeukende anus
  • Sleetje rijden: met de kont over de grond schuiven vanwege de jeuk
  • Afvallen of een darmafsluiting (komt slechts zelden voor)

Hoe kunnen honden besmet raken met lintwormen?

Lintwormen leven in de darmen van zoogdieren. Hier maken ze gebruik van de voeding in de darmen om te groeien en eitjes te produceren. Als een lintworm proglottide loslaat en in de ontlasting van de hond terechtkomt, kunnen de eitjes zich verspreiden. Ze kunnen door een ander dier gegeten worden. Deze zal dan de gastheer worden van lintwormlarven.

Een hond kan besmet raken met een lintworm via verschillende wegen. Als eerste is dat via vlooien. Vlooien eten namelijk lintwormeitjes. In het lichaam van een vlo kunnen de larven zich vormen. Als jouw hond toevallig vlooien heeft is de kans groot dat je maatje zich gaat likken. Zo krijgt hij ook makkelijk vlooien binnen. De lintwormlarven komen zo in de darmen terecht waar ze uitgroeien tot een volwassen lintworm.

Een andere bron van infectie is rauw vlees. Dat kan bijvoorbeeld via gevangen prooidieren gaan (zoals muizen of andere knaagdieren). Ook deze dieren kunnen een tussengastheer zijn van de lintworm waardoor je hond de larven eitjes binnen kan krijgen als hij het vlees eet. Daarna groeit er ook weer een volwassen lintworm in de darmen.

Lintworm hond behandelen

De meest gebruikte manier om een lintworm bij de hond te behandelen is door hem te ontwormen met een wormenkuur. Zo’n kuur is verkrijgbaar via de dierenarts en bevat de werkzame stof praziquantel. Daarnaast is het niet alleen belangrijk om van de lintworm af te komen, maar ook de mogelijke bron van het probleem aan te pakken: vlooien. Zorg dus ook dat je een vlooienmiddel gebruikt zoals het 100% natuurlijke Organimal Vlooien & Teken.

Over het algemeen adviseren dierenartsen om honden elke drie maanden te behandelen tegen (lint)wormen. Dat is echter een behoorlijk agressieve manier van behandelen. Het is al lang gebleken dat overbodige behandelingen tegen plagen alleen maar resistentie opwekken. Daarnaast belast je het lichaam van je hond met een grote hoeveelheid chemische middelen.

Het beste idee is om eerst uit te zoeken of je hond wel daadwerkelijk last heeft van wormen. Dat kan met de Organimal Wormen Testkit. Blijkt uit de test dat je hond last heeft van een lintworm, dan kun je deze behandelen. Met deze test kun je onnodig gebruik van bestrijdingsmiddelen voorkomen.

Help je hond gezond te blijven

Een goede gezondheid van de darmen is de basis van een fitte, gezonde hond. Je kunt de gezondheid van je hond ondersteunen met het krachtige, natuurlijke supplement Darmen in Balans. Dit bevat waardevolle bestanddelen zoals hoogwaardige pro- en prebiotica die de darmflora ondersteunen. Ook helpt het de darmwand beschermen. Darmen in Balans is geschikt voor honden van alle leeftijden en kan veilig langere tijd achter elkaar gegeven worden.

Ps. De darmen van je hond ondersteunen met probiotica ten tijde van een wormenkuur is een echte must. Zo’n wormenkuur heeft een behoorlijke impact op de darmflora, welke voor meer dan 70% verantwoordelijk is voor de weerstand van jouw hond. Dus het belang van een goede ondersteuning en herstel tijdens zo’n kuur is groot.

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om de algehele weerstand van je maatje te ondersteunen. Hiervoor kun je Multivitamine voor Honden gebruiken. Hierin zit alles wat je hond nodig heeft voor een krachtig immuunsysteem, zoals B-vitamines, vitamine A en mineralen.

Een lintworminfectie vormt gelukkig meestal geen ernstig gevaar voor je geliefde viervoeter, maar voorkomen is altijd beter dan genezen. Geef je jouw harige huisgenoot rauw vlees? Dit kan een gezonde voedingsoptie zijn en het hoeft over het algemeen geen risico op lintwormen met zich mee te brengen, aangezien het voer zorgvuldig gecontroleerd wordt. Toch is het verstandig om geen enkel risico te nemen. Vries het vlees minstens drie dagen lang in op een temperatuur van -20 graden om er zeker van te zijn dat eventuele lintwormlarven worden gedood.

Heb je nu toch nog vragen over de lintworm bij de hond? Laat het ons team dierenartsen weten, we helpen je graag verder.