💥Red je huisdier van vuurwerkpaniek!💥
Begin op tijd met Gedrag in Balans – Klik hier ➜
Demodex hond
Wat is het en hoe behandel je het?
Demodex mijt hond: wat is de oorzaak?
Zie jij je hond veel krabben en heeft hij rode plekken op zijn huid? Misschien heeft je lieve viervoeter wel last van demodex, ook wel puppyschurft of demodicose genoemd. Dit wordt veroorzaakt door huidmijten, vervelende parasieten die nare klachten kunnen veroorzaken. Ze komen van nature op de huid voor, maar er ontstaan problemen als ze zich ongebreideld gaan vermenigvuldigen.
De demodex mijten worden bij puppy’s overgebracht via de moeder. In optimale omstandigheden heeft de jonge hond een goed immuunsysteem en zorgt dat ervoor dat de mijten zich niet overmatig gaan voortplanten. Echter, als het afweersysteem nog niet goed ontwikkeld is of het dier last heeft van een onderliggende ziekte, dan kan het zijn dat de mijten explosief in aantal toenemen. Jonge honden zijn vooral in het eerste levensjaar vatbaar voor demodex.
Maar demodex kan eveneens bij de oudere hond een probleem zijn. Als het dier ziek is of bepaalde medicatie krijgt, kan het immuunsysteem ook minder goed werken, waardoor demodex mijten klachten kunnen veroorzaken.
Er zijn enkele hondenrassen die een grotere gevoeligheid vertonen voor demodex. Dit zijn o.a.:
- Mopshond
- Bull Terrier
- West Highland White Terrier
- Dobermann
- Sharpei
- Engelse Bulldog
- Schotse Terrier
Gelukkig is demodex niet besmettelijk. Daarbij komt, de huidmijten zijn niet altijd problematisch. Ze hoeven niet in alle gevallen klachten te veroorzaken. Voornamelijk bij verminderde weerstand van je hond kunnen ze snel in aantal toenemen.
Symptomen demodex hond
Wanneer er sprake is van overmatige groei van het aantal mijten, kun je dit aan de vacht van je hond zien. Je dier krijgt last van verschillende huidklachten:
- Huidschilfers
- Milde jeuk
- Haaruitval, kale plekken
- Verdikking van de huid
Doordat de huid geïrriteerd en ontstoken raakt, ondermijnt dit de gezondheid en afweer nog meer. Hierdoor kan er een bacteriële infectie bij komen. Je hond kan dan last van wondjes en puistjes krijgen en zal nog meer jeuk krijgen.
Bij demodex mijt bij de hond zie je als eerste ronde kale plekken verschijnen. Dit komt doordat de mijten de haarzakjes beschadigen. Als de haarzakjes vervolgens geïnfecteerd raken met een bacteriële infectie, kan dit ervoor zorgen dat de huidklachten erger worden. Dit kan leiden tot een hevige huidinfectie.
Hoe wordt de diagnose demodex gesteld?
Alleen je dierenarts kan de diagnose demodex bij je hond vaststellen. Hij of zij neemt een afkrabsel van de huid en dit wordt vervolgens onder de microscoop bekeken. De dierenarts kan dan zien of er demodex mijten, larven of eieren in zitten. In dat geval is de diagnose demodicose.
Heeft jouw hond huidklachten, zie je kale plekken in de vacht en heeft je dier jeuk? Laat het niet erger worden. Bij twijfel zou je altijd naar de dierenarts moeten gaan, zodat er zo snel mogelijk begonnen kan worden met een behandeling van de demodex mijt bij jouw hond.
Twee vormen van demodicose
Demodex komt voor in verschillende vormen. De twee die het meeste voorkomen zijn lokale demodicose en gegeneraliseerde demodicose.
Lokale demodicose
wordt het meeste gezien bij puppy’s en honden die jonger zijn dan 1 jaar. Zij krijgen kale plekken en de huid is rood en geïrriteerd. De plekken vormen zich over het algemeen alleen op de voorpoten, de bek en om de ogen heen. Deze vorm van demodex bij de hond is gelukkig meestal niet ernstig en geneest vaak binnen zes tot acht weken.
Gegeneraliseerde demodicose
kan zowel bij pups als bij volwassen honden voorkomen. De hond heeft dan last van verschillende kleine kale plekken. De demodex begint op een enkele plek, zoals de kop of de romp. Er kunnen ook grotere delen van de huid worden aangetast.
De ziekte wordt niet uit zichzelf beter, en je ziet meestal dat de kale plekken erger worden. Bij gegeneraliseerde demodex kan je hond echt ziek worden en koorts krijgen. Als de aandoening niet behandeld wordt kan het uiteindelijk levensbedreigend zijn.
Behandeling demodex hond
Het is dus zeker van belang dat als je hond demodex heeft, je dit zo snel mogelijk gaat behandelen. Demodex kan echter behoorlijk hardnekkig zijn en een behandeling kan soms een aantal jaar in beslag nemen. Je hond moet regelmatig door de dierenarts gecontroleerd worden. Vaak stoppen mensen te snel met behandelen, en daardoor kan de demodex weer terugkomen.
Hoe wordt demodex mijt behandeld?
Er zijn verschillende middelen die hiervoor ingezet kunnen worden. Dat zijn o.a. antibiotica, speciale shampoos tegen demodex mijten en chemische middelen. En natuurlijk zijn er natuurlijke oplossingen die afrekenen met de huidparasieten. Heeft je pup of volwassen hond ook last van een bacteriële infectie, dan moet deze natuurlijk ook behandeld worden.
Welke behandeling je dierenarts kiest, hangt van meerdere factoren af. Er wordt rekening gehouden met het ras van je hond, maar ook met leeftijd en of er sprake is van andere onderliggende aandoeningen. Er wordt geprobeerd de behandeling af te stemmen op de situatie van jouw hond.
Ben jij op zoek naar een natuurlijk middel tegen demodex, schurft, luizen of mijten? Kies dan Organimal Mijt & Luis, op basis van natuurlijke etherische oliën. Mijt & Luis kun je goed inzetten bij o.a. schurft/demodex, vachtmijt, luizen etc. Welke behandeling het ook wordt, het is heel belangrijk dat je deze lang genoeg volhoudt, zodat de mijten effectief bestreden worden en de klachten niet weer terugkeren.
Herstellen van demodex?
Gelukkig hebben puppy’s en jonge honden een goede kans om te genezen van demodex. Als de behandeling op tijd wordt gestart en lang genoeg wordt volgehouden, is de kans groot dat de klachten niet meer terugkomen.
Bij oudere honden hangt een volledig herstel over het algemeen samen met het effectief behandelen van een onderliggende ziekte. Het is dan ook van belang deze op te sporen en samen met de demodex te behandelen. Dan is de kans op genezing het beste.
Bij de rassen die vatbaar zijn voor demodex, is de aandoening soms erg hardnekkig. Bij deze honden kan het erop lijken dat de mijten effectief bestreden zijn, maar na verloop van tijd kunnen ze toch weer terugkeren. Er zal dan toch weer een behandeling gestart moeten worden.
Wanneer je de huid extra wilt ondersteunen na een demodex behandeling kun je je hond een plezier doen door het een goede zalmolie te geven. Eventuele wondjes kun je zeer goed behandelen met ons Organimal colloïdaal zilver.
Zit jij nog met vragen over demodex of andere huidaandoeningen bij de hond? Leg je vraag voor aan ons team. We helpen je graag.