Schurft hond
Krabt je hond veel en zie je hier en daar kale plekken? Het is mogelijk dat je hond schurft heeft. Deze huidaandoening kan hevige jeuk veroorzaken en is zeer besmettelijk. Zelfs als baasje kun je het krijgen. Schurft wordt veroorzaakt door de Sarcoptes mijt, een spinachtige parasiet die zich ingraaft in de huid. De aandoening wordt steeds vaker gezien, het komt vaak voor bij honden die uit het buitenland hier naartoe worden gebracht. In deze blog kun je lezen wat schurft bij de hond precies is en hoe het behandeld kan worden.

Wat is schurft bij de hond?Â
Schurft (of scabiës) is een huidaandoening die door een mijt wordt veroorzaakt. Het gaat hierbij om de Sarcoptes mijt, die in de bovenste huidlagen van de hond leeft. Het is de vrouwtjes mijt die in de huid gangetjes graaft en daar haar eitjes legt. Dit is wat de vreselijke jeuk veroorzaakt bij je hond. Het arme dier zal daar erg last van hebben en zich hevig gaan krabben.
Die eitjes komen uit en na 2 tot 3 weken is er een nieuwe volwassen mijt ontstaan. Helaas zullen ook deze volwassen mijten zich weer gaan voortplanten. De sarcoptesmijt (andere namen zijn schurftmijt of gravende mijt) leeft zijn hele leven lang op de hond. De aandoening is erg besmettelijk en komt voor bij honden van alle leeftijden. Een hond kan het krijgen door contact met een hond die schurft heeft of via de omgeving waar een besmet dier leeft.
Een schurftmijt kan namelijk enkele weken overleven in de omgeving van de hond, zoals op een borstel, in de mand of op dekens. Deze kunnen dus ook een bron van infectie zijn. Scabiës wordt tegenwoordig steeds vaker gezien. Honden uit het buitenland die hier naartoe worden gebracht, lijken er vaker last van te hebben.
Schurft hond herkennen
Vraag jij je af of je hond misschien schurft heeft en wil je weten hoe je schurft bij je hond kunt herkennen? Dit zijn de symptomen van schurft bij de hond:
- Intense jeuk
- Hond kan krabben tot het bloedt
- Korsten
- Huidschilfers
- Rode huid
- Kale plekken
De mijten die zich in de huid hebben ingegraven, veroorzaken een gekmakende jeuk. Je hond zal zich dus vaak krabben. Dat is één van de meest opvallende klachten waaraan je schurft bij je hond kunt herkennen. Het gekriebel van de mijten kan zo heftig zijn, dat je lieve viervoeter kan gaan afvallen door al het krabben. Dat kost namelijk enorm veel energie!
Wanneer je hond last van schurftmijten heeft, kunnen er op de huid rode plekken, korstjes en bultjes verschijnen. De plekken die het meest worden aangetast zijn de kop (oren, oogleden, snuit), oksels, hakken, liezen, ellebogen en onder de buik. Maar uiteindelijk kunnen er plekken over het hele lijf ontstaan. Het is dus echt nodig om, na het herkennen van schurft bij de hond, naar de dierenarts te gaan.
Besmetting van het baasje
Heeft jouw hond schurft, dan is er een kans dat jij als baasje het ook hebt. Schurft is namelijk een zoönose en kan eveneens op mensen voorkomen. Je kunt last van rode plekken op je huid krijgen, waardoor je gaat krabben. De mijten kunnen zich gelukkig niet voortplanten op mensen, waardoor de infectie vanzelf zal verdwijnen. Dit is meestal binnen een week of 4. Bezoek bij klachten of twijfel je huisarts.
Bezoek de dierenarts voor schurft
Denk je dat je hond een schurftinfectie heeft, dan is het verstandig om even met je dier naar de dierenarts te gaan. De mijten zijn niet zichtbaar met het blote oog, daar is microscopisch onderzoek voor nodig. De dierenarts zal een huidafkrabsel maken van de diepere huidlagen en dit onderzoeken. Dit is soms echter niet effectief, omdat de mijten niet altijd aanwezig zijn.
De dierenarts kan tevens het bloed onderzoeken, maar ook dat heeft niet altijd zin. De uitslag wordt pas betrouwbaar als de infectie langer dan 5 weken duurt. Ondanks dat kan de dierenarts waarschijnlijk wel afleiden uit de klachten, dat je hond schurft heeft. Je geliefde viervoeter zal dan behandeld worden.
Schurft hond behandelen
Schurft gaat bij je hond helaas niet vanzelf over. Daarom is het ook essentieel om met je maatje naar de dierenarts te gaan, zodat je schurft bij de hond kunt laten behandelen. Het wordt meestal behandeld met selamectine. Bij hevige jeuk kan medicatie worden voorgeschreven die wat verlichting kan brengen.
Daarnaast is in sommige gevallen een antibacteriële shampoo nodig. Je kunt je hond daarmee wassen, wat ook kan helpen om de korsten kwijt te raken. Het behandelen van schurft bij de hond moet volgehouden worden tot tenminste 3 weken nadat de klachten verdwenen zijn. Tevens dient de omgeving van je dier goed te worden schoongemaakt, zodat je van alle mijten af komt.
Schurft hond natuurlijke behandelingÂ
Er zijn ook natuurlijke middelen die kunnen helpen tegen schurft bij de hond. Kies bijvoorbeeld onze Mijt & Luis met natuurlijke etherische oliën. Dit middel pakt de schurftmijt aan en helpt je hond op natuurlijke wijze van dergelijk ongedierte af. De oliën werken rustgevend en kalmerend op de huid, wat goed kan helpen tegen de jeuk. Ook ondersteunt dit middel de weerstand van de huid. Organimal Mijt & Luis werkt zeer goed bij besmetting met allerlei mijtsoorten, demodex, luizen en ander ongedierte.
Een goede zalmolie zoals Organimal Zalmolie Plus is altijd aan te raden om de huid en vacht van je hond weer te herstellen en te laten glanzen.
Het is een goed idee om ervoor te zorgen dat je hond geen contact heeft met andere honden, zolang hij nog niet genezen is van schurft. Daarmee voorkom je dat hij andere honden zal besmetten. Als je de behandeling netjes volgt, is de prognose goed en is je hond snel van de infectie af. Hij zal dan die nare jeuk kwijtraken en zijn vacht zal weer terug groeien. Geen rode plekken, bultjes en korsten meer. Binnen korte tijd heb jij je vrolijke huisgenoot weer terug, die weer lekker in zijn vel zal zitten.
Twijfel jij of je hond schurftmijten heeft of heb je nog vragen over deze huidaandoening of behandeling? Laat het ons weten, we staan voor je klaar.
Veelgestelde vragen over schurft bij honden
Schurft kan het hele jaar door voorkomen, maar de kans op besmetting kan groter zijn in de koudere maanden wanneer dieren dichter bij elkaar en binnen leven.
De duur van de behandeling kan variëren maar gaat door tot minstens drie weken nadat de symptomen verdwenen zijn, om zeker te zijn dat alle mijten en hun eitjes zijn uitgeroeid.
Het uitblijven van behandeling kan leiden tot ernstige huidinfecties en immuunreacties door het constante krabben en de beschadiging van de huid.
Jazeker! Natuurlijke middelen zoals Organimal Huidspray of Organimal Mijt&Luis zijn zeer effectief bij schurft en andere huidparasieten.
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om besmetting te voorkomen:
- Houd je maatje schoon en verzorgd: Was en borstel regelmatig de vacht
- Vermijd contact met besmette honden: Houd de hond uit de buurt van honden waarvan je weet dat ze last van de parasieten hebben of recentelijk hebben gehad.
- Behandel je hond tegen parasieten: Schurftmijten kunnen overleven op andere parasieten, zoals vlooien en teken.