Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
 • Nooit meer jouw gegevens invoeren
 • Controleer de status van jouw bestelling
 • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op

Mijn hond stinkt


Onze hond is onze beste vriend, we vinden het fijn om met hem te knuffelen en kroelen. Je bent natuurlijk wel gewend aan die typische “hondengeur” maar soms ruik je het ineens: Mijn hond stinkt!  Buiten het feit om dat het absoluut niet fijn is en een beetje gênant kan zijn, kan een vieze geur dus ook wijzen op een onderliggend probleem. Waar kan het aan liggen dat je hond stinkt en wat kun je ertegen doen? Ontdek er alles over en lees snel verder!

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Stinkende hond

Wanneer spreek je nou van een stinkende hond? Waar het ene baasje denkt “mijn hond stinkt” heeft het andere baasje nergens last van. Honden hebben nu eenmaal een typische lucht en dat hoort en ook een beetje bij. Sommige mensen ervaren deze lucht als zeer onaangenaam, maar de meeste hondenliefhebbers vinden een gezonde hond normaal ruiken. De geur van een hond is na het zwemmen en als hij nat is sterker aanwezig. Dit is normaal en niets om je zorgen over te maken. Maar een hond die ineens stinkt of blijft stinken kan wijzen op een probleem.

Waarom stinkt mijn hond?

De oorzaken van een stinkende hond kunnen verschillend zijn. De meest voorkomende oorzaak van een hond met stinkende vacht is een huidinfectie. Deze infectie wordt veelal veroorzaakt door gisten of bacteriën. We spreken ook wel van een microbiële huidinfectie. Bacteriën en gisten houden van vocht en warmte. Daarom zitten ze vaak in de oren, tussen de tenen, in de oksels, in de liezen en in huidplooien. Heeft je hond stinkende oren of stinkende poten, dan kan dit wijzen op een gistinfectie. Een gistinfectie wordt meestal veroorzaakt door een verminderde (huid)weerstand en is verder niet gevaarlijk, noch besmettelijk.  Wel is het wijs om die verminderde weerstand van de huid een boost te geven. De conditie van huid en vacht kun je zeer goed verbeteren met zalmolie. Zalmolie levert een zeer goede bijdrage in het optimaliseren van de conditie van de vacht en huid.  Een stinkende hond kan echter nog vele andere oorzaken hebben.

Mijn hond stinkt en heeft jeuk

Het is niet normaal dat een hond extreem stinkt. Er is vrijwel altijd een reden voor de verminderde huidweerstand aanwezig zoals een atopie, voedselallergie of een hormonale ziekte. Vaak gaat de stank ook samen met andere symptomen zoals

 • haarverlies
 • schilfering
 • jeuk

Honden met een huidprobleem hebben vaak een vette en rode huid. Merk je dat jouw hond stinkt en jeuk heeft? Dan aan er wellicht ook iets anders aan de hand zijn. Lees er meer over in ons artikel jeuk bij honden.

Mijn hond stinkt naar vis

De meeste honden houden ervan om in contact te komen met dingen die wij vinden stinken zoals rotte vis, dode dieren of poep. Honden beleven geur heel anders dan mensen en hebben vaak juist een afkeer voor dingen die wij lekker vinden ruiken zoals geparfumeerde shampoo. Het rollen in wat wij als viezigheid zien, is bij honden instinctief. Het rollen in een vieze geur, doen honden vanaf oudsher om niet op te vallen voor vijand en prooi. Als jouw hond vaak in de viezigheid rolt, kun je proberen hem af te leiden en het gedrag te stoppen. Gebeurt het toch en je hond stinkt naar vis, was hem dan liever met geurloze shampoo. Anders zal je hond alleen maar eerder geneigd zijn de voor ons fris ruikende shampoo-lucht weer te maskeren.

Mijn hond stinkt uit de bek

Gebitsproblemen zijn – naast huidproblemen – veruit de meest voorkomende oorzaak dat een hond stinkt. Tandsteen en tandplak kan aankoeken en zo voor ontstekingen zorgen. Als de tanden en wortels gaan ontsteken kan dit ervoor zorgen dat je hond uit de bek gaat stinken. Vaak is een reiniging door de de dierenarts nodig. Preventief goed poetsen en je viervoeter regelmatig laten kauwen op een dental stick, voorkomt gebitsproblemen.

Ook maagproblemen kunnen ervoor zorgen dat een hond uit de bek stinkt. Ook bij diarree kan een hond gaan stinken. Als je hond stinkt bij de staart, kan dit komen omdat er ontlasting in de haren blijft zitten. Ook kan je hond stinkende scheten gaan laten. Het ondersteunen van de maag en darmfunctie met bijvoorbeeld probiotica kan je hond kan in dit geval helpen.
Verkeerde voeding kan ook een belangrijke rol spelen bij een hond die uit de bek stinkt. Wanneer het voedsel niet goed verteerd wordt of zorgt voor onstekingen in het maag-darmkanaal kan dit ook tot extra stank leiden. Vaak zie je dat een dergelijke situatie meer problemen oplevert dan enkel stank. Denk aan wederom aan allergieën of aan (darm)infecties. De juiste voeding is dan ook onontbeerlijk voor jouw hond. Een goede voeding is in ieder geval vrij van granen en kunstmatige geur, kleur,- en smaakstoffen.

Mijn hond stinkt uit zijn oren

Stinkende oren komen zeer geregeld voor bij honden. Met name zeer pussige oorontstekingen kunnen ervoor zorgen dat een hond uit de oren gaat stinken. Kijk dus goed na of de oren vies zijn. Een hondenoor bevat normaal hooguit een beetje oorsmeer dat bruinig is. Normaal oorsmeer is niet rood of vies en stinkt ook niet. Een teveel aan oorsmeer kun je eenvoudig met wat watten en olie verwijderen.

Houd na het schoonmaken de ontwikkeling van nieuw oorsmeer in de gaten. Een hond met ontstoken oren flappert meer dan anders met de oren, krabt er meer aan en kan zelfs het hoofd scheef gaan houden. Als je blijft denken “mijn hond stinkt uit zijn oor” en je hond zich raar gedraagt, bezoek dan je dierenarts. Ontstoken oren kun je ook zeer goed natuurlijk aanpakken met colloidaal zilver. Dit is een antiviraal, bacterieel zilverwater wat vroeger de functie van een natuurlijk antbiotica had. Ook werkt het goed tegen schimmels.

Hond stinkt bij staart

Het klinkt misschien een beetje gek, maar een andere veel voorkomende oorzaak dat je hond heel erg stinkt, kunnen ontstoken anaalklieren zijn. De anaalklieren zijn klieren bij de anus die een sterk ruikende stinkende vloeistof produceren. De stof heeft een functie in het afbakenen van het territorium en kan bij stress vrijkomen.

Dit veroorzaakt dat je hond stinkt van achteren. Anaalklieren bij de hond kunnen ook verstopt en ontstoken raken. De hond zal in dit geval vaak met zijn achterste over de grond schuiven of veel onder de staart likken. Je dierenarts kan verstopte klieren legen.
Ook kan het natuurlijk zijn dat er nog wat poep aan de staart is blijven hangen. Het is altijd goed om daarop te controleren.

Mijn hond stinkt wat te doen?

Als jouw hond stinkt, maar je niet meteen kunt achterhalen waar het probleem zit, controleer dan voor de zekerheid volgende plekken:

 • De oren
 • De lipplooien en andere plooien (bijvoorbeeld) neusplooi
 • Het gebit
 • Onder de staart
 • Controleer je hond op een mogelijke abces

Check ook de vacht en de huid op verborgen wonden, die ontstoken kunnen zijn. Een verborgen infectie kan zeer sterk ruiken. Controleer ook voor een infectie of ontsteking op andere plekken. Denk bijvoorbeeld aan een ontsteking aan de poot of tussen de tenen.

Honden die niet stinken

Het ene hondenras is het andere niet. Het is nu eenmaal zo dat sommige hondenrassen sterker ruiken dan andere. Mopshonden, Cocker Spaniels en Retrievers hebben van zichzelf vaak een sterke geur. Honden die niet stinken en bijna geurloos zijn o.a.:

 • Poedels,
 • Akita’s,
 • Shi Tzu’s

Bij oudere honden kan de vacht sterker gaan ruiken omdat de weerstand en de lichamelijke processen wat achteruit kunnen gaan.

Houd huis en hond fris

“Mijn hond stinkt”, een uitspraak die geen enkele eigenaar graag doet. Een vleugje hondenlucht is helemaal niet erg en hoort er zelfs een beetje bij. Wel is het voor iedereen prettig als het bij een vleugje blijft. Zorg voor schone leefomstandigheden en was je hond (maar ook de kussens en dekens) regelmatig met parfumvrije producten. Een vacht of hond die enorm stinkt kan duiden op andere gezondheidsproblemen. Weet je niet waarom je hond stinkt en blijft je hond stinken? Neem contact met ons op of ga langs bij je dierenarts, want dan zit er misschien toch ook figuurlijk een luchtje aan.