Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Honden> Voedselallergie hond

Voedselallergie hond


Voedselallergie bij honden lijkt steeds vaker voor te komen. Net als mensen kunnen ook honden een allergische reactie hebben op een bepaalde voedingsstof. De definitieve diagnose is soms lastig te stellen. Voedselallergie bij de hond wordt dan ook regelmatig over-gediagnosticeerd. Hoe kun je het herkennen en wat is het nou eigenlijk precies? Wat kun je als baasje doen? Lees er alles over in ons artikel!

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Hondenvoer allergie

Een hondenvoer allergie ofwel voedselallergie is een overmatige reactie van het immuunsysteem op bepaalde stoffen in het voer: de allergenen. Dieren die overgevoelig zijn voor deze allergenen kunnen allerlei klachten krijgen.
De leeftijd waarop er voor het eerst klachten ontstaan verschilt, het kan zowel bij jonge als oudere dieren ontstaan. In de meeste gevallen beginnen de klachten gemiddeld op een leeftijd van 2 jaar oud. Zelfs als een dier al jaren dezelfde voeding krijgt, kan bij je hond ineens voedselallergie optreden.

Voedselallergie hond symptomen

De kenmerken van een hond met voedselallergie kunnen uiteen lopen, maar in grote lijnen zien we toch vaak dezelfde verschijnselen terug. Bij een hondenvoer allergie reageert de hond allergisch op bepaalde ingrediënten in het voer. Wat je vaak ziet wanneer er sprake is bij een voedselallergie bij je hond is dat de huid een ontstekingsreactie vertoont die vaak gepaard gaat met jeuk. Enkele veel voorkomende symptomen van voedselallergie bij honden zijn:

  • Jeuk
  • Huiduitslag of netelroos
  • In de poten bijten
  • Slechte vacht
  • Dwangmatig likken, krabben of bijten
  • Ontstekingen van de voetzolen
  • Braken na eten
  • Winderigheid en diarree
  • Terugkerende oorontsteking

Als één van deze symptomen voorkomt bij je hond is het raadzaam om je hond te laten onderzoeken om vast te stellen of de verschijnselen het gevolg zijn van een voedselallergie. Of lees eerst meer over allergie bij honden. Vaak is het zo dat, hoe meer de hond wordt blootgesteld aan het allergeen, hoe heftiger de reactie zal worden.

Voedselallergie hond, de oorzaak

Honden kunnen allergisch zijn voor vrijwel elk ingrediënt. Er zijn verschillende soorten vlees en granen die de kans op voedselallergieën vergroten, waaronder:

  • Eieren
  • Mais
  • Soja
  • Tarwe
  • Zuivel
  • Vis
  • Rund-, varkens- of lamsvlees
  • Kip

In 85 % van de gevallen van voedselallergie bij honden blijken de aanwezige eiwitten de boosdoener.

Eiwitallergie hond

De meeste allergieën bij honden worden dus veroorzaakt door in het voedsel aanwezige eiwitten. Maar de ene eiwitallergie bij de hond, is de andere niet. Meestal is dierlijk eiwit (uit bijvoorbeeld rund of kip) de oorzaak, maar ook plantaardig eiwit kan de boosdoener zijn (uit bijvoorbeeld tarwe). Vaak is er bij een allergie voor plantaardig eiwit sprake van een glutenallergie. Wij nemen de twee eiwitten voor je onder de loep. Eiwitbronnen zoals eend, hert en zalm geven een veel lagere kans op een allergische reactie.

Glutenallergie hond

Gluten zijn eiwitten die voorkomen in granen. De meeste granen bevatten gluten, maar niet alle soorten gluten veroorzaken klachten. Heeft je hond een glutenallergie, dan heeft hij moeite met het verteren van bepaalde granen. Ingrediënten van dierlijke oorsprong bevatten geen gluten. Ondanks dat gluten plantaardige eiwitten zijn betekent het niet dat een eiwitallergie bij je hond direct betekent dat er ook sprake van een glutenallergie is en omgekeerd.

Voedselallergie, overgevoeligheid of voedselintolerantie hond?

Voedselovergevoeligheid is de overkoepelende term voor abnormale reacties op bestanddelen in het voer. Hieronder vallen zowel allergische reacties (voedselallergie bij de hond) als niet-allergische reacties (voedselintolerantie van de hond). We spreken van een voedselallergie als de reactie van de hond op het voer daadwerkelijk gepaard gaat met allergische verschijnselen. Hierbij is het immuunsysteem betrokken. In alle overige gevallen is er sprake van een voedselintolerantie bij je hond. Hierbij kun je denken aan de intolerantie voor lactose, een voedselvergiftiging waarbij het toxine uit het voedsel verantwoordelijk is voor de klachten. Het immuunsysteem is hierbij niet betrokken.

Eliminatiedieet hond

De betrouwbaarste manier om een voedselallergie bij je hond vast te stellen, is door het dier op een zogenaamd eliminatiedieet te zetten. Bloedonderzoek naar voedselallergieën is bij honden vaak niet helemaal betrouwbaar en geeft niet voldoende uitsluitsel over de oorzaak. Toch kan het je vaak wel een zetje in de juiste richting geven.
Bij een eliminatiedieet voor je hond wissel je verschillende soorten dieetvoer af, totdat de symptomen overgaan. Je begint met een voedingssoort en kijkt of de klachten van de hond verdwijnen. Zo kun je bijvoorbeeld graanvrije voeding, vegetarische voeding of hypoallergene hondenvoeding voeren. Wanneer je vlees kiest, probeer dan voor een mono eiwitbron te gaan. (maar één dierlijke eiwitbron) Op het moment dat de symptomen van de voedselallergie bij je hond verdwijnen, kun je de conclusie trekken dat het ingrediënt dat achterwege gelaten wordt, de stof is die de voedselallergie veroorzaakt. Het geven van een eliminatiedieet aan je hond vergt veel geduld en discipline. Je huisdier mag gedurende het dieet (vaak 6 tot 8 weken) absoluut niets anders eten dan de voeding uit het eliminatiedieet. Ook snacks, koekjes, of restjes om uit te likken, zijn uit ten boze. Hier kan je viervoeter ook allergisch op reageren, waardoor je terug bij af bent.

Voedselallergie hond welke brokken?

De vraag welke voeding een hond met een voedselallergie moet krijgen is per situatie verschillend. Als het zeker is dat je hond voedselallergie heeft, moet hij altijd (levenslang) passend onderhoudsvoer krijgen. Het kan zijn dat het geven van vers vlees ofwel zacht voer beter aansluit bij de behoeften van de hond en dat de huid en vacht hierdoor verbeteren. Dit laatste geldt voor honden met een voedselallergie en honden met andere huidproblemen. Het is een goede start om van brokken naar zachtvoer te gaan wanneer je hond allergische klachten vertoont. Ook is KKV (kant en klaar vers vlees) een zeer goede optie om te overwegen.

Samen met een dierenarts of dermatoloog kun je zoeken naar een voer waar je hond wél tegen kan. Heb je eenmaal een goed voer voor je hond gevonden, verander dan niets meer aan zijn dieet, en wees heel voorzichtig met extraatjes. Als je het zo aanpakt en het allergeen dat de reactie veroorzaakt verbant, kan je hond met voedselallergie in principe een klachtenvrij leven leiden!

Voedselallergie bij je hond en wat jij kunt doen

Twijfel je of je hond last heeft van een voedselallergie? Ga dan altijd even langs bij je dierenarts en laat je hond onderzoeken. Vaak moet je de rest van je hond zijn leven op één soort voer blijven om problemen te voorkomen. Daarnaast zal je oplettend moeten zijn in de snacks die je je hond geeft. Het allerbelangrijkst is dat je de oorzaak van de voedselallergie weet te achterhalen om verdere klachten te vermijden. Iets wat je ook zeker kunt doen bij een allergie van je hond is het toevoegen van Omega 3 vetzuren in de vorm van bijvoorbeeld visolie. Omega 3 heeft een zeer brede inzetbaarheid en staat onder andere bekend om zijn ontstekingsremmende werking, alsmede zijn meerwaarde voor huid en haar.  Als je nog vragen hebt, neem dan gerust contact met ons op, wij helpen je graag!