Wanneer kitten ontvlooien
Hoe doe je dat veilig?
Bescherm je kitten, kat en huis tegen vlooien! We hopen dat je er nooit last van gaat krijgen: vlooien! In dit artikel vertellen we je graag waar vlooien vandaan komen, wanneer kitten ontvlooien, vlooien bij kitten voorkomen en hoe te handelen als je kitten ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch vlooien krijgt.
Waar komen vlooien vandaan?
Vlooien behoren tot de familie van de gevleugelde insecten ook al hebben ze inmiddels geen vleugels meer. Het zijn ware bloedparasieten die zowel mensen als huisdieren kunnen bijten. Maar waar komen vlooien vandaan? Vlooien leven van origine buiten. Vogels, zoogdieren, konijnen en kippen zijn hun ideale gastheer. Kittens en katten die buiten komen, kunnen daardoor vlooieneitjes meenemen in hun vacht. Eitjes die met het blote oog niet te zien zijn. Een vlooienplaag ligt op de loer als je er niets tegen doet.
Wanneer pasgeboren kittens ontvlooien
Net als baby’s hebben ook pasgeboren kittens extra verzorging nodig in de vorm van entingen, ontworming en preventie tegen vlooien. Maar wanneer mag je kittens ontvlooien? Pasgeboren kittens ontvlooien mag vanaf 8 weken en een gewicht van minimaal 1 kg. In het begin zijn ze nog beschermd door de voedingsstoffen die ze via hun moeder binnenkrijgen.
Wist je dat?
Wist je dat kittens en katten die vlooien hebben ook vaak wormen hebben? Behandel ze daarom niet alleen tegen vlooien, maar zorg ook dat ze gelijktijdig ontwormd worden.
Hoe vaak kitten ontvlooien
Naast de vraag “Wanneer kitten ontvlooien”, moet je jezelf ook afvragen hoe vaak je kitten te ontvlooien. Dit is geheel afhankelijk van het type behandeling en varieert van elke 8 tot 10 dagen tot elke 4 weken.
Vlooien bij kitten voorkomen
De warme, harige vacht en het heerlijke voedselrijke bloed van jouw kitten is een walhalla voor vlooien. Bescherm je kitten daarom al van jongs af aan tegen vlooien, want alleen zo voorkom je vlooien. Wanneer kitten ontvlooien? Dit mag als je kitten 8 weken oud is en minimaal 1 kg weegt.
Er zijn genoeg producten op de markt die veilig, handig en effectief zijn bij het ontvlooien van je kitten of kat. Kies het liefst voor een natuurlijk product om vlooien en teken te voorkomen. Natuurlijke producten bieden niet alleen een goede preventie en bescherming tegen ongewenste gasten zoals vlooien en teken, ze zijn ook nog veel beter voor de gezondheid van jouw kitten en kat. Dus let op met wat je koopt, niet natuurlijke producten zoals bijvoorbeeld de reguliere vlooienbanden bevatten chemische middelen die huidirritaties kunnen veroorzaken bij katten. Ook treedt er bij het gebruik van natuurlijke producten geen resistentie op, wat bij de chemische producten vaak wel het geval is.
Natuurlijke producten voor ontvlooien kitten
We willen allemaal het beste voor onze huisdieren en wat is er dan beter dan het gebruik van natuurlijke producten wanneer je je kitten gaat ontvlooien. Er zijn talloze gevallen bekend waarbij dieren milde tot ernstige klachten hebben gekregen na het gebruik van chemische middelen. Natuurlijke producten zijn erop gericht om de gezondheid van je kitten, kater of poes op een natuurlijke, evenwichtige manier in balans te houden. Alleen het beste is goed genoeg, toch?
Hieronder wat voorbeelden van natuurlijke preventie- en bestrijdingsmogelijkheden om je kitten veilig te ontvlooien. Vraag altijd na vanaf welke leeftijd je welk natuurlijk preventief middel mag geven. Kittens zijn net kleine kinderen … ook zij mogen niet gelijk alles hebben.
Poeders
Knoflook wordt vaak genoemd als tip voor het weghouden van insecten bij je hond of kat. Op zicht klopt het wel, want het bestandsdeel alliine in knoflook werkt preventief tegen parasieten en biedt tevens bescherming tegen virussen. MAAR, knoflook kan giftig zijn voor kittens, katten en honden. Diatomeeënaarde met neem is een zeer effectieve combinatie om kittens veilig en effectief te ontvlooien. Wanneer je je kitten gaat ontvlooien kan je wel de huid van je kitten insmeren met een van onderstaande:
WEL:
- Diatomeeënaarde
- Neem (Nimba)
- Venkel
- Salie
NIET:
- Knoflook
- Rozemarijn
- Eucalyptus (hier wordt over gediscussieerd)
Ontvlooien kitten met spot-on behandelingen
Spot-on behandelingen, ook wel pipetjes genoemd, met natuurlijke ingrediënten zoals Neem, Geraniol en Lavandin werken afwerend tegen alle soorten insecten. Voor het beste resultaat wordt geadviseerd om de behandeling voor het ontvlooien van kittens en katten elke vier weken te herhalen omdat dan de werking van de natuurlijke ingrediënten afneemt.
Natuurlijke vlooienband voor je kitten
De natuurlijke vlooienband is een soort van halsband die besmetting van vlooien en teken bij kittens en katten gedurende een periode van 8 tot 10 weken voorkomt. Het belangrijkste bestanddeel is Neem, dat een natuurlijke afstotende werking heeft. De andere bestanddelen zijn onder andere citronella, munt en eucalyptus. Er zijn ook vlooienbanden op de markt die een betrouwbare werking beloven tot wel 8 maanden. Dit zijn echter chemische vlooienbanden en die raden wij vanwege mogelijke huidirritaties sterk af. Zie ook “Gevaren gebruik chemische bestrijdingsmiddelen”.
Natuurlijke shampoos en sprays
Zowel shampoos als sprays zijn verzorgingsproducten voor de vacht en staan erom bekend dat ze vaak maar kortstondig (gemiddeld 8 tot 10 dagen) werken. Omdat er gebruik gemaakt wordt van natuurlijke oliën zoals Neem, eucalyptus, citronella en kruidnagel veroorzaken ze geen huidirritaties bij kittens, katten en honden. De zuurtegraad is namelijk geheel afgestemd op de huid van jouw huisdier. Wel houdt het insecten weg van je kitten.
Wist je dat?
Ook als je kitten of kat altijd binnen zit ze vlooien kan krijgen? Wij mensen kunnen namelijk ook vlooieneitjes van buiten naar binnen meenemen, bijvoorbeeld via onze jas, broek of schoenen.
Gevaren gebruik chemische vlooienmiddelen
Hoe verleidelijk het ook kan zijn om vlooien, teken, muggen en alle andere insecten die we vervloeken uit de weg te ruimen met chemische bestrijdingsmiddelen, pas er mee op wanneer je je kitten gaat ontvlooien! Ja, ze kunnen het leven van jou en je huisdier zuur maken, maar wees je bewust van de gevaren die op de loer liggen bij het gebruik van chemische stoffen. Niet alleen voor jou, maar zeker voor je geliefde kat of hond.
Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen kan leiden tot:
- Beschadigingen aan de hersenen en het zenuwstelsel
- Hormonale disbalans
- Ontstaan van huidirritaties
Immers de pesticiden worden door het lichaam opgenomen en komen daardoor terecht bij in het bloed en darmen als ook lever en nieren.
Help, mijn kitten heeft vlooien! Wat nu?
Ondanks alle voorzorgsmaatregelen heb je thuis een kitten die krabt, aan haar huid kauwt of onrustig lijkt. Het kan zomaar zijn dat ze toch vlooien heeft. Check of je een soort van kleine, springende beestjes kan ontdekken in haar vacht door met een vlooienkam haar vacht te kammen. Gebruik een lichte handdoek of een vel wit papier om te zien of er een soort van zwarte puntjes uit de vacht op het papier of de handdoek terecht zijn gekomen. Is dat het geval, dan heeft je kitten vlooien. Volwassen vlooien zijn vaak donkerrood van kleur en kunnen tot wel 3 mm groot worden.
Een kitten met vlooien is, als je er niets aan doet, het begin van een heuse vlooienplaag. Een volwassen vlo kan namelijk tot wel 100 (!) eitjes per dag leggen. Eitjes die zo van je kitten in naden en kieren van je vloer vallen, of op de dekens bank en bed rollen. Je moet er niet aan denken dat al deze eitjes uitkomen…
Behandelen en bestrijden vlooien
Het behandelen en bestrijden van vlooien is gericht op het verlichten van de jeuk en op jezelf en de andere dieren in huis beschermen.
- Was de vacht; Behandel je kat en hond tegen vlooien en teken, bijvoorbeeld door ze eerst te wassen met een natuurlijke vlooienshampoo. Zijn de kittens nog bij hun moeder, behandel haar dan als eerste! Er zijn verschillende natuurlijke producten bij de dierenarts en de betere dierenwinkel te verkrijgen. Het advies is om kittens niet langer dan 2 minuten te wassen, dit om paniekaanvallen van de kitten te voorkomen evenals onderkoeling. Gebruik lauwwarm water.
- Kam de vacht van de kitten als deze nog vochtig is. Gebruik hiervoor een kam met hele fijne tanden.
- Droog de vacht van de kitten zodra je klaar bent. Kittens kunnen snel onderkoeld raken als je ze gewassen hebt.
- Stofzuig het liefst elke dag, op deze manier zuig je de eitjes op. Gooi na het stofzuigen wel de stofzuigerzak weg!
- Slaapt je hond of kat op een mat of deken? Was deze op minimaal 60 graden! Zo dood je eventueel aanwezige eitjes en larven. Doe dit met regelmaat, ook als je kitten weer vrij is van vlooien.
- Zint eer ge begint bij het in huis nemen van logeétjes. Je weet nooit of ze preventief beschermd zijn tegen vlooien en teken en of ze de ongenode gasten wellicht bij zich dragen in hun vacht.
TIP
Vlooien in huis? Vul een schaaltje met water en een druppel afwasmiddel. Steek een waxinelichtje aan. Vlooien die in het water springen, kunnen er niet meer uit.
Graag willen we je erop wijzen dat het bestrijden van vlooien op een natuurlijke manier ietsje meer inspanning vraagt maar beter is voor jouw kitten en jouw omgeving. Wanneer je de kitten gaat ontvlooien, doe het natuurlijk.