Teken bij katten
Bijna ieder baasje is weleens met teken bij katten geconfronteerd. Zeker als je katten buiten komen, is een teek bij een kat geen abnormaal verschijnsel. Maar hoe gevaarlijk zijn ze en wat te doen tegen deze parasieten bij je huisdier? Lees er alles over in dit blog.
Teken bij katten: wat is een teek eigenlijk?
Een teek is een geleedpotige parasiet die valt onder de spinachtige. Er zijn meer dan 850 soorten geïdentificeerd. In Nederland is de schapenteek de meest voorkomende. Hij heeft het voorzien op muizen, honden, katten en zelfs op mensen. Doordat de parasiet bij verschillende dieren en diersoorten bloed opzuigt, kan hij ernstige ziekten bij zich dragen. Teken bij katten kunnen bacteriën, virussen en andere parasieten overdragen. Je huisdier beschermen tegen een tekenbeet is dan ook echt belangrijk. Gelukkig kan je heel wat maatregelen treffen tegen deze vervelende beestjes. Wij leggen je graag uit hoe je een beet kunt voorkomen en hoe je een teek bij een kat het beste kan verwijderen.
Risicogebieden
Teken verschuilen zich in het gras of in struiken en klemmen zich aan een dier of mens vast als deze langsloopt. Ze kunnen het hele jaar voorkomen en zijn al actief bij temperaturen van 7°C.
De meeste tekenbeten worden opgelopen in bossen (43%) en tuinen (31%). De spinachtige beestjes zijn slechts enkele millimeters groot en daarom moeilijk te zien. Zeker tussen de haren van je kat. Als je kat buiten is geweest is het verstandig om altijd even de vacht te controleren, bijvoorbeeld door de vacht te kammen. Als je er eentje aantreft, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe langer de mijt-achtige parasiet op de huid blijft zitten, hoe groter de kans op infecties.
Symptomen van teken bij katten
Teken vullen zich met bloed en laten meestal na een dag of vijf vanzelf weer los. Niks aan de hand, zou men kunnen denken. Maar als een teek op je kat terecht is gekomen en zich langer dan een dag vastbijt, is dit lang genoeg om een infectie door te geven. Ze kunnen de bacterie overbrengen die de ziekte van Lyme veroorzaakt. De ziekte van Lyme is de bekendste overdraagbare ziekte die door het bloedzuigertje kan worden veroorzaakt, maar er zijn nog vele andere infecties die je huisdier kan oplopen. Wees alert als je bij je kat de volgende symptomen signaleert:
- Koorts;
- Moeheid, slaperig;
- Slechte eetlust;
- Pijn en stijfheid;
- Diarree en/of braken;
- Bleke slijmvliezen;
- Bloedingen op de huid;
- Benauwdheid;
Als je kat na een beet deze verschijnselen vertoont, neem dan altijd contact op met je dierenarts.
Hoe teken verwijderen bij katten?
Zie je een teek op je kat zitten? Verwijder deze dan zo snel mogelijk. Gebruik een speciale tang/pincet of kaart om ze te verwijderen. Gebruik liever geen olie of alcohol, hiermee irriteer je de teek wat het risico op infecties verhoogt. Na het verwijderen, kun je alcohol of jodium gebruiken om het bijtwondje te ontsmetten.
- Pak de teek met de pincet zo dicht mogelijk op de huid van je huisdier, zo voorkom je dat de kop blijft zitten. Houd de haren rondom de teek uit elkaar om je zicht te verbeteren.
- Draai met de pincet totdat de teek loskomt (draairichting maakt hierbij niet uit)
- Controleer voordat je de teek weggooit of de kop ook is verwijderd.
Indien de kop toch is blijven zitten, moet deze er uit zweren. Houd goed in de gaten of dit ook gebeurt. Meestal ontstaat er een bult op de plaats waar een teek heeft gezeten. Dit is niet erg, deze verdwijnt vanzelf. Desinfecteer de tekentang/pincet na gebruik in kokend water of op de in de bijsluiter aangegeven manier.
Gevaarlijk voor mensen?
Als je buiten bent, kun ook jij een gebeten worden door deze vervelende parasieten. Maar je poezebeest kan de beestjes ook mee naar binnen nemen. Eenmaal binnen kunnen deze op zoek gaan een nieuwe gastheer. Als katteneigenaar loop je maar liefst 1,5x meer kans op een beet dan iemand zonder huisdier. In Nederland wordt jaarlijks bij 27.000 mensen de ziekte van Lyme vastgesteld. Het bestrijden van dit ongedierte gaat dus niet alleen het welzijn van je kat aan, maar ook je eigen gezondheid (en die van je gezin). Controleer je kat regelmatig. Zie je een teek tussen de haren van je kat? Zorg zo snel mogelijk voor een veilige verwijdering.
Teken bij katten voorkomen
Tekenpreventie bij katten verdient de nodige aandacht. Ook hier geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Om beten te voorkomen kan men speciale halsbanden kopen of pipetten met vloeistoffen aanschaffen. Deze middelen bevatten verschillende stoffen waar de parasiet niet van houdt. Helaas zijn deze giftige stoffen ook voor je kat niet bepaald gezond te noemen. Chemische en giftige spullen kunnen namelijk ernstige bijwerkingen hebben en dat wil je niet. De media staat bol van de artikelen over vermeende problemen met vlooien-en tekenmiddelen bij huisdieren.
Natuurlijk middel tegen teken bij katten
Bij Organimal nemen we liever het zekere voor het onzekere en al helemaal bij teken bij kittens. Kittens hebben nog niet zo’ n sterk immuunsysteem en kunnen heftiger op giffen en andere chemische middelen reageren. Gelukkig zijn er ook effectieve, natuurlijke middelen tegen teken bij katten en kittens. Met natuurlijke vlooienmiddelen voor katten speel je op safe. Deze middelen werken vaak preventief zonder risico op bijwerkingen of resistentie. Zo kun je op een verantwoorde manier effectief voorkomen dat jouw huisdier gebeten wordt. Zonder chemische toevoegingen, dat is voor iedereen beter.
Een gewaarschuwd baasje telt voor twee
Teken bij katten kunnen naast vervelend, ook erg gevaarlijk zijn. Zeker als je kat veel buiten komt is anti teek maatregelen treffen geen overbodige luxe. Door je kat preventief te behandelen, zullen de kleine bloedzuigers je kat links laten liggen. Blijf altijd alert op gedragsveranderingen bij je kat en geef hem vooral lekker veel aandacht. Een vacht die geaaid wordt, is een gezonde vacht én afwijkingen aan de huid vallen vaak het eerst op bij aaien. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem gerust contact met ons op, ons deskundige team staat voor je klaar!