Oogontsteking kat
Verhelpen
Een oogontsteking bij je kat is vooral erg vervelend en erg onprettig voor het dier zelf. Ontstoken ogen bij de kat herkennen is belangrijk, want het kan wijzen op andere problemen. Een oogontsteking bij je kitten vraagt zelfs om onmiddellijke aandacht. Waar dien je als baasje op te letten en wat te doen bij een oogontsteking van je kat? Wij vertellen je er alles over.
Wat je moet weten over oogontsteking kat
Katten kunnen last krijgen van diverse oogproblemen. Één daarvan is oogontsteking, ook wel conjunctivitis genoemd. Wanneer je kat oogontsteking heeft, heeft ie last van vieze, rode of tranende ogen. Men spreekt van een acute oogontsteking bij katten als het probleem zich opeens voordoet. Maar er kan ook sprake zijn van een terugkerende of langdurige oogontsteking bij de kat. In dit geval spreken we van een chronische oogontsteking. De oogontsteking bij je kat gaat dan niet over, of komt steeds weer terug. Dit kan het gevolg zijn van infecties die niet goed behandeld zijn of een verzwakte weerstand.
Oogontsteking kat symptomen
Een oogontsteking bij katten valt normaliter op en is eigenlijk niet te missen. In de meeste gevallen is het slijmvlies aan de binnenkant van de oogleden ontstoken. Ook is het oog vaak rood en pijnlijk. Het bindvlies kan opzwellen en gaan jeuken. Je kat gaat met zijn pootje langs de ogen wrijven en krabt er vaak aan, of hij wrijft met zijn kop (en dan vooral het oogje) langs voorwerpen. Soms is er ook een pusachtige afscheiding te zien. Kenmerken die horen bij een kat met oogontsteking zijn:
- Dichtknijpen van het oog
- Veel knipperen
- Bloedvaatjes die over het hoornvlies zichtbaar zijn
- Pus in de ogen en veel tranen
- Korsten in de ooghoeken of op oogleden
- Dikke oogleden en bolle ogen
- Wazige gloed over oogbol
- Lichtschuw en lichtgevoelig zijn
- Verminderd gezichtsvermogen
Als jouw kat deze kenmerken vertoont, houd het oog of de ogen dan altijd goed schoon. Let ook op andere verschijnselen. Als de lens van het oog troebel of blauwgrijs wordt, kan dit wijzen op een beginnende staar.
Oogontsteking kat wat te doen?
Als je een oogontsteking bij je kat opmerkt is het fijn als je weet wat te doen. Gelukkig kun jij als baasje de oogontsteking bij je kat ook op een natuurlijke manier goed behandelen. Één van de simpelste en meest effectieve manieren is het oog schoonmaken met colloïdaal zilver. Voorafgaande aan de komst van penicilline werd dit zilverwater lange tijd ingezet als antibioticum vanwege de antibacteriële, antivirale en schimmelwerende werking. In de Verenigde staten was dit zelfs een lange tijd een geregistreerd medicijn. Je kunt dit rechtstreeks in de ogen druppelen en ze daarmee ontsmetten. Natuurlijk kun je ook de ogen van de kat schoonmaken met bijvoorbeeld een watje dat is gedrenkt in gekookt water dat is afgekoeld. Ook afgekoelde kamillethee werkt goed omdat kamille van nature licht ontstekingsremmend en ontsmettend is. Bij een natuurlijke aanpak moeten de klachten binnen enkele dagen verminderd zijn. Is dit niet het geval, dan is het verstandig om er een dierenarts naar te laten kijken.
Vaak wordt er een oogzalf of antibioticakuur voorgeschreven, waardoor de ontsteking zal verdwijnen. Wij raden baasjes aan om er alert op te zijn dat de antibiotica niet te makkelijk wordt voorgeschreven. Wij houden het liever natuurlijk en geven het de voorkeur om antibiotica alleen toe te passen als het niet anders kan. Lees voor meer informatie ons artikel antibiotica voor katten en uit eventuele bedenkingen richting je dierenarts. Mocht er toch antibiotica aan te pas komen, zorg er dan ook voor dat je de kat goede probiotica geeft om de darmflora en darmwand te herstellen.
Als de ogen erg vies zijn, moeten deze eerst gespoeld worden met een zoutoplossing voordat de medicijnen kunnen worden aangebracht. De keuze van de medicijnen hangt af van de oorzaak van de ontsteking. Heeft je kat een oogontsteking die wordt veroorzaakt door een virus, zal voor een ander middel gekozen worden dan bij een gewone oogontsteking als gevolg van bijvoorbeeld een stofje in het oog.
Oogontsteking kitten
Bij kittens gaan de ogen normaliter na 10 dagen open. Bij sommige jonge poesjes gebeurt dit echter niet. Het komt ook voor dat de oogleden wel open gaan maar dat er pus op het oogje zit. Dit wordt veroorzaakt door een oogontsteking. Meestal komt dit door een bacteriële infectie die de kittens waarschijnlijk al hebben opgelopen in de baarmoeder. Door de pusvorming kunnen zelfs de oogleden die al open waren weer gaan verkleven.
De oogleden kunnen bol gaan staan en opzwellen als ze niet loskomen. Als de oogleden open gaan, gaat de druk eraf en kan het oog worden behandeld. Als het oogje niet open gaat, dienen de oogleden (door een dierenarts) van elkaar gehaald worden, zodat de oogjes behandeld kunnen worden. Ps, colloïdaal zilver mag ook gebruikt worden bij kittens.
Wacht niet te lang bij een oogontsteking van je kitten: als het kleintje te lang met een ontstoken oog rondloopt, kan het hoornvlies van het oog blijvend beschadigd raken. Vroeg ingrijpen en behandelen is dus zeer belangrijk als je kitten een ontstoken oog heeft!
Oorzaak oogontsteking kat
Natuurlijk willen we als baasje graag begrijpen waarom onze kat oogontsteking heeft. Het ontstaan van een oogontsteking bij katten kan verschillende oorzaken hebben. Je kunt daarbij denken aan:
- bacteriën of virussen
- pollen, grassprietjes of stofjes die in het oog komen
- tocht
- beschadiging door vechten
- afwijkende oogleden of oogharen die in het oog prikken
Bij een infectie door bacteriën of virussen kan de ooginfectie slechts een bijverschijnsel zijn. Wees er alert op dat je kat niet ook nog andere symptomen vertoont. Zo kan een oogontsteking bij de kat wijzen op niesziekte of het kan een teken zijn dat de weerstand van de kat te laag is. Een goede multivitamine kan dan een goede boost geven.
Oogontsteking kat en niesziekte
Een veel voorkomende ziekte bij katten die vaak gepaard gaat met ontstoken ogen is de zogenaamde niesziekte. Bij katten met niesziekte zien we vaak oogontstekingen ontstaan naast symptomen als niezen en de vorming van veel snot. Het is verstandig om met een kat die mogelijk besmet is met niesziekte langs te gaan bij een dierenarts. De niesziekte bij katten is een infectie die heel wisselend kan verlopen. De infectie wordt veroorzaakt door verschillende virussen en bacteriën en is (alleen) voor andere katten besmettelijk.
Virusoverdracht gebeurt vooral door intensief contact, zoals likken of eten en drinken uit dezelfde bakken. We zien de ziekte dan ook veelal terug terug op plekken waar veel katten bij elkaar leven. Heb je een of twee katten die overwegend binnen leven, dan is een besmetting minder waarschijnlijk. Overleg met je dierenarts of vaccineren zinvol is.
Kittens en oudere katten hebben een verhoogd risico, omdat de weerstand vaak niet optimaal is. Propolis is een effectief middel tegen niesziekte bij katten. Ook raden wij aan om de weerstand van je kat of kitten te ondersteunen met natuurlijke multivitaminen.
Houd een oogje in het zeil
Als baasje willen we dat onze huisdieren een gezond en gelukkig leven leiden. Kwaaltjes willen we zo snel mogelijk verholpen zien, zonder dat het ons dier belast. Als je er met de oogontsteking bij je kat op tijd bent, is het goed te behandelen. Als je veel met je kat knuffelt en echt contact hebt, vallen de meeste veranderingen snel op. Raadpleeg bij twijfel altijd een dierenarts. Voor advies en informatie, kun je ook altijd contact met ons opnemen, wij zijn er voor jou en je huisdier!
Veelgestelde vragen over oogontstekingen bij katten
Hoe lang duurt het gemiddeld voordat een oogontsteking bij een kat volledig genezen is?
De genezingstijd van een oogontsteking bij katten kan variëren afhankelijk van de onderliggende oorzaak en de behandeling. Bij gebruik van natuurlijke remedies zoals colloïdaal zilver of kamillethee, kunnen de symptomen binnen enkele dagen beginnen te verbeteren. Echter, als antibiotica of andere medicijnen nodig zijn, kan het herstel enkele weken duren. Het is belangrijk om de behandeling voort te zetten tot na het verdwijnen van de symptomen om terugval te voorkomen.
Kunnen oogontstekingen bij katten voorkomen worden?
Niet alle oogontstekingen kunnen voorkomen worden, vooral die veroorzaakt door virussen of bacteriën. Er preventieve maatregelen die het risico kunnen verminderen. Het handhaven van goede hygiëne, het vermijden van blootstelling aan zieke katten, en regelmatige veterinaire controles kunnen helpen. Vaccinaties kunnen ook bescherming bieden tegen bepaalde ziekten die oogontstekingen kunnen veroorzaken, zoals niesziekte.
Is het veilig om huismiddeltjes te gebruiken voor de behandeling van oogontstekingen bij katten?
Huismiddeltjes zoals het schoonmaken van de ogen met afgekoeld gekookt water of kamillethee kunnen veilig zijn voor milde oogontstekingen en kunnen helpen de symptomen te verlichten. Echter, het is cruciaal om voorzichtig te zijn en de kat nauwlettend in de gaten te houden. Als er geen verbetering optreedt binnen een paar dagen, of als de symptomen verergeren, is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen.
Hoe kan ik het beste de ogen van mijn kat schoonmaken als ze ontstoken zijn?
Voor het schoonmaken van de ogen van een kat, gebruik je het beste een zacht, vochtig doekje of een watje gedrenkt in afgekoeld gekookt water of een milde zoutoplossing. Veeg voorzichtig van de buitenhoek naar de binnenhoek van het oog om te voorkomen dat vuil en afscheiding zich verspreiden. Het is belangrijk om voor elk oog een schoon doekje of watje te gebruiken om kruisbesmetting te voorkomen.