💥Red je huisdier van vuurwerkpaniek!💥
Begin op tijd met Gedrag in Balans – Klik hier ➜
Lintworm kat
Wat te doen bij een besmetting met deze parasiet
Heeft jouw kat weleens een lintworm gehad? Lintwormen zijn parasieten, maar veroorzaken over het algemeen niet veel klachten. Toch heb je natuurlijk liever niet dat je kat blijft rondlopen met een dergelijke parasiet. In deze blog gaan we in op hoe je erachter kunt komen of je kat besmet is en wat je eraan kunt doen als dat het geval is.
Lintworm bij de kat
Lintwormen zijn parasieten: ze leven van de darminhoud van zoogdieren zoals de kat en hebben deze gastheer nodig om te kunnen overleven. Het zijn spoelwormen en het zijn de meest voorkomende wormen bij katten. Ze zijn lang en plat en ze bestaan uit segmenten. Deze stukjes bevatten de eitjes. Het segment aan het einde (dat wordt een proglottide genoemd) laat los en wordt met de ontlasting uitgescheiden. Een zo’n stukje bevat tienduizenden eitjes. Als dat openbarst, verspreiden de eitjes zich.
De lintworm die bij de kat voorkomt wordt gemiddeld tussen de 20 en 80 centimeter lang. De parasiet zet zichzelf met behulp van zuignapjes en haakjes vast aan de binnenkant van de darm (dit veroorzaakt vrijwel geen schade). Er zijn twee soorten lintwormen die bij de kat vaak voorkomen: de Dipylidium caninum en de Taenia taeniaeformis.
Hoe raakt je kat besmet met een lintworm?
Je harige huisgenoot kan op twee verschillende manieren besmet raken met een lintworm.
Via vlooien
Het kan gebeuren dat je maatje last van vlooien heeft. Helaas kunnen vlooienlarven lintworm eitjes opeten. Deze eitjes zullen zich in de vlooien ontwikkelen tot larven. Je kat wast zich natuurlijk regelmatig en kan dan ook een vlo oplikken. Op die manier komen de larven van de lintworm in de darmen terecht. Daar groeien ze uit tot volwassen lintwormen. Je kunt er dus vanuit gaan dat als je kat last van vlooien heeft er een grote kans is dat hij ook een lintworm heeft (dat is dan meestal de Dipylidium).
Deze lintworm die bij de kat vaak voorkomt, is ook besmettelijk voor de mens. Kinderen kunnen hem nog weleens oplopen. Hij is echter niet gevaarlijk.
Via prooidieren
Knaagdieren zijn tussengastheren van lintwormen. Ook hierbij ontwikkelen de parasieten zich in de darmen tot larven. Vangt jouw geliefde huistijger weleens een rat of muis dan komen de larven via deze prooidieren in zijn maag terecht. Het is vaak de Taenia lintworm die op die manier overgebracht wordt.
Katten kunnen niet besmet raken met lintwormen via de ontlasting van andere katten. Deze parasieten hebben altijd een tussengastheer nodig om zich te ontwikkelen van eitje tot larve.
Lintworm kat symptomen
Over het algemeen geeft een lintworm bij de kat niet veel symptomen. Veel mensen denken daarentegen toch dat de kat veel last heeft van een lintworm en dat hij zeker ook zal overgeven. Dit komt dus niet vaak voor. Bij een zware besmetting heeft je kat wel het meest kans op het krijgen van de volgende symptomen:
- Jeuk rondom de anus
- Afvallen
- Diarree
- Braken
- Een kitten met een lintworm kan achterblijven in de groei
Een van de symptomen die dan toch het meest voorkomt als een kat een lintworm heeft, is jeuk aan de anus. Soms kun je dan ook zien dat je kat op zijn achterste over de grond glijdt om de jeuk tegen te gaan.
Lintworm kat besmettelijk voor mens
Een lintworm is ook besmettelijk voor de mens. Bij mensen komt een besmetting vooral voor door het eten van rauw vlees (zoals filet americain) of vlees dat niet goed gaar is. Op die manier kun je de eitjes binnen krijgen en zal de parasiet zich ontwikkelen tot een volwassen lintworm. Hierbij gaat het dan om de runderlintworm en deze is niet gevaarlijk.
Ook kunnen mensen nog weleens lintwormen oplopen via de hond of kat. Het wordt dan overgedragen door vlooien. Echter, in Nederland komen besmettingen met deze lintworm nauwelijks voor.
Behandeling lintworm kat
Heeft jouw kat een besmetting opgelopen, dan wil je deze natuurlijk wel behandelen. Hiervoor zijn speciale ontwormingsmiddelen verkrijgbaar bij de dierenarts. Daarnaast is het belangrijk om je maatje ook te behandelen tegen vlooien zodat de bron van de besmetting bestreden kan worden.
In Nederland wordt vaak geadviseerd om elke drie maanden je kat te ontwormen. Dit is echter niet nodig en je belast het lichaam van je kat hierdoor continu met chemische middelen. Het is een goed idee om eerst te testen of een ontwormingsmiddel wel nodig is. Met de wormentestkit van Organimal kun je controleren of je kat last heeft van wormen. Als dat het geval is, kun je je maatje hiervoor behandelen. Maar in 90% van de gevallen is er geen sprake van een besmetting. Met deze testkit voorkom je onnodig gebruik van medicatie.
Gezondheid ondersteunen met supplementen
Het is eveneens een goed idee om ervoor te zorgen dat de darmen van je kat optimaal gezond zijn. Het supplement Darmen in Balans is een natuurlijk supplement dat essentiële bestanddelen bevat die de spijsvertering en het microbioom (de darmflora) van je maatje ondersteunen. Het helpt de darmwand beschermen en bevordert een goede ontlasting. Het kan veilig langdurig gebruikt worden en is geschikt voor katten van alle leeftijden.
Gun je maatje ook de beste weerstand en gebruik Organimal Multivitamine voor katten. Dit kun je geven als aanvulling op de normale voeding. Het bevat belangrijke vitamines en mineralen die helpen de weerstand op peil te houden.
Het beste is het natuurlijk om te voorkomen dat je harige huisgenootje last krijgt van zo’n vervelende lintworm. Dat kun je bijvoorbeeld doen door vlooien te bestrijden (gebruik hiervoor Organimal Vlooien & Teken). En geef je rauw vlees of organen aan je dier? Vries dit dan tenminste drie dagen lang bij -20 graden in.
Nu weet je wat je moet weten over een lintworm bij je kat. Heb je toch nog vragen, laat het ons weten. We helpen je graag!
-
Huidparasieten Pakket - KattenHuidparasieten Pakket - Katten
- De synergie van Organimal Vlooien & Teken, Mijt & Luis en Huidspray
- Aanvullende werking voor optimale resultaten
- Gericht op de meest voorkomende parasieten op de huid en vacht
-
Organimal Multivitamine - KattenOrganimal Multivitamine - Katten
- Voor de weerstand en energie
- Aanvulling van vitaminen en mineralen op het dieet
- Ter ondersteuning na medische ingreep