Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
 • Nooit meer jouw gegevens invoeren
 • Controleer de status van jouw bestelling
 • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Honden> Graanvrij hondenvoer

Graanvrij hondenvoer


Jij wil natuurlijk het beste voor je trouwe viervoeter. Dat begint vaak bij de voeding die jij je hond geeft. Net zoals bij mensen, is het eten voor je hond ook de brandstof die hen de dag doet doorkomen. Het liefste geef jij je hond het perfecte dieet: een dieet waarbij je hond meer dan genoeg brandstof heeft. Helaas zijn sommige honden allergisch voor bepaalde bestandsdelen uit regulier hondenvoer. Eén van de bestandsdelen die bekend staan om het triggeren van allergieën is graan. Veel baasjes waarvan hun hond problemen heeft met allergieën laten dit ingrediënt links liggen. Daarbij zweren ook veel baasjes van honden zonder allergie bij graanvrij hondenvoer en met een hoog vleesgehalte. Wat is graanvrij hondenvoer nu precies en is dit nu wel of niet goed voor jouw hond? We vertellen je graag alles over graanvrij hondenvoer in dit artikel.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Hondenvoer zonder granen

Tegenwoordig is het best lastig om een dieet voor je hond te kiezen. Er is alleen al in je buurtsupermarkt zo ontzettend veel keuze in hondenvoer en vaak voor hele schappelijke prijzen. Natuurlijk wil je het beste voer voor je hond maar niet al het voer wat op de markt wordt gebracht is even goed voor je hond. Je vindt vaak graan in hondenvoer. Fabrikanten van hondenvoer gebruiken graag granen omdat het goedkoop is en tevens ook zeer goed de hondenbrokken bindt. Ook zorgt het voor een goede vulling. Dus voor fabrikanten zijn granen ideaal. Echter, dat is niet altijd zo voor je hond. Heeft jouw hond een intolerantie voor granen. Dan is graanvrij hondenvoer met hoog vleesgehalte een goede oplossing. Zo krijgt je hond toch alles binnenkrijgt wat het nodig heeft, zonder een allergische reactie te veroorzaken.

Je kent vast wel iemand die een glutenallergie heeft: dat kan dus ook voor een hond gelden. Er is een verschil tussen een granen- en een glutenallergie: bij een glutenallergie is je trouwe viervoeter gevoelig voor de eiwitten in granen die gluten – deze vind je bijvoorbeeld in gerst of rogge. Maar graanvrij hondenvoer is echt niet alleen geschikt voor honden met een allergie of intolerantie. Als je kiest voor graanvrije hondenbrokken, kan dat zelfs heel veel voordelen hebben voor een hond – ook voor die van jou!

Waarom graanvrij hondenvoer?

Granen op zich zijn niet perse slecht voor je hond. Granen bevatten mineralen en koolhydraten en leveren dus de energie die je hond nodig heeft. Maar de reden dat de granen in de hondenbrokken vaak tot problemen leiden is dat deze granen niet voorverteerd zijn zoals dat in de natuur wel zou gebeuren. Een wolf eet bijvoorbeeld als eerste de buikinhoud van een grote prooi op. Dat is dus inclusief voorverteerde planten en zaden. Op deze manier krijgt een vleeseter toch de benodigde voedingstoffen binnen. Echter, de granen die in de meeste reguliere hondenvoeding zitten zijn dat dus niet.

Er zijn vele redenen waarom je kunt kiezen voor graanvrij hondenvoer. Hierboven is er al een en ander over geschreven. Een hond die slecht reageert op granen kan allerlei verschillende aandoeningen krijgen. Die kunnen zich op acuut manifesteren, maar het kunnen ook chronische problemen worden. En van licht vervelend tot aan zeer ernstig. Dus als je hond last heeft van een gluten of granenallergie, is graanvrij hondenvoer een fijne oplossing. Weet je niet zeker of je hond gevoelig is voor granen of gluten, maar merk je wel verandering in het gedrag van je viervoeter op nadat hij bepaald voer heeft gegeten? Let dan goed op wat een allergische reactie kan zich tonen op veel verschillende manieren.

Symptomen van honden met een granen of glutenintolerantie/allergie

 • Darmproblemen: diarree of juist verstopping
 • Jeuk (ernstig)
 • Plotseling braken
 • Huidproblemen: vlekjes op de huid
 • Weinig energie
 • Snel en vaak ziek, verminderde weerstand
 • Oorontsteking
 • Scheten laten

Dat wens jij je hond natuurlijk niet toe, en daarom is het best de moeite waard om eens te kijken wat graanvrij hondenvoer voor je huisdier kan doen. Want ook als je hond niet per se een intolerantie heeft, kan hondenvoer zonder granen geen kwaad. De eetgevoelige hond krijgt er in veel gevallen juist meer energie van. Fijn, toch?

De voordelen van graanvrij hondenvoer

 • Graanvrij hondenvoer is dé oplossing voor honden met een allergie voor bepaalde graansoorten of honden met een glutenallergie
 • Graanvrij hondenvoer met hoog vleesgehalte wordt gezien als het ‘oer dieet’ voor honden – zo eten wolven ook
 • Meer energie
 • Betere vertering van voedsel
 • Betere adem van de hond
 • Gezondere huid
 • Hond blijft langer vol
 • Minder haaruitval
 • Mooie glanzende vacht
 • Minder scheetjes laten

Graanvrije hondenbrokken

Nu we weten waarom graanvrij hondenvoer een goede optie kan zijn voor de hond met of zonder voedselallergie of gevoeligheid voor granen, is het goed om te kijken naar welke opties er dan allemaal zijn. Net als bij voer met granen, is ook hondenvoer zonder granen in vele soorten te verkrijgen. Je kunt bijvoorbeeld eten voor je hond krijgen met (zoete) aardappelen, verschillende soorten bonen en erwten. Koolhydraatbronnen uit groenten, dus als je voor glutenvrije hondenvoer gaat, kun je kiezen voor mais of rijst – dat is echter officieel niet graanvrij maar het zijn wel een heel ander type granen.

Naast hondenbrokken zonder granen, kun je ook natvoer kopen met andere ingrediënten dan gerst, tarwe of haver. Wel zo fijn, want zo kun je precies een dieet zonder graan samenstellen dat bij je hond past. Ook is hondenvoer zonder, net zoals voer met granen, verkrijgbaar voor verschillende leeftijden, rassen en energiebehoeftes. Daarom hoeft het winkelen voor de graanvrije voeding van je hond echt niet zo ingewikkeld te zijn: er is van alles verkrijgbaar, ook voor verschillende budgetten. Want: het is een fabel dat voer zonder granen altijd in de hogere prijsklasse zitten.
En natuurlijk is er nog altijd het kant en klaar versvoer (KVV) en de BARF in al zijn varianten.

Graanvrij hondenvoer puppy

Puppies hebben vaak nét wat andere dingen nodig dan volwassen honden, dus hoe zit het dan met graanvrij hondenvoer bij puppies? Je wilt natuurlijk zeker weten dat je lieve kleine pup niets mist in zijn of haar voeding en ziek kan worden door zo’n tekort. Hondenbrokken zonder granen zijn ook goed geschikt voor pups: er zijn verscheidende soorten voeding verkrijgbaar voor jonge honden, ook zonder granen. Dat is niet voor niets, want ook puppies mogen dit hondenvoer gewoon tot zich nemen. De darmen van een pup zijn gevoeliger dan van een grote hond dus misschien juist extra goed om granen te vermijden zodat mogelijke intoleranties of allergieën zich niet ontwikkelen tot chronische problemen op latere leeftijd. Natuurlijk ga je wel voor voer – ook zonder granen – die past bij de leeftijd en de energiebehoefte van je hondje.

Ben jij benieuwd wat graanvrij voer voor je hond kan doen? Of je trouwe viervoeter nu een voedselallergie heeft, vaak last heeft van zijn of haar darmen of gewoon een gevoelige eter is: dit hondenvoer kan vaak een hoop verlichting geven. Het voer is beter verteerbaar, en gezien honden een kort darmkanaal hebben, is dat een groot voordeel. Ook puppies mogen gewoon dit voer zonder granen eten, zonder dat ze iets tekortkomen. Maar het belangrijkste advies: ga voor voer dat bij jouw hond past – de liefde gaat ook bij je hond gewoon door de maag. Je huisdier zal je dankbaar zijn!