Giardia kat
Wanneer we het hebben over giardia bij de kat, dan hebben we het over een veel voorkomende darmparasiet. In de meeste gevallen geeft deze parasiet geen tot weinig problemen en zijn er vaak zelfs geen symptomen te herkennen. Echter, wanneer jouw kat een verminderde weerstand heeft kan dit ellendige beestje wel erg vervelend zijn. In dit artikel vertellen we je daarom hoe je deze parasiet kunt herkennen en wat je eraan kunt doen.
Wat is giardia bij katten
Giardia is een eencellige parasiet, welke ook wel flagellaat wordt genoemd. Het beestje leeft in het maag- en darmstelsel van ons huisdier. In het maag- en darmstelsel vermenigvuldigen de parasieten zich snel, maar zo lang ze het darmstelsel niet verlaten zijn ze niet besmettelijk. De beestjes zijn namelijk pas besmettelijk wanneer eitjes – ook wel cysten genoemd – in de dunne darm worden gelegd en via de ontlasting worden uitgescheiden. In ieder eitje zitten twee parasieten. Wanneer deze eieren worden opgenomen door onze kat dan lost de wand van het eitje in de darm op en komen de parasieten vrij. Het proces van vermenigvuldiging en uitscheiding van eieren begint in een nieuwe gast dan weer opnieuw.
De eitjes zijn na uitscheiding nog weken tot maandenlang besmettelijk en het is dan ook niet raar dat giardia bij je kat regelmatig voorkomt. Giardia is een parasiet die heel makkelijk kan worden overgedragen. Je kat kan namelijk worden besmet wanneer hij of zij in contact komt met ontlasting van andere katten of via bijvoorbeeld besmet voedsel of water, maar ook door het likken van zijn of haar poten en vacht na buiten te zijn geweest. Met andere woorden, het beestje bevindt zich overal in onze omgeving en er is bijna geen ontsnappen aan. Het is daarom essentieel om te weten hoe je deze parasiet bij jouw huisdier kunt herkennen.
Giardia kat symptomen
De symptomen van giardia bij de kat zijn soms moeilijk te herkennen. Het is namelijk zo dat volwassen en gezonde katten vaak geen symptomen vertonen of pas veel later wanneer de parasieten zich al in grote aantallen in het maag- en darmstelsel van ons huisdier bevinden. Jonge katten en katten met een verminderde weerstand hebben echter vaak wél al snel ziekteverschijnselen wanneer ze besmet zijn met giardia.
Een kat die symptomen van giardia vertoont zal voornamelijk last hebben van diarree, welke vaak lichter is van kleur. Ook gaat de ontlasting dan regelmatig gepaard met slijm en een sterke geur. De diarree kan zowel chronisch als sporadisch zijn. Diarree is het meest voorkomende symptoom, maar er zijn ook andere dingen waar je op kunt letten. We zetten hieronder de symptomen van katten met giardia op een rijtje:
- Diarree
- Slijmerige ontlasting
- Bloed bij de ontlasting
- Sloomheid
- Gebrek aan eetlust
- Braken
- Gewichtsverlies
Giardia kitten
Zoals al genoemd geeft vooral giardia bij de kitten kans op problemen. Jonge katjes kunnen door deze parasiet erg ziek worden en zelfs in levensgevaar zijn als de besmetting niet tijdig wordt behandeld. Giardia bij een kitten is gevaarlijk omdat besmette jonge katjes makkelijk een gebrek aan belangrijke voedingsstoffen kunnen oplopen. Kittens kunnen deze voedingsstoffen niet missen, aangezien zij nog moeten groeien. Gebrek aan de juiste voedingsstoffen kan leiden tot groeiproblemen en ondervoeding. Besmetting moet daarom vroegtijdig worden herkend. Van belang daarbij is ook dat er rekening wordt gehouden met het feit dat de parasieten kunnen worden overgebracht via de moedermelk of via de zorg van de moeder – denk hierbij aan het schoonlikken van de kittens. Hoewel besmetting altijd plaats kan vinden is een gezonde parasietvrije moeder de eerste stap in de preventie van giardia bij kittens.
Giardia kat behandeling
Vroegtijdige behandeling van een kat met giardia is van groot belang. Onderneem direct actie bij de ontdekking van giardia bij je kat. Behandeling is altijd noodzakelijk, maar niet voordat je zeker weet dat je kat besmet is. Voordat je jouw huisdier mee naar de dierenarts neemt kun je ervoor kiezen om het dier thuis te testen. Hier bestaan speciale kits voor. Een voorbeeld hiervan is Worm + Giardia Testkit Kat van Organimal. Deze kit geeft je de mogelijkheid om de ontlasting van je kat te laten onderzoeken op wormen en/of giardia. Op basis van de uitslag krijg je professioneel advies. Via deze weg kan worden vermeden dat je kat onnodig medicatie wordt toegediend. Het onnodig toedienen van medicijnen kan namelijk ook weer risico´s voor de gezondheid van het dier meebrengen. Mocht er dan toch sprake zijn van giardia bij je kat dan kan behandeling plaatsvinden.
Afhankelijk van de ernst van de besmetting met giardia bij je kat kan er worden gekozen voor chemische of natuurlijke behandeling. Net als bij de behandeling van wormen kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van natuurlijke preparaten tegen darmparasieten. Dit kun je combineren met natuurlijke voeding en supplementen om te zorgen voor een betere weerstand en gezonde darmflora. Deze natuurlijke weg heeft als voordeel dat er op deze wijze geen chemische schadelijke stoffen aan onze dieren worden toegediend. Echter, het kan voorkomen dat de giardia bij de kat zo erg is, dat deze natuurlijke wijze geen optie is. In dit geval moet er wel worden gekozen voor een chemische kuur om zo snel mogelijk van het probleem af te komen. Giardia natuurlijk bestrijden kan een lange tijd in beslag nemen en je hebt minder zekerheid op succes. Dit maakt dat de chemische behandeling toch wel de voorkeur heeft bij een besmetting met deze parasiet. Wanneer er voor een chemische kuur wordt gekozen is het wel zeer verstandig om een goed probiotica supplement aan je dier te geven. Zo´n kuur is en blijft namelijk een aanslag op de darmgezondheid van een dier en middels probiotica en andere vitaminen kun je de weerstand toch op peil houden.
Let wel, met deze behandeling alleen zijn we er nog niet. Aangezien giardia zo besmettelijk is en overal te vinden is, is ook een goede hygiëne van zowel dier als omgeving van belang. Dit om herbesmetting te voorkomen.
Preventie (her)besmetting
Succesvolle behandeling van giardia bij een kat gaat gepaard met grondige reiniging van het dier en de omgeving. Dit is ook één van de belangrijkste manieren om (her)besmetting te voorkomen.
Ten eerste is het belangrijk om je kat goed te wassen met een speciale shampoo. Daarnaast is het belangrijk dat de cysten in de omgeving van onze dier sterven, dit gebeurt rond een temperatuur van 60 graden. Was daarom alle dekens, manden en speeltjes van je kat op een hoge temperatuur. Houd daarnaast ook de drink en voerbakken goed schoon. Maar ook de vloer en andere zaken in huis dienen grondig en herhaaldelijk gereinigd te worden.
Behalve een grondige reiniging en goede hygiëne is het ook aan te raden om de weerstand van je kat goed op peil te houden. Dit kun je doen door het gebruik van de juiste voeding en supplementen.
Tot slot, blijf alert en doe regelmatig een ontlasting controle. Op die manier ben je er altijd tijdig bij en kunnen ernstige problemen voorkomen worden.
Mocht je nog vragen of twijfels hebben over giardia bij katten, neem dan gerust contact met ons op!