Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Honden> Voeding hond berekenen

Voeding hond berekenen


Hoe doe ik dat?

Een van de belangrijke aandachtspunten bij de voeding van een hond is hoeveel hij mag eten. Hoe bepaal je dat? Dien je de voeding van je hond te berekenen? Bij het kopen van voer in de winkel zijn er zoveel verschillende maten en soorten voedsel, dat het nog wel eens duizelingwekkend kan worden. Bij Organimal zijn wij trots op onze kennis van goede, gezonde voeding en die delen we graag met jou. Daarom helpen we je graag op weg naar een gebalanceerd, goed uitgemeten en berekend voedingspatroon voor jouw hond.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Meten met berekeningen

Natuurlijk is het niet altijd nodig om de voeding van je hond te berekenen. Wanneer je ziet dat je hond niet te dik en niet te mager is dan zit je meestal wel goed qua hoeveelheid. Maar weten hoeveel voeding je hond mag eten kan in het begin wel eens moeilijk zijn en soms zijn er ook situaties waarin berekenen hoeveel voeding je hond mag eten per dag. Als je gaat rekenen moet je op een aantal verschillende zaken letten. Net als bij mensen hebben de puppy’s vaak net iets meer eten nodig dan volwassenen, wat niet alleen te maken heeft met de groei die ze doormaken, maar ook met hoe actief ze zijn. Dat is dan ook het tweede punt, want als jouw hond actiever is dan normaal, verschilt het aantal gram dat jouw hond per dag mag eten, met die van een inactieve hond.

Uiteraard praten we hier over het hoofdmenu, zoals puur vlees of graanvrije brokken, maar natuurlijk is het ook mogelijk om je huisdier tussendoor, net als jezelf, te trakteren op een paar gezonde snacks. Als je gaat rekenen, is het dus handig om ook na te denken hoe vaak jij je hond zo’n lekkernij geeft.

Gelukkig bestaat er een algemene rekenmethode, die een goed inzicht geeft in de hoeveelheid voeding die een hond mag hebben. Daar hebben we een aantal zaken voor nodig. Om de voeding voor jouw hond te berekenen moet je de energiebehoefte van jouw hond delen door het energiegehalte van het voer dat je geeft. Dat geeft je het aantal gram of kilogram dat je nodig hebt. Het is belangrijk dat je goed in de gaten houdt in welke maten gemeten wordt, want je wil bijvoorbeeld megajoule met megajoule (MJ) vergelijken en kilojoule met kilojoule (KJ).

Voeding hond: hoe berekenen we allereerst de energiebehoefte?

Hiervoor is een standaard rekensom voor bedacht, waar je alleen het lichaamsgewicht van je hond voor nodig hebt. De rekensom gaat als volgt: 460KJ x lichaamsgewicht0,75 t. Het lichaamsgewicht is hier in kilo’s. Bij een hond van 10 kilo is dat bijvoorbeeld 460 x 100,75 = 2586,77 KJ. Dit is het aantal kilojoule dat jouw hond per dag ongeveer mag eten. Het energiegehalte van je voedsel kun je vaak aflezen van de verpakking, dat scheelt weer. Gemiddeld is dit zo’n 15MJ per kilogram bij droogvoer, waar we voor het gemak even vanuit gaan. Maar hoeveel gram moet jouw hond nou per dag eten?

Als voorbeeld voor een berekening gaan we weer uit van een hond van 10kg. De hond moet 2,59MJ binnenkrijgen per dag, gedeeld door 15MJ, is 0,17KG, oftewel 170 gram droogvoer per dag.

We begrijpen dat een dergelijke berekening je zou kunnen doen duizelen maar gelukkig zijn er ook voedingstabellen beschikbaar die de boel vereenvoudigen.

Voedingstabel hond

Een handig geheugensteuntje is dat veel diervoeding zoals hondenbrokken een voedingstabel voor de hond op de verpakking bevat. Hiermee kun je in het algemeen snel  zien, hoeveel eten je mag geven zonder de voeding van je hond te berekenen. Maar sommige voerzakken hebben dit niet en dan is het fijn dat je dit artikel leest.

Een voedingstabel voor de hond is altijd een richtlijn. De berekeningen die we hiervoor beschreven die je kunt gebruiken om te weten hoeveel gram jouw hond ongeveer mag eten zijn dat ook. Onthoud dat elke hond ander is.  Zo’n tabel maakt vaak geen onderscheid in ras, grootte of leeftijd, maar vaak wel in droog of natvoer én hoe actief de hond is. Ook dit is deels subjectief en afhankelijk van het metabolisme van je hond, maar het geeft een goede indicatie.

Om je op weg te helpen hebben wij voor brokken een tabel voor je gemaakt, waarbij we wel nogmaals vermelden dat dit voor elke hond anders kan zijn en dit als richtlijn dient. Vraag bij twijfel altijd advies van een geregistreerde dierenarts of voedingsdeskundige.

Gewicht volwassen

hond (kg)

Weinig activiteit

( per dag )

Gemiddelde activiteit

( per dag )

Veel activiteit

( per dag )

10160g180g200g
12185g205g225g
14210g230g255g
16230g255g280g
18250g275g305g
20270g300g330g
22290g320g355g
24310g340g375g
26315g350g385g

Deze tabel kun je makkelijk aflezen door in de linkerkolom te zoeken naar het gewicht van jouw volwassen hond en daarna in één van de cellen aan de rechterkant te kijken.

De cellen gaan van links naar rechts voor minder activiteit en/of overgewicht tot heel veel activiteit.

Aandachtspunten bij berekenen voeding hond

Om je hond een zo goed mogelijk dieet te geven is het belangrijk om extra goed op een aantal punten te letten. Zoals gezegd zijn er veel verschillen in honden, hondenvoer, hondengedrag en hondenbehoeftes, maar een aantal belangrijke punten om goed jouw hondenvoeding te kunnen berekenen zijn:

  • Welke voeding koop je: Droog, nat, snacks?
  • Hoe actief is jouw hond: Vaak uitlaten, hondentraining, kunstjes,  zichzelf vermaken?
  • Hoe oud is jouw hond: Een puppy heeft vaak meer voeding nodig dan een volwassen hond van hetzelfde gewicht!
  • Welk ras is jouw hond: Sommige rassen hebben een hoog metabolisme, wat inhoudt dat zij het voedsel sneller verteren en dus meer voedsel nodig kunnen hebben.
  • Is jouw hond gecastreerd: Ook dit kan een impact hebben in de hoeveelheid voeding die je voor je hond kunt berekenen.

Voeding is zeer belangrijk voor een hond en bij te veel of te weinig voeding zul je merken dat je hond zich ook anders ontwikkelt. Natuurlijk is een beetje afwijken van de norm in de meeste gevallen geen probleem, maar ondervoeden of overvoeden van je huisdier kan mogelijk leiden tot complicaties. Neem daarom altijd contact op met je dierenarts wanneer je zorgwekkend afwijkend gedrag waarneemt.

Soorten hondenvoeding Organimal

Bij Organimal hebben we ook veel soorten hondenvoeding voor puppy’s en volwassen honden. Als je op onze website kijkt, zul je zien dat wij je op weg helpen naar de juiste berekeningen voor jouw hondenvoeding. Zo geven wij bij relevante producten altijd aan wat het advies is voor de dagelijkse dosering, zodat jij jouw aankoop kunt aansluiten op de behoeften van jouw hond. En nu weet je hoeveel gram een hond per dag moet eten!

Ook geven wij aan wanneer voedsel bijvoorbeeld niet geschikt is voor puppy’s of juist niet voor volwassen honden. De voeding van je hond berekenen hoef je dus niet alleen te doen. Heb je vragen, neem gerust contact met ons op, wij staan voor je klaar.