💥Red je huisdier van vuurwerkpaniek!💥
Begin op tijd met Gedrag in Balans – Klik hier ➜
Ontwormen pup | Hoe vaak moet dat?
Ontwormen van je pup, hoe vaak doe je dat eigenlijk? Een pup is tenslotte nog jong en daardoor vatbaarder voor wormen en bacteriën. Elke jonge hond zal vroeg of laat wel een keer wormen oplopen in zijn of haar jonge leven. Vaak worden ze er zelfs mee geboren. Maar welke soorten wormen kan je pup oplopen? Heb je een speciale puppy wormenkuur nodig? Is er een schema voor je puppy ontwormen? Kan je de weerstand nog extra ondersteunen voor de kleine beestjes? In dit blog gaan wij al deze vragen en meer voor je beantwoorden.
Oorzaken van wormen bij puppy’s
Er zijn meerdere mogelijkheden waarop puppy’s geïnfecteerd kunnen raken met wormen, de manier waarop hangt af van het soort worm. Over het algemeen worden wormen het vaakst overgedragen wanneer jouw puppy in contact komt met uitwerpselen van een andere, met wormen besmette hond. Daarom is het altijd aan te raden goed te kijken waar je een puppy uitlaat, zodat je eventuele poep van andere honden kunt vermijden. Vooral poep met een afwijkende kleur of textuur.
Daarnaast kan je pup ook wormen oplopen door het eten van bijvoorbeeld slakken of door de uitwerpselen van knaagdieren. Beiden kunnen besmet zijn met wormen. En zelfs vlooien kunnen bacteriën en parasieten bij zich dragen welke ze over kunnen geven aan jouw pup. Een wormbesmetting is in beginsel niet perse gevaarlijk, maar wanneer de besmetting ernstig is kan dit voor serieuze problemen zorgen, vooral bij pups. Daarom is het ontwormen van een pup erg belangrijk.
Hoe vaak pup ontwormen
Wanneer je je puppy moet ontwormen is leeftijdsafhankelijk. Het ontwormen van je puppy gebeurt vaak via een schema en wordt als het goed is ook al gedaan door de fokker. Volgens het schema dient men een puppy te ontwormen op een leeftijd van 2, 4 en 6 weken. Daarbij wordt altijd aangeraden om de puppy opnieuw te ontwormen wanneer je deze mee naar huis neemt. Dit gebeurt doorgaans tussen de 8 en 12 weken. Vervolgens dien je je puppy 1x per maand te ontwormen tot een leeftijd van 6 maanden.
Wanneer we een puppy ontwormen via dit schema, heeft je puppy al 7 of 8 keer een wormenkuur gehad voordat hij of zij een half jaar oud is. Natuurlijk is het ontwormen van je pup een nodige, preventieve zaak, maar deze chemische middelen zijn niet erg goed voor de maag en darmen van jouw puppy. En hoewel het een absoluut noodzakelijk kwaad is, de ontwikkeling van de darmen en maag van jouw pup kan wel wat ondersteuning gebruiken tijdens het ontwormen.
Gebruik een speciale wormenkuur voor je puppy
Het ontwormen van je pup doe je met een speciale wormenkuur voor puppy’s. De chemische middelen voor volwassen honden zijn te sterk en kunnen grote gevolgen hebben voor de gezondheid van je pup. Houd altijd de richtlijnen van de verpakking bij het ontwormen van je puppy om te voorkomen dat je je pup te veel geeft.
Eventuele bijwerkingen van een (te sterke) wormenkuur voor jouw puppy zijn;
- Diarree
- Braken
- Jeuk en huidklachten
- Traagheid of overmatig druk zijn
Maar er zijn ook ernstiger bijwerkingen gemeld na het geven van wormenkuren. De bijwerkingen kunnen per middel enigszins verschillen, daarom is het verstandig om altijd de bijsluiter nog even bij de hand te houden. Neem contact op met de dierenarts wanneer een of meerdere van bovengenoemde bijwerkingen optreden na het ontwormen van je pup.
Ondersteuning tijdens het ontwormen van je pup h2
We benoemden het net al, de chemische middelen die gegeven worden voor het ontwormen van een pup zijn niet goed voor de maag- en darmflora. Jouw puppy kan dan ook wel wat extra ondersteuning gebruiken bij het geven van een wormenkuur. Een goede probiotica kan de darmen van jouw honden enorm ondersteunen. Organimal raadt dan ook aan om vooraf, tijdens en na een ontwormingskuur een goede probiotica toe te dienen aan je pup. “Darmen in balans – Honden” van Organimal bevordert niet alleen de darmflora van jouw pup maar stimuleert ook een goede darmwerking en bestaat uit onder andere hoogwaardige prebiotica, probiotica, psylliumvezel en tannine. Dit supplement is 100% natuurlijk en veilig voor jonge honden. Daarnaast bevat het geen kunstmatige of chemische toevoegingen en wordt er geen gebruik gemaakt van vulmiddelen.
Darmen in balans – Honden van Organimal biedt ondersteuning bij;
- Een goede spijsvertering
- De normale werking van de darmen
- De natuurlijke stoelgang
- Gezonde darmflora
- Bescherming van de darmwand
- Ontworming van je pup
- Antibioticakuur of andere orale medicatie
-
Darmen In Balans - HondenDarmen In Balans - Honden
- Hoogwaardig Probiotica compositum
- Ondersteunt bij afwijkende ontlasting
- Maag-darmwand bescherming
-
Wormen/Giardia Testkit - HondWormen/Giardia Testkit - Hond
- Voorkomt onnodig medicatie gebruik
- Voorkomt resistentie parasieten
- Zekerheid over type besmetting
Eerst zelf testen vóór het ontwormen van je pup
Hoe vaak een pup ontwormen hangt dus af van de leeftijd. In de eerste 6 maanden gebeurt dit zeer frequent volgens het schema. Vanaf 6 maanden adviseren wij om eerst een test uit de voeren bij je hond om vast te stellen of er sprake is van een worminfectie. Zo voorkom je dat je hond onnodig chemische middelen binnenkrijgt. Wist je dat in 90% van de gevallen een wormen test bij de dierenarts negatief terug komt? In de meeste gevallen is het geven van een wormenkuur aan je hond volstrekt overbodig en daarom is het verstandiger om dit te testen.
Deze test hoef je niet bij de dierenarts te doen. Met onze ontwormings test voor de hond test je eenvoudig of jouw hond last heeft van wormen. Bij een positieve test kun je de hond of pup natuurlijk ontwormen. Maar bij een negatieve test weet je dat je geen overbodige medicatie aan je puppy hoeft te geven.
Soorten wormen bij honden
Nog kort iets over de wormsoorten. Over het algemeen komen spoelwormen het vaakst voor bij Nederlandse honden. Spoelwormen zijn langwerpig en licht van kleur en kunnen 5 tot 18 centimeter worden. Deze wormsoort kan duizenden eitjes per dag leggen welke door de poep weer verspreid kunnen worden aan andere honden. Daarom is het belangrijk om de poep van een besmette hond netjes met een poepzakje op te ruimen, om zo veel mogelijk infecties bij andere dieren te voorkomen. De eitjes van de spoelworm zijn resistent aan koude en warme temperaturen, maar ook aan ontsmettingsmiddelen. Hierdoor kan een dier nog lange tijd besmet worden door deze eitjes.
Andere soorten wormen die voor kunnen komen bij puppy’s en honden zijn;
- Hartworm
- Longworm
- Haakworm
- Lintworm
- Zweepworm
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over het ontwormen van je pup of een ander onderwerp? Neem gerust contact op met Organimal. We staan voor je klaar.