Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
 • Nooit meer jouw gegevens invoeren
 • Controleer de status van jouw bestelling
 • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Honden> Artrose honden

Artrose honden


Artrose bij honden is een veel voorkomende gewrichtsaandoening die wordt gekenmerkt door slijtage van het gewricht. Niet alleen oudere of grotere honden hebben hier last van. Wist je dat 20% van de honden ouder dan 1 jaar al last heeft van artrose? Van de honden ouder dan 5 jaar is dit maar liefst 90%. Zeker iets om serieus te nemen dus! Maar wat is artrose bij honden nou precies, hoe herken je het en kun je het voorkomen? Wij leggen het je graag uit in dit artikel.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Wat is artrose?

Tussen de gewrichten, zoals in de heupen, knieën en ellebogen, zit kraakbeen. Bij artrose beschadigt dit kraakbeen of kan het zelfs helemaal verdwijnen. Hierdoor gaan de gewrichten tegen elkaar aan schuren en slijten. Dit zorgt voor irritatie en pijn bij de hond. Artrose wordt door een bepaalde oorzaak in het gewricht op gang gebracht, daarna houdt het zichzelf in stand en wordt de slijtage steeds erger. Artrose bij honden zien we vooral in de schouder en heup. Ook artrose in de achterpoot van de hond komt vaak voor. De aandoening komt ook wel voor in de rug, tussen de wervelgewrichten.

Artrose hond symptomen

Artrose gaat gepaard met veel ongemak en bewegingspijn. Artrose bij honden is dan ook vaak te herkennen aan de volgende symptomen:

 • Moeite met opstaan
 • Moeite met in de auto of op de bank springen
 • Minder actief of onverklaarbaar agressief zijn
 • Pijn bij aanraking van het gewricht
 • Likken aan het pijnlijke gewricht
 • Stijfheid (vooral na een wandeling)

Vaak komt de hond stijf en moeizaam uit de mand en loopt eerst even mank. Daarna lijkt je hond geen pijn meer te hebben. Dit fenomeen noemen we startkreupelheid. Startkreupelheid is een veel gezien symptoom van artrose bij honden. Vaak is het zo dat als de hond weer een beetje is opgewarmd, de kreupelheid weer afneemt.

Artrose hond: vorderende slijtage

In een gevorderde fase zal de hond naast een toenemende pijn, ook last kunnen krijgen van spierzwakte. Doordat de gewrichten minder belast worden door inactiviteit van de hond, neemt ook de spiermassa rondom deze gewrichten af. Een hond met artrose kan dan spierzwakte gaan vertonen. Dit resulteert erin dat de hond veel moeite heeft met opstaan en soms zelfs hulp nodig heeft.

Op een gladde bodem kan je hond de neiging krijgen uit te glijden. Ook lopen gaat steeds moeizamer. Naarmate de artrose vordert, zal de zin om naar buiten te gaan minder worden. Ook kan het zijn dat je viervoeter ineens stopt tijdens het wandelen of gaat liggen.

Artrose hond behandeling

Welke behandeling het meest geschikt is voor artrose bij honden hangt van veel factoren af. Samen met een dierenarts kun je bespreken welke behandeling het best bij je huisdier past. Leeftijd, de ernst van slijtage, de vraag of meerdere gewrichten getroffen zijn, het gewicht van de hond; allemaal factoren die een rol spelen in het vinden van de meest passende behandeling. Artrose is een aandoening met ‘ups en downs’ en de behandeling zal vaak worden aangepast aan het functioneren van je huisdier. De artrose behandeling bij een hond is complex en sterk situatieafhankelijk. Het is dus niet zo dat er één ultieme therapie, of super medicijnen voor artrose bij de hond bestaan. Als baasje speel je een rol in de behandeling van artrose bij je hond. De verzorging moet vaak op een aantal manieren worden aangepast. Gewicht, voeding, beweging en fysiotherapie zijn belangrijk. Als dit niet helpt kunnen medicijnen voor artrose hond of een operatie besproken worden.

Pijnstiller hond met artrose

Om de ontsteking te bestrijden worden vaak langdurig ontstekingsremmers voorgeschreven. Soms is ook het toedienen van pijnstillers aan een hond met artrose niet te vermijden om honden in beweging te houden. Wel kunnen de reguliere pijnstillers, vooral bij langdurig gebruik, bijwerkingen hebben. Wanneer deze pijnstillers worden toegediend is het ook altijd zaak om de hond een goede probiotica te geven om de schade aan de darmen te bepreken/herstellen. Er zijn ook natuurlijke natuurlijke middelen die bekend staan om hun ontstekingsremmende en pijnstillende werking. Zo werkt PEA zowel pijnstillend als ontstekingsremmend en doet wonderen bij veel honden met artrose.

Ook de natuurlijk voorkomende bestanddelen glucosamine en chondroitine kunnen ondersteunen bij de aanmaak van kraakbeen en zo de gewrichten soepel houden. Deze zijn vaak gemakkelijk verkrijgbaar in de vorm van supplementen. Wel is het raadzaam om op de kwaliteit hiervan te letten. Ook omega 3 olie, vaak te vinden in vis en zalmolie is een zeer gewenste aanvulling op het dieet in geval van gewrichtsproblemen. Het is breed inzetbaar en heeft een gunstig effect op vele andere processen in het lichaam.

Hond met artrose ondersteunen

Er zijn naast pijnstillers ook andere manieren om je hond te ondersteunen. Zo kan een goed orthopedisch hondenkussen zorgen voor ontlasting van de gewrichten. Met een loopplank maak je de belastende sprong in de auto onnodig. Als je hond echt moeite heeft met bewegen, kan een hondenfietskar een manier zijn om je hond toch mee uit te nemen en te laten genieten van de buitenlucht. Honden met artrose worden vaker thuis gelaten, dit is met een beetje ondersteuning helemaal nergens voor nodig. PEA als natuurlijke pijnstiller is wat ons betreft een echte aanrader voor artrose bij honden.

Oorzaak artrose bij honden

Beschadigingen van het kraakbeen kunnen onder andere ontstaan door overbelasting van één of meerdere gewrichten, blessures of langdurig tekort aan essentiële (van de voeding afhankelijke) aminozuren. Daarnaast kunnen erfelijke factoren een rol spelen. Ook een te hoge belasting in de jonge jaren kan later zorgen voor problemen. Lees meer over oorzaken van gewrichtsproblemen bij honden in dit artikel.

Artrose bij honden voorkomen

Artrose bij honden kun je in principe niet voorkomen. Wel zijn er een aantal dingen die jij als baasje kunt doen om de kans op artrose te verkleinen en de voortgang van de aandoening te vertragen.

Artrose hond voeding

Een goede voeding bij een hond met artrose, of om artrose te voorkomen, is belangrijk. Zorg ervoor dat je viervoeter voldoende vitaminen, mineralen, sporenelementen en aminozuren binnenkrijgt. Soms zijn extra aanvullingen nodig om de hond in een goede conditie te houden. Supplementen zoals glucosamine ,chondroitine en kruiden kunnen stimuleren in de aanmaak van gewrichtsvloeistof en hebben als doel ontsteking en verval van de gewrichten tegen te gaan. Ook de bovengenoemde omega 3 olie is onmisbaar in dit rijtje.  Zorg er ook voor dat je dier geen overgewicht krijgt. Overgewicht kan onder andere bijdragen aan het ontstaan van artrose.

Artrose hond beweging

Let op met het bewegings-regime van groeiende pups en oudere honden. Door jonge honden niet te veel en te heftig te laten bewegen, kunnen gewrichten en botten zich goed ontwikkelen. Een pup in de groei kan zware piekbelasting (hard rennen, stoeien, traplopen) nog niet goed aan. Ook al lijkt je pup over te lopen van energie, probeer volgende regel te hanteren: de leeftijd van de pup in weken, is het aantal minuten dat per wandeling gelopen mag worden.

Oudere honden hebben ook baat bij gedoseerd wandelen. Liever vaker per dag wat korter wandelen (5 tot 10 minuten) , dan een minder aantal langere wandelingen Vermijd abrupte bewegingen. Ook zwemmen is een gewricht schonende manier van bewegen. Probeer er in ieder geval op te letten dat de hond wel in beweging blijft, zij het met mate.

Artrose hond erfelijk?

Er zijn bepaalde rassen waarbij gewrichtsproblemen meer voorkomen. Dit heeft vaak te maken met hun grootte en de erfelijke aanleg. Let er bij aanschaf van een pup op dat de ouders niet voorbelast zijn. Rassen die gevoeliger lijken voor gewrichtsproblemen zijn onder andere:

 • Duitse Herder
 • Labrador Retriever
 • Golden Retriever
 • Duitse Dog
 • Rottweiler

Artrose bij honden en jouw rol als baasje

Gelukkig is er veel dat je als baasje kunt doen om de conditie van je hond optimaal te houden en te ondersteunen. Vermoed je dat jouw hond last heeft van gewrichtsproblemen, raadpleeg dan altijd je dierenarts. Als de diagnose is gesteld, kan er worden gekeken naar de oorzaak en de beste behandeling. Wij hopen dat je wat hebt gehad aan ons artikel over artrose bij honden. Als je nog vragen hebt, neem dan contact op, wij staan voor je klaar!

Zorg voor voldoende beweging, liever 5 kleine wandelingen dan 1 grote

Veelgestelde vragen over artrose bij honden


Hoe kan ik het comfort van mijn hond thuis verbeteren om de symptomen van artrose te verlichten?

Om het comfort van een hond met artrose thuis te verbeteren, zorg je voor een warme en comfortabele rustplek die de gewrichten ondersteunt en drukpunten vermindert. Orthopedische hondenbedden zijn hiervoor ideaal. Zorg ook voor een stabiele en comfortabele temperatuur in huis en vermijd dat je hond moet springen of trappen lopen om toegang te krijgen tot zijn rustplek.


Zijn er specifieke oefeningen die ik met mijn hond kan doen om de spierkracht te behouden of te verbeteren zonder de gewrichten te belasten?

Ja, er zijn specifieke oefeningen zoals gecontroleerde wandelingen, zwemmen of hydrotherapie, en zachte rekoefeningen die de spierkracht kunnen helpen behouden of verbeteren zonder de gewrichten te belasten. Deze oefeningen moeten geleidelijk worden geïntroduceerd en onder toezicht van een dierenfysiotherapeut om overbelasting te voorkomen.


Kunnen voedingssupplementen of een speciaal dieet helpen bij het beheersen van artrose bij honden?

Voedingssupplementen zoals glucosamine, chondroïtine, en omega-3 vetzuren kunnen de gezondheid van de gewrichten ondersteunen en ontstekingen verminderen. Een dieet rijk aan deze voedingsstoffen kan helpen de symptomen van artrose te beheersen. Overleg met een dierenarts is essentieel om het meest geschikte dieet of supplementenplan voor je hond te bepalen.


Wat zijn de langetermijneffecten van het gebruik van pijnstillers en ontstekingsremmers bij honden met artrose?

Langdurig gebruik van pijnstillers en ontstekingsremmers kan bijwerkingen hebben, zoals problemen met het maag-darmkanaal en potentieel negatieve effecten op de lever of nieren. Het is belangrijk deze medicijnen te gebruiken onder strikte begeleiding van een dierenarts, die de gezondheid van je hond zal monitoren en de behandeling zal aanpassen om het risico op bijwerkingen te minimaliseren. Regelmatige gezondheidscontroles en bloedonderzoeken kunnen nodig zijn om de veiligheid van langdurig medicijngebruik te waarborgen. PEA voor jouw hond kan een zeer goed natuurlijk en veilig alternatief zijn