Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Honden> Spondylose hond

Spondylose hond


Spondylose bij de hond is een veelgehoorde klacht, zeker bij ouder wordende honden. Omdat het proces van spondylose bij honden soms langzaam verloopt, heb je het niet altijd meteen in de gaten. Hinderlijk, want hierdoor kan het zomaar zo zijn dat jouw harige metgezel onnodig en te lang met klachten rond blijft lopen. Wat is spondylose precies? Hoe ontstaat het? Wij vertellen je in dit artikel alles over de oorzaken van Spondylose. Hoe herken je de symptomen en valt spondylose bij je hond te voorkomen? Lees er alles over!

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Spondylose bij honden

Spondylose bij honden is een vorm van artrose, specifiek aan de kraakbeenschijven tussen de ruggenwervels. Door slijtage van de wervels en tussenwervelschijven kunnen wervels gaan beschadigen. Deze slijtage en beschadiging leidt op termijn tot woekering van botweefsels aan de zijkant en onderkant van het wervellichaam. Deze vorming van extra bot kan omliggende weefsels gaan irriteren wat tot klachten kan leiden. Daarnaast veroorzaakt spondylose pijn en stijfheid bij de hond. Bovendien is er een risico dat er zenuwen bekneld kunnen raken, wat verlammingsverschijnselen tot gevolg kan hebben. Spondylose komt vooral voor bij honden die al op leeftijd zijn en dan met name bij honden van middelgrote tot grote rassen. De aandoening kan ook erfelijk zijn. Zo hebben Boxers aanleg om deze aandoening ook al op jongere leeftijd (op één- of tweejarige leeftijd) te ontwikkelen.

Verloop Spondylose hond

Hoe ontstaat Spondylose bij een hond dan precies? En hoe ziet het ziekteverloop er uit? Het verloop van deze aandoening verschilt in de praktijk van hond tot hond. Echter, er is wel een algemeen beeld dat te herkennen is. Om dit goed te doen, kijken we allereerst naar de wervelkolom. De wervelkolom strekt zich bij honden uit van de kop tot en met de staart en is opgebouwd uit halswervels, borstwervels, lendewervels, staartwervels en het heiligbeen. Tussen al deze wervels zit een ring van vlezig kraakbeen; de zogenaamde tussenwervelschijven die er normaal voor zorgen dat de wervelkolom soepel en beweeglijk is. Ook dienen ze om schokken op te vangen en hebben ze hiermee een schokdempende functie. Naarmate jouw trouwe viervoeter ouder wordt, kunnen deze tussenwervelschijven steeds minder goed vocht vasthouden. Het kraakbeen wordt hierdoor harder en droogt uit, met slijtage als gevolg. Als tegenreactie gaat het lichaam van de hond vanaf dit moment extra bot aanmaken, aan de onderkant en de zijkanten van de wervels. Hierdoor verstijft de wervelkolom uiteindelijk. In deze fase is bij jouw hond al erg ongemakkelijk en zorgt het waarschijnlijk al voor veel klachten, hierover vertellen we je zometeen meer. In een later stadium kunnen de zenuwbanen naar de darmen, spieren en blaas bekneld raken tussen de steeds dunner wordende tussenwervelschijven. Met een mogelijk risico tot verlammingsverschijnselen aan de darmen, blaas of achterkant van de hond.

Hoe herken je op tijd de klachten die gepaard gaan met deze aandoening? Blijf alert en let op verandering in het gedrag van jouw maatje. Als je er op tijd bij bent kan de pijn verlicht worden en de levenskwaliteit van jouw viervoeter bewaakt blijven. Supplementen ter ondersteuning van de botten en gewrichten kunnen hierbij helpen.

Symptomen Spondylose hond

De symptomen van spondylose bij een hond lopen uiteen en zijn sterk afhankelijk van de mate waarin jouw harige vriend aan deze aandoening lijdt. De meest voorkomende symptomen van Spondylose bij de hond zijn:

  • Stijve nek en rug
  • Moeite met opstaan of gaan liggen
  • Stijve of zwabberende manier van lopen
  • Moeizaam traplopen
  • Moeizaam mee in de auto
  • Afname spiermassa aan de achterkant
  • Problemen met plassen en poepen (bij zenuwuitval)
  • Verandering in gedrag door pijn, zoals agressie of een chagrijnige stemming

Als je vermoedt dat jouw hond Spondylose heeft, ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts. Hier zal jouw buddy uitgebreid lichamelijk onderzocht worden en worden er röntgenfoto’s gemaakt. Deze zullen, in geval van dit ziektebeeld, de diagnose bevestigen.

Behandeling Spondylose hond

Spondylose bij een hond kan helaas niet worden genezen. De behandeling van spondylose richt zich dan ook op het verminderen van pijn, het behouden of verhogen van levenskwaliteit en het remmen van verdere uitbreiding van de aandoening. Honden met klachten laten na het krijgen van passende pijnstilling al snel goede verbeteringen zien. Omdat deze pijnstilling chronisch toegediend zal worden, kan het raadzaam zijn om te kijken naar natuurlijke pijnstilling. Spondylose geeft vaak ook ontstekingsreacties, daarom wordt er vaak gekozen voor pijnstillers met ontstekingsremmende eigenschappen. Lees hier meer over de voordelen van natuurlijke pijnstillers met ontstekingsremmende werking.

Daarnaast is het belangrijk om de bot- en kraakbeenontwikkeling te ondersteunen om zo het proces van Spondylose bij jouw hond te vertragen. Dit kan eenvoudig door het toedienen van supplementen met glucosamines, chondroïtinesulfaat en omega-3-vetzuren. Deze combinatie heeft vaak een erg gunstig effect. Als extra supplement laat zalmolie goede resultaten zien.

Extra bouwstenen voor de gezondheid

Wat kun je nog meer doen? Als jouw trouwe viervoeter te zwaar is, is dat extra belastend voor de spieren en gewrichten. Help jouw hond dus ook aan een goed gewicht door te kiezen voor gezonde en goede voeding. Daarnaast is het belangrijk te blijven bewegen, ook als jouw hond al een gezond gewicht heeft. Kies voor beweging in het water, dat is niet belastend voor de gewrichten en houdt de spieren soepel. Ga dus vooral lekker zwemmen! Bewegen met een fysiotherapeut is ook een veilige en verantwoorde optie.

Met de juiste pijnstilling en supplementen, een gezond gewicht en voldoende onbelaste beweging geef jij je hond ook met spondylose weer levenskwaliteit.

Waakzaamheid bij spondylose bij honden

Als je het vermoeden hebt dat jouw hond momenteel mogelijk last heeft van deze aandoening of je merkt gedragsverandering op, blijf dan altijd waakzaam. Spondylose bij de hond is helaas niet te genezen maar gelukkig wél erg goed te behandelen met de juiste pijnstilling en supplementen. In geval van twijfel en bij aanhoudende klachten is het aan te raden om een afspraak te maken bij je dierenarts. Ook onze dierenartsen staan klaar om met jou mee te denken en al je vragen te beantwoorden, neem gerust contact op!