Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Honden> Gewrichtsproblemen bij honden

Gewrichtsproblemen bij honden


Vrijwel alle honden krijgen te maken met gewrichtsproblemen. Meestal ontstaan die pas op latere leeftijd, maar ook jonge honden kunnen er al mee geconfronteerd worden. In dit artikel lees je hoe je de symptomen kunt herkennen, wat de oorzaken ervan zijn en wat je er precies aan kunt doen.

Wat zijn de symptomen van gewrichtsproblemen bij honden?

Valt je op dat jouw hond zich moeilijk kan bewegen? Er zijn een aantal symptomen die erop wijzen dat jouw viervoeter last heeft van gewrichtsproblemen. Het gaat dan om o.a. de volgende kenmerken:

  • Je hond heeft duidelijk moeite met bewegen.
  • Het dier loopt kreupel.
  • Je trouwe viervoeter heeft geen zin in de dagelijkse wandelingen.
  • Een jonge of oudere hond is minder speels en actief.
  • Je huisdier heeft problemen met traplopen.
  • Het dier is snel vermoeid tijdens een wandeling.
  • De hond komt moeizaam uit zijn mand.
  • Na activiteit is de hond stijf.
  • Je viervoeter lijkt meer te waggelen dan te lopen.
  • Bij het opstaan of tijdens het lopen heeft de hond duidelijk pijn.
  • De gewrichten zijn opgezet en doen pijn bij aanraken.
  • De hond likt en bijt op de plaats van een bepaald gewricht.

Heb jij meerdere van deze symptomen geconstateerd? Dan is het opletten geblazen, de kans dat jouw hond gewrichtsproblemen heeft, is groot. Natuurlijk kun je altijd even de dierenarts consulteren om het zeker te weten.

Waar moet je aan denken bij gewrichtsproblemen?

Gewrichtsproblemen staan eigenlijk voor negatieve veranderingen in de gewrichten. Slijtage is hier een voorbeeld van. Als het kraakbeen geleidelijk aan verdwijnt, worden de gewrichten stijver. De beweeglijkheid van je hond wordt minder en uiteindelijk zal dit zelfs pijn gaan doen. Het komt vaak voor bij honden, maar ook bij katten. Een veelvoorkomende vorm is osteoartrose, beter bekend onder de verkorte naam: artrose.

Wat zijn de oorzaken?

Er kunnen diverse oorzaken van gewrichtsproblemen zijn. Wij hebben de belangrijkste voor je verzameld:

  • De leeftijd. Naarmate je hond ouder wordt, verdwijnt er vanzelf kraakbeen uit de gewrichten. Dit is slijtage door ouderdom.
  • Het ras. Bepaalde hondenrassen zijn meer gevoelig dan andere rassen en zij hebben ook meer kans op gewrichtsproblemen. Voorbeelden hiervan zijn de Duitse herder, de Rottweiler, de Golden Retriever en de Labrador. Preventieve maatregelen zoals beweging en supplementen, zijn dan een goed idee.
  • Aangeboren afwijkingen. Wanneer een hond een aangeboren of erfelijke afwijking heeft, is de kans op gewrichtsproblemen ook groter.
  • Hoe zwaarder de hond is, hoe meer de gewrichten belast worden. De gewrichten slijten dus sneller wanneer de hond overgewicht heeft.
  • Het kraakbeen kan ook beschadigd worden door een ongeluk. Wanneer de hond bepaald letsel heeft opgelopen, is het altijd mogelijk dat ie er last van krijgt.
  • Tekort aan de juiste voedingsstoffen.

Veel voorkomende gewrichtsproblemen

Wat zijn veel voorkomende gewrichtsproblemen? We noemden artrose al. Dit is waarschijnlijk de variant die het meest voorkomt, omdat dit nu eenmaal vaak automatisch meekomt met de ouderdom. Daarnaast kan er ook sprake zijn van groeipijn. Dit speelt, zoals de naam al zegt, alleen tijdens de periode van de groei. Rond 18 maanden is dit probleem zeker opgelost. Heupdysplasie is iets wat ook vrijwel alleen bij de oudere hond speelt. Het gaat hierbij meestal om middelgrote tot grote rassen. Bij deze vorm van gewrichtsproblemen zijn de heupen versleten. Het probleem wordt ook wel ouderdoms-HD genoemd. Natuurlijk zijn er nog meer vormen op te noemen. Voor de juiste diagnose kun je het beste even langs de dierenarts gaan.

Wat kun je eraan doen?

Wanneer je ziet dat je hond pijn heeft of moeite met bepaalde bewegingen, wil je natuurlijk alles eraan doen om dit te verlichten. Wat kun je dan concreet doen? Dat ligt allereerst aan de oorzaak. Heeft je hond overgewicht, dan kun je er met behulp van de juiste balans in de voeding voor zorgen dat je viervoeter weer op het juiste gewicht komt. Wordt het probleem veroorzaakt door ouderdom of andere meer algemene oorzaken? Dan hebben wij wat tips voor je:

Pas de wandelingen aan.

Als je merkt dat je hond echt moeite krijgt met de wandelingen, dan is het verstandig om ze wat korter te maken. Je kunt beter 5 korte wandelingen maken op een dag, dan 2 heel lange. Het is ook goed om je hond niet te actief te laten zijn tijdens deze wandelingen. Snelle wendingen kunnen belastend zijn voor de gewrichten.

Ontstekingsremmers.

Wanneer je hond veel pijn lijdt, kun je ook kiezen voor ontstekingsremmers of pijnstillers. De dierenarts kan je hier meer informatie over geven. De artrose kan op deze manier ook onderdrukt worden, zodat je hond vrolijker en speelser wordt. Echter, de dierenarts zal niet snel naar natuurlijke ontstekingsremmers grijpen. Wij raden enkel reguliere ontstekingsremmers aan wanneer de natuurlijke vormen niet voldoende resultaat hebben. Bij natuurlijke ontstekingsremmers kun je denken aan bijvoorbeeld kurkuma of omega 3 vetzuren uit vis en zalmolie.

De juiste voeding

Voeding is erg belangrijk voor de gewrichten. Het is goed om je dat te realiseren. De voeding moet onder andere chrondoïtine en glucosamine bevatten. Deze stoffen ondersteunen namelijk de opbouw van het kraakbeen. De omega 3 vetzuren die hierboven genoemd zijn, zijn ook vaak een goede aanvulling op het dieet voor een hond met gewrichtsproblemen. Het bevat de juiste vetzuren voor een goed functionerend bottenstelsel.

Supplementen

Heeft jouw hond gewrichtsproblemen, dan zal je er alles aan doen om dit te verminderen. Supplementen en pillen kunnen dan een oplossing zijn. De meeste van deze producten kun je gewoon door het voer van je huisdier doen, zodat het toedienen eenvoudig is. Het geeft je dier geen stress en hij merkt niet dat er iets anders is dan anders. Maar het verschil met voorheen kan het dier wel degelijk gaan merken.