Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op

Pijnstilling artrose hond


Welke opties zijn er?

Artrose bij de hond is een aandoening waarbij pijnstilling uiteindelijk vrijwel niet te vermijden is. Bij artrose slijt het kraakbeen in de gewrichten en ontstaan er pijnlijke ontstekingen. De aandoening kan helaas niet genezen worden. Maar met het gebruik van de juiste pijnstillers en supplementen kan je hond nog volop genieten van het leven. In deze blog lees je er alles over.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Artrose bij honden behandelen

Heeft jouw hond last van artrose? Dit kan soms lastig te herkennen zijn, omdat honden niet altijd duidelijk laten merken dat ze pijn hebben. Je kunt dit wellicht opmerken doordat je maatje moeizamer gaat liggen, minder actief rent of speelt dan voorheen. Artrose veroorzaakt zoals gezegd ongemak in de gewrichten van je hond.

De uiteinden van de botten in de gewrichten zijn bekleed met kraakbeen. Kraakbeen is een zacht en veerkrachtig weefsel dat gewrichtsvloeistof nodig heeft om soepel te kunnen blijven. Deze vloeistof is eveneens van belang om de gewrichten te smeren zodat deze goed kunnen blijven bewegen.

Bij artrose (en ook bij spondylose, een vorm van artrose) ontstaan (door ouderdom) problemen met het kraakbeen:

  • De smering wordt minder door een overmaat aan gewrichtsvocht
  • Afname van kraakbeen
  • Stijf worden van de gewrichten door verdikking van het gewrichtskapsel

De gewrichten slijten doordat het kraakbeen afneemt en er ontstaan ontstekingen. Helaas worden de klachten met de tijd steeds erger omdat het kraakbeen niet echt meer kan herstellen. Artrose bij de hond kan niet genezen worden. Het is echter wel belangrijk om je maatje te behandelen met pijnstilling en supplementen die ontstekingsremmend werken. Dan zal hij zoveel mogelijk zonder pijn kunnen blijven bewegen.

Denk je dat je hond last heeft van artrose en misschien pijnstilling nodig heeft? De dierenarts kan je viervoeter onderzoeken en kijken of het echt om artrose gaat. Als dat het geval is zal een behandelplan gemaakt worden, waarbij gekeken wordt welke medicatie of pijnstillers ingezet kunnen worden.

Artrose hond medicatie

Bij artrose bij de hond worden meestal NSAID’s ingezet als pijnstilling. Deze middelen werken ontstekingsremmend, koortsverlagend en pijnstillend. Ze kunnen alleen door de dierenarts worden voorgeschreven. Dat is ook logisch, want het zijn stevige pijnstillers die ook bepaalde bijwerkingen met zich mee kunnen brengen. Je moet dus altijd, in goed overleg met de dierenarts, nagaan of je hond dergelijke middelen echt nodig heeft.

Het is wel zo dat pijnstilling bij gevorderde artrose echt nodig is voor de hond, omdat hij anders geen kwaliteit van leven meer heeft. Als je maatje met deze pijnstillers nog fijn kan genieten van het leven is dat natuurlijk wel de moeite waard.

Er is echter ook nog andere medicatie voor de hond die gegeven kan worden bij artrose. Zo is er een nieuw medicijn op de markt dat via injectie toegediend kan worden en dat een krachtige ontstekingsremmende werking heeft. Deze injectie kan alleen door de dierenarts gegeven worden, maar is wel lang werkzaam (ongeveer een maand).

In plaats van reguliere medicijnen kun je ook kiezen voor een alternatieve behandeling van artrose bij de hond. Voedingssupplementen en natuurlijke middelen zijn een goed alternatief en ze kunnen meestal ook samen met reguliere pijnstillers gegeven worden.

Voedingssupplement artrose hond

Met voedingssupplementen kun je dus ook zorgen voor verlichting van de klachten van artrose bij de hond. Je kunt ze bij beginnende artrose zeker proberen voor je begint met reguliere pijnstillers. Het is echter wel belangrijk om in de gaten te houden of dit voldoende effectief is voor je maatje. Vraag bij twijfel advies aan je dierenarts.

De voordelen van PEA bij artrose

PEA kan als een natuurlijke pijnstiller en ontstekingsremmer werken bij artrose bij de hond. De letters staan voor palmitoylethanolamide. Van nature komt deze stof in het lichaam voor (bij mensen en bij honden). Dit vetzuur heeft als taak om te zorgen voor het beschermen van cellen, pijnstilling en het remmen van ontstekingen. Bij artrose waarbij sprake is van ontstekingen en pijn kan Organimal’s PEA dus goed ingezet worden.

PEA heeft wel een wat langere tijd nodig om een werkzame spiegel op te bouwen. Geef het dus een week tot een paar weken de tijd om te kijken of je hond er baat bij heeft. Als het wel goed werkt kun je zelfs kijken of alleen PEA voldoende is en dat je maatje minder reguliere pijnstillers nodig heeft. PEA is een zeer effectief middel gebleken bij o.a. gewrichtsproblemen.Botten en gewrichten in balans

Het supplement Botten en gewrichten in balans bevat verschillende natuurlijke ingrediënten die goed zijn voor soepele gewrichten en sterke botten. Zo is glucosamine een bouwstof van kraakbeen en kan dit dus de slijtage van het kraakbeen tegengaan. Het bevat eveneens MSM, methylsulfonylmethaan. Deze stof werkt ook ontstekingsremmend en kan gewrichtspijn helpen verlichten.

Botten en gewrichten in balans is geschikt voor honden van alle rassen en alle leeftijden. Je kunt het langdurig geven. Krijgt je hond al medicatie (voor artrose of iets anders) overleg dan even met je dierenarts of dit supplement daarnaast gegeven kan worden.

Botten & Gewrichten pakket

Zoek je een effectieve combinatie van voedingssupplementen bij artrose voor de hond ga dan voor het Botten & gewrichten Pakket van Organimal. Dit bevat alles dat je hond nodig heeft voor sterke botten en soepele gewrichten. Niet alleen zitten PEA en Botten & Gewrichten in balans in dit pakket, maar het bevat ook Zalmolie Plus.

Zalmolie voor honden biedt een goede bron van omega-3 vetzuren en deze kunnen ontstekingen helpen verminderen. Op die manier kan zalmolie dus helpen bij klachten en werkt het als een natuurlijke pijnstiller voor een hond met artrose. Door deze supplementen samen te geven, kunnen deze synergistisch met elkaar samenwerken, wat betekent dat ze elkaars werking versterken en bevorderen.

Homeopathie bij artrose

Als je hond artrose heeft zijn er nog veel meer prachtige middelen uit de natuur die je kunt inzetten als alternatieve behandeling. Zo kun je ook nog voor homeopathische middelen gaan. Bij homeopathie wordt het dier heel nauwkeurig onderzocht en passend bij de klachten worden een (of meer) middelen gekozen. Als je hier interesse in hebt kun je op zoek gaan naar een homeopathisch dierenarts.

Kruidenmiddelen voor de hond

Je kunt eveneens kruiden gebruiken om artrose bij honden te behandelen. Er zijn ontzettend veel kruiden die zeer effectief zijn en pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Je kunt informatie vinden op internet of een afspraak maken bij een natuurgeneeskundige voor dieren.

Artrose is een degeneratieve aandoening maar gelukkig kan pijnstilling bij je hond met artrose goed helpen. Hopelijk weet je nu wat je kunt doen wanneer jouw hond gewrichtsproblemen heeft. Heb je toch nog vragen, laat het ons weten. We helpen je graag.