Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
 • Nooit meer jouw gegevens invoeren
 • Controleer de status van jouw bestelling
 • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Honden> Hydrotherapie honden

Hydrotherapie honden


Voor gewrichtsproblemen en overgewicht

Hydrotherapie voor honden is een geweldige manier om bepaalde gezondheidsklachten aan te pakken of je hond helpen te herstellen na een ingreep. Je hond traint hierbij in het water, vaak met behulp van een aquatrainer. Het kan ingezet worden om te revalideren, bij pijn of om af te vallen. In deze blog leggen we uit wat de voordelen zijn van hydrotherapie voor honden.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Wanneer wordt hydrotherapie voor honden gebruikt?

Hydrotherapie, ook wel aquatraining genoemd, kan bij allerlei verschillende aandoeningen bij honden worden gebruikt. Trainen in het water is erg goed voor de gezondheid, want je kunt lekker in het water bewegen zonder dat je spieren of gewrichten overbelast raken.

Hydrotherapie voor honden kan o.a. bij de volgende klachten ingezet worden:

 • Na een operatie (knieën, elleboog) om te herstellen
 • Bij pijn, bijvoorbeeld artrose, reuma
 • Problemen met mobiliteit, stabiliteit, coördinatie
 • Bij verlammingsverschijnselen
 • Heupdysplasie
 • Rugklachten
 • Blessures aan spieren of gewrichten
 • Slechte conditie
 • Overgewicht

Met sporten in het water kunnen goede resultaten behaald worden bij verschillende klachten. Door in het water te trainen kan je hond wel bewegen, maar doordat hij in het water minder gewicht op zijn poten krijgt zal dit makkelijker gaan dan buiten het water.

Bij pijn aan de gewrichten, kreupelheid, gescheurde pezen of spieren kan je hond dus rustig bewegen en krijgen de pijnlijke, overbelaste of stijve spieren en gewrichten de tijd om te herstellen. Doordat je dier op een milde manier kan bewegen kan gewerkt worden aan het versterken van spieren en gewrichten, zonder deze te overbelasten.

Daarnaast kan aquatraining voor de hond ook ingezet worden om af te vallen. Een hond met obesitas kan vaak maar moeizaam bewegen. In het water gaat dit beter. Door de weerstand van het water verbruikt je hond echter wel meer energie en dit kan dan ook goed helpen om af te vallen.

Aquatraining hond

Gaat jouw hond aquatraining doen, dan gebeurt dat onder begeleiding van een dierenfysiotherapeut. Je maatje wordt in glazen bak water met gezet, waar een loopband in is geplaatst. De loopband kan ingesteld worden op een snelheid die past bij jouw hond en zijn klachten. De voordelen van de therapie komen voort uit het feit dat je dier in water traint.

Allereerst is er de temperatuur van het water. Die is aangenaam, en zodanig op temperatuur dat het de bloedcirculatie bevordert. Dit zorgt voor soepeler spieren en een goede afvoer van afvalstoffen. Daarnaast wordt de diepte van het water zorgvuldig ingesteld. Hoe hoger het water staat, hoe meer je hond zal drijven. Hierdoor kan je maatje vrij bewegen, zonder dat er veel druk op de poten zal komen. Dat is de reden dat hydrotherapie voor honden zo effectief kan zijn bij pijn en verwondingen.

Maar het water geeft wel een zekere druk en weerstand. Daardoor is er wel inspanning nodig om te kunnen bewegen. Dus zal de training er wel voor zorgen dat spieren sterker worden en de conditie verbetert.

Verschil hydrotherapie en vrij zwemmen 

Zoals je ziet heeft hydrotherapie voor honden veel voordelen. Maar zou je niet net zo goed je hond kunnen laten zwemmen in zee of een meer, vraag je je misschien af? Natuurlijk is vrij zwemmen ook gezond. Ook daar heb je de voordelen van de weerstand van water. Maar hydrotherapie is toch anders. Ten eerste zal je trouwe viervoeter, als hij zelf aan het zwemmen is, zelf de snelheid en intensiteit bepalen. Hij kan zich dan dus te veel of te weinig inspannen, wat ongewenste effecten kan hebben.

Als je hond onder begeleiding van een fysiotherapeut in water traint , zijn de omstandigheden gecontroleerd en kan de beweging gemeten worden. De therapeut bepaalt hoe intensief je hond zou moeten bewegen, afhankelijk van zijn klachten. Hij stelt de hoogte en de temperatuur van het water in, wat allemaal belangrijk is voor het herstel van je hond. Ook kan je maatje niet alleen zwemmen, maar ook lopen. Hij heeft dan zijn poten op de grond, wat ook weer effect heeft op spieren en skelet. Er is dus een groot verschil tussen gewoon zwemmen en hydrotherapie voor honden.

Hydrotherapie hond kosten

Hoeveel hydrotherapie voor de hond zal kosten, is afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan de lengte van het traject dat nodig is, de ernst van de klachten en zelfs de leeftijd van je hond. Iedere hond is anders en zal op zijn eigen tempo herstellen. Een sessie aquatraining duurt meestal een half uur tot drie kwartier. De kosten van een enkele sessie hydrotherapie voor de hond liggen gemiddeld tussen de €30 en €75. Ook kan de therapie gecombineerd worden met massage of revalidatie therapie.

Aanvullingen op hydrotherapie voor honden

Goede voeding en supplementen kunnen veel bijdragen aan het voorkomen van een deel van de problemen waar hydrotherapie voor gebruikt wordt. Denk bijvoorbeeld aan overgewicht. Het is natuurlijk sowieso belangrijk dat je niet te veel voer en tussendoortjes geeft. Let goed op de aanwijzingen op de verpakking. Het juiste voer, zoals Organimal’s 100% graanvrij, bevat geen overbodige ingrediënten en het geeft je hond een voldaan gevoel. Dat is belangrijk om overgewicht te voorkomen, omdat je hond dan minder om voer zal vragen, wat jou kan verleiden om meer te geven.

Om gewrichtsproblemen te voorkomen kun je verschillende supplementen gebruiken. Zo bevat het supplement Botten & Gewrichten in Balans essentiële ingrediënten om de spieren en gewrichten soepel te houden zoals glucosamine, vitamine D3 en chondroïtine. Het is een natuur supplement dat veilig is om langdurig te gebruiken en dus ook als structurele ondersteuning gegeven kan worden.

Ook Collageen is een nuttig supplement om de gewrichten soepel en gezond te houden. Dit stofje is als een soort lijm die ervoor zorgt dat botten, pezen en kraakbeen zowel elastisch als stevig blijven. Het is een zeer belangrijk eiwit voor de spieren. Collageen is 100% natuurlijk en kan langdurig gegeven worden.

Ben je op zoek naar voeding wat laag in koolhydraten is om je hond te helpen met het juiste gewicht? Kijk dan eens naar onze gestoomde worsten. Dit vlees is van de hoogste kwaliteit en bevat de ideale verhouding spiervlees, orgaanvlees en gemalen beenderen. Dit voer is laag in koolhydraten, wat ook goed kan helpen om een gezond gewicht te behouden of terug te krijgen.

Onze hondensnacks zijn eveneens een aanrader. Deze bestaan uit puur vlees, zonder suiker, zout of andere toevoegingen. Ze zijn geschikt om mee te trainen, als beloning of als overheerlijk tussendoortje. Ook hierbij blijft natuurlijk van belang om niet teveel te geven.

Heb je nog vragen over hydrotherapie voor honden ? Laat het ons weten, we helpen je graag.