Hond moet afvallen
Wanneer moet je hond eigenlijk afvallen? Overgewicht bij honden komt veel vaker voor dan je denkt. Nederland telt ongeveer 2 miljoen honden als huisdier. Naar schatting is bijna 40% van de honden te dik of is zelfs obees. We mogen dus wel constateren dat we soms net iets “te goed” voor onze trouwe viervoeters zorgen. Want als je hond te zwaar is, is dat helemaal niet gezond. Lees meer over de gevaren van zwaarlijvigheid bij honden en hoe je je hond kunt laten afvallen.
Oorzaken van overgewicht bij honden
Overgewicht bij honden kan meerdere oorzaken hebben. Vaak zien we echter dat een verkeerde balans tussen voeding en beweging een grote rol speelt. Maar een te hoog lichaamsgewicht bij je hond kan ook een medische oorzaak hebben. Vertoont je hond plotseling ander gedrag of is je hond niet alleen aangekomen maar ook duidelijk niet fit, raadpleeg dan altijd een dierenarts.
Is je hond te zwaar en moet je hond afvallen? Net als bij mensen ontstaat zwaarlijvigheid bij honden vaak wanneer de energieopname in vergelijking met het energieverbruik hoger ligt. Dat kan zijn doordat een dier te veel eet of in verhouding te weinig energie verbrandt. De overtollige energie wordt door het lichaam als vet opgeslagen, waardoor op korte tot langere termijn uiteindelijk overgewicht kan ontstaan. Enkele oorzaken van een verhoogde energieopname en/of verlaagd energieverbruik zijn:
- te veel en/of te energierijke voeding (te grote maaltijden, tafelrestjes, tussendoortjes en calorierijke snacks)
- te weinig lichaamsbeweging
- castratie en sterilisatie
- een genetische aanleg
- gedragsproblemen (uit verveling meer gaan eten)
Tips om te voorkomen dat je hond moet afvallen
Op de verpakking van het voer staat vaak aan aangegeven hoeveel voer je hond mag. Houd je aan de aanbevolen dosering en wapen jezelf tegen de smekende blik van je viervoeter. Het aanschaffen van een maatbeker kan een verstandige keuze zijn. Uit de dagelijkse portie kun je wat brokjes apart houden als beloning. Een beloning kan natuurlijk ook een aai over de bol of -nog beter- een speeltje zijn. Spelen is ook weer bewegen namelijk. Onthoud ook dat de voerbak niet altijd vol hoeft te zijn, het risico is dan dat je hond uit verveling gaat eten. Een gecastreerde of gesteriliseerde hond mag doorgaans tot een derde minder voer dan voorheen, omdat honden die ‘geholpen’ zijn, een stuk minder energie hebben. Ook een oudere hond heeft minder energie. Dit leidt tot kortere wandelingen, minder spelen en meer slapen. Als jouw hond minder energie heeft maar je wilt voorkomen dat je hond te zwaar wordt of dat je hond moet afvallen, kun je overwegen om speciale voeding of een supplement toe te dienen. Ons natuurlijke kruidensupplement voor overgewicht bij honden is speciaal gericht op honden die te zwaar zijn. Zo kan al het goede uit de natuur je hond helpen met het realiseren van gezond gewichtsverlies.
Moet mijn hond afvallen?
Er zijn een aantal signalen waaraan je een te zware hond kunt herkennen. Bij een hond met een gezond gewicht is ten eerste de lichaamsbouw anders dan bij een zwaarlijvige hond.
Wanneer je van bovenaf naar je hond kijkt moet je een taille kunnen zien achter de ribben. Bekijk je jouw hond van de zijkant, hoort de buik achter de ribben op te lopen. Ook kun je voelen of je hond te zwaar is. Dit is vooral een handige check bij hondenrassen met lang haar. De lichaamsvorm is dan namelijk niet goed te zien door de vacht. Bij het aaien, hoor je de ribben te kunnen voelen, maar deze mogen niet zichtbaar zijn. Dan is je hond juist te mager. Een hond die te zwaar is heeft duidelijk minder conditie dan een gezonde hond. Je hond laten op het juiste gewicht houden is belangrijk voor het welzijn van je viervoeter.
Risico’s van overgewicht bij honden
Uit onderzoek blijkt dat dikke honden gemiddeld twee jaar minder lang leven dan slanke honden op een natuurlijk gewicht. Je wilt je hond natuurlijk zo lang mogelijk bij je houden. Een hond die te zwaar is heeft ook een groter risico op bepaalde aandoeningen en ziektes. Zo slijten de gewrichten van een hond die te zwaar is een stuk sneller en krijgt hij vaker last van vetgezwellen en huidaandoeningen. Ook hebben te dikke honden last van kortademigheid en een slechte conditie. Veel baasjes realiseren zich niet dat de totale afweer van hun hond te lijden heeft onder het overgewicht. De hond wordt sneller ziek en eventuele wondjes genezen minder goed. Tijd voor je hond om af te vallen dus!
Hoe kan mijn hond afvallen?
Als je wilt dat je hond af gaat vallen, speelt jouw gedrag als baasje een leidende rol. Je viervoeter verantwoord laten afvallen of op een gezond gewicht houden kan op verschillende manieren. Houd om mee te beginnen altijd de dosering van het voer in de gaten. Ook kun je een natuurlijk supplement gebruiken dat de vetverbranding ondersteunt, of iets dat de spijsvertering bevordert zoals ons 100% natuurlijke Darmen in balans. Tussendoortjes moeten beperkt worden tot het minimum. Als je een snack geeft, let er dan op dat het een verantwoord tussendoortje is met weinig koolhydraten. Naast de voeding is beweging minstens zo belangrijk. Als je hond te zwaar is, heeft hij meer lichaamsbeweging nodig. Loop regelmatig een extra blokje om en speel weer eens wat vaker samen. Ook kan het goed zijn om je hond te laten werken voor zijn eten, door bijvoorbeeld het gebruik van een speciale snackbal of voerpuzzel. Kijk altijd goed naar wat je huisdier aankan en houd rekening met zijn leeftijd. Heeft jouw hond obesitas, dan is zwemmen een betere optie doordat het de gewrichten ontziet en toch zeer goed voor de conditie is. Als het afvallen van je hond goed loopt, kun je gaan afwisselen met lange wandelingen en fietsen. Bouw dit wel altijd langzaam op.
Hond laten afvallen tips
Tot slot zetten we nog wat handige tips voor je op een rijtje om je te ondersteunen met het afvallen van jouw hond:
- probeer elke twee weken te wegen. Hierdoor kun goed bijhouden hoe je hond afvalt.
- Bepaal goed van tevoren hoe vaak jij jouw hond laat eten. Er zijn groepen die beweren dat een hond maar één keer per dag moet eten, zoals het in de natuur bij wolven ook gaat. Er zijn ook claims voor het meerdere keren per dag eten van kleine beetjes. Dit zodat het verbrandingsproces dan actief blijft. Echter de benadering die je hanteert hangt ook erg af van het type voedsel dat je hond krijgt. Zo geldt er voor standaard brokken een andere benadering dan voor bijvoorbeeld kant en klaar vers vlees (KVV). Houd hier rekening mee in je benadering en zoek dit van te voren goed uit.
- als er andere huisdieren in huis zijn, geef je hond dan apart te eten en voorkom dat hij van ander voer kan mee-eten.
- lijn aan tijdens het wandelen, dit voorkomt dat hij buiten iets eet.
- zorg ervoor dat er altijd genoeg vers water beschikbaar is.
Het afvallen bij een hond is net als bij mensen een langzaam proces en vraagt om geduld en discipline. Houd voet bij stuk als baasje, jij laat je hond afvallen en speelt een doorslaggevende rol. En als je trouwe viervoeter grote ogen opzet en gaat smeken onthoud dan: je doet het voor zijn welzijn. Uiteindelijk zal je hond zich alleen maar beter voelen en jou oneindig dankbaar zijn!