Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op

Ziekte van Cushing hond


Wat kun je doen als baasje?
Als je pup of hond plotseling zwak is of zich opeens anders gedraagt, ben je natuurlijk hartstikke bezorgd. De ziekte van Cushing bij je hond, wat moet jij je daarbij voorstellen? Om te begrijpen wat deze hormonale aandoening precies inhoudt, is het voor jou als baasje fijn om zo veel mogelijk informatie te verzamelen. Wij helpen je daar graag mee, en zetten op een rijtje welke soort Cushing je hond kan hebben, wat de symptomen zijn en het allerbelangrijkste: wat jij kunt doen om je hond er bovenop te helpen.

Verschillende soorten Cushing bij honden

Misschien heb je wel eens van de ziekte van Cushing gehoord: deze aandoening komt namelijk niet alleen bij honden voor, maar ook bij andere dieren – en ook bij de mens. Toch komt deze aandoening het meest bij honden voor, en dan vooral bij kleinere rassen. We vertellen je graag meer over verschillende vormen van de ziekte van Cushing, en natuurlijk over de oorzaken.

  1. Hypofyse afhankelijke Cushing
    Deze vorm van de ziekte van Cushing komt bij honden het meeste voor: in meer dan 80% van de gevallen krijgen honden deze vorm. Zoals de naam al zegt, wordt je hond bij deze vorm ziek door een tumor die groeit in de hypofyse van de hond. Dat is een kleine klier midden in het hoofd, vlakbij de hersenen. De hypofyse van je hond is erg belangrijk voor het reguleren van bepaalde hormonen, zoals het ACTH-hormoon. Bij hypofyse afhankelijke Cushing wordt er veel te veel van dit hormoon geproduceerd, dat dan op zijn beurt weer zorgt voor een (te) hoge productie van cortisol in de bijnier van de hond. Die naam komt je vast bekend voor: het is een stresshormoon, waarbij een te veel vervelende symptomen kan veroorzaken. Gelukkig is een tumor in de hypofyse vrijwel altijd goedaardig, en makkelijk operatief te verwijderen.
  2. Bijnier afhankelijke Cushing
    Bij deze vorm van Cushing is een tumor in de bijnier de oorzaak. Door deze tumor wordt er ook een grote hoeveelheid cortisol geproduceerd: dezelfde uitkomst als bij de hypofyse afhankelijke Cushing, dus. Deze vorm van Cushing komt een stuk minder vaak voor: in 15% gaat het om bijnier afhankelijke Cushing. Helaas is, in tegenstelling tot een tumor in de hypofyse, ongeveer de helft van deze tumoren kwaadaardig.
  3. Geïnduceerde Cushing
    Als een hond langdurig is behandeld voor kwaal met medicijnen als zogenoemde corticosteroïden kan je huisdier geïnduceerde Cushing ontwikkelen. Dat is heel vervelend, want door de bestrijding van de ene aandoening (of bijvoorbeeld een allergie) kan zo deze andere ziekte ontstaan.  TIP: Geef je hond altijd een goede probiotica bij het gebruik van medicatie.

Hoe ontstaat Cushing bij honden?

Zoals je al kon lezen, kan Cushing bij een hond verschillende oorzaken hebben. De ziekte kan ontstaan door de groei van een tumor in de hypofyse van je hond of de bijnieren, of door een (langdurige) behandeling met corticosteroïden.

Ziekte van Cushing symptomen

Heeft deze ziekte van Cushing symptonen die je kunt herkennen bij je hond? Zeker weten – er zijn een paar aanwijzingen die kunnen duiden op het syndroom van Cushing bij je hond. Als je hond kaal begint te worden bijvoorbeeld, of als je trouwe viervoeter zich plotseling sloom lijkt te gedragen. Andere ziekte van Cushing symptomen zijn:

  • Kale plekken in de vacht
  • Hijgen
  • Veel drinken
  • Vaak plassen
  • Een dikke(re) buik
  • Pigmentvlekken
  • Spierzwakte (bijvoorbeeld: door de achterpoten zakken)

Symptomen die minder vaak voorkomen, maar ook op de ziekte van Cushing bij je hond kunnen wijzen, zijn suikerziekte en blaasontsteking. Vertoont je pup of hond één of meerdere van de bovenstaande symptomen? Dan is het een goed idee om een bezoekje aan de dierenarts te brengen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Alhoewel het syndroom van Cushing vaak voorkomt bij honden, kan het best lastig zijn om de diagnose te stellen. De dierenarts kan op meerdere manieren testen of er (sterke) vermoedens zijn van Cushing.

Urinetest
Vaak wordt er eerst een urinetest ingezet. Dit is de meest betrouwbare en gemakkelijke manier om de aandoening bij een hond vast te stellen. In dit geval worden er een aantal dagen lang – in de ochtend – urine van het beestje opgevangen. Aan de hand van de cortisolwaarden uit de plas kan een dierenarts zijn vermoeden van het syndroom van Cushing bevestigen. Let op: je hond moet wel ontspannen zijn om deze test uit te kunnen voeren,

Bloedtest

Na de urinetest wordt standaard ook bloed afgenomen om de ziekte van Cushing bij de hond uit te sluiten. Met een zogenoemde lage-dosis dexamethason suppressie test kan de hoeveelheid cortisol in het bloed worden gemeten. Als, naast een te hoge hoeveelheid cortisol in de urine, ook in het bloed sprake is van een overvloed aan dit stresshormoon is, is het tijd voor aanvullend onderzoek naar de specifieke soort van Cushing.

Specifiekere testen
Als de urine- en bloedtesten van de hond op Cushing wijzen, is het nog zaak om vast te stellen om welke vorm van Cushing het gaat. Dat gaat vaak met behulp van echografie of een CT-scan: zo kan de dierenarts zien waar een tumor zit.

Behandeling van je hond met syndroom van Cushing

Van bovenstaande informatie zul jij als baasje best even schrikken. Hypofose hond, tumor, spierzwakte: allemaal termen die je liever niet hoort als het over je lieve huisdier gaat. Het klinkt als iets om je direct zorgen om te maken: gelukkig is deze aandoening bij je hond in de meeste gevallen goed te behandelen, helemaal als je er op tijd bij bent.

Als er sprake is van een hypofysetumor of een tumor in de bijnier, dan is er een operatie een goede optie. Een hond kan desnoods goed met één bijnier leven. Het is hierbij wel belangrijk dat het om een niet-uitgezaaide tumor in de bijnieren gaat. Ook kan er gekozen worden voor een medicinale behandeling in de vorm van het medicijn Trilostane. Bij deze optie is er dan wel weer kans op bijwerkingen, zoals braken en diarree.

TIP: Bij symptomen die duiden op darmploblemen raden wij een goede probiotica aan.

Ziekte van Cushing hond levensverwachting

De levensverwachting van je hond met Cushing is dus behoorlijk goed, maar je moet er wel op tijd bij zijn. Een hond met deze aandoening die niet wordt behandeld, kan namelijk binnen twee jaar aan de symptomen van het syndroom, zoals suikerziekte of de grotere vatbaarheid voor infecties, overlijden. Het is daarom dus belangrijk om met je huisdier naar de dierenarts te gaan als je vermoedens van de ziekte van Cushing bij je hond hebt.

Veel gestelde vragen over Ziekte van Cushing bij hond


Wat zijn de risico’s van het opereren aan een hypofysetumor?

De operatie aan een hypofysetumor is complex en er zijn risico’s aan verbonden. Mogelijke complicaties zijn bloedingen, infecties, schade aan de hypofyse of omliggende zenuwen, en blindheid. De kans op complicaties hangt af van de ervaring van de chirurg, de locatie en grootte van de tumor, en de gezondheid van de hond. Om je hond zo goed mogelijk te ondersteunen na een operatie zou je je hond op een goede multivitamine kunnen zetten.


Hoe lang duurt het voordat de symptomen van de ziekte van Cushing verbeteren na het starten van de medicatie?

De symptomen van de ziekte verbeteren geleidelijk na het starten van de medicatie. Bij toediening medicatie is het verstandig om je hond op een goede probiotica te zetten. Het kan enkele weken tot maanden duren voordat de symptomen volledig onder controle zijn. De snelheid van verbetering hangt af van de ernst van de symptomen, de dosering van de medicatie, en de individuele reactie van de hond.


Kan de ziekte van Cushing bij honden worden voorkomen?

Er is geen manier om deze ziekte bij honden te voorkomen. Echter, door je hond regelmatig te laten controleren door de dierenarts en alert te zijn op symptomen, kan de aandoening in een vroeg stadium worden opgespoord. Dit vergroot de kans op een succesvolle behandeling.


Hoe kan ik mijn hond met de ziekte van Cushing een zo goed mogelijke kwaliteit van leven bieden?

Naast de medicatie zijn er verschillende dingen die je kunt doen om een hond met deze ziekte een zo goed mogelijke kwaliteit van leven te bieden. Zorg voor een gezond voedingspatroon, voldoende lichaamsbeweging,ondersteun je hond met goede supplementen en zorg voor een stressvrije omgeving. Houd je hond goed in de gaten en neem contact op met de dierenarts als je nieuwe symptomen of een verslechtering van de bestaande symptomen bemerkt.


Kunnen jongere honden ook de ziekte van Cushing krijgen en wat zijn de kansen?

Hoewel de ziekte vaker voorkomt bij oudere honden, is het mogelijk, zij het zeldzaam, dat jongere honden ook getroffen worden. De kansen zijn klein, maar het is belangrijk alert te zijn op symptomen ongeacht de leeftijd van je hond.