Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op

Hond geeft over


Waarom?
Overgeven, kotsen, braken …. Het maakt niet uit welke benaming je het geeft, het overkomt mens en dier met regelmaat. Maar waarom? Een hond geeft over om verschillende redenen. Graag leggen we je in dit artikel uit waarom honden overgeven, op welke symptomen je moet letten en geven we je enkele tips.

Zoals gezegd kan een hond om verschillende redenen kotsen. Zo kan je hond te snel gegeten hebben of iets hebben gegeten wat bedorven is. We hebben het hier dan over incidentele gebeurtenissen waarbij een gang naar de dierenarts niet gemaakt hoeft te worden. Het wordt een ander verhaal als jouw hond blijft braken. Honden die regelmatig overgeven kunnen problemen hebben aan het maag-darmkanaal. Aanvullend onderzoek door de dierenarts is dan sterk aan te bevelen.

Hond geeft over: de oorzaken

Maag- en darmproblemen bij honden kunnen soms, acuut of vaak (onregelmatig maar wel over een langere periode) voorkomen. Jouw hond geeft over om de volgende mogelijke redenen:

  • Darmparasieten
  • Te snel gegeten – je kan je hond langzamer laten eten door bijvoorbeeld een steen in de etensbak te leggen
  • Acuut nierfalen
  • Acuut leverfalen
  • Galblaasontsteking – zie “Hond kotst gal”
  • Ernstige constipatie door het eten van een niet verteerbaar voorwerp
  • Wagenziekte – het evenwichtsorgaan is van slag en de hond wordt misselijk.
  • Voedselintolerantie – je hond eet voeding die niet bij hem past
  • Reactie op toegediende medicatie – bijvoorbeeld antibiotica, jaarlijkse enting, ontwormingskuur
  • Eten van gras – dit doen honden vaak omdat ze misselijk zijn
  • Stress of angst – bijvoorbeeld als er vuurwerk wordt afgestoken

TIP

Geef je hond nadat hij heeft overgegeven de eerste 12 tot 24 uur geen voedsel. Zo kan de maag tot rust komen. Zorg wel dat er altijd een bak schoon drinkwater beschikbaar is. Na deze “rustperiode” kan je je hond het beste licht verteerbaar voedsel geven. Denk hierbij goed hondenvoer zoals bijvoorbeeld gestoomde worsten of speciale brokken.

Hond braakt doorzichtig slijm

Veel hondeneigenaren is het al wel eens overkomen, de hond kotst niet zijn eten uit maar de hond braakt doorzichtig slijm. Maar waar komt dat slijm dan toch vandaan? Meestal uit de maag. Het slijm dat de hond uitbraakt is dan ook vaak geel of helder van kleur. Een ander kenmerk is dat het geen gedeeltelijk verteerd voedsel bevat. Vaak is het maagzuur dat wordt opgerispt en is geen reden tot directe zorg. Braakt jouw hond vaak slijm uit, dan kan er meer aan de hand zijn, zoals problemen met de nieren, lever of gal.

Hond kotst bloed

Hematemesis, oftewel je hond kotst bloed, komt relatief vaak voor. Net als bij mensen kan het tandvlees bloeden of een adertje gesprongen zijn, waardoor er bloed bij het speeksel komt. Toch moet je alert blijven, want bloed in het braaksel van je hond kan ook duiden op lichamelijke klachten zoals:

  • Zweren in de maag
  • Perforatie van de darmen
  • Kanker
  • Ontsteking in het maag-/darmkanaal.

Aan de hand van de volgende symptomen kan je al snel afleiden of het om iets onschuldigs gaat, of dat snel handelen vereist is.

Symptomen bij hematemesis:

  • Gebrek aan eetlust – gewichtsverlies
  • Zeer donkere, teerachtige ontlasting
  • Pijn aan de buik.
  • Verhoogde hartslag

In deze gevallen zal de hond ook veel vaker braken en zal er bloed zichtbaar zijn in het braaksel. Wacht niet langer en ga direct naar de dierenarts.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Hond geeft gal over

We hebben al verschillende varianten besproken, maar naast overgeven van bloed is ook extra alertheid gevraagd op het moment dat jouw hond gal kotst. Gal is een geel-groene vaak slijmerige substantie en evenals de andere varianten niet prettig om op te ruimen. Gal wordt geproduceerd in de lever en opgeslagen in de galblaas. Gal heeft als functie het afbreken van voedsel zodat het lichaam het kan verteren.

De vijf meest voorkomende redenen waarom een hond gal braakt:

  1. Gal braak-syndroom: Je ziet dit vaak optreden als honden gras of een grote hoeveelheid vet voedsel hebben gegeten. Een vetarm, vezelrijk en licht verteerbaar dieet biedt uitkomst.
  2. Ontsteking van de alvleesklier, ook wel pancreatitis genoemd: Wanneer er sprake is van een ontstoken alvleesklier dan zal de hond niet alleen gal braken, maar ook last hebben van diarree. Deze ontsteking komt vaak 24 tot 48 uur na inname van vet voedsel tot uiting.
  3. Allergieën: De meeste huisdieren ontwikkelen een voedselallergie in de eerste levensjaren. De boosdoeners zijn vaak rundvlees, zuivel, tarwe, eieren, kip, mais, lam, varkensvlees en vis. Probeer samen met de dierenarts te achterhalen waarvoor je hond allergisch is.
  4. GI-ziekten: Hiermee worden ontstekingen, infecties en zweren in het spijsverteringskanaal bedoeld. Omdat gal de slokdarm aan kan tasten vanwege de zuurtegraad kan dit leiden tot zweren. Hondenrassen die hiervoor gevoelig zijn, zijn Retrievers, Poedels en Bulldogs.
  5. Blokkade in de darmen: Op het moment dat je een blokkade in de darmen vermoed, is snel ingrijpen door de dierenarts noodzakelijk. Bij een blokkade in de darmen heeft je hond extreme buikpijn en is hij heel erg moe.

TIP

Geeft je hond regelmatig over als gevolg van voedselallergie? Probeer dan eens hypoallergene brokken. Deze zijn licht verteerbaar, hebben een andere eiwit samenstelling en bevatten vaak omega-3 vetzuren. Ook een graan-vrij dieet kan wonderen verrichten omdat honden granen vaak moeilijk verteren. Vers vlees is de manier van voeren dat het dichtst bij de natuur staat. Daarnaast kan een goede probiotica vaak helpen met allerlei problemen in de darmen van jouw hond.

Hond blijft overgeven

Omdat de oorzaken van braken zo uiteenlopen is het belangrijk dat je je hond in de gaten houdt nadat hij overgegeven heeft. Is hij lekker speels, eet hij weer goed en heeft hij er verder geen last van, dan is er niets om je zorgen over te maken. Zie je dat je hond blijft braken, meerdere keren per dag over of zelfs meerdere dagen achtereen, dan is het raadzaam om je dierenarts te bellen.

Symptomen die tot uiting kunnen komen als je hond blijft overgeven:

  • Gewichtsverlies
  • Meer of juist minder drinken
  • Diarree
  • Bloed in kots
  • Verandering van de eetlust

Jouw hond geeft over? Uitdroging ligt op de loer

Heeft jouw hond diarree, of jouw hond geeft vaak over, dan ligt uitdroging op de loer. Want bij diarree en overgeven verliest de hond keer op keer vocht. Als dit niet tijdig wordt aangevuld door voldoende te drinken, dan kan de hond al binnen 24 uur uitdrogingsverschijnselen vertonen. Dus zorg altijd voor voldoende hydratatie!

Veelgestelde vragen over overgeven bij honden


Wat is het verschil tussen braken en overgeven?

Braken is het opzettelijk uitspugen van voedsel of maaginhoud, terwijl overgeven een reflex is waarbij de maaginhoud met kracht via de slokdarm en mond naar buiten wordt geperst. Bij braken heeft de hond meer controle, terwijl overgeven onvrijwillig gebeurt.


 Is er een verband tussen voeding en braken bij honden?

Ja, er kan een verband zijn tussen voeding en braken. Voedselallergieën of -intoleranties, te snel eten of het eten van bedorven voedsel kunnen braken veroorzaken. Het is belangrijk om je hond een gezond en gebalanceerd dieet te geven en te letten op eventuele reacties op bepaalde voedingsmiddelen.


 Kan ik braken bij mijn hond voorkomen met natuurlijke middelen?

Er zijn enkele natuurlijke middelen die mogelijk kunnen helpen om braken bij honden te voorkomen of te verlichten, zoals gember of kamille. Wanneer een verstoring in de darmen een oorzaak is kan probiotica een goede rol spelen.