Schurft kat
Schurft bij de kat, we hebben er allemaal wel eens van gehoord en wellicht ook direct of indirect meegemaakt. Het is een vervelende huidinfectie die resulteert in veel jeuk en lelijke plekken. De boosdoener is een klein spinachtig beestje. Ondanks dat de aandoening meestal niet gevaarlijk is, is schurft bij je kat wel erg vervelend en enorm besmettelijk. Tijdige bestrijding van deze parasieten en de behandeling van je huisdier is dan ook erg belangrijk, We leggen je daarom in deze blog uit waardoor schurft bij katten precies wordt veroorzaakt, hoe je de aandoening kunt herkennen en hoe je dit het beste kunt behandelen.
Schurft bij je kat: wat is het?
Schurft is een huidinfectie die wordt veroorzaakt door ellendige, voor het blote oog onzichtbare, beestjes genaamd Notoedres cati en staat ook wel bekend als schurftmijt. De vrouwtjes van deze indringers graven een soort van gangen in de huid van je kat waar zij vervolgens hun eitjes leggen. Het gevolg hiervan is onder andere erge jeuk en een geïrriteerde rode huid.
Een geïnfecteerde kat is enorm besmettelijk, met name voor zijn of haar soortgenoten, maar ook andere dieren kunnen besmetting oplopen en dus ook besmetten. Zelfs mensen kunnen besmet worden raken met deze parasiet. Schurftmijten kunnen daarnaast een aantal dagen overleven zonder gastheer, waardoor besmetting ook mogelijk is via voorwerpen en voeding. Dit maakt de behandeling van de parasieten een lastige en langdurige taak.
Hoe herken je schurft bij je kat?
Wanneer je kat last van schurft heeft dan zal dat niet lang onopgemerkt blijven. Schurftmijt zorgt namelijk voor ernstige jeuk en irritatie. De spinachtige beestjes graven gangen in de huid van je kat om daar hun eitjes te leggen. Schurft gaat bij de kat daarom ook vaak gepaard met lelijke kale plekken op de kop, oren, en nek en ernstige huidveranderingen. In een vergevorderd stadium kunnen er ook bacteriële infecties ontstaan. Het hoeft echter niet zo ver te komen, zeker niet wanneer je er tijdig bij bent. Let daarom goed op eerste verschijnselen. De eerste symptomen verschijnen vaak al binnen enkele dagen, zoals: het schilferen en rimpelen van de huid, overmatig krabben en algehele onrust van je geliefde huisdier. In een verder gevorderd stadium zijn er ook nog andere symptomen te herkennen. We zetten hieronder alle symptomen van schurft bij katten op een rijtje.
Symptomen schurft bij katten
- Ernstige jeuk
- Roodheid van de huid
- Schilfers
- Kale plekken
- Matte vacht
- Veelvuldig krabben
- Wondjes op de huid
- Blaasjes of rode bultjes
Schurft bij kat behandeling
Wanneer je zo vroeg mogelijk met de behandeling van schurft bij je kat start, dan ben je waarschijnlijk op tijd om lelijke plekken en bacteriële infecties te voorkomen. Heb je deze parasiet gedetecteerd of heb je een vermoeden, ga dan zo snel mogelijk langs bij de dierenarts. De dierenarts zal je huistijger grondig onderzoeken en een microscopische evaluatie doen om zo de oorzaak van de ziekte vast te stellen.
Het is mogelijk dat een microscopisch onderzoek niet direct de schurftmijt kan identificeren, dit omdat de parasieten diep in de huid dringen. Mocht dit het geval zijn, dan maakt de dierenarts vaak gebruik van de klinische geschiedenis en symptomen van je huisdier om een diagnose en de juiste behandeling vast te stellen.
Wanneer de dierenarts schurft heeft vastgesteld is de behandeling vrij simpel. Aangezien het erg besmettelijk is, is het afzonderen van je kat de eerste stap. Ook zal de omgeving behandeld moeten worden. Dit houdt onder andere in dat het huis goed schoon gemaakt moet worden met heet water en speciale tegen mijt bestemde reinigingsmiddelen. Ook eventuele andere huisdieren zullen behandeld moeten worden. Daarnaast zal de dierenarts, afhankelijk van de ernst van de besmetting, medicijnen en/of andere antiparasitaire middelen voorschrijven.
In het geval van lichte aanwezigheid van schurft bij een kat kan de behandeling bestaan uit het toedienen van antiparasitaire middelen en het wassen van de kat met speciale shampoos. Voor het herstel van de huid wordt het wassen met anti-seborroe shampoo aangeraden. Bij ernstige gevallen, wanneer er sprake is van bacteriële infecties, zal de huisarts waarschijnlijk antibiotica voorschrijven.
Met de juiste behandeling zullen de mijten snel genoeg verdwijnen. De huid heeft echter meer dan een maand nodig om volledig te herstellen. Houd er echter rekening mee dat de medicatie die een huisarts voorschrijft chemische middelen bevatten welke de gezondheid van je dier op andere manieren weer kan benadelen. Het kan daarom verstandig zijn om eerst eens naar alternatieve en natuurlijke middelen te kijken, aangezien er prima natuurlijke alternatieven zijn.
Ps, om de huid van je kat goed te laten herstellen is het aan te raden om een goede zalmolie te gebruiken.
Natuurlijke middelen tegen schurft bij katten
Een goed alternatief voor reguliere medicijnen, in geval van aanwezigheid van schurft, is Organimal Mijt & Luis – Katten. Dit middel bevat natuurlijke ingrediënten zoals neem-, pepermunt- en lavendelolie, welke bekend staan om hun insect- en parasiet werende eigenschappen. Daarnaast is het middel ook nog eens milieu- en huidvriendelijk en supermakkelijk in gebruik.
Een ander natuurlijk en effectief middel is Organimal Huidspray – Kat. Hoewel dit middel niet direct gericht is op de bestrijding van parasieten, kan het daarvoor wel zeer goed voor gebruikt worden en daarnaast is het een uitstekend alternatief voor antibiotica wanneer je kat last heeft van bacteriële huidinfecties. De huidspray bevat namelijk colloïdaal zilver. Colloïdaal Zilver, welke ook wel bekend staat als zilverwater. Het is een natuurlijke oplossing met een antibacteriële werking en kan daarom gezien worden als een soort van natuurlijk antibioticum. Het product kan dan ook goed worden gebruikt voor het schoonmaken en ontsmetten van de huid van je kat. Ook werkt het prima tegen gisten en schimmels en virussen.
Huismiddeltjes tegen schurft bij katten
Op internet zijn er veel huismiddeltjes tegen schurft bij katten te vinden. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het gebruik van witte azijn, welke een antiseptische en antibacteriële werking heeft, of oliën zoals olijfolie om jeuk en irritaties te verlichten. Ondanks dat deze huismiddeltjes tegen schurft bij katten enigszins effectief kunnen zijn, zullen zij niet het gehele probleem kunnen aanpakken. Daarnaast is het nooit verstandig om zomaar middeltjes aan je kat toe te dienen zonder eerst een deskundige te raadplegen. Azijn bijvoorbeeld, kan onverdund behoorlijk agressief zijn voor de huid van je kat.
Voorkomen van schurft bij je kat
Helaas kan schurft niet geheel worden voorkomen. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de kans erop te verminderen of om eventuele besmetting zo snel mogelijk te bestrijden. Denk hierbij aan het grondig schoonhouden van je huis en de voorwerpen die gebruikt worden door je kat. Daarnaast bestaan er preventieve sprays op natuurlijke basis. Ten slotte is het altijd aan te raden om de weerstand van je dier op peil te houden. Dit kun je doen door het gebruik van de juiste voeding en voedingssupplementen. Een goede weerstand van je dier helpt niet alleen om infecties te voorkomen, maar zal ook helpen de impact van chemische stoffen op de gezondheid van je dier te verminderen, wanneer er sprake is van ernstige besmetting en een chemische kuur moet worden toegediend. Tot slot, blijf alert en houd symptomen in de gaten. Op die manier ben je er waarschijnlijk tijdig bij en kunnen ernstige problemen voorkomen worden.
Mocht je nog vragen of twijfels hebben over schurft bij je kat, neem dan gerust contact met ons op!
Veelgestelde vragen over schurft bij kat.
Hoe lang duurt het voordat de symptomen van schurft zichtbaar worden na besmetting?
De symptomen van schurft worden pas zichtbaar na 2 tot 6 weken na besmetting. Dit komt doordat het even duurt voordat de mijten volwassen zijn en eitjes hebben gelegd.
Hoe kan ik mijn huis schoonmaken om te voorkomen dat de schurftmijten terugkomen?
Het is belangrijk om je huis grondig schoon te maken om te voorkomen dat de mijten terugkomen. Was alle beddengoed, knuffels en andere textiel op minimaal 60 graden Celsius. Stofzuig alle vloeren en meubels grondig en gooi de stofzuigzak nadien weg. Behandel de omgeving met een anti-mijtmiddel.
Kan schurft bij katten vanzelf genezen zonder behandeling?
Schurft bij katten zal niet vanzelf genezen zonder behandeling; het vereist behandeling om de schurftmijten die de aandoening veroorzaken, te elimineren.