Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Katten, Vlooien en Parasieten> Vlooiendruppels Kat

Vlooiendruppels Kat


Vlooiendruppels voor de kat zijn soms hard nodig, want wie huisdieren zoals honden en katten heeft, heeft waarschijnlijk ook al eens ervaring opgedaan met vlooien. Dit zijn lastige parasieten die jeuk veroorzaken en zich zo snel kunnen voortplanten dat ze een ware plaag kunnen veroorzaken. Het is dus belangrijk om vlooien te bestrijden. Dat kan met verschillende middelen. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn effectief, maar wel schadelijk voor mens, dier en milieu. Er zijn gelukkig ook natuurlijke middelen tegen vlooien. In deze blog lees je alles over vlooien en welke vlooiendruppels voor de kat er allemaal zijn.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Hoe herken je vlooien bij de kat 

Zie jij je kat regelmatig krabben, dan gaan waarschijnlijk de alarmbellen al rinkelen. Misschien heeft hij vlooien?! Dit kun je snel controleren door even met een vlooienkam door de vacht te gaan. Soms kun je dan een vlo zien, maar vaak zie je ook kleine zwarte puntjes op de kam. Dit is de ontlasting van vlooien.

Een vlo is een klein insectje, slechts 1 tot 3 millimeter groot. Het is een parasiet: hij zuigt bloed van dieren, zoals honden, katten, konijnen en fretten. Het is zelfs mogelijk dat je zelf last van vlooien krijgt.

Cyclus van de vlo 

Vlooien planten zich ontzettend snel voort. Het begint met een volwassen vlo die bloed zuigt bij jouw kat. Vervolgens legt ze eitjes, dit kunnen er wel honderden zijn, en deze eitjes blijven in de vacht zitten of rollen ervan af. De eitjes komen in de omgeving terecht en ontwikkelen zich tot larven. Ze kruipen weg in de donkere hoekjes van je huis. De larven zullen zich na 2 tot 3 weken verpoppen en veranderen dan in een volwassen vlo. De cyclus begint dan weer van voren af aan, en omdat vlooien zoveel eitjes kunnen leggen, kan er vrij snel een plaag ontstaan.

Maar hoe komt je geliefde huisgenootje nu aan die vlooien? Bij katten gebeurt dit meestal door de omgeving en niet zo vaak via andere dieren. Dat kan dus buitenshuis zijn, als het lente of zomer is, of binnenshuis als er vlooieneitjes of poppen (die kunnen tot wel een jaar lang overleven) uitkomen.

Vlooienmiddelen voor de kat gebruiken

Zodra je ontdekt dat je kat vlooien heeft, wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Het is belangrijk om in dat geval al je huisdieren te behandelen, dus ook andere katten, honden en andere dieren als je die hebt. Bedenk ook dat slechts 5% van de vlooien in het vachtje van je kat zitten. De rest (de eitjes, larven en poppen) bevindt zich in de omgeving! Ook die zal dus behandeld moeten worden.

Er zijn verschillende soorten vlooiendruppels voor de kat die kunnen helpen en er zijn tevens sprays, vlooienbanden en tabletten op de markt. Deze middelen zijn over het algemeen effectief. Je kat en de omgeving dienen wel meerdere keren behandeld te worden.

Vlooiendruppels kitten

De meeste vlooiendruppels voor volwassen katten kunnen ook voor je kitten gebruikt worden, want helaas kunnen kittens net zo goed vlooien krijgen. Zie jij je kleine huistijger krabben en vermoed je dat hij vlooien heeft? Dan is het tijd voor een behandeling. Wanneer je je kitten met de vlooiendruppels behandeld hebt, is je kleine huisgenootje hopelijk snel van deze vervelende parasieten af.

Pas dan wel goed op met de dosering. Deze is natuurlijk een stuk lager dan voor volwassen dieren. Mocht jouw kitten erg verzwakt zijn, overleg dan eerst even met een (holistisch) dierenarts of je op dat moment wel reguliere vlooiendruppels voor je kitten in kunt zetten. Wellicht zijn er alternatieven.

Nadelen van vlooiendruppels kat

Hoewel chemische vlooiendruppels voor de kat dus wel effectief zijn, zitten er helaas ook nadelen aan verbonden. Uit onderzoek dat de afgelopen jaren gedaan is, komt steeds vaker naar voren dat de reguliere middelen erg giftig zijn. De schadelijke stoffen zijn gevaarlijk voor zowel jou als baasje, als voor je dier en het milieu.

Fipronil is een veel gebruikte stof in vlooienmiddelen. Bij mensen veroorzaakt het irritatie van de huid, slijmvliezen en ogen. En als je je kat behandelt met dit middel, is de dosis die geadviseerd wordt op de verpakking 250.000 keer de hoeveelheid die door de EU voorgeschreven wordt als de maximum aanvaardbare inname voor mensen.

Hoge concentraties van de chemische stoffen in vlooiendruppels kunnen negatieve invloed hebben. Hieronder noemen we enkele mogelijke bijwerkingen:

  • Invloed op het centraal zenuwstelsel
  • Lusteloosheid
  • Braken
  • Nervositeit
  • Kale plekken in de vacht
  • Epileptische aanvallen

Maar zelfs nog ernstiger klachten komen voor.

We willen je ook graag nog wijzen op het gevaar van permethrin. Dit is een bestanddeel van veel vlooienmiddelen voor honden. Katten zijn hier erg gevoelig voor en kunnen bij lage doseringen al last van vergiftigingsverschijnselen krijgen. Let dus op welk middel je geeft en gebruik alleen vlooiendruppels voor je kat die daadwerkelijk voor katten geschikt zijn. Of kies natuurlijke vlooiendruppels voor de kat, die veilig zijn voor kittens en volwassen dieren.

Vlooienmiddelen in het nieuws 

Niet lang geleden kwam een vlooienmiddel nog negatief in het nieuws. Enkele honden waren ziek geworden na behandeling met het middel. Zo kregen ze last van spierzwakte, epileptische aanvallen, diarree of hartritmestoornissen. Enkele honden overleden er zelfs door.

Volgens bepaalde bronnen is het is nog steeds niet helemaal zeker of dit veroorzaakt werd door het vlooienmiddel, maar veel dieren hebben last van bijwerkingen door vlooienmiddelen, dus het is zeker iets om in de gaten te houden.

Natuurlijke vlooiendruppels kat 

Gelukkig zijn er natuurlijke vlooiendruppels om je kat van de vlooien af te helpen. Ze zijn niet schadelijk voor je dier, noch voor mensen of het milieu. En bijkomend voordeel is dat ze ook geen resistentie bij vlooien veroorzaken.

Wat goed kan helpen tegen vlooien is diatomeeënaarde. Het wordt verwerkt in natuurlijke vlooiendruppels voor katten omdat het een insectenwerende werking heeft. De aarde bestaat uit de fossiele skeletten van kiezelwieren, die duizenden jaren geleden in zoet- en zout water leefden. De scherpe randjes van deze minuscule stukjes skelet beschadigen de pantsers van de vlooien. Tevens heeft het een uitdrogende werking op het exoskelet van deze insecten.

Neem is een ander middel op natuurlijke basis. Een van de werkzame bestanddelen is azadirachtine en dat wordt zowel in de landbouw als in vlooienmiddelen gebruikt vanwege de insectenwerende werking.

Kom in actie bij vlooien

Organimal staat voor een natuurlijke bestrijding van vlooien. In onze webshop kun je Organimal Vlooien en Teken – Katten aanschaffen. Het is een middel dat alleen natuurlijke bestanddelen bevat. Het is veilig voor jonge, volwassen en senior katten en tevens is het onschadelijk voor mens en milieu. Heeft je kleine huistijger vlooien dan kun je 3 keer per week je dier en de omgeving in poederen. Je kunt het zelfs preventief gebruiken. Dan hoef je het slechts eens per twee weken in te zetten.

Wil je nog meer weten over vlooien of vlooiendruppels voor de kat? Laat het ons weten, we helpen je graag!

Veelgestelde vragen over vlooiendruppels voor katten

Als je kat allergisch reageert, stop dan onmiddellijk met het gebruik van de druppels en raadpleeg een dierenarts. Er kan een alternatief middel voorgeschreven worden dat beter geschikt is voor jouw kat.

Chemische vlooiendruppels kunnen potentieel schadelijk zijn en bijwerkingen zoals huidirritatie, lusteloosheid en zelfs ernstiger reacties veroorzaken. Het is cruciaal om de juiste dosering te gebruiken en voorzorgsmaatregelen te nemen.

Ja, er zijn natuurlijke alternatieven die ingrediënten zoals diatomeeënaarde of neemolie gebruiken. Deze zijn vaak veiliger voor zowel de kat als het milieu en veroorzaken geen resistentie bij vlooien.